Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mali osvrt na skidanje boje i čišćenje jetkovine

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
bvuk

Član od: 09 Sij 2007
PorukaUpisano: Pon Tra 04, 2011 4:39 pm    Naslov poruke: Mali osvrt na skidanje boje i čišćenje jetkovine Citiraj ovaj komentar

Svi znamo da se stara boja može skinuti sredstvom za čišćenje pećnica. Baš sam iz dućana donio "Permetal" i malo pogldao sastav - kad ono: 5 -15% natrijev hidroksid! Odmah sam se sjetio da to koristim i za izradu tiskanih pločica (uklanjanje fotolaka). Isto tako, natrijev hidroksid se koristi i kod kromiranaj i sličnih procesa za čišćenje i odmašćivanje metala. Znači da ista tekućina može koristiti i za čišćenje jetkovine.
Ista kemikalija inače postoji i u "čistoj" formi, odnosno granulama. 100g čistog natrijevog hidroksida (ili kaustične sode) ima u čipoteci po cijeni od cca 78 kn (ili 10g za 8,90). Uz otopinu od 10-20% ovo je dostatno za 5 -10 litara, a po potrebi se može napraviti i jača ili slabija koncentracija (jedna za čišćenje a druga za skidanje boje). S obzirom da 750ml Permetala košta cca 20 kn, varijanta s čistim natrijevim hidroksidom bi bila bar duplo jeftinija (bilo bi dobro da se radi destiliranom vodom 5L cca 20 kn).

Nadam se da ovo nekome pomaže...
Sonic

Član od: 28 Ožu 2011
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Tra 04, 2011 8:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kaustična soda iliti NaOH bi trebalo biti u bolje opremljenim ducanima boja i lakova i trebalo bi kostati kilogram oko 50 kuna. ne zavaravajte se cipotekom jer oni to prodaju ljudima koji ne znaju gdje kupiti. koristim za izradu tiskanih plocica.
nadam se da sam nekome pomogao

EDIT: kausticna soda se koristi za izradu sapuna.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Tra 05, 2011 8:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da nije potrebno riskirati sa kaustičnom sodom, posebno u većim koncentracijama-ako štrcne u oko tragedija. Za čišćenje boje sa maketa je jako efikasan skidač laka za nokte bez acetona-isprobao i radi fantastično, a može se i kontrolirati postupak. Za odmašćivanje PE dijelova, tj. pripremu, ne treba ništa tako radikalno. Dovoljno ih je malo preći sa plamenom šibice ili svjeće-upaljač je malo pre jak i može se deformirati, a poslje oprati sa 95% alkoholom. Tanku jetkovina kao što je WEM ili Part, je dovoljnomalo oprati u octu i 95% alkoholu. Ova metoda sa plamenom je dobra za debele PE dijelove kao što je to Dragon, Italeri i kakva prastara jetkovina. Na novoj Eduardovoj bojanoj jetkovini ne treba ništa-možda malo alkohola sa strane gdje nije obojana.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma