Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Tra 14, 2011 10:14 am Naslov poruke: MiG-21 MF/R u JRV i PVO |
|
|
Dakle zanimaju me podatci o Migovima 21 MF (kasnije preuređenima u R) koji su se nalazili u naoružanju JRV i PVO.
Posebno me zanima ako netko ima koju sliku MF-a sa plaviom prstenom sprijeda koji je bio obojan za prigodom jedne vojne vježbe 70-ih. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Tra 14, 2011 10:52 am Naslov poruke: |
|
|
| Taj sa plavim prstenom je 22870, poznata fotka sa vojne vježbe Golija 1976. godine. Ostavi mi na pm mail adresu i pošaljem ti svoj folder sa MF iz JRZ-PZO-a, ako želiš naravno.... Naime nešto oko postavljanja fotki na forum mi ne štima (vjerojatno moje postavke, pa dok mi neki ITovac ne dođe, ne mogu postavljati fotke na forum.) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| airsuba
| | Član od: 20 Ruj 2010 | | Poruke: 39 | |
|
Upisano: Čet Tra 14, 2011 11:15 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo su dve do sada publikovane fotografije 'plavih' sa vežbe Golija.
Inače nije samo nos farban sa plavom, već i krajevi krila.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Tra 14, 2011 6:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Dragane 22823 kojega si postao je M, a ne MF.
A priča oko MF-a sa preradom u izviđača je možda (ako ne i najbolje sažeo jedan član sa AirSerbie foruma, neka mi oprosti ne znam mu ime), no ovako je otprilike on to napisao.
Sječnja 1975. u naoruzanje JNA je uveden MiG-21MF NATO oznaka ,,Fishbed-J'' (sluzbena oznaka L-15 i L-15M). Bilo je ukupno 6 zrakoplova evidencijskih brojeva od 22865 do 22870. Tjekom 1983. 4 aviona su preradjena u izvidjace. Do promjene namjene, svih 6 aviona je letjelo u sastavu 204-tog lovackog avijacijskog puka, a nakon modifikacije 4 aviona su prebacena u 352-gu iae.
Oprema izvidjaca MiG-21MF (L-15M)
LORAP : Američka kamera (Fairchild) i oprema (Hughes)
Njemačka kutija- kontejner (Messerschmidt)
Malo o LORAP-u
Sistem za koso aerofoto-snimanje tipa LORAP KA-112A (Long Range Aerial Photography). Ovaj sistem je označio prekretnicu u opremanju izviđačke avijacije, a bio je namjenjen za koso snimanje teritorije susjednih država i sa visine od 10.000 metara je moglo bočno da se snimi 110 kilometara. Ovaj kontejner nije mogao da nosi L-14i, pa je zbog jačeg motora i mogućnosti da se kontejner prikači, izabran L-15M kao njegov nosač. Naime ova verzija je imala dovoljan klirens, i kontejner nije dodirivao zemlju tako da je adaptacija bila izvršena u VOC-u. Dana 4. rujna 1983. godine, VOC je primio jednu kameru KA-112A LORAP i 2 kontejnera. Početkom sječnja je počelo ispitivanje aviona L-15M sa kontejnerom LORAP. Poslje polugodišnjeg uspješnog ispitivanja, 15. lipanj 1984. avion je predat eskadrili na aerodromu u Bihaću.
Đani, slike struje optičkim za Split.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Tra 14, 2011 11:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Tiger hvala ti za detalje i mejl.
Znaju li se podatci za M-ove. Koliko ih je bilo i evidencijski brojevi. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 15, 2011 7:44 am Naslov poruke: |
|
|
M je dobivao evidencijske brojeve od 22801 do 22825, nemam neku potvrdu, pa je moguće da ih je bilo više.
Isprika Draganu u vezi posta sa slikama, najprije sam registrirao da je on postavio fotke. Suba vjerojatno zna da je 823 M, a ne MF. Možda dojam buni retrovizor na poklopcu kabine, no JRV M-ovi su u Jugi dobivali nove sa retrovizorom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| airsuba
| | Član od: 20 Ruj 2010 | | Poruke: 39 | |
|
Upisano: Pet Tra 15, 2011 10:51 am Naslov poruke: |
|
|
@ Tiger - naravno
dodao sam više kao ilustraciju, inače ima 'plavih' i dvoseda - mada ne znam koliko je aviona tom prilikom bilo tako označeno...
Priča oko M-ova u JRM (bar nekih) je dosta zanimljiva, više oko toga od strane LH uskoro  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|