Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Čet Lis 07, 2010 10:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: | | AleksandarMorozov Napisao/la: | Btw, u školi su pioniri učili partizanske ofanzive ( ko da su oni napadali), a to je u stvari bila bježanija po bosanskim brdima cijeli rat...
No, ovo je zanimljivo.
1. Pionire su u školi učili o NEPRIJATELJSKIM ofanzivama...prvoj, drugoj, petoj...NEPRIJATELJSKOJ ofanzivi. Barem su mene, kao pionira, tako učili. Za ostale pionirske organizacije ne garantiram.
2. Pobjednik u bici, odnosno u cijelom ratu, je ona strana koja uspije protivniku/cima nametnuti volju. Tijekom četvrte, a naročito pete ofanzive je bilo jako gusto i gubici obiju strana su bili strahoviti. Proporcionalno gledano, združena osovina gubitke u obje te bitke gotovo nije ni osjetila dok je jezgra NOVJ (konkretno operativna grupa VŠ-a skupa sa samim VŠ-om i Titom osobno) umalo bila potpuno uništena. No, činjenice pokazuju tko je kome, na kraju obje te bitke, nametnuo volju. Iz toga se nameće i zaključak tko je u obje bitke pobijedio.
3. "po Bosanskim brdima" je, u najmanju ruku, uvrijeda pripadnicima partizanskih postrojbi koje nisu činile operativnu grupu VŠ-a, nisu bile satjerane na Pivski plato i u dolinu Sutjeske i od kojih mnoge Bosnu nikada nisu ni vidjele, a kojih je, brojčano, bilo značajno više.
4. "bježanija čitav rat" je, u najmanju ruku, podjednaka uvrijeda kao i pod 3., ako za nikoga drugoga, onda za pripadnike brigada iz operativne grupe VŠ-a...2. dalmatinsku, na primjer...jer oprostite ali...držati taktički vrlo nepovoljne položaje na Barama 3 dana i 3 noći pod neprestanom vatrom i napadima grupe Brandenburg...u onim uvjetima i s onom opremom...samo da bi obruč ostao otvoren dovoljno dugo (da se ostali mogu prepustiti "bježaniji" kroz taj otvor) je, ako već ne primjer kolektivnog junaštva, onda barem dijametralno suprotno od..."bježanije".  |
ha,ha kolega morozov pa ti ko da braniš doktorsku disertaciju...
baš si ti ljepo elaborirao...ha,ha...a ja napisao jednu rečenicu...
1. točno ,u osnovnoj školi su se učile neprijateljske ofanzive po brojevima,
ali bi se usput nekako izgubilo ono ,neprijateljske,pa bi ostale samo ofanzive po brojevima...ima jedna fotka partizanskog spitfirea koji se zove " osvetnik 5. ofanzive"...čije?
2. ako je bježati iz jednog obruča u drugi , i tako sedam puta, nametati svoju volju"...šta da ti kažem čudna neka taktika...neznam kako se saveznici nisu toga prije sjetili ...možda bi rat prije završio...
3. imaš pravo, nisu bježali cijeli rat po bosanskim brdima , nego i malo po crnogorskim i u početku po srpskim i 1943 malo po hrvatskim...
ali većina neprijateljskih ofanziva je bila po bosanskim brdima...provijeri
4. 2 dalmatinska ,svaka im čast, to su borci, ali drugi su biježali,
takvog junaštva ima i kod njemaca , nije rezervirano samo za partizane,
npr.
kota 462, u bitci za rijeku svibanj 1945 pretrpijela je najveću artiljerisku pripremu koju su partzani tada imali ,u cijelom ratu, pa nikad nije osvojena...nego su se njemci povukli u noći 2/3 svibnja ...rijeka je oslobođena 3 svibnja.
samo neznam s kim se kanader svađa...kakve pizze, kakve traperice, čovječe... |
Ovo sam tek sada primjetio pa tek sada i reagiram. Ukratko...pfffffHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAA...
Oprosti mi poštovani kolega Dog...no, jednostavno nisam mogao izdržati.
Poštovani kolega Grunfe...potpisujem.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 568 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
ha,ha, opaaaaa, pa ti si stvarno neki šaljivđija...ha,ha,ha
15 minuta smijeha je isto kao i sat vremena u teretani... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 7:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je puno važnije ono što napisah u smislu podrške postu poštovanog kolege Grunfa nego smijeh.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bokaso1
| | Član od: 21 Stu 2010 | | Poruke: 18 | |
|
Upisano: Sri Pro 22, 2010 3:17 am Naslov poruke: |
|
|
| T34 Napisao/la: | Nisam ni namjeravao da ode u politikantstvo, a mislim i da nije...
Sve je OK  |
Malo je opsirnija tema pa da ne zamaram previse pokusacu da skratim....
U pocetku ima saradnje Cetnika i Partizana..... Cak su i neke akcije odradili zajedno..... Dolazi do raskola i on traje do kraja rata..... Cudne koalicije su se pravila na Balkanu a pogotovo u tim godinama..... Veliki problem za Cetnike je sto su se mnoge formacije zvale Cetnici..... Cetnici Koste Pecanca (Istaknutog Cetnickog vojvode iz WW1) su otvoreno saradjivali sa Nemcima, Crnogorski Cetnici I Djujicevi Cetnici su saradjivali sa Talijanima i Sukobljavali se sa Ustasama..... Drazini cetnici NIKADA nisu saradjivali sa Nemcima..... Pregovarali jesu ali saradjivali nisu..... Pojedine samozvane vodje Cetnika su saradjivale sa Nemcima jer su u datom trenutku tako procenile.....
Krajem 1944 dolazi do zaokreta Engleza i prisiljavanja Kralja da Cetnike stavi pod Partizansku komandu...... Tu su neke cetnicke vojvode predale cele jedinice Partizanima a potom izvrsile samoubistvo ili bile streljane....
Nemojte uzimati posleratne filmove za reference i komunisticku propagandu iz kniga, interviua i prepricavanja bajki na TV-u..... Tako cete doci do zakljucka da je naj veci junak 1941-45 ujedno covek koji je pravi uzrok poraza III Raiha Velimir Bata Zivoinovic ili da je Tito na Neretvi zajebao Nemce ili da su poslednje reci Hitlera "Ubite Batu Zivoinovica"......... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Sri Pro 22, 2010 7:17 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | U pocetku ima saradnje Cetnika i Partizana.... | Od kada do kada i na kojem teritoriju?
| Citat: | | Dolazi do raskola i on traje do kraja rata.... |
Zbog cega?
| Citat: | | Veliki problem za Cetnike je sto su se mnoge formacije zvale Cetnici... | Problem za cetnike je sto su se mnogi zvali cetnici?
| Citat: | | Drazini cetnici NIKADA nisu saradjivali sa Nemcima |
A Konjic 1943?
| Citat: | | Krajem 1944 dolazi do zaokreta Engleza i prisiljavanja Kralja da Cetnike stavi pod Partizansku komandu |
Krajem 1944? A Teheran? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bokaso1
| | Član od: 21 Stu 2010 | | Poruke: 18 | |
|
Upisano: Sri Pro 22, 2010 4:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| bosanac Napisao/la: | | Citat: | | U pocetku ima saradnje Cetnika i Partizana.... | Od kada do kada i na kojem teritoriju?
| Citat: | | Dolazi do raskola i on traje do kraja rata.... |
Zbog cega?
| Citat: | | Veliki problem za Cetnike je sto su se mnoge formacije zvale Cetnici... | Problem za cetnike je sto su se mnogi zvali cetnici?
| Citat: | | Drazini cetnici NIKADA nisu saradjivali sa Nemcima |
A Konjic 1943?
| Citat: | | Krajem 1944 dolazi do zaokreta Engleza i prisiljavanja Kralja da Cetnike stavi pod Partizansku komandu |
Krajem 1944? A Teheran? |
Mislio sam da je pitanje bilo Da li su saradjuvali..... ? (podsecate me na moju profesorku iz Istorije.....)...
Mislim da su se Tito i Draza posvadjali oko solje za kafu.....
Da ne polemisem sa vama vasa pitanja mi deluju jako zlonamerno i provokativno..... To bi odvelo na neku drugu stranu...... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Sri Pro 22, 2010 6:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Mislio sam da je pitanje bilo Da li su saradjuvali..... ? (podsecate me na moju profesorku iz Istorije.....)...
Mislim da su se Tito i Draza posvadjali oko solje za kafu.....
Da ne polemisem sa vama vasa pitanja mi deluju jako zlonamerno i provokativno..... To bi odvelo na neku drugu stranu...... |
Mladicu. Postavio si vise teza koje se tesko brane. Moja su pitanja bila usmjerena na argumentiranje postavljenih teza. Znaci ako imate tezu koju obznanjujete onda trebate imati i argumenat za obranu teze. Ako nemate argumenata onda se povlacite stiteci se kroz podvlacenje necega sto je u vasoj ali ne i u mojoj primisli. Samim time i vase izrecene teze bez potkrijepe argumenata mogu smatrati bezvrijednim. iz mojeg proucavanja povijesti i onoga sto ja mogu potkrijepiti stav o vasim bezvrijednim tezama samo se ucvrscuje. No ako vi imate argumenata za potkrijepu vasih teza ja cu ih svakako razmotriti i moguce prihvatiti ako su dovoljno utemeljene na relevantnim izvorima.
Eto budite mi pozdravljeni i do skorog pisanja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Pro 22, 2010 11:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Problem sa četnicima je šta su pokušali sa jednom guzicom sjedit na dvije stolice, a to ne ide ako nemaš veliku guzu. Oprostite na jeziku.
Činjenica da u je Srbij partiznanki pokret praktički marginalan do 1944 i činjenica da ih NJemci na svom teritoriju (četnike) priznaju kao saveznike i ne diraju. Čak i da nisu surađivali sa njima (pojedine skupine) ja stvarno nisam čuo za njihove njihove ozbiljne akcije protiv Njemaca, a s druge strane učestvovali su u skoro svim ofenzivama protiv NOVJ.
U ratu vrijedi neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj. Oni spadaju pod istu kapu kao i ustaše, pod kolaboracioniste i pristaše fašizma i nacizma. Makar ga nisu izravno podržavali (pojedine skupine) samo nenapadnje okupatora dok narod pati je kolaboracionizam.
Samo njihovo opravdavanje je jednako smiješno kao pravdanje Ante Pavelića i ustaša. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 23, 2010 12:43 am Naslov poruke: |
|
|
Godina je 4022,kratki brifing kapetana s časnicima svemirske krstarice "Enterprise "
- "Gospodo za sat vremena sletjet ćemo u zvijezdanu bazu Zagreb-Pleso radi redovitog remonta.Molim vas ,upozorite posadu da prigodom izlaska u grad izbjegavaju rasprave s domaćim stanovništvom o temi 2.svetskog rata iz drugog tisućljeća". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 23, 2010 1:48 am Naslov poruke: |
|
|
| Ako (kad) ne znamo gdje smo bili, ili još gore, kad na to "dižemo nogu", nije čudo gdje smo sada, a još je manje čudno gdje ćemo tek doći. Samo mi je žao da sva ta g..... na malom ekranu moram gledati iz prvog reda. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|