Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sub Ruj 25, 2010 4:56 pm Naslov poruke: Trebam pomoc oko sheme bojanja za Bf 109 F2 |
|
|
Dakle, imam Zvezdinu maketu na stolu, zapoceo je, pa me zanima, zelim raditi shemu bojanja za Von Hahn-ovog Fritza (onaj poznati sa krugovima po trupu) pa imam nekoliko nedoumica, oko kojih trebam pomoc znalaca...
evo nejasnoce: - u sastavnici na shemi bojanja kormilo i podrucje oko tatzelwurm-a ('crv' na nosu) ide u rlm 76 a ne u rlm 04 kako ja mislim, oko cega se pojavljaju nejasnoce - na prvoj fotografiji jasno je da je donji dio trupa (porducje ispod ispuha) obojano u rlm 04, zbog cega je , kako ja mislim, cijeli 'nos' bio obojan u tu boju, a kasnije prebojavan u ovu doticnu shemu sa krugovima, a i ako se pogleda onaj trokutic (malo naprijed i dole ispod tatzelwurma) cini mi se da je bojom malo prijedeno preko njega, sto je onda ocito da je bilo prebojavanja, ali vidi se samo da je sa tamnijom bojom prebojavano, ne i sa ovom svijetlijom (podloga krugova) - sto otvara mogucnost da je podloga tatzelwurma ostala ista, a naknado se dodala tamnija nijansa oko njega...?
isto tako kormilo, po sastavnici treba biti obojano samo u rlm 76, dok bi ja prije vjerovao da je cijeli zut sa sarama sa rlm 75...?
uglavnom da ne duljim, i da pojednostavnim ako ne shvacate, koliko mogu vjerovati ovoj shemi bojanja...?
pozdrav, Josip |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
 | | Član od: 24 Stu 2009 | | Poruke: 385 | | Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Sub Ruj 25, 2010 6:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Noname, za početak pogledaj koja je varijanta ova koju radi St65uka. On radi F-2, a ti mu postaš profil E-4.
Prema pravilima označavanja nos kormilo pravca i krajevi krila su trebali bit RLM04.
Ako dobro vidim, nos je samo sa gornje strane prefarban sa tamnijom nijansom (možda RLM70), tako a se vidi žuta na podlozi crvića i servisnih oznaka koje nisu prebojane. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sub Ruj 25, 2010 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja bi isto reko da je bio zuti a onda s nekom tamnijom prebojan, kao na ovom profilu u boji.
Ali sacekajmo komentare turbo znalaca ovog podrucja!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 11:28 am Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | Ja bi isto reko da je bio zuti a onda s nekom tamnijom prebojan, kao na ovom profilu u boji.
Ali sacekajmo komentare turbo znalaca ovog podrucja!  |
da, i ja to mislim, isto me zanima, koje bi boje mogle biti po trupu (rlm 76, i ?rlm 70 ili 74?), a posto je avion navodno iz srpnja 1941, sumnjam da bi mogao imati rlm 74 na sebi, iako jos u potpunosti ne iskljucujem tu mogucnost
a po krilima mislim da je u pitanju standardna boje ranijih verzija (rlm 71 i 02) sto bi onda objasnjavalo i po gornjem diu trupa istu stvar. (valjda), samo mi nije jasno kakav je ovo raspored boja, ocito da nije u pitanju neka ranija splinter shema (to mislim po ovom lijevom krilu, posebno u kakvom su odnosu tamnija i svjetlija boja, to jest kako su rasporedjene po krilu)
evo skica svega cega mi nije jasno:
isto tako, nije mi jasno kakav je ovo polozaj balkenkreuza na krilu, cini mi se da je malo blize trupu nego na drugim messerima?
nadam se da ce netko pomoci, hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Imam u jednom časopisu fotku repa sa druge strane i prilično sam siguran da nije cijeli žuti, nego ovako kako ti je dano na crtežu koji si pokazao.
Za ostalo ne znam, ja bih radio po tom profilu iz knjige, krilo bi zaista moglo biti u kombinaciji sa 02 jer je jako velik kontrast između svjetle i tamne. _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 1:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Osim svega vidim da je i spirala na spineru u drugoj boji od ostatka, možda kombinacija crveno-bijelo?
Jako nestandardno bojan zrakoplov, baš me zanima kako ćeš ga pobojati. _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 4:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Da. Obzirom na razdoblje, i ja sumnjam da bi shema mogla biti 71/02. Jedino bi trebalo vidjeti da li je plava 65 ili čak možda 76. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 5:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Miros Napisao/la: | Osim svega vidim da je i spirala na spineru u drugoj boji od ostatka, možda kombinacija crveno-bijelo?
Jako nestandardno bojan zrakoplov, baš me zanima kako ćeš ga pobojati. |
da, i mene zanima kako cu ga pobojati, spiner i ja sam mislio tako kako si rekao, crno bijel sa crvenom spiralom, ali dekal u kutiji je cijeli bijele boje...
vrlo vjerojatno, kada gledam onog njegovog prijasnjog Emila se radi o rlm 71/02/04/76 shemi ali nisam siguran jos u to, mozda ce mi netko sa arc-a znati tocnije reci, da, Thundercat, ali bas je ono prijelazno razdoblja sto otvara mnoge mogucnosti, iako, je kontrast boja kako Miros kaze ne moze biti nikako rlm 74 i 75...
kako sada stvari stoje ide u 71/02/76, ali nista ojs sigurno, posebno jer neznan raspored ploha boja po krilima, ovo je neko pilotovo maslo...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 5:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa je li postoji splinter karakteristican za f-ove koji bi odgovarao rasporedu koji imate na fotki (dio lijevog krila)?
Ja u SAM-u imam profil koji kaze da je bojan u 74/75/76, zuti kapotaz i kormilo pravca mjestimicno prekriveni RLM 74.
Takoder kaze da je ovaj vrh spinera bojan u bijelo /zelenoj spirali (kako ga uopce planirate izvesti vrlo je uzak?).
Na fotkama se vidi uski usis superchargera (karak. za f-1) i otvoreni ispusi na lijevoj strani (nemaju onaj savijeni komad /stitnik) te oklopljen vjetrobran. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| potez XXV Napisao/la: | Pa je li postoji splinter karakteristican za f-ove koji bi odgovarao rasporedu koji imate na fotki (dio lijevog krila)?
Ja u SAM-u imam profil koji kaze da je bojan u 74/75/76, zuti kapotaz i kormilo pravca mjestimicno prekriveni RLM 74.
Takoder kaze da je ovaj vrh spinera bojan u bijelo /zelenoj spirali (kako ga uopce planirate izvesti vrlo je uzak?).
Na fotkama se vidi uski usis superchargera (karak. za f-1) i otvoreni ispusi na lijevoj strani (nemaju onaj savijeni komad /stitnik) te oklopljen vjetrobran. |
cemu 'vi'...
znam taj profil, ali ne vjerujem da je u 74/75/76, barem ne po ovoj slici gdje se vidi lijevo krilo, nekako mi se cini da je kontrast boja prevelik da bi bila kombinacija rlm 74/75, ali kada pogledam sliku ovog fw-a moguce je i to, jer je mozda do upada svjetlosti, ali ipak mislim da nije u pitanju ta kombinacija...
a uzimajuci u obzir da ovdje prijelazi boje nisu vrhunski ostri kao sto je bila klasika kod ranijih verzija, moze biti ta kasna, ali kazem, ja jednostavno mislim da se ovdje radi o 02/71, tocnije ovakvom profilu:
a i najbliza shema po krilima koju sam nasao po lijeom krilu je ova...
a ostatak, vrh spinnera ce biti problem, ali ne nerjesivi, a oklop na vjetrobranu imam i taj stitnik takodjer nije problem...
hvala na informacijama, i dalje ako ima tko jos prijedloga ili jos bolje sigurno zna - slobodno neka napise...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Ned Ruj 26, 2010 10:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| st65uka Napisao/la: | | vrlo vjerojatno, kada gledam onog njegovog prijasnjog Emila se radi o rlm 71/02/04/76 shemi ali nisam siguran jos u to, mozda ce mi netko sa arc-a znati tocnije reci, da, Thundercat, ali bas je ono prijelazno razdoblja sto otvara mnoge mogucnosti, iako, je kontrast boja kako Miros kaze ne moze biti nikako rlm 74 i 75... |
Emil mu je bio ofarban u klasičnu 71/06/65 shemu.
Što se 74/75/76 tiče, stvar je u tome da su F-ovi počeli tako biti bojani tvornički nekih 2 mjeseca nakon vremena kada su napravljene pokazane fotke. Za ovo sa 71/02/76 nisam baš siguran, ali neki izvori navode takva bojanaj ranih F-ova. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pon Ruj 27, 2010 9:07 am Naslov poruke: |
|
|
| Thundercat Napisao/la: | | st65uka Napisao/la: | | vrlo vjerojatno, kada gledam onog njegovog prijasnjog Emila se radi o rlm 71/02/04/76 shemi ali nisam siguran jos u to, mozda ce mi netko sa arc-a znati tocnije reci, da, Thundercat, ali bas je ono prijelazno razdoblja sto otvara mnoge mogucnosti, iako, je kontrast boja kako Miros kaze ne moze biti nikako rlm 74 i 75... |
Emil mu je bio ofarban u klasičnu 71/06/65 shemu.
Što se 74/75/76 tiče, stvar je u tome da su F-ovi počeli tako biti bojani tvornički nekih 2 mjeseca nakon vremena kada su napravljene pokazane fotke. Za ovo sa 71/02/76 nisam baš siguran, ali neki izvori navode takva bojanaj ranih F-ova. |
da, to sam i mislio, samo mislis 71/02/65/04 - a ovu rlm 65 i 76 skoro dozivljavam kao istu boju...
a sto ti onda kazes, da je ova nova 74/75/76 ili ona starija, ja iskreno mislim da je rijec o onoj starijoj, ili mozda cak neka kombinacija - ali sumnjam...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
|
Upisano: Pon Ruj 27, 2010 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Meni se osobno čini da je to stara shema 71/02. Jedino bih na tvojem mjestu još malo kopao za plavu da li je 65 ili 76, jer te su dvije boje sve samo ne iste.
Osobno mi se čini da bi to mogla biti 65. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pon Ruj 27, 2010 10:36 am Naslov poruke: |
|
|
| Thundercat Napisao/la: | Meni se osobno čini da je to stara shema 71/02. Jedino bih na tvojem mjestu još malo kopao za plavu da li je 65 ili 76, jer te su dvije boje sve samo ne iste.
Osobno mi se čini da bi to mogla biti 65. |
da, imam obje na raspolaganju, ma dobro, nije sada da se zabrinjavam toliko oko toga , i ja mislim isto da je rlm 65, jer ako je rijec o ranijoj shemi, logicno bi bilo da se radi o 65...
uglavnom, onda kako stvari stoje ide u 02/71/65/04, ako itko ima bolji prijedlog neka se javi slobodno...
hvala Thundercat i ostala ekipa na pomoci!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|