Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 8:57 am Naslov poruke: Sanitarni silikon |
|
|
| Nisam nigdje našao na forumu da je netko zaista i probao eksperimentirati s prozirnim, sanitarnim silikonom kao suspstitutom za vodu. Vjerujem, da i nije najbolje rješenje, ali me zanimaju iskustva. Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
| | Član od: 21 Sij 2010 | | Poruke: 51 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 11:34 am Naslov poruke: |
|
|
| Iz ne-maketarstva: smrdi ko sam vrag,ne prima boju,ljepi se za alat,na veče količine ostaju mjehurići i po kori se zamuti i zabijeli |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 1:37 pm Naslov poruke: |
|
|
A to svi znamo da smrdi ali ovo da se zabijeli je korisna informacija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da sam vidio po netu da ljudi sa takvim silikonom rade brodove u waterline izvedbi, cisto fino izgleda, no ovisi i koliko je vjest onaj tko to radi. Nije los ni gel za svijece, samo gdje god taknes prstom ostane otisak, tako da mora obavezno ici pod poklopac...
LP
Ilija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 2:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dobio sam jednu preporuku da probam s vodenim staklom. No cini mi se da je tekucina vrlo fluidna pa se ne mogu raditi nikakvi efekti već se dobije površina ravna kao staklo. Mislim da ću ipak probati sa silikonom. Radi se o manjoj površini pa neće biti toliko važno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| momcha
| | Član od: 24 Tra 2008 | | Poruke: 267 | |
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 2:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Silikon za kupatilo ali akrilini ne smrdi.Moze da se farba akrilnim bojama.
Pogledaj ovaj link sa youtuba svih 6 delova i bice ti mnogo jasnji odgovr kako da napravis pomocu silikona (ali akrilnog,da se ne otrujes)
http://www.youtube.com/watch?v=Ki86BZTq_90
ps mislim da konkretno na 6/6 delu prikazuje kako |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
| | Član od: 21 Sij 2010 | | Poruke: 51 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je jako staro,ali i ko nov nije izgledo puno prozirnije
Prozirni sanitarni nanošen iz tube i kistom razmazivan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 4:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| karasrad Napisao/la: | Ovo je jako staro,ali i ko nov nije izgledo puno prozirnije
Prozirni sanitarni nanošen iz tube i kistom razmazivan |
Dao si mi malo optimizma  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Pon Jul 18, 2011 5:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bilo kako bilo, načinio sam vodu sa silikonom. Umjereno sam zadovoljan. Vidjet ćemo dok se osuši... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Sub Jul 30, 2011 7:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| Danas sam kupio 1L natrijevog vodenog stakla za 16kn. Kapnuo sam par kapi na ravnu površinu i za par sati dobio prozirnu, bistru i vrlo tvrdu staklastu tvorevinu. Sad sam nanio na dioramu u jednom sloju. Kad se malo osuši probat ću dodati još sloj-dva, neravnomjerno, tako da dobijem malo nemirniju površinu (s obzirom da je riječ o potoku i ne treba biti nešto valovita). Javim kad vidim rezultate. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Ned Jul 31, 2011 10:17 am Naslov poruke: |
|
|
| Kekso Napisao/la: | | Danas sam kupio 1L natrijevog vodenog stakla za 16kn. Kapnuo sam par kapi na ravnu površinu i za par sati dobio prozirnu, bistru i vrlo tvrdu staklastu tvorevinu. Sad sam nanio na dioramu u jednom sloju. Kad se malo osuši probat ću dodati još sloj-dva, neravnomjerno, tako da dobijem malo nemirniju površinu (s obzirom da je riječ o potoku i ne treba biti nešto valovita). Javim kad vidim rezultate. |
Ajde zakaci fotke i opisi malo proces rada s time, vrijeme susenja, jel pravi visoku temperaturu, koliko je otrovan, itd. Ovo bi moglo biti dobra i jeftina zamijena za crystal clear resin,ako sv bude ok  _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Ned Jul 31, 2011 11:37 am Naslov poruke: |
|
|
Natrijevo vodeno staklo je bezbojna tekućina bez boje i mirisa. Iako ga valjda ne treba puno "mirisati" jer piše da je nadražujuće za oči i dišne putove. Po viskoznosti je tu negdje između ulja i vode - onako, masno je na opip, ali uredno se pere s vodom s prstiju (piše da bi se trebalo raditi s rukavicama!). Nije otrovno, ali ima oznaku Xi - nadražujuće.
Radim dioramu s potokom pa sam ga aplicirao špricom (kap po kap) i s kistom. Jučer mi se onaj "experiment" osušio kroz 3-4 sata, ali vani na suncu. Ovom na diorami trebalo je ipak sušenje preko noći. Danas ću nanjeti novi sloj pa da vidim jer mi je dio stakla iscurio, a i vjerojatno se dio upio.
Ovo s temperaturom mi baš nije jasno što si mislio reći, ali ako misliš na onaj efekat topline kao kad razrjeđuješ kiselinu, toga nema.
Fotke zasad nemam, nisam slikao, a i ovo što imam se na slikama s mobitelom ne bi nešto vidjelo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Ned Jul 31, 2011 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, valjalo bi kad bi napravio neke fotke, bas me zanima krajni efekt. Ako moze i fotke same ambalaze i ko je proizvodjac. Sto se tice topline, npr resin prilikom susenja pravi dosta visoku temperaturu, pa sam te zbog toga pitao. Crystal Clear Resin je jako skup, pa kontam da bi ovo tvoje cudo moglo biti odlicna zamjena za simuliranje vodenih povrsina,zato me zanima kako bi npr se ponasao kad bi radio neku dublju vodenu povrsinu, pa da npr naspes malo vecu koicinu, koliko bi se dugo susio i sl, ili ipak je bolje ici sloj po sloj. E da,a cijena je zanemariva, skoro pa dzaba u odnosu na cristal clear resin. I jos jedno pitanje, po tvom misljenju da li bi se ta tekucina mogla koristiti za pravljenje providnih dijelova? _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
|
Upisano: Ned Jul 31, 2011 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, ovako to izgleda na diorami nakon 2 sloja. Moram napomenuti da je ispod toga bio obojani sanitarni silikon, tako da s ovim vodenim staklom radim na kraju samo površinu, a ne cijeli volumen vode. Slikano je mobitelom i trenutno, nažalost, ne mogu bolje jer sam posudio fotić.
Mislim da ću staviti još sigurno sloj ili 2.
A ovo je slika ambalaže:
Proizvođač je Sikem iz Slovenije, uvoznik za HR Prodanić iz Garešnice. Znam da ima nekakva i kod Peveca ali ta je 30kn za litru. Vidim da si iz Brčkog, pa ne znam za BiH.
Inače, danas sam malo ispitivao mehanička svojstva one osušene mrlje i vidim da nije toliko tvrda koliko sam mislio. Ok, ona je potpuno čvrsta i suha, ali se da ogrebati malo jačim mehaničkim djelovanjem - dakle nije kao pravo staklo. Ja mislim da ovo ne bi trebalo stvarati nikakvu temperaturu. Ovdje se jednostavno radi o topivom silikatu koji, isparavanjem vode, kristalizira.
I na kraju, moje skormno mišljenje je da ne bi bilo pogodno za pravljenje providnih dijelova. Kad je suho dosta je krto i mislim da bi pucalo kad bi pokušao rezati. No, kako i sam kažeš, jeftino je, pa te ništa ne košta da "baciš" 1-2dcl na eksperimentiranje. Nije baš za slanje poštom, inače bi ti poslao bar 2-3 dcl jer mislim da ću ovu litru imati duuugooo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pierre
 | | Član od: 12 Stu 2008 | | Poruke: 338 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|