Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Somi
| | Član od: 18 Lis 2010 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 8:44 pm Naslov poruke: Super Lepak |
|
|
Vec neko vreme koristim Loctite Super Bond od Henkela i liquid i gel, ali nisam video da to jos neko koristi. Imam i revellov maketarski lepak, ali on topi malo plastiku i treba mu daleko vise vremena da se stegne.
Zasto svi koriste maketarske lepkove, kada je super lepak i jeftiniji i "brzi"?
Inace, zimus mi je pukla rucica menjaca u sred voznje na auto-putu. jedino sto sam imao kod sebe je bio taj super lepak u gelu. zalepio sam, popusio cigaru cekajuci da se osusi i nastavio da vozim. plan je bio da zamenim taj deo prvom prilikom, posto su kola jos uvek pod garancijom, ali sam zaboravio. ...zaboravio sam zato sto lepak jos uvek drzi! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 9:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Zato sto se super ljepilo izemdu ostalog teže čisti kada ti malo pobjegne,a i brzo se suši pa je teško malo veće dijelove lijepiti.
Ja ga koristim za pe i metalne dijelove.
lp. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Nego reci koje marke ti je taj auto, da znamo što trebamo izbjegavati...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 9:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reno megan! ...ako mene pitas, nikad ga ne bih kupio opet. ne samo zbog menjaca... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 10:39 pm Naslov poruke: Re: Super Lepak |
|
|
| Somi Napisao/la: | Imam i revellov maketarski lepak, ali on topi malo plastiku i treba mu daleko vise vremena da se stegne.
Zasto svi koriste maketarske lepkove, kada je super lepak i jeftiniji i "brzi"?
|
Upravo zbog ovoga gore što si naveo, jer topi plastiku (to mu je najvažnija karakterisitka) i sporije (ali jače) steže.
Dva komada plastike zaljepljeni maketarskim ljepilom postaju jedno a dva komada zaljepljena bilo kojim drugim ljepilom (pa i super bondom) uvijek ostaju dva komada, povezani vezivnim sredstvom koje će kad tad popustit.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PowerPlant
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 3206 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema sumnje da super ljepilo bolje drži od maketarskog ljepila...
Zato ga ja koristim isključivo za samogradnju od stirena i ostalih "vulgaris" materijala, ali izbjegavam ga prilikom lijepljenja originalnih dijelova makete sa finim detaljima jer je puno neurednije, tojest ja sam puno neuredniji kad radim sa super ljepilom...
Nadalje, ne bih se baš složio da je korištenje super ljepila jeftinije...
Naime, jedna tubica me izađe 15-ak kuna i traje samo dan dva, tojest iskoristim samo onoliko koliko mi taj čas treba... Ostalo mi propadne jer, ma što učinio, ljepilo mi bude neiskoristivo prilikom sljedećeg korištenja, bilo zato jer se posušilo ili se otvor nepovratno začepio...
A Tamiyin fine cement koji sam platio nekih 20-ak kuna mi traje već godinama  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Ned Svi 22, 2011 11:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Dva komada plastike zaljepljeni maketarskim ljepilom postaju jedno a dva komada zaljepljena bilo kojim drugim ljepilom (pa i super bondom) uvijek ostaju dva komada, povezani vezivnim sredstvom koje će kad tad popustit. |
To ima logike... Hvala!
| Citat: | | Ostalo mi propadne jer, ma što učinio, ljepilo mi bude neiskoristivo prilikom sljedećeg korištenja, bilo zato jer se posušilo ili se otvor nepovratno začepio... |
Zbog toga sam i ja izbegavao super lepak, ali ovaj koji sad koristim nema tih problema. Koristim ga vec mesecima i nije mi se desilo da ne mogu ponovo da ga otvorim. Cak sam nasao jednu tubu tog lepka iskoriscenu do pola i staru bar 3 meseca - "radio" je "kao sat"!
| Citat: | | jedna tubica me izađe 15-ak kuna i traje samo dan dva, tojest iskoristim samo onoliko koliko mi taj čas treba |
Loctite Super Bond od Henkela kosta 80 dinara na svakom kiosku, sto je oko 6 kuna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| cromodeler
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 409 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 23, 2011 9:18 am Naslov poruke: |
|
|
Ako se rabi cianoakrilatno ljepilo ( iliti super lepak ) u plastičnom maketarstvu , pri tome mislim na spajanje plastičnih dijelova međusobno , OPREZ !
Naime , kad se brusi spoj , ako se to ne učini 5-10 minuta nakon nanošenja ljepila , ono će previše otvrdnuti . Postati će tvrđe od plastike okolo i neminovno se dešava da obrusite plastiku , a ljepilo ostaje ! _________________ Darko Belaj
tajnik MK "David Schwarz" - www.mkdavidschwarz.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Pon Svi 23, 2011 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
| cromodeler Napisao/la: | Ako se rabi cianoakrilatno ljepilo ( iliti super lepak ) u plastičnom maketarstvu , pri tome mislim na spajanje plastičnih dijelova međusobno , OPREZ !
Naime , kad se brusi spoj , ako se to ne učini 5-10 minuta nakon nanošenja ljepila , ono će previše otvrdnuti . Postati će tvrđe od plastike okolo i neminovno se dešava da obrusite plastiku , a ljepilo ostaje ! |
Ima i tome lijeka!
Dok je još mokro, posipati po ljepilu talka ili fino mljevene sode bikarbone. Em ubrzava sušenje, em masa koja tako nastane bude gustoće i tvrdoće kao polistiren. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|