Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

dokaz vlasništva makete

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
krunek

Član od: 14 Svi 2010
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Svi 14, 2010 3:40 pm    Naslov poruke: dokaz vlasništva makete Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svim forumašima.
Novi sam na forumu i htio bi postaviti "starim" forumašima i maketarima jedno naoko banalno pitanje. Ukratko: Moj otac se već dugi niz godina bavi drvenim brodomaketarstvom. Napravio je dvadesetak modela drvenih brodova. S obzirom na vrijeme danas (recesija), a penzije, takve kakve su, odlučio je prodati jedan model broda koji je sam napravio. E, sad... kako dokazati vlasništvo nad maketom koju je on sam izradio? Na koji način prodati kupcu maketu i kupca uvjeriti da je to njegovo vlasništvo? Postoji li način da se dokaže da model broda nije ukraden, posuđen i slično. Kako se to riješava? Izjavom kod bilježnika ili postoji neki drugi način? Molim za pomoć. Hvala.
Lijepi pozdrav[/b]
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Svi 14, 2010 3:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E sad dobro pitanje, bit je ista a problem i veći ako se desi da ti "zabunom" "posude" maketu a onda je još vidiš negdje i nekog kako se kiti tvojim perjem i na kraju krajeva novcem.
Neformalno ili poluformalno današnje radove možeš dokazati sa foto zapisom, međutim pravno stvarno zeznuta stvar.
Teoretski je lakše ako je rađeno po originalnim (tvojim) nacrtima ali u protivnom ...
Ima li odvjetnika među maketarima ??
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Svi 14, 2010 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da ne postoji način dokazivanja vlasništva nad maketom koju si sam izradio. Bar ne nakon puno vremena od izrade.
Postoji način zaštite autorstva, ali i o tome se mora vodit računa prilikom izrade makete a ne 10 ili 20 godina kasnije.
Problem je što se sve radi na nivou hobija, a stvari koje su napravljene iz hobija se ne bi smjele niti prodavat. Sve naše prodaje su u principu ilegalne, ako se državi ne plati porez. Svaka stvar koja se legalno prodaje mora imat porijeklo, a ako se radi o ručnoj izradi, mora bit prijavljen obrt ili kućna radinost. Previše zamršeno.
vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Pet Svi 14, 2010 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jeste pomalo žalosno kad je čovjek prinuđen prodati takvu stvar ali ne bi bio ni prvi ni posljednji.
Mislim da je to moguće dokazati i dobiti uvjerenje kod javnog bilježnika uz pomoć dva svjedoka koji to mogu potvrditi.
Možeš pokušati... Streber
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomy100

Član od: 07 Sij 2010
PorukaUpisano: Pet Svi 14, 2010 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Mislim da ne postoji način dokazivanja vlasništva nad maketom koju si sam izradio. Bar ne nakon puno vremena od izrade.
Postoji način zaštite autorstva, ali i o tome se mora vodit računa prilikom izrade makete a ne 10 ili 20 godina kasnije.
Problem je što se sve radi na nivou hobija, a stvari koje su napravljene iz hobija se ne bi smjele niti prodavat. Sve naše prodaje su u principu ilegalne, ako se državi ne plati porez. Svaka stvar koja se legalno prodaje mora imat porijeklo, a ako se radi o ručnoj izradi, mora bit prijavljen obrt ili kućna radinost. Previše zamršeno.

upravo to..............mi hobby modelari ne mislimo o tome......al ako ste ikad primjetili.......svi oni koji se bave maketastvom da prakticki od toga zive uvijek stave neki mali simbol na maketu koji se ne istice al imaju dokaz da je njihov.........
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Svi 15, 2010 9:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sorry za OT ali slični problem je i sa slikama.
Nekad sa negativima ili diapozitivima nije bilo problema..
Danas "hvala" i internetu svatko može doći do tvojih slika pa onda poslije vidiš svoju sliku negdje gdje je nisi poslao.
Dobro za slike je jednostavno smanjiti rezoluciju, izrez, obrada i na kraju "potpis" ali on i kvari sliku.
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma