Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Ned Tra 10, 2011 10:24 pm Naslov poruke: No Shipping from Hong Kong to Bosnia & Herzegovina-Petit |
|
|
Pozzz svima, evo veceras sam malo diskutovao s jednim od kolega s foruma, pa smo dosli na ideju da zapocnemo jedan vid borbe u vezi nabave maketa iz Hong Konga. Posto nazalost dva najeftinija on-line shopa http://www.hobbyeasy.com i http://www.luckymodel.com ne salju za Bosnu i Hercegovinu (znam iz licnog iskustva od pre 3 god) a salju za Hrvatsku i Srbiju, ne vidim razlog zasto se to nebi promenilo. Naime, u mom razgovoru s njima, objasnjeno mi je da posta preko koje oni salju nema saradnju s postama BiH, i to je jedini razlog,i da ce raditi na tome da uklone taj problem,a od tada je proslo vec 3 god i problem i dalje postoji. Iskreno, nije mi jasno zasto ne angazuju neku drugu postu, jer masa prodavaca iz HK salje za BiH, sto znaci da mogucnost postoji. Nego da skratim pricu, ajde da se mi iz BiH organizujemo ovde i na ostalim forumima gde nas ima i posaljemo neki vid molbe i peticije, da nesto ucine po tom pitanju. Sve ideje, predlozi, komentari, dobro dosli. Ovo je za obostranu korist, nama makete a njima $$$$$$$
P.S. Ovom prilikom pozivam i maketare iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Slovenije da nam na neki nacin pruze podrsku. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Uto Tra 12, 2011 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo nako poslanog e-maila HK post servisu, stigao je i njihov zvanican odgovor koji kaze:
We have already sent the mail to the postal administration of Bosnia and Herzegovina regarding the resumption of the parcel services. If the parcel services resume, we will announce to the public. Or you may try our EMS services.
Thank you for your enquiry and using Hongkong Post services.
Best regards.
External Affairs Division
Hongkong Post
Sad cekamo odogovore od BiH posta, Hobbyeasy-a i Luckymodel-a  _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Emir
 | | Član od: 20 Sij 2006 | | Poruke: 250 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Tra 12, 2011 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Apsolutno te podrzavam u ovom projektu, samo mi nije jasno sto ti nesalju sa Luckymodel-sa? Par puta sam narucivao i roba mi je uredno dolazila. Cinjenica je da ove godine nisam nista uzimao sa navedene stranice ali sam zadnji put u decembru 2010 narucio dvije Tamiyine boje i nista vise. Paketic je stigao u Sarajevo za cca 10 dana sa dvije narucene boje.
Za hobbyeasi znam da nesalju za BiH i svakako da to treba promijenit na neki nacin. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Tra 12, 2011 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Podržavam inicijativu, što treba napraviti?
Mislim da će Raymond sa Lucky Modela napraviti sve što je potrebno da i Vi moji zemljaci dobijete svoje dragocjene kutije  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Sri Tra 13, 2011 12:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Emir Napisao/la: | Apsolutno te podrzavam u ovom projektu, samo mi nije jasno sto ti nesalju sa Luckymodel-sa? Par puta sam narucivao i roba mi je uredno dolazila. Cinjenica je da ove godine nisam nista uzimao sa navedene stranice ali sam zadnji put u decembru 2010 narucio dvije Tamiyine boje i nista vise. Paketic je stigao u Sarajevo za cca 10 dana sa dvije narucene boje.
Za hobbyeasi znam da nesalju za BiH i svakako da to treba promijenit na neki nacin. |
Pa nesalju iz razloga sto HK posta sa kojom oni rade nema ugovor o postanskom saobracaju s BiH, i to se lijepo vidi na njihovom sajtu http://app1.hongkongpost.com/calc/eng/destination.php
Na Lucky-u ne pise da ne salju, ja sam to saznao na tezi nacin zato sto mi paket nije stigao nakon 2 mijeseca i kad sam potegao pitanje, da vidim sta se desava, onda su mi rekli da je vracen paket posiljaocu iz tog i tog razloga, a onda sam cekao naredna 2 mjeseca da mi refundiraju novac. Na hobbyeasy lijepo stoji da ne salju za BiH. Ako mozes da se sijetis preko koje HK poste su ti poslali paket , al cisto sumnjam da se mozes sijetiti i kako su uopste narucio kad postarina na Lucky-u za BiH konstantno pokazuje 0.00$, to ti je prvi znak da ne salju?! _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Emir
|
Upisano: Čet Tra 14, 2011 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Danas sam poslao narudzbu Lacky modelsu.
Narucio sam najjeftiniju maketu. Sacekat cu 10-tak dana da vidim hoce li doci pa vam javim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Pet Tra 15, 2011 4:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Emir Napisao/la: | Danas sam poslao narudzbu Lacky modelsu.
Narucio sam najjeftiniju maketu. Sacekat cu 10-tak dana da vidim hoce li doci pa vam javim. |
Ajd bas zivo me zanima iako sam 99% siguran da od toga nema nista, vec su pre par dana jednom nasem kolegi iz BiH potvrdili da ne salju.
Al sto kazu, cuda su moguca  _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Uto Tra 19, 2011 5:29 am Naslov poruke: |
|
|
Izgleda da cu morati ispraviti naziv posta, jer nekim cudnim kanalima posiljke iz Hongkonga ipak stizu i u ovu nasu vukojebinu :hahaha . Ovako , prvo mi je danas stiglo nesto iz Hongkonga sto sam narucio preko e-bay i naravno nije mi djavo dao mira pa sam poslao prodavcu poruku s pitanjem koji je postanski servis koristio, i dobio potvrdan odgovor da su mi poslali preko HK Post, isti oni s kojima rade Lucky Models i Hobbyeasy, elem, takodje dobijam info od kolege iz BiH, da su i njemu stigla neka tamiya ljepila koje je narucio preko Luckya, pre ove nase diskusije, i ponukan diskusijom, posalje on njima e-mail par dana posle narudzbe, i oni mu zavnicno kazu da ne salju u BiH, i ko koga ovde sad hebe :god. Nego sad javno pozivam sve maketare na forumu koji su iz BiH, da naruce po neku sitnicu, cisto da vidimo da nije slucajnost u pitanju, evo ja sam vec nasao nesto 6-7$ pa da probam. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Uto Tra 19, 2011 1:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jedan čovjek s Armorame koji živi negdje u tri ********** je rekao da je narucio na najblizu zemlju i uz adresu stavio i svoju zemlju i da mu je normalno stiglo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Uto Tra 19, 2011 7:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| killa Napisao/la: | | Jedan čovjek s Armorame koji živi negdje u tri ********** je rekao da je narucio na najblizu zemlju i uz adresu stavio i svoju zemlju i da mu je normalno stiglo. |
Im to veze, jer i meni se cini da sam jednom prilikom negde procitao, da svi paketi koji stizu za Evropu, idu prvo za Njemacku ili Austriju, pa se odalte rasporedjuju za dalje. Kako god, danas me kontaktirao predstavnik BH posta, povodom mog pitanja, tako da ovaj put postoji velika sansa da se nesto uradi po tom pitanju, cak mi je spomenuo da su imali slican problem pre 2 god ( izgleda da sam i tada bio ja taj koji je trazio odgovore ) trazio mi je da mu posaljem odgovor koji sam dobio od HK post, jer navodno da su oni pokusavali da ih kontaktiraju al jako retko odgovoaraju na e-mailove .
Uostalom evo copy-paste
Prva poruka
Postovani,
Iz BiH je moguce poslati paket za Hong Kong i na nasem kalkulatoru cijena se
moze izracunati postarina. Ne znam iz kojeg razloga vi to niste uspjeli,
moguce je da u tom momentu aplikacija nije radila.
Sto se tice otpreme paketa iz Hong Konga za BiH to je uredjeno propisima
Hong Konga i na zalost na to ne mozemo uticati. Koliko sam upoznat moguce je
iz Hong Konga poslati EMS posiljku (brza posta) za BiH.
Druga poruka
Postovani,
slican problem smo imali i prije 2 godine i jedva smo stupili u kontakt sa predstavnicima HK poste jer bas i ne odgovaraju na mailove. Molimo bih vas da mi posaljete taj njihov odgovor, ako ste ga sacuvali, tako da pokusam stupiti u kontakt sa osobom koja vam je to napisala. Nama je naravno u interesu da imamo prispjece iz HK, ali oni iz nekog razloga to ne zele. U izvozu iz BiH smo mi uspostavili paketski i pismonosni promet sa svim drzavama svijeta (mislim da samo Sudan ima suspendovan paketski promet) i zaista ne shvatam zasto HK to ne uradi prema nama. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1666 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Tra 20, 2011 1:14 pm Naslov poruke: |
|
|
http://www.1999.co.jp/eng/plamo/
Znali neko dali se može sa ove stranice naručivati za BiH?
Naime kada se selektuje zemlja, BIH nije na popisu... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Uto Tra 26, 2011 8:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo i konacno da vas obavestim da je ostvarn kontakt izmedju BH Posta i HK posta i nazalost i dalje s negativnim odgovorom od HK Post-a. Evo copy-paste:
We existing have letters (envelope or packet under 2 kg) and EMS services to
Bosnia and Herzegovina. Only parcel service is still suspended due to mail
routing, costing and volume.
Before we resume the parcel service to Bosnia and Herzegovina, we have to
take care of a lot of operational and cost issues, and establish the best
mail route with the postal administrations.
We are still working towards our target of resuming the service and hoping
that more customers will use our air parcel service in the future.
I will let you know the further development in this case. Once again, thank
you for bringing this to my attention.
Best regards,
W K WONG
Senior Manager(International and Mainland Relations)
Hongkong Post
+852 2921 2375
Ja sam iz ovoga zakljucio da salju pakete da 2 kg, al moja sumnjicavost mi nije dala mira pa sam pitao, ko pita ne skita i evo objasnjenja iz BH Posta:
Ne, niste dobro razumjeli.
Salju pisma do 2 kg. Naime po pravilima Svjestkog postanskog saveza, pismo moze biti mase do 2 kg. Napisali su: "letters (envelope or packet under 2 kg)", sto znaci pisma (u koverti ili paketu do 2kg). Ovdje spominju paket kao vrstu pakovanja, na engleskom se za paketsku uslugu koristi izraz "parcel" a "packet" je vrsta pakovanja, tako da definitivno prica samo o pismonosnim uslugama.
Nadam se da vam je ova informacija korisna. Ne mozemo natjerati HK da pocne otpremati pakete, a vi kao korisnik mozete naruciti pismo do 2 kg koje moze biti preporuceno ili vrijednosno (pod uslovom da prihvataju ove dodatne usluge). Za razliku od obisnog pisma, preoruceno i vrijednosno imaju broj posiljke i mozete ih pratiti, a u slucaju gubitka postoji mogucnost naknade stete.
Dakle, kao sto rekoh na pocetku, hebe lud zbunjenog! U par slucajeva smo vidjeli da roba stiza iz Hongkonga putem HK Post, i to narucena s E-bay i Lucky Models, cekaju se jos dve narudzbe s Lucky-a cisto da vidimo da nije bila slucajnost. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Čet Tra 28, 2011 12:07 am Naslov poruke: |
|
|
Evo i mali update,dakle copy-paste mog povratnog e-maila predstavniku BH Posta i njegovo objasnjenje kako je ipak moguce dobiti manji paket al koji se vodi kao pismo.
Ovo je moj e-mail upucen njima:
Meni tek sad stvarno nista nije jasno, meni je pre par dana stiglo nesto iz Hong
Kong-a preko HK Post, znaci nije pismo, mozda jeste bilo zapakovano u koverti al
pismo nije. Takodje su prijatelju stigla neka ljepila iz HK , preko shopa koji
radi sa HK Post (Lucky Models) i koji mu je potvrdio da ne salje za BiH, medjutim roba je
stigla, tako da sam i ja narucio neku sitnicu preko njih da vidim sta ce se
destiti. Mislim da sam ove slucajeve vec spomenuo u prijasnjim porukama. Zato sam
ja razumio da paketi do 2 kg prolaze, jer ko zna sta je unutra, da li pisma ili
neke sitnice. Takodje mi nije jasno o kakvim oni to visokim troskovima govore, a
salju za Srbiju i Hrvatsku, pa nismo mi 1000km dalje. Meni je ovo zaista suludo
s njihove strane, s vase, svaka cast, krajnje profesionalno i ozbiljno.
Hvala u svakom slucaju, valjda ce se nesto pozitivno rijesiti jer ova situacija
ne ide nikome u prilog.
Pozdrav od Igora
Objasnjenje iz BH Poste:
Ni meni nije jasno zbog cega ovo rade, jer postoji mogucnost tranzitiranja paketa preko Srbije i Hrvatske, sto je povoljno.
Sto se tice vasih posiljaka, najbolje cete znati da li je paket ili pismo po broju bar koda na posiljci, ako je bar kod RR ili VV odnosno ako je prvo slovo R ili V onda su to pisma: R-preporuceno, V-vrijednosno, Brza posta je EE ili E i jos neko drugo slovo, a paket ima dva slova od kojih je prvo C.
Ukoliko posiljka nema nikakav broj onda je to obicno pismo. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Emir
|
Upisano: Pet Tra 29, 2011 5:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Narudbu LUCKY MODELSU sam napravi 14.04.2011 sto se vidi na dokumentu, a maketa mi je danas dosla na kucnu adresu.
Znaci narudzbe sa Lacky Modelsa za Bosnu dolaze regularno i u objektivnom vremenu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|