Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| jopo
 | | Član od: 01 Svi 2011 | | Poruke: 99 | | Mjesto: st |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2011 5:29 pm Naslov poruke: samogradnja strojeva i alata |
|
|
pozdrav ekipi
zanima me poboljšanje stanja alata u radionici ali naravno samogradnjom.
cirkular i tokarilica su ono što mi fali a i sve ostale alatke koje štede vrijeme i poboljšavaju kvalitetu izrade su dobrodošle za dobro svih brodograditelja |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dovla
 | | Član od: 30 Pro 2009 | | Poruke: 38 | | Mjesto: Gradište |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jopo
|
Upisano: Uto Svi 03, 2011 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
ovo je ok i lako izvedivo imam i jedan nepotpun maleni tokarski stroj nema motor i treba ga sastavit(stavit ću slike kad skužim kako)
jedina je dilema isplati li se zezat s obzirom da svi rotirajući djelovi rade na piksne umjesto na kuglične ležajeve.
mislim da sam nešto slično vidio u forumaša zvjezdana
dužina cilog stroja cca 400 mm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 9:10 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da se samogradnja više isplati ako imaš el.motor jer te neće ni približno koštati kao kupljeni model. Ja imam sereće što mi je stari električar i majstor za sve pa mi je pomogao napraviti i spojiti svu elektriku. Sve što ti je u biti potrebno je jedan dobar el. motor, osovina (sad ovisi ako ćeš spojiti direktno na motor ili na remenski prijenos) i ideja kako bi izgledalo, a što se ideja tiče ima ih par na forumu tako da oko toga ne bi trebao imati problema.
Ja sam svoju pilu spojio direktno na osovinu iako sam u razgovoru s kolegama zaključio da bi bilo bolje da je remenski prijenos, ali šta je tu je ako crkne ovaj motor (iako sumnjam, to je stari jugo motor ) imam još jedan isti na zalihama  _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jopo
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
mislim da sam negdi pročita da ovi nali proxonovi listovi idu na 4-5 tisuća okretaja ali motor od vešmašine ide na 500ili 2800 jeli to malo i koliko ima npr. motor od usisavača od cca 1500w
šta moslite o listupile promjera 130 vidija zub širine 1.4 mm u peveca za 29kn osovina 16 ili 20 mm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 6:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Moj motor radi na 2600 o/min, a snaga mu je 0,37 kW, i pili ko zmaj ne zapinje ni u tvrde vrste drva, pila je od proxxona (super cut).
Pa trebao bi ti br. okretaja pisati na motoru.
Moje mišljenje je da ti je taj list predebel. Recimo da piliš letvice od 2 mm, po jednoj letvici imaš i skoro jednu što ide u piljevinu, tj. što otpada na debljinu lista pile. _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jopo
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
pa koliko je onda debela proxonova super cut kolika joj je osovina potrebna koji je vanjski promjer i najvažnije koliko košta.
nabavio sam dva motora od veš mašine 2850 okretaja pa bi se dao u izradu cirkulara.
imam veliki cirkular za usporedbu pa ću radit u mj.1:10  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 10:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Pila ti je promjera 80 mm i radi rez od 1 mm. Rupa na pili je 10 mm.
Evo kako sam ja to riješio. Rupa di ide šaraf je 10 mm. Malo sam skicirao da ti bude lakše. Znači onaj drugi kraj sam nataknuo na osovinu motora.
 _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jopo
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 12:53 am Naslov poruke: |
|
|
| nabavio i alu ploču od 5 mm mogla bi poslužit kao radna ploha |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 8:08 am Naslov poruke: |
|
|
Odlično sad samo sve to spojiti i da vidiš makinje, bolja od bilo koje kupovne  _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 8:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Predebelo ti je 5mm, ako imaš di uzmi max 2mm, a broj okretaja moš povećat sa koloturama i remenom, tako san ja riješia problem. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jopo
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
imam i tanji a imam i bakelitnu ploču pa ću vidit
danas san posjetija tokara i sad iman sve kompletirano sad to triba sastavit i zabavit se sa prekidačen i gotova stvar.
onda me još čeka osposobit ovi rastureni tokarski e tu će bit problema i zaj....cije |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jopo
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|