Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Ljepljenje oplate

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Jomi

Član od: 29 Lis 2010
PorukaUpisano: Pet Velj 11, 2011 2:14 pm    Naslov poruke: Ljepljenje oplate Citiraj ovaj komentar

Ako itko može pripomoć, i reći kako se najlakše mogu lijpiti letvice od 2mm debljina na oplatu i od kud se kreče(od kobilice ili od palube)?
I savjet o savijanju letvi (parenje, vruča voda)?

hvala unaprijed
lp Confused
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Velj 11, 2011 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bog
čuj ljepiti možeš na više načina a ovisi i o načinu savijanja.
Bilo bi dobro da malo proguglaš ima po netu prikazanih tehnika postave oplate na brodove.
Od kud krenuti, zavisi, ali za primjer ako imaš brod sa krmenim zrcalom tada ti je lakše krenuti od pramca jer ti je lakše prilagoditi i urediti početak letvice uz pramćanu statvu a na krmi pustiš slobodno letvicu dužu i potom je odrežeš.
Najstandardnije ljepljenje je drvofixom ili sl, i pridržavanje letvica u položaju s raznim pomočnim sredstvima, (štipaljke, gumice, čavlići itd itd....)
Neki lijepe i kontaktnim ljepilima (neostik i sl..)
Možeš koristiti i cianoakrilate (cianofiks, loctite bond i sl..) ali pazi na isparavanja.
naravno da kod zadnja dva tipa moraš paziti na vlagu u drvetu, pogotovo ako kriviš u vručoj vodi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Jomi

PorukaUpisano: Pet Velj 11, 2011 5:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

točnije radim na braceri, i največi sam početnik Sad , tako da se malo i mučim i s izrazima:?: .
hvala na prijedlozima.
Ako imate još kakvih slobodno pomagajte.
lp
Natrag na vrh
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Velj 11, 2011 8:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja iman posebno lemilo samo za krivljenje letvica, inaće prije san to radia na naćin da bi ih kuva u vriloj vodi, prije toga bi izvuka šabonu priko rebara zabia par brokava po njoj ubacia letvice između i sušia sa fenom. Posli bi to uštelava po rebrima. Sve brodove do sada san lipia od palube prema kobilici, a koristim Ponal brzosušeći cca. 3min.
E da lemilo izgleda ovako:

Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sub Velj 12, 2011 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jomi, u pravoj brodogradnji kreće se od kolombe prema palubi. Neznam ako znaš da letvica ( madir se zove u brodogradnji ) nije isto široka na krajevima i na sredini gdje je najšira. Za početak bi ti savjetovao da ljepiš svaku drugu i te su jednake širine po cijeloj dužini a onda između njih upasuješ ostale letvice.
Pozdrav
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Sub Velj 12, 2011 7:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

najboje je da koristiš super bond lipilo jer brzo ide s njim ,najprije pripaši madir-voj oplate ,kad vidiš da paše zalipi.po zanati zatvororiš najprije centu-dorazmenu platicu,onda zatvoriš picun-prvi nadkobilični voj oplate.onda ideš s jednim madirom iz dole pa s jednim iz gore.to je što se tiče postavjanja po visini.što se tiče zatvaranja po dužini uvik počmi od prove i krme.ja ne kuham oplatu ,samo je malo skvasim u vodi i to samo oni dio di je najveće zakrivljenje. pazi!nijedna letvica nesmi bit ravna nego od mota tj.prema provi ikrmi od sride šira prema provi i krmi uža i zakrivljena prema dole i prema u nutra.
Natrag na vrh
Baraba

Član od: 15 Velj 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 16, 2011 9:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prije svega pozdrav i poštovanje svim umjetnicima brodogradnje na forumu Smile Pošto sam novi u ovoj vrsti umjetnosti i na ovom forumu, htio bi reći da mi je bio od velike pomoći u samom startu. Iako sam već od malih nogu ljubitelj obrađivanja drva i izrađivanja svakakvih predmeta evo tek sam se sad u 27 godini odlučio krenuti u pothavat izrade makete drvenog broda. I tako čitajući po forumu odlučio sam napraviti "Santa Mariu" jer imam jednu već doma koju smo stari i ja davno restaurirali ali nije to to, od samog početka do zadnjeg čavlića Smile Ali da ne dužim nego da odgovorim Jomi na njegovo pitanje Smile
Što se tiče ljepljenja letvica imam ti jednu jako dobru i zanimljivu knjigu u PDF-u, koja opisuje u detalje kako ljepiti letvice. Ako te zanima slobodno reci poslati ću ti na mail. Naravno ako treba još nekome stojim na raspolaganju Smile
Jomi

PorukaUpisano: Sri Velj 16, 2011 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na pripomoć, sad je samo pitanje pokušaja i pogreške, kao šta rekoh, početnik sam pa se ne živciram toliko oko toga...za sad.
Very Happy
Natrag na vrh
Baraba

Član od: 15 Velj 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 16, 2011 11:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde stavi neke fotografije Smile
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Velj 16, 2011 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako nekoga interesiraju ove knjige nek se javi na PM:
Ship Models How to build them
Anatomy Of The Ship - Hms Bounty
Arming and fitting of english ship of war 1600-1815
atlas_maritime
atlas_maritime2
Biddlecombe1848-TheArtofRiggingGoogle
Carving_Netsuke
Charnock180002-HistoryofMarineArchitectureVol3
Historic Ship Models_Wolfram zu Mondfeld
Rigging Period Ship Models_Lannart Petersson
Ship Modeling from Stem to Stern_Milton-Roth
Ship Model Builders Assistant - Charles G. Davis
Ship Modeling Simplified_F. Mastini
Ship Modelling Hints and Tips_Jason Craine
Steel1794-TheElementsandPracticeofRiggingandSeamanshipVol1
Steel1794-TheElementsandPracticeofRiggingandSeamanshipVol2
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma