Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2011 3:17 pm Naslov poruke: S-49C i F-47D |
|
|
Ima li netko fotku Ikarusa S-49C druga serija...a da NIJE bijeli 400 iz batajničkog muzeja?
Zna li netko kojoj je postrojbi pripadao i gdje je bazirao legendarni F-47D crni 64 crveno Hajduk pukovnika Ante Sardelića? _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2011 9:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Moze ovako nesto?
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2011 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Doktore.
Nego...to je "tamno sivo" gore i "svjetlo plavo" dolje...s crvenim ili sivim spinerom? A...bijaše li srebrnih?
Zar nitko ništa ne zna o Sardeliću i njegovom Hajduku? _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1717 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2011 11:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Hvala Doktore.
Nego...to je "tamno sivo" gore i "svjetlo plavo" dolje...s crvenim ili sivim spinerom? A...bijaše li srebrnih?
Zar nitko ništa ne zna o Sardeliću i njegovom Hajduku? |
A najbolje da ne znamo. Ovdje smo sami partizani!
Odgovor je 83. lovačko-bombarderski avijacijski puk.
Nego što je toliko legendarno na "Hajduku"? Osim što na njemu piše "Hajduk"? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2011 11:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Stilska figura. Ništa posebno legendarno...osim što je Hajduk pa je od svih onomad nacrtanih u Yuvamu nekako najpoznatiji.
Tomo...picajzlo.
Hvala ti.
Sad još srebrni Ikarus...ako je uopće postojao...i ja sretan k'o bakterija u govnu.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pon Ožu 21, 2011 11:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Inače, čuo sam anegdotu vezanu uz Hajduka (ne znam da li je istina) da je natpis Hajduk dobio prilikom parade u Beogradu. Naime Sardelić je sletio u Batajnicu jer je sljedećeg dana sa "64" trebao nastupiti na paradi, a zemaljsko osoblje mu je onda preko noći zaželjelo dobrodošlicu napisavši mu taj natpis "Hajduk" na nos. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| M-HOBBY
| | Član od: 06 Velj 2006 | | Poruke: 42 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 12:04 am Naslov poruke: Re: S-49C i F-47D |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Ima li netko fotku Ikarusa S-49C druga serija...a da NIJE bijeli 400 iz batajničkog muzeja?
Zna li netko kojoj je postrojbi pripadao i gdje je bazirao legendarni F-47D crni 64 crveno Hajduk pukovnika Ante Sardelića? |
Da za svagda razbijemo zablude: metalni rep sa ledjnim perajem na Ikarus S-49C (od trupa do repa) nije odlika nikakve serije! Svi proizvedeni primerci S-49C, koji su isprva imali drveni repni deo, u drugoj polovini '50-tih modifikovani su i ugradjen im je ovakav rep.
U boji aluminijuma (neobojen) S-49C bio je samo prilikom izrade u Ikarusu i to samo po neki primerak predat Vazduhoplovno opitnom centru u Batajnici. U jedinicama svi operativni primerci bili su obojeni.
F-47D thunderbolt No. 13064 sa natpisom "Hajduk" pripadao je komandantu 150. vazduhoplovnog puka Anti Sardeliću. Ovaj puk je bazirao u Nišu.
Milan
M-HOBBY: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 22, 2011 9:17 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 12:11 am Naslov poruke: |
|
|
Doktore,gdje je ova prva slika okinuta??
Lp |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5390 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 3:37 am Naslov poruke: |
|
|
Dali znate da je taj Sardelićev "Hajduk" (P-47D-40RA ,c/n 399-55834 ,45-49295 ,Yu 13064) još "živ"!?
Nalazi se u RAFovom Muzeju u Hendonu ,sada kao:KL216 / RS-L _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| M-HOBBY
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 10:44 am Naslov poruke: |
|
|
[quote="dr. vlado"]Moze ovako nesto?
Ovo je slikano na aerodromu Zemun. Na slici su novozavrseni S-49C iz fabrike Ikarus pred isporuku jedinicama JRV.
Milan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Ček', ček' malo. Ako su SVI S-49C originalno imali DRVENE repove...zašto tih iz te "nepostojeće" prve serije ima kompletnih u prirodnoj boji metala? Taj prvobitni drveni rep je imao metalnu oplatu?
Nisu li ovi na prvoj fotografiji...ti novoproizvedeni na zemunskom aerodromu...u stvari ti iz te kao prve serije? Mislim...meni trebaju fotke onih iz te kao druge...odnosno ti s kraja 50-ih s novim repovima.
U konačnici...tko je zaista u pravu po pitanju Sardelića i njegovog Hajduka? Zadar? Ili Niš? 83. ili 150.?
Ma iskopat ću i ja neke podatke.
I da vam još nešto kažem. Pitanje sam, u stvari, postavio zato što sasvim slučajno imam Revellov P-47D i oznake za Hajduka...a istovremeno imam i Liksin S-49C ("druga serija")...pa mi pade na pamet da ih nataknem jednog kraj drugog na stajanci (i možda ukrasim kojom Airfixovom modificiranom figuricom tehničkog i letačkog osoblja RAF-a). Konkretno me zanima je li realno pored Hajduka nataći S-49C...i što točno treba pisati na pločici na okviru diorame (godina, mjesto, postrojba...ime pilota).
Pitanje o srebrnim S-49C "druga serija" sam postavio zato što mi je fora da oba budu srebrna. No, realnost prije svega, naravno.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 5:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: |
U konačnici...tko je zaista u pravu po pitanju Sardelića i njegovog Hajduka? Zadar? Ili Niš? 83. ili 150.?
|
U pravu je Milan. 150. puk je osnovan 1952. godine i prvi zapovjednik je bio Sardelić. Kako je parada u Bg bila 1954. godine, ako je istina da je natpis Hajduk dobio tek prilikom parade, tada je Sardelić već prešao iz 83. puka u 150. puk. kad su stavljene te oznake. I 83. je u Zadru tek od 1954. Prije toga je bio U Puli i Cerklju zbog Tršćanske krize. Sardelić je bio drugi od tri zapovjednika, ali ne znam od kad do kad (valjda do prelaska u 150. puk), što bi značilo da je bio stacioniran u Puli.
Povjest "Hajduka"
http://www.rafmuseum.org.uk/london/collections/aircraft/aircraft-history/1994-1337-A%20%20P-47%20Thunderbolt%20KL216.pdf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| M-HOBBY
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 9:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | ...
Nisu li ovi na prvoj fotografiji...ti novoproizvedeni na zemunskom aerodromu...u stvari ti iz te kao prve serije? Mislim...meni trebaju fotke onih iz te kao druge...odnosno ti s kraja 50-ih s novim repovima.
....I da vam još nešto kažem. Pitanje sam, u stvari, postavio zato što sasvim slučajno imam Revellov P-47D i oznake za Hajduka...a istovremeno imam i Liksin S-49C ("druga serija")...pa mi pade na pamet da ih nataknem jednog kraj drugog na stajanci (i možda ukrasim kojom Airfixovom modificiranom figuricom tehničkog i letačkog osoblja RAF-a). Konkretno me zanima je li realno pored Hajduka nataći S-49C...i što točno treba pisati na pločici na okviru diorame (godina, mjesto, postrojba...ime pilota).
Pitanje o srebrnim S-49C "druga serija" sam postavio zato što mi je fora da oba budu srebrna. No, realnost prije svega, naravno.  |
Da rezimiramo: S-49C isporuceni su početkom 1953. godine u 116. puk u Skoplju i 185. puk , prvo u Ljubljanu pa zatim Pulu. Tanderbolt 13064 o kome govorimo nalazio se sve vreme svoga korišćenja u Nišu: prvo u 150. puku od 1952. (od formiranja puka) do 1957. godine a zatim je predat 107. puku u Nišu gde je 1960. rashodovan i kasnije predat Tehničkom (Mašinskom) fakultetu u Beogradu kao učilo. Znači, ako istorijski gledamo ova dva tipa aviona praktično nisu mogla da se nađu na istom aerodromu osim u možda nekim vanrednim situacijama.
Ali evo teme za razmišljanje: u Nišu 1953.-1957. u okviru 29. divizije nalazili su se zajedno 150. puk opremljen sa F-47D (medju njima i ovaj Sardelićev), i 107. puk (Alagićev) opremljen sa Ikarus S-49A!
(Čopec ima jednu veoma interesantnu fotografiju kamuflažnog S-49A iz 107. puka iz Niša "nabodenog na nos"!)
Milan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Ožu 22, 2011 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
"Znači, ako istorijski gledamo ova dva tipa aviona praktično nisu mogla da se nađu na istom aerodromu osim u možda nekim vanrednim situacijama."
Eyebayiga. Morat ću izraditi dvije podloge.
Nema veze. To samo uvećava gušt.
Btw...pitanje oplate drvenih repova na "prvoj seriji" S-49C još uvijek stoji.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|