Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bracera
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
turky-ri

Član od: 08 Lip 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 12:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo okruglo s tri rupice je "bigota" ako se ne varam a "kolotur" je "bucel" (stalno ih brkam) Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
krivukov

Član od: 22 Stu 2009
Mjesto: Zagreb, Sesvete
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 11:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Puno hvala turky-ri Smile
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da se uz turky-ev koristi i šupljaća
Leo
Natrag na vrh
krivukov

PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bome, hrvatsko-engleski rječnik na http://dict.susjed.com tvrdi da je "šupljača" = "dead eye" - uočite razmak između "dead" i "eye".
Ne znam da li je ispravnije "dead eye" ili "deadeye", ali za prvi oblik na wikipediji dobijem nekakvu vrstu kave, a za drugi ono o čemu pričamo, pa ću pretpostaviti da je to ispravan oblik Smile

Što se kolotura tiče, stvarno je bucel - http://hr.wiktionary.org/wiki/bucel.

OK, dakle da rezimiramo:
"deadeye" = "bigota" = "šupljača" = "ono okruglo s tri rupice"
"pulley" = "kolotur(a)(nik)" = "bucel"

Ja zadovoljan Very Happy
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e sad o samom značenju bez da me admin bana Evil or Very Mad naime da ti ne prevodim smisao bigote (sa talijanskog) već i drugi naziv ti daje naznaku ali tvoje objašnjenje je možda još eksplicitnije Cool
Leo
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 10:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je bigota ili šupjaća , ali rađe koristi bigota ,jer se ovo šupjaća s vrimenom postalo sinonim za nešto drugo pa nehotice možeš uletit u skandel Fucka
krivukov

PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo me napokon s novim apdejtom, nakon što dva i pol mjeseca nisam braceru ni taknuo!
Čovječe, skoro sam poludio - gledam ju tamo na stolu, a znam da nemam vremena ni primit ju u ruke Mad ...ali pustimo sad to Smile

Napokon sam našao par slobodnih sati, pa sam se bacio na posao. Prvo par detalja na palubi - dodao sam nosače za vesla, i par malih prstena od žice, za koje ću kasnije vezati bucele (kad dođem do toga):

Zatim omče oko bigota:

I napokon sam počeo sa konopima, prvo na pramcu:

A nakon toga slijede i pripone - bigote sam privremeno spojio sa klamericama (bile su mi taman na tu mjeru), a kasnije ću ih zamijeniti sa konopom (možda još ovaj vikend Smile).

Naravno, moram još na pripone dodati i one horizontalne... kako bi ih nazvao... konope, ljestve... opet ne znam hrvatski termin Very Happy - engleski se kaže "ratlines".
Uskoro bi mogao početi i radove na jedrima... sad mi je već pomalo gusto, ima još nešto više od mjesec dana do vjenčanja Very Happy

Enivejz, evo još dvije slike za kraj ovog apdejta:

krivukov

PorukaUpisano: Uto Lip 15, 2010 2:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još jedan kratak update - dovršio sam pripone Smile
Sve čvorove sam ručno vezao i učvrstio sa mrvičkom CA ljepila.

vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Uto Lip 15, 2010 4:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo napreduje. Još nek "mlada" sašije jedra i skoro je gotov.
Mislim da si izvukao maksimum od ovog materijala.
Svaka čast ! Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
krivukov

PorukaUpisano: Uto Lip 15, 2010 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eh... nije loše za početnički rad.
Trebaš vidjeti koja čudesa od papira rade vani. Evo jedan ekstreman primjer:

http://www.papirove-modely.cz/galerie/index.php?showimage=80380

Maketa muzejske kvalitete, a napravljena od papira... da čovjek ne povjeruje Shocked
Enivejz... već razmišljam o idućem projektu, kako da još malo istražim mogućnosti papira kao građevnog materijala - za sada se pokazao izvrsnim Smile
krivukov

PorukaUpisano: Pon Lip 28, 2010 11:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tko nema u glavi, ima... pa, negdje drugdje Smile
Pošto nisam bio dovoljno pametan da ovo napravim prije montiranja jarbola, onda sam morao naknadno:

A ovaj produženi vikend sam također iskoristio i da sašijem jedra.
Dakle, materijal je žutica, na rubove sam sa ljepilom za drvo nalijepio konopac, ručno prošio linije, i na kraju sve premazao sa istim (ovaj put jako razvodnjenim) ljepilom.
Prsti su mi puni rupa od igle, ali mislim da se trud isplatio:

Sad još trebam montirati jedra, privezat još par špagica, sidro... i mislim da bi to moglo bit gotovo.
krivukov

PorukaUpisano: Pon Jul 05, 2010 12:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovaj vikend sam se primio posla, još malo pa je gotovo Smile

Glavno jedro za sada na mjestu drže samo kvačice i kap ljepila - moram još privezat tih par konopčića i sidro.
Dvoumim se jedino da li da dodam još koji detalj na palubu, ne bih htio da izgleda pretrpano.
Enivejz, još to napravim i bracera je gotova - čitamo se u galeriji gotovih radova Smile

P.S: Vjenčanje je za nešto manje od 2 tjedna Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5
Stranica 5/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma