Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| xsyxs
 | | Član od: 24 Lis 2009 | | Poruke: 300 | |
|
Upisano: Čet Svi 20, 2010 11:19 am Naslov poruke: pitanja u vezi laka |
|
|
pozdrav svima evo nakon dužeg vremena natezanja sa balistom oko narudžbe napokon su mi došli stvari koje sam naručio.
Radi se o Vallejo thinneru , gloss laku i MR.Hobby matt laku (njega su mi dali jer nisu imali od valleja matt lak) pa bi vas htjeo nešto upitai:
1. Za što bih točno mogao uporijebiti thinner ?
2. lakovi su akrilni pa jer je dosta da se razrijede samo sa vodom (destiliranom ako se korist AB) ili je potrebno kombinirati sa nečim drugim ?
3.Koji bi omjer laka i vode bio najbolji ako se korist AB ?
4.Svoje makete planiram obojati akrilnim Tamiya bojam pa kad se dobro osuše moguli preko njh ići i sa akrilnim lakovima ?
To bi bilo sve ako bi neko našao vremena da mi odgovori to bi bio odlično. pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 20, 2010 11:43 am Naslov poruke: Re: pitanja u vezi laka |
|
|
| Citat: | [quote="xsyxs"]
1. Za što bih točno mogao uporijebiti thinner ? |
...za razrjeđivanje lakova.
| Citat: | | 2. lakovi su akrilni pa jer je dosta da se razrijede samo sa vodom (destiliranom ako se korist AB) ili je potrebno kombinirati sa nečim drugim ? |
...iskustvo mi govori da dodatak malo alkohola u vodu ubrzava sušenje i poboljšava disperziju pigmenta u mješavini.
| Citat: | | 3.Koji bi omjer laka i vode bio najbolji ako se korist AB ? |
...ovdje vrijedi pravilo da nema pravila. Ovisi o Ab-u, pritisku , iskustvu u radu...dakle , zamješaj nešto rijeđi mix, isprobaj na komadu papira ili nepotrebne plastike, ako je prerijetko dodaj malo laka , promješaj, probaj ponovno (pazi , u AB-u se još nalazi nešto prve mješavine pa prvo nju špricaj) i tako dok ne budeš zadovoljan rezultatom.
| Citat: | | 4.Svoje makete planiram obojati akrilnim Tamiya bojam pa kad se dobro osuše moguli preko njh ići i sa akrilnim lakovima ? |
Možeš , makar je ponekad bolja varijanta naizmjence stavljati enamel i akril (ili obrnuto). Tamiyu je najbolje razrijediti Izopropanolom. Na to može ići lak razrijeđen vodom i alkoholom. Prelazi neka budu tanki i neka se prvi dobro osuši prije špricanja drugih (drugog) slojeva (sloja). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| xsyxs
 | | Član od: 24 Lis 2009 | | Poruke: 300 | |
|
Upisano: Pet Svi 21, 2010 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
puno zahvaljujem  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|