Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lip 09, 2010 2:09 pm Naslov poruke: ZNDH Avie-Fokkeri |
|
|
Evo našao sam članak o češkim zrakoplovima u službi ZNDH, aunutra par zanimljivih profila pa da ih podjelim sa vama:
Uploaded with ImageShack.us
Naime mene zanima koliko ima istine u ovim sivo obojenim Aviama?
Došle su kod nas sa oznakama Češkoslovačkog avio prijevoznika ,pa mislim da je logično ,ako su farbane kod nas, da su obojene u masloinastozelenu.
Nažalost članak je na češkom pa si ga baš nemrem prevesti  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 12:08 am Naslov poruke: |
|
|
Vidim da ovi zrakoplovi nisu dovoljno zanimljivi i interesantni kao Messeri ,pa pošto nema interesa molim moderatore nek maknu temu. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 8:06 am Naslov poruke: |
|
|
Polako majstore,
kako nema interesa. Vec sam ove tvoje scanove proslijedio na pravo mjesto, pa bi uskoro mogao biti i koji repaint za FS2004... i jos svasta nesto. Samo ti postaj sve sto se tice zrakoplovstva u RH od Fausta Vrancica naovamo . Mene to sve zanima ali nemam puno znanja o tom razdoblju. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
A evo onda za tvoju dušu.
Uploaded with ImageShack.us _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 11:08 am Naslov poruke: |
|
|
mogao si napisati i gdje si naletio na ovaj članak, bio bi isto koristan podatak _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 1:49 pm Naslov poruke: Re: ZNDH Avie-Fokkeri |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Došle su kod nas sa oznakama Češkoslovačkog avio prijevoznika ,pa mislim da je logično ,ako su farbane kod nas, da su obojene u masloinastozelenu. |
1. Otkud ti to da su (sve) došle u oznakama i bojama češkosl. prijevoznika? Ja vidim, a time i znam, samo za dvije takve - D-AABQ i D-AABS (fotke na str. 47. u F-N-P). Znači ne možeš to ovako sveobuhvatno i paušalno tvrditi.
| Poky Napisao/la: |
Naime mene zanima koliko ima istine u ovim sivo obojenim Aviama?
Nažalost članak je na češkom pa si ga baš nemrem prevesti  |
2.a) Ne znam ni ja češki, ali nisam niš pametniji od tebe pa ga toliko (koliko i ti) mogu razumijevati da pokopčam neke osnovne pojmove - pa nije riječ o nekom ugro-finskom jeziku ...
2.b) ... ali me zato (koliko i tebe) oči sasvim dobro služe da vidim (iz niza fotki u F-N-P, ali i iz ovog HPM-a kojeg si sâm postirao) da su obje "Velike Avie" /F.XVIII i F.IX/ odn. vojno-invent. br. 1951 i 1952 u ZNDH (nadam se i vjerujem, mada to nisam skužio iz tvog posta, da znaš da to nije isti stroj kao i "Mala Avia" /F.VIIb/3m/) znatno svjetlije obojene od spomenutih "Malih Avia", tako da je malo vjerojatno da su baš maslinasto pače i svijetlo-zelene ... Pa s obzirom da ti to vidiš isto koliko dobro koliko i ja, moram priznati da ne kužim "point" tvog pitanja.
3. odn. p.s. Ovo sam napisao ovako prije svega zbog tvoje "durim se - nije nitko ništa postirao - brišite post" reakcije, a pitao si nešto što i sam vidiš ili bi trebao vidjeti, pa se ne moraš čuditi što nitko nije odgovorio ...
Ili si htio pitati nešto drugo (npr. zna lli netko kojom bojom je bila obojena "Velika Avia"?), ali si po svom običaju paušalan i neprecizan u postavljanju pitanja pa se ne trebaš čuditi što nema odgovora (koji bi u slučaju pitanja iz zagrade bio barem - ne znam(o)). Dakle, gledajući fotke, kao i mi svi drugi - možeš si i sâm odgovoriti, jelda? Valjda se ne nadaš da će netko moći znati odrediti nijansu te svijetle boje, odn. da li se radi o svijetlo sivoj - srebrnastoj - ili svijetlo nebesko plavoj boji ... Nemoj samo sad onu omiljenu poštapalicu nekih; "a kad sastavim maketu svi će izvući fotku odn. znati odgovore ..." od kojih mi je se diže kosa na glavi ...
Znači, treba improvizirati, odn. rekonstrukcijom svih dostupnih materijala doći do nekog zaključka. A tih materijala imaš u dosad objavljenim člancima i knjigama isto toliko koliko i bilo tko drugi od nas ... Sve dok netko ne iskopa "kolor-digač". A koliko ja znam, još ga vezano za Male/Velike Avie nije nitko iskopao ...
Evo, uz malo (zasluženog po meni) peckanja, odgovorio sam. No hard feelings ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 5:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam onako na prvu htio nesto napisati o tome da nisu sve iz Ceske i da su neke ostale od kraljevine SHS.
A onda sam shvatio nakon sto sam po ne znam koji put malo gledao fotke tih tromotornih Avia iz doba rata, da u stvari jako malo o njima znam stovise ne uspijevam nikako prepoznati koja je koja.
Bio bi zahvalan ako netko ima volje ljepo navesti koja je tocno koja, ili ako postoji neka literatura (naravno za skinuti s neta o njima)
I ono glavno osime Fokerrovog trimotora koja bi maketa bila naj idealnija za neku preradu.
Nesto tipa sto je radio dr. Vlado.
Unaprijed veliko hvala.
PS: zar nije "Velike Avie" /F.XVIII bila popularna Babaroga na kraju unistena u bombardiranju Boronga i to nedugo nakon revizije? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 6:17 pm Naslov poruke: |
|
|
@Prelude
1. U knjizi F-N-P koju toliko citiraš piše lijepo "Tijekom proljeća 1942 pristiglo je u Hrvatsku sedam rabljenih transportnih zrakoplova Avia Fokker f-7 ,koje su ranije pripadali zrakoplovnoj kompaniji "Česka Letecka Společnost". Na zrakoplovima su uz njemačke registarske oznake nacrtane i hrvatske oznake državne pripadnosti , budući da su odmah uključeni u operacije" i "Nijemci su u to vrijeme zrakoplovstvu NDH predali i sedam transportnih zrakoplova tipa Avia Fokker F-7 te jedan tipa F-18. Ovi su zrakoplovi pripadali glasovitoj predratnoj češkoj zrakoplovnoj kompaniji "Česka Letecka Společnost" i bili opremljeni za prijevoz putnika. Za razliku od "velike avije" ili "babaroge" kako su mehaničari popularno nazivali nešto veće zrakoplove Avia Fokker F-9 i F-39"
Oprosti ako sam iz ovoga "paušalnog" odlomka zaključio da su "svi" bili obojani u civilne boje. jel ja nigdje nisam iskoristio rijeć svi već mislim na većinu (i zato nisam iskoristio tu rijeć koja tebe mući i ne da ti spavati.
2.Zbilja neznam dali trebam odgovarati na ovo znam se ja snaći na raznim jezicima pogotovo romanske skupine ,pa ipak ne prevodim u fušu tekstove, razumio sam ja ponešto ,al neću tvrditi da sam siguran od riječi do rijeći šta tam piše.
2b.Ja isto nevidim ćemu je "point" silnih rasprava o svakoj fleki na "crnom4" kad imamo toliko kvalitetnih fotki tog messera ,pa ljudi svejedno raspravljaju i raspredaju o tom avionu ,al eto ako slučajno neko upita o nekom manje važnijem zrakoplovu za kojie se ne zna toliko puno (jel nažalost ne pričamo mi svi svako malo sa autorima, istraživačima i vlasnicima fotki)odmah se gubi "point"...
A ovo boja je svjetlija neg na drugom, na c-b fotki ne znaći automatski sivu ,već mogučnost da je "Baja" koji je miješao boju taj dan dobio svježu pošiljku boje (pa neki djeluju tamnije) il je zamješao malo preveć bijele i razređivaća.
3.Kao PS. tebi, ja osobno poručujem da nisi popio svo znanje svijeta ,pa da imaš pravo svaki put ti tonom odgovarat na nećiji upit. Ak si toliko isprovociran obrati mi se na PM pa me steraj u k...c. ak će ti tak biti lakše, pa ću ti i ja odgovoriti tim tonom. Al ovdje sam tražio nekakvu raspravu il jednostavno "nisi u pravu bilo ih je sivih", i nigdje nisam napisao da tražim toćan ton boje il nijansu, kad krenem raditi maketu vjerujmi odradit ću je najbolje što znam i sa svim znanjem koje sam sakupio dotad. Ak ti se već da svaki put da pisati traktate o tome kakvo je paušalno moje pitanje, onda ti se valjda da i ukratko napisati: "Nisi u pravu ,stvar stoji tak i tak".
A svoje privatne frustracije ostavi za nekog drugog. Il me nazovi na telefon pa mi reci sve što te mući glede moje malenkosti "uživo".
nažalost moram na posao ,raditi onaj glupi nogomet ,tak da ti možeš doma uživatu u naslonjaću, pa ti nestignem napisati sve što bih htjeo.  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 8:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | @Prelude
1. U knjizi F-N-P koju toliko citiraš piše lijepo "Tijekom proljeća 1942 pristiglo je u Hrvatsku sedam rabljenih transportnih zrakoplova Avia Fokker f-7 ,koje su ranije pripadali zrakoplovnoj kompaniji "Česka Letecka Společnost". Na zrakoplovima su uz njemačke registarske oznake nacrtane i hrvatske oznake državne pripadnosti , budući da su odmah uključeni u operacije" i "Nijemci su u to vrijeme zrakoplovstvu NDH predali i sedam transportnih zrakoplova tipa Avia Fokker F-7 te jedan tipa F-18. Ovi su zrakoplovi pripadali glasovitoj predratnoj češkoj zrakoplovnoj kompaniji "Česka Letecka Společnost" i bili opremljeni za prijevoz putnika. Za razliku od "velike avije" ili "babaroge" kako su mehaničari popularno nazivali nešto veće zrakoplove Avia Fokker F-9 i F-39"
Oprosti ako sam iz ovoga "paušalnog" odlomka zaključio da su "svi" bili obojani u civilne boje. jel ja nigdje nisam iskoristio rijeć svi već mislim na većinu (i zato nisam iskoristio tu rijeć koja tebe mući i ne da ti spavati. |
Božo moj dragi,
pa nisam ja nigdje niti rekao da je F-N-P knjiga sveto pismo već sam te samo referirao na fotke iz kojih je jedino moguće vidjeti koje su Male Avie zasigurno bile obojene na "civilni" način. A znam da si to mogao pogledati i zaključiti i sam jer sam ti već gore napisao da "nisam ništa pametniji od tebe" - sve dok ne nađem neku novu fotku temeljem koje bih u tom segmentu mogao biti. Jer koliko god cijenim autore F-N-P, nisu ni oni imuni na pogreške (u ovom, ali i na nekim drugim mjestima u knjizi), prvenstveno zbog nedostatka info koje su tada imali, ali baš u citiranom slučaju se vidi da su pogrešno (ili u najmanju ruku nespretno/nerazumljivo) napisali i na temelju podataka koje su imali. Naime, ako su u popisu naveli vojno-invent. brojeve Malih Avia od 1901-1906 onda je jasno da se radi o 6, a ne o 7 komada tih strojeva kako to proizlazi iz njihova navoda. Naime, i F.IX (F.9), ali i F-XVIII nazivane su "Velikima"- uostalom one tvore i zasebni vojno-inventarni niz od 1951-1952, dok je ona iz VVKJ - F.39 nazivana "Babarogom", premda nije isključeno da su i nju nazivali "Velikom Aviom".
Nadalje, nigdje iz teksta F-N-P ne proizlazi tvrdnja da bi svi F.VII, a ponajmanje Velike Avie 1951 i 1952 (koje su ovi u HPM-u po meni sasvim solidno rekonstruirali svojim crtežima, a na temelju postojećih fotki), imali oznake i boje ČLS. Mada zasigurno jesu njemačke civilne oznake (kako to i pišu F-N-P), a ti si svoje pitanje formulirao paušalno i površno, i kod tog stojim koliko god se ti ljutio. Da nisi, ja ne bih izgubio pol sata da kopam po knjigama i fotkama te da ti odgovorim na tvoj "vapaj" u svezi neaktivnosti po pitanju tvog posta odn. pitanja.[/quote]
| Poky Napisao/la: |
... al eto ako slučajno neko upita o nekom manje važnijem zrakoplovu za kojie se ne zna toliko puno (jel nažalost ne pričamo mi svi svako malo sa autorima, istraživačima i vlasnicima fotki) odmah se gubi "point"... |
Varaš se, ja upravo obožavam te i takve tipove i jaaako bih volio s nekim polemizirati o njihovim "flekama"/nijansama, ali preduvjet je da taj netko uloži barem mrvu truda da i sam dođe do nekakvih svojih zaključaka i da ih elaborira pa da i kod mene pobudi interes za polemikom, pače i poljulja moje dotadašnje stavove ...
| Poky Napisao/la: | | A ovo boja je svjetlija neg na drugom, na c-b fotki ne znaći automatski sivu ,već mogučnost da je "Baja" koji je miješao boju taj dan dobio svježu pošiljku boje (pa neki djeluju tamnije) il je zamješao malo preveć bijele i razređivaća." |
... a ovo je recimo dobar pokušaj, premda me ipak nisi uvjerio da je boja na Aviji(ama) (a još uvijek ne znam na koju(je) si mislio) zelena - dakle, još uvijek navijam za "crtače" iz HPM-a, premda ni njih ne bih potpisao zdravo za gotovo ...
Ovaj quote se odnosi na tvoju reakciju, moje "frustracije" etc. nema potrebe da sve to ponovno ponavljam ... ma slobodno ti mene tjeraš u ... ak misliš da sam zaslužio, samo mislim da moderatori ne daju da se tak častimo ...
Ja u konkretnom slučaju, a i inače, prema tebi nisam imao te intencije i potrebe (sori ak si to tak protumačio), al da ponekad znaš biti površan i brzoplet u pisanju to sam ti već par puta napomenuo. Ok., pa ću drugi puta kada bih želio raspravljati o nekoj takvoj (za mene izrazito interesantnoj temi) odgovoriti samo: "sori nisam razumio tvoje pitanje, pa ga razjasni". Valjda sam i sad trebao - mea culpa, ovak sam opet bez veze izgubio pol sata ... Pa zato nek i idu na moju dušu - praf mi bilo ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pet Lip 11, 2010 8:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: |
PS: zar nije "Velike Avie" /F.XVIII bila popularna Babaroga na kraju unistena u bombardiranju Boronga i to nedugo nakon revizije? |
Nije.
Ostalo možeš raščlaniti i protumačiti iz moja prethodna dva posta ...
Božo me poučio da mi je pametnije biti kratak u postovima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sub Lip 12, 2010 2:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Gledaj prelude! kad se već oćeš natezati ovdje sa mnom.
| Citat: | | Ja u konkretnom slučaju, a i inače, prema tebi nisam imao te intencije i potrebe (sori ak si to tak protumačio), al da ponekad znaš biti površan i brzoplet u pisanju to sam ti već par puta napomenuo. Ok., pa ću drugi puta kada bih želio raspravljati o nekoj takvoj (za mene izrazito interesantnoj temi) odgovoriti samo: "sori nisam razumio tvoje pitanje, pa ga razjasni". Valjda sam i sad trebao - mea culpa, ovak sam opet bez veze izgubio pol sata |
Nemoj izvlaćiti iz konteksta ono što napišem ,možda nisam pravnik i nemam završen faks ,ali sigurno ne "prićam/pišem" bugarski.
Gotovo svaki put kad ja neš napišem ti se nađeš odgovoran da me ispravljaš i opominješ, i uvjeravaš kako sam paušalan ,kao ja jadan jedini na forumu pišem brzo i polovićno. Osim toga i sam si napisao da je u ovoj tebi interesantnoj temi u kojoj "nisi razumio" pitanje ,al si ipak dao odgovor, bilo dovoljno napisati da ga nisi razumio ,pa bi ti ja onda "razjasnio". Ali ne ti moraš mene uvjeravati kako sam paušalan i polovičan. I ko sad tu troši ćije vrijeme!?!
I nemoj sad zbog mene nekim drugim članovima odgovata pušalno ,moj savjet se odnosio samo na mene i moja pitanja.
Ostalo ću ti porućiti prek PMa, a na avije se vratim u drugom postu. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sub Lip 12, 2010 7:01 pm Naslov poruke: Re: ZNDH Avie-Fokkeri |
|
|
Dobro, nakon sile nepotrebnih postova u ovom topicu, kako mojih tako i tvojih (ali ja ću preuzeti komplet odgovornost jer sam ovo dolje trebao napisati odmah na početku) ajmo se onda sad vratiti na početak i na temu;
| Poky Napisao/la: | | Naime mene zanima koliko ima istine u ovim sivo obojenim Aviama? |
Dakle, na koje Avie si mislio u svom pitanju? Ja tu vidim tri (od četiri) sivo obojene Avie, a od kojih su ovdje prikazane i dvije posve različite inačice.
Naime, ja još nisam ni izdaleka odgovorio na tvoj upit jer još uvijek nisam posve siguran koja Avia te zapravo zanima. Zato sad čekam tvoj post kojeg si najavio, a onda ću nastojati odgovoriti, a potom i dati svoje mišljenje o bojenju (kojihgod) Avia u ZNDH. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Ned Lip 13, 2010 1:40 am Naslov poruke: |
|
|
Ajmo onda ovak znam što ciljaš ,a eto reći ću na one dve koje vidiš da su sive 1951 i 1952 0dnosno F.18 i F.9 za koje i autori F-N-P da su bile obojene "jednoličnom srebrnom bojom kao zrakoplovi namjenjeni civilnom prijevozu", iako su u te svrhe kako oni pišu korišteni Avie F.7 1903 i 1904
A navode da su kasnije tom bojom obojani i Babaroga i Airspeed Envoy (iako postoje fotke Babaroge sam sa sivim prugama prek maskirne sheme, a da je cijela bila siva, ja fotke nisam vidio...).
U čem je moja sumnja: u fotkama F.9 1952 s Borongaja iz 1943 (sa padobrancima) gdje se vidi na napadnom rubu krila da je gornja ploha krila izgleda obojena tamnijom bojom , a na istoj strani je i slika F.7 1905 koji također ne djeluje baš pretamno ,a kao trebao bi biti obojen zelenom bojom.
Te po fotki udesa F.7 1903 kod Udbine gdje se na gornjoj strani krila ispod nove boje nazire stara registracija , em je izgleda nanjet samo jedan sloj boje il prerijetke boje em je i taj F.7 dosta svijetao. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Lip 16, 2010 12:09 am Naslov poruke: |
|
|
Već sam naveo, knjiga F-N-P, a pogotovo u pogledu rekonstrukcije bojenja pojedinih zrakoplova ZNDH, nije sveto pismo. Štoviše, na nekoliko su mjesta, po meni, imali više ili manje pogrešne interpretacije bojenja ZNDH zrakoplova. Moguće je razlog za razmjernu paušalnost u ovom segmentu i što se time nisu previše pozabavili i(li) zamarali. Jer kolokvijalno gledano to u bitnome ne umanjuje vrijednost knjige, a nadam se da će autori u eventualnom drugom izdanju popraviti i korigirati neke pogrešne postavke u tom, kao i nekim drugim segmentima, a s obzirom na novootkrivene materijale, saznanja etc.
Što se tiče Velikih Avia (izuzev AF.39, nju ćemo zvati Babaroga), osim ovih par fotografija s padobrancima, ja nisam vidio drugih fotografija pa je s obzirom na tako oskudne foto-reference teško suditi o njihovom izgledu u pojedinom razdoblju uporabe u ZNDH. U osnovi se slažem da je to obuhvatno mogla biti neka srebrnasta ili eventualno neka svijetlosiva boja. No, dobro si uočio rubove neke tamnije nijanse na napadnom rubu krila. Dakle, nije isključeno da je ta Velika Avia imala tamnije obojene gornje površine. O nijansi je nemoguće zauzeti čvrsti stav, ali može se pretpostaviti da je riječ o nekoj (svijetlijoj do srednje) maslinastoj ili event. nekoj srednje sivoj boji. No, nije isključeno ni da je riječ o zaostaloj (ili ona probija) civilnoj (svijetlo do srednje plavoj) boji na gornjaci krila, ukoliko su i te Velike Avie nekada nosile civilnu shemu poput (nekih ili svih?) Malih Avia (AF.VII).
Što se pak bojenja potonjih tiče (za koje su u F-N-P /slažem se s tobom/ pogrešno pretpostavili da su bili bojeni tamnozelenom ex.VVKJ bojom, označenu kao N17), po meni se moglo raditi o nekoj posve svijetloj maslinastoj nijansi, možda čak i RLM 02. No, ne bih se čudio da je to slična ili ista boja kojom su u NDH bojili i češkosl. Beta Minor Be-51 dvosjede. Po F-N-P tablici bi to bila N01 (pribl. FS 34127), odn. svijetlomaslinasta boja. Nekom sličnom nijansom, ako možemo suditi po kontrastu svijetlih i tamnih tonova (a u usporedbi s primjerice ex. VVKJ dvokrilcima) na c/b fotkama, kao i onih nekoliko kolor “dijača”, vjerojatno su bojene i male talijanske AVIE FL.3, premda je tu vjer. riječ o bojama talijanskog izvora. Barem do prvog većeg remonta, odn. prebojavanja u NDH. Vezano za Male “prienosne” Avie još bih spomenuo (a tu imam nekih referenci u svojoj zbirci) da je ona broja 1903 u kasnijem razdoblju uporabe (nakon one krakse kod Udbine iz rujna 1942.) imala nešto tamniju nijansu od ostalih Malih Avia. Izgleda je nakon tog udesa prošla i gen. remont uz kompletno prebojavanje, jer se na fotkama njenog kasnijeg udesa (u kolovozu 1943. kod Livna, nakon čega je vjer. i otpisana) može zamijetiti nešto izmijenjeni font broja 1903. No, i ta nijansa je tek neznatno tamnija. Ako se dobro sjećam, svidjela mi se nijansa koju je za nju odabrao dr.Vlado na svojoj maketi (nisam mogao naći topic s dovršenom maketom na forumu, ne znam zašto je nestao iz dovršenih projekata?).
I na koncu, što se tiče Babaroge (AF.39), dvojim i ja u ovo što je napisano. Fotku koja bi na to upućivalanisam video, a i iz praktičnih predmnijeva mi to ne “drži vodu”. No, rado ću se “posut pepelom” ako na nekoj fotki vidim suprotno.
Toliko o tome, imao sam još nekih promišljanja o temi bojenja Mali/Velikih Avia u ZNDH, ali mi u međuvremenu “isparilo” pa kad se sjetim, dopisat ću. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|