Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Problem sa nitro razredjivacem

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Somi

Član od: 18 Lis 2010
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 12:55 pm    Naslov poruke: Problem sa nitro razredjivacem Citiraj ovaj komentar

Bojim sa Veda airbrush-om (vise puta pominjan na ovom forumu) i humbrol enamel bojama. S obzirom da nije preporucljivo da se koristi nitro razredjivac, jer nagriza plastiku (gumu) i moze da unisti airbrush, koristio sam neki univerzalni koji je, izmedju ostalog, i za sintetiku, pa sam mislio da nije toliko agresivan kao nitro. Medjutim, pocela je da mi curi boja pored igle na airbrushu. Odmah sam prestao da bojim i otisao do prodavnice da kupim najtanje plasticne case koje sam mogao da nadjem i sprovedem test topljenja plastike. Inace, taj test sam vec sproveo sa tim razredjivacem, ali su case bile neke malo deblje i zute. ...nisu bile standardne bele i tanke. Naravno, kad sam dosao kuci i probao da sipam razredjivac u casu, ona se maltene odmah raspala.
Sad sam kupio jos dva razredjivaca. Sinteticki i uljani.

Levo je taj stari univerzalni, u sredini sinteticki, a desno uljani. Na donjoj slici se vidi debljina case. tj, toliko je tanka da se vidi text ispod nje.

Sproveo sam test sa svim razredjivacima i evo rezultata:
- univerzalni: topi casu za oko 6 sekundi. rastvara sve boje.
- sinteticki: topi casu za 1 minut i 20 sekundi. rastvara sve boje.
- uljani: ne topi casu ni posle 30 minuta. rastavara samo mat boje (probao sam sa par njih), ali ne rastvara boje koje imaju laka u sebi (metalic i satin).

Evo pitanja: Da li da koristim sinteticki kad ne moze uljani ili ne? ...ako ne, sta da radim?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 12:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja za ciscenje Revell Pro AB vec godinama koristim najobicniji nitro razredjivac Wink Ne gledam na cene, ne gledam na proizvodjaca... Do sada jos nisam imao problema, a u AB-u su original gumice od prvog dana Wink

Nisam imao ni problema sa tim curenjem farbe, koji pominjes.

Jesi li AB posle zadnjeg ciscenja/rastavljanja slozio kako treba? Jeli ti igla tesno seda u rupicu na dizni?
Natrag na vrh
Somi

PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 4:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Jesi li AB posle zadnjeg ciscenja/rastavljanja slozio kako treba? Jeli ti igla tesno seda u rupicu na dizni?

uf... planirao sam da postavim novu temu oko problema sa ciscenjem, ali bi mi trebao malo bolji foto aparat od ovog na telefonu, da bi mogao da objasnim...

AB sam dosta puta do sada rastavio potpuno, ocistio i sastavio i nisam imao nikakvih problema. Medjutim, poslednji put kad sam ga cistio, odmah posle curenja te boje, mislim da sam ostetio bas tu gumicu za koju sumljam da je popustila. U stvari, to nije gumica, vec barce bele plastike koja okruzuje iglu sa zadnje strane AB-a, blize ruci.

evo neke slike koju sam nasao na netu:

Radi se o delu broj 12. ne vidi se na ovoj slici, ali to je, kao sto rekoh, plasticni deo koji izgleda kao mala podloska za zavrtanj. Obe stranice su ravne i paralelne, kruznog je preseka sa rupom u sredini. Posle curenja boje o kom sam pricao, rasklopio sam AB i ocistio svaki deo cetkicama za ciscenje AB-a, ali kad sam cistio deo 13, u kome je i 12, on se pretvorio u konus dok sam izvlacio cetkicu! ...kao da sam izvukao unutrasnji zid (koji okruzuje iglu), dok je spoljasnji ostao na mestu. Zato sam i mislio da je problem u razredjivacu, jer sam pretpostavio da je malo otopio tu plastiku. ..ne znam kako bih drugacije to mogao da uradim.
Kao epilog te price, deo br.13 ne smem da zasrafim do kraja, jer kako ga srafim, tako se suzava rupa za iglu (zbog konusnog oblika). Zasrafio sam ga koliko je moglo, sipao vodu u posudu, mrdao iglu napred-nazad, ali voda nije procurela. Ne znam sta ce se desiti kad budem krenuo da bojim, ali mi zasad sve izgleda ok.

Inace, Revell Pro AB kosta preko 100e, dok je ova Veda koju sam kupio, zajedno sa postarinom iz hongkonga kostala 25e. ...mozda je i u tome problem.
Natrag na vrh
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Sub Tra 23, 2011 4:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nije problem u ceni nego moras biti oprezniji ja kada koristim uljane boje perem pistolj sa ulajnim razredjivacem a ako su akrilne boje u pitanju onda alkohol i svremena na vreme podmazem sve delove i gumice masinskim uljem,sto se tice pistolja imam neku drugu marku ali je sastavnica identicna sve je to izgleda ista firma samo pakuju pod razlicitim imenima evo to je ovo sto ja imam http://www.alexandar-cosmetics.com/sr/product/Pistolji_za_Airbrush/1071/Pistolji_za_Airbrush/ nadam se da nesto vredi ovo jer ova firma ima i rezervne delove pa ih mozes kontaktirati ako nista ne resis .
Natrag na vrh
Somi

PorukaUpisano: Sri Tra 27, 2011 9:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma, nije problem sa uljanim i akrilnim bojama, jer njihovi uljani razredjivac, alkohol i voda nisu agresivni, za razliku od nitro razredljivaca. Inace, znam za tu prodavnicu i vec sam kupovao kod njih cetkice za ciscenje airbrusha. Koliko ja znam, to je jedina prodavnica u srbiji gde ima sve na jednom mestu, a da su normalne cene. Ima u beogradu www.solarijum.com, ali su oni samo preuzeli robu iz alexandar cosmetics-a, pa nemaju sve na lageru vec treba da cekas da naruce iz novog sada.

U svakom slucaju, napokon sam odvojio malo vremena da isprobam airbrush i ustanovio sam da radi bolje nego sto je radio pre nego sto sam ga "pokvario"... Jedina promena u odnosu na ranije je sto sam poceo da koristim "white spirit" posle svakog koriscenja. Ne znam bas cemu to originalno sluzi, ali me je posavetovao neki prodavac iz prodavnece maketa u goltsvortijevoj da koristim to kao podmazivac.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma