Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 12:28 am Naslov poruke: |
|
|
ovo okruglo s tri rupice je "bigota" ako se ne varam a "kolotur" je "bucel" (stalno ih brkam)  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
Puno hvala turky-ri  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da se uz turky-ev koristi i šupljaća
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Bome, hrvatsko-engleski rječnik na http://dict.susjed.com tvrdi da je "šupljača" = "dead eye" - uočite razmak između "dead" i "eye".
Ne znam da li je ispravnije "dead eye" ili "deadeye", ali za prvi oblik na wikipediji dobijem nekakvu vrstu kave, a za drugi ono o čemu pričamo, pa ću pretpostaviti da je to ispravan oblik
Što se kolotura tiče, stvarno je bucel - http://hr.wiktionary.org/wiki/bucel.
OK, dakle da rezimiramo:
"deadeye" = "bigota" = "šupljača" = "ono okruglo s tri rupice"
"pulley" = "kolotur(a)(nik)" = "bucel"
Ja zadovoljan  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 9:36 pm Naslov poruke: |
|
|
e sad o samom značenju bez da me admin bana naime da ti ne prevodim smisao bigote (sa talijanskog) već i drugi naziv ti daje naznaku ali tvoje objašnjenje je možda još eksplicitnije
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Sri Lip 09, 2010 1:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo me napokon s novim apdejtom, nakon što dva i pol mjeseca nisam braceru ni taknuo!
Čovječe, skoro sam poludio - gledam ju tamo na stolu, a znam da nemam vremena ni primit ju u ruke ...ali pustimo sad to
Napokon sam našao par slobodnih sati, pa sam se bacio na posao. Prvo par detalja na palubi - dodao sam nosače za vesla, i par malih prstena od žice, za koje ću kasnije vezati bucele (kad dođem do toga):
Zatim omče oko bigota:
I napokon sam počeo sa konopima, prvo na pramcu:
A nakon toga slijede i pripone - bigote sam privremeno spojio sa klamericama (bile su mi taman na tu mjeru), a kasnije ću ih zamijeniti sa konopom (možda još ovaj vikend ).
Naravno, moram još na pripone dodati i one horizontalne... kako bi ih nazvao... konope, ljestve... opet ne znam hrvatski termin - engleski se kaže "ratlines".
Uskoro bi mogao početi i radove na jedrima... sad mi je već pomalo gusto, ima još nešto više od mjesec dana do vjenčanja
Enivejz, evo još dvije slike za kraj ovog apdejta:
 _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Uto Lip 15, 2010 2:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo još jedan kratak update - dovršio sam pripone
Sve čvorove sam ručno vezao i učvrstio sa mrvičkom CA ljepila.
 _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Uto Lip 15, 2010 4:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo napreduje. Još nek "mlada" sašije jedra i skoro je gotov.
Mislim da si izvukao maksimum od ovog materijala.
Svaka čast !  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Uto Lip 15, 2010 10:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Eh... nije loše za početnički rad.
Trebaš vidjeti koja čudesa od papira rade vani. Evo jedan ekstreman primjer:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/index.php?showimage=80380
Maketa muzejske kvalitete, a napravljena od papira... da čovjek ne povjeruje
Enivejz... već razmišljam o idućem projektu, kako da još malo istražim mogućnosti papira kao građevnog materijala - za sada se pokazao izvrsnim  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pon Lip 28, 2010 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
Tko nema u glavi, ima... pa, negdje drugdje
Pošto nisam bio dovoljno pametan da ovo napravim prije montiranja jarbola, onda sam morao naknadno:
A ovaj produženi vikend sam također iskoristio i da sašijem jedra.
Dakle, materijal je žutica, na rubove sam sa ljepilom za drvo nalijepio konopac, ručno prošio linije, i na kraju sve premazao sa istim (ovaj put jako razvodnjenim) ljepilom.
Prsti su mi puni rupa od igle, ali mislim da se trud isplatio:
Sad još trebam montirati jedra, privezat još par špagica, sidro... i mislim da bi to moglo bit gotovo. _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pon Jul 05, 2010 12:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovaj vikend sam se primio posla, još malo pa je gotovo
Glavno jedro za sada na mjestu drže samo kvačice i kap ljepila - moram još privezat tih par konopčića i sidro.
Dvoumim se jedino da li da dodam još koji detalj na palubu, ne bih htio da izgleda pretrpano.
Enivejz, još to napravim i bracera je gotova - čitamo se u galeriji gotovih radova
P.S: Vjenčanje je za nešto manje od 2 tjedna  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|