Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MiG-21PFM U.A.R Zvezda 1/72

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
PELE

Član od: 10 Kol 2008
Mjesto: Pancevo, Srbija
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 2:08 am    Naslov poruke: MiG-21PFM U.A.R Zvezda 1/72 Citiraj ovaj komentar

Posle dobrog fudbala resih da postavim slike ove makete, koja je frisko zavrsena, pre nekih sat vremena. Odmah da napomenem da je mat lak tek nanet i da se susi, tako da vas ne buni gloss efekat.

Mozda sam i jedini koji je uradio ovu maketu za ovim oznakama, jer sam na netu nasao samo jedan jedini profil, raspitivao sam se i po vecim forumima i saznao da slike ne postoje.

Dakle ovu maketu mozete proglasiti What-if, ja licno jesam. Smile Kamuflaza je uzeta sa Egipatskig PF verzija, tako da je ona sasvim OK...

Maketu sam kupio polovnu, sastavljenu i ofarbanu. Farbu i delove sam skinuo pomocu dobro poznatog Mr. Muscula.

Postavicu slike tokom izrade i farbanja, mozda bude od pomoci nekome, uzivajte!

I gotova maketa:

Pozz!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 2:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo nema šta, a posebno mi se sviđa kolekcija.
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 2:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako dobar posao, odlične slike, pedantno i uredno!!! Cool
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar!

Nisam u svojim višegodišnjim potragama naletio na shemu pfm-a u tim bojama,posebno ova smeđa ali sve je moguće jer su njihovi pfm-ovi kao i ostale 21-e bile u prirodnoj boji aluminija (ne računajuči ruske mf-ove s ruskim pilotima) ,a neposredno pred rat 1973 i tijekom borbenih djelovanja prebojavani su u razne nasumične kamuflaže.

Bilo bi dobro da staviš na forum tu fotku ili crtež ,pa čemo biti puno pametniji
Natrag na vrh
PELE

PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 8:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

canadair Napisao/la:
Dobar!

Nisam u svojim višegodišnjim potragama naletio na shemu pfm-a u tim bojama,posebno ova smeđa ali sve je moguće jer su njihovi pfm-ovi kao i ostale 21-e bile u prirodnoj boji aluminija (ne računajuči ruske mf-ove s ruskim pilotima) ,a neposredno pred rat 1973 i tijekom borbenih djelovanja prebojavani su u razne nasumične kamuflaže.

Bilo bi dobro da staviš na forum tu fotku ili crtež ,pa čemo biti puno pametniji

Potpuno se slazem da je smedja promasena, zato sam i maketu proglasio What-If... Wink

Profil je dosta nepregledan i stoga nisam mogao da zakljucim da li se radi o dve zelene, tamna i svetla, ili je rec o zelenoj i smedjoj.

Evo profila:

Jos jedan zanimljivi profil, ali nisam imao petlju da uradm ovakvu kamuflazu zbog nedostatka referenci:

Kamuflazu sam dobio tako sto sam iskombinovao profil i seme farbanja za Egipatske PF, pa sam dobio nekakav svoj mix... Very Happy

Ako jos neko ima bilo kakvu sliku ili maketu neka postavi ovde, da znam za ubuduce.

Pozz
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Uto Jul 13, 2010 12:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, promašio si boje jer čak i da nije zelena, onda je dosta tamno smeđa, al nema veze inaće je sve OK.

Inaće bojanju aviona se kod Egipćana počelo nakon 1967 i šestodnevnog rata kada se zaključilo da su metalni avioni puno uočljiviji od maskirnih, a u u nedostaku boja koristile su se auto boje kao i u ovom slučaju. POstoji par varijacija boja, a sheme se popularni nazivaju Nil Valley ili ti Dolina Nila.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Uto Jul 13, 2010 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Navodno ,masovno korišteni auto lakovi.Ništa ne tvrdim ,ali ja bi pozornost usmjerio na onu krem i zeleno sivu sa "tristača" i "stojadina" odnosno srodnih Fiata ,tada široko rasprostranjenih u Egiptu He-he.! Malo čudan pristup ali otiđite do neke lakirnice gdje imaju čipove boja za zastavine aute i bit čete šokorani.Ovu drugu šemu koja je primjer nasumičnog bojanja imate u tim čipovima .
Nil shema je ujednačenija i približno bi to bio Humbrol 103,Humbrol 66 ili humbrol 155 i humbrol 78.Umjesto tamnije zelene često je bila jako tamno smeđa,približno humbrol 98.

A što fali ovom pfm-u

To dakako nisu autolakovi
Natrag na vrh
PELE

PorukaUpisano: Sri Jul 14, 2010 12:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne fali mu nista, odlican je! Ovo mi je u planu samo da nabavim novu maketu (bilo mi je zao da bacam dekale na maketu koja nece dalje od police Wink )

Ovde ima jedan uradjen kao sa slike:

http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=156920&hl=fishbed
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sri Jul 14, 2010 9:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taj na slici je sa vježbe Bright Star, a to su več osamdesete. Ne izgleda više ko auto boja.
Govoriti o standardu bojanja u Arapskim ratnim RZ u doba ratova 60-70-ih je kao da govorimo o standardu bojanja MiG-ova u domovinskom ratu tj. nema ga. Auto lakovi na avionu na nekim mjestima nebi izdržale ni jedan let, prema tome neko bi od osoblja kad sleti avion jednostavno našpricao novu boju (ko na MiG-ovima HRZ-a).
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma