Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Boja boje ili što je prava boja?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 8:46 am    Naslov poruke: Boja boje ili što je prava boja? Citiraj ovaj komentar

Ja ne bi bio ja da nešto ne zavrtim, ali...
Odmah da kažem da nije problem koji me se tiće jer su moje izrade maketa nekoliko svj. godina od toga da bi to bio moj problem, no krenimo redom:
Često se čuje tj čita o raspravama bilo oko slika maketa bilo sa natjecanja glede točnosti boje.
E sad da nešto mora biti žuto a bojano je plavo to stoji, ali kako odrediti točnu boju slike?, jer pogledajte istu sliku na dva ista monitora pa nije ista....
Još veći problem po meni (nisam previše upučen pa me slobodno demantirajte) je određivanje boje na takmičenju u prostoriji pod umjetnim svjetlom...
Evo za početak toliko,
Ne želim polemizirati želim razmjeniti mišljenja i iskustva i da mi ukažete gdje griješim (jer sigurno griješim) u ovom razmišljanju
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 9:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tonovi boja kojima bojamo naše makete uvijek su bile i ostat će predmet polemika. Cilj je obojati maketu da izgleda što autentičnije i približnije originalu. Sitna odstupanja u tonu boje nisu presudna, posebno kad je u pitanju oklop, ali se treba držati referenci i nekih pravila, kako boja nebi "otišla" u krivi ton. U stvarnosti su boje ponešto varirale i kod samih proizvođača, od serije do serije, ali ipak nikad toliko da bi neka boja izgubila svoju prepoznatljivost. Osim toga, boje su u ratnim uvjetima, a posebno u nekim područjima, bljedile ili mijenjale ton zbog nestabilnosti na UV zračenje. Tu je i efekt mjerila. Boja kakva je 1:1 je uvijek pretamna za maketu koja je smanjena, pa zato boje treba posvjetljivati sukladno mjerilu. Treba biti i upoznat sa svim novijim relevantnim istraživanjima na polju bojanja vojne tehnike. Često proizvođači boja napišu na kantici da je npr. japanska mornarička siva i pakiraju nekakvu vrlo svijetlu sivu sa plavičastim tonom, a zapravo bi boja trebala biti srednje siva sa smeđe-zelenim tonom. Uobičajeno je i da proizvođači pogriješe u sastavnicama i preporuče krivu boju. Često se proizvođači maketa odluče surađivati sa određenim proizvođačem boja koji u svom asortimanu nema potrebnu nijansu, pa preporuče u sastavnici najbližu kako se to njima čini. Tu su i zablude koje se godinama provlače kroz maketarski svijet, a od kojih mnogi maketari ne odstupaju, bez obzira na novu literaturu i istraživanja koja ispravljaju stare greške-npr., sjetimo se samo kako su se još do prije 10-tak god. pogrešno tumačile sovjetske ili japanske boje iz 2.sv. rata. Tu je i vječno kontroverzno iščitavanje crno-bijelih fotografija i tumačenja tonova sivog kao boja. Sve je to "viša" maketarska znanost i vrlo kompleksna tema. Pristup bojanju oklopa prema bojanju aviona se isto logički razlikuje... Tu je i pitanje autentičnosti prikaza stanja boje na npr. nekom avionu. Sigurno će se razlikovati bojanje nekog suvremenog odlično održavanog novog aviona, prema npr. Airacobri sa Pacifika u 2.sv.ratu. Ne treba zaboraviti ni saj boja. često maketari sve bez razlike prešpricaju sa mat lakom, a u stvarnosti je 3-4 različitih stupnjeva sjajnosti različitih područja na npr. avionu.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 10:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Opss, nisam dobro objasnio, sorry.
Nisam htio ući u taj dio razgovora.
Moje opaske su na činjenicu da se izgled doživljalj ili kako to nazvati (zato u naslovu Boja boje!) nije jednako doživljena pri različitim tipovima osvjetljenja.
Dakle ne radi se o tome da li je boja točna već o tome što mi u stvari vidimo.
Da još pojasnim, povod je bio upit o boji mog krampa b-25, tu je vidljivo kako je vrlo teško na slici dobiti pravu boju predmeta a dodatni problem je prikaz tih boja na ekranu ili nedajbože ispis.
Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako sam dobro shvatio. Želiš dokazati drugima ili pak samome sebi da su boje nekog objekta na fotografiji kolko tolko ispravno prikazane s obzirom na osvjetljenje ili neke druge parametre fotografiranja. Mislim da je za to najbolje pored toga objekta prije slikanja postaviti neki drugi referentni "kontrolni" objekt za koji ljudi znaju kakve boje ima. Recimo, lupetam sad, staviš ... neku šarenu kreditnu karticu ili neku šarenu kutiju cigareta ili neki slični predmet (sa što više raznih boja) pored objekta kojeg želiš prikazati i uslikaš. Ako je na fotografiji došlo do nekakvih nepravilnosti u osvjetljenju ili pomaka boja, to će se sigurno vidjeti i na tom referentnom predmetu da nešto ne valja.
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 11:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bero u principu je to, ali nije moje pitanje kao "Dokaz" nego kako to postići.
Sve ovo je moje razmišljanje proizašlo iz problema koji se javljaju s elektronskim slikama, svi uzimamo zdravo za gotovo neku sliku a ne razmišljamo da ako je ta slika na ekranu onda je vrlo upitno na kojem ekranu! Ja vidim jednu boju na laptopu a sasvim drugu na desktopu..
I s kojim je programom uopće gledamo.
Pokušajte istu sliku isprintati preko raznih programa (npr Windowsa, PShopa, ACDSee ili drugih) i tu se vidi razlika.
Zato sam možda i potencirao pitanje glede sudaca, ali ne s namjerom da polemiziram nego da shvatim kako odrediti da li je nešto to što tražim.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najveće su razlike kad se fotografira blicem ili na danjem svjetlu. Važno je i doba dana, jer će fotografije snimljene rano ujutro obično imati plaviju nijansu, a one predvečer crvenkastiju. To ovisi o zastupljenosti određenog spektra svjetla tijekom dana. Najbolje i najvjernije boje su kad je objekt snimljen na danjem svjetlu po malo oblačnom vremenu, tako da nema direktnog svjetla sunca. Vrsta umjetnog svjetla je isto važna. najgori su pomaci kad je u pitanju neonsko svjetlo ili štedne žarulje. Obične klasične žarulje, pa i halogenke, ne mijenjaju tako jako boje. Na maketarskim natjecanjima se obično sudi po danu u dvoranama koje su dosta osvijetljene danjim svjetlom, pa to nije tako strašan problem. Apsolutna točnost boja "u dlaku" obično i nije neki najvažniji faktor kod ocjenjivanja maketa. Samo grube greške su obično faktor lošijeg plasmana. Odnos boja kad ih sa kompjutora gledamo na monitoru ili printamo ovisi o kvaliteti monitora i printera i da li su kalibrirani kako treba. Većina ljudi samo prikopča monitor i printer, a ne kalibriraju ih, pa onda obično ono što gledamo na monitoru ne liči na isprintano ili kad gledamo na drugom monitoru. Monitori laptopa nikad nisu tako kvalitetni-barem su to moja iskustva. Ispravite me ako ima neki super skupi laptop na kojemu se fantastično vide boje, ali ja neznam za taj. O ovoj bi temi mogao vjerojatno najbolje nešto reći 0Viking0 jer se bavi crtanjem-kompjutorskom grafikom i u poslu je izdavanja časopisa, pa kao profesionalac može objasniti nama laicima kako to sve točno funkcionira.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 3:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nije to samo sa slikama.......
pogledaj fasadu svoje zgrade ili kuce...kakva je na kisi, suncu, oblacima....tako je i s maketama...
ili isti avion na suncu ili po oblacnnom vremenu...apsolutna boja ne postoji

a pogotove ne na maketi
ovisi o svjetlu,o oku....
jedini put kad sam bio >( i to skoro) siguran da sam pogdio boju je kad sam ziletom sastrugal komade boje s mi-24 Very Happy pa sam pored njih mijesao boje..i na kraju ulio bijele za scale efekt...ili je trebalo i malo sive ???? Cool

boje su u maketarstvu definitivno jako vazne, cak i nijanse, ali nitko realan nece tvrdit da je to apsolutno ta boja...
imas i proizvodjace - stavi tamiya i MM panzergelb jednu pored druge- jedna vuce na zuto, druga na zelenkasto...
Natrag na vrh
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 11:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko sam shvato tvoje pitanje je: ja na svom ekranu vidim drugu boju nego ti na svom ekranu, koja boja je točna. Odgovor: oboje smo u pravu. Zašto: zato što ni ti ni ja ne gledamo boju kao apsolut, nego uspoređujemo s drugim referencama, slikama itd. A većinom gledamo referentnu sliku i sliku makete na istom monitoru (kompjuteru), ja na svom ti na svom. Tako da je pomak boje isti i može se eliminirati. Nadam se da je netko shvatio što sam želio reći, malo mi je teže za sročiti.

Naprimjer, moguće je da svatko od nas vidi potpuno različite boje, recimo ono što ja vidim kao crveno, ti vidiš kao plavo. Znači ti na semaforu vidiš plavu boju, ali je registriraš kao crvenu jer si tako naučio kao mali i tokom života. Tako da iako vidimo potpuno različite boje, obojici je crvena - crvena.

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma