Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

NDH Fiat G-50
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ožu 11, 2006 5:51 pm    Naslov poruke: NDH Fiat G-50 Citiraj ovaj komentar

Zanimaju me par stvari glede ovih zrakoplova:
1. Dal su svi imali oznaku 1.zrak. luke (utvrda Sisak) na nosu ili? Na fotkama kad su stigli u NDH nemaju niš dakle dodane su naknadno ,dakle na sve ili?
2. Kad su prebojane žute trake na trupu ,u isto vrijeme kad i na messerima ili?
3. Dal je netko odgonetnuo kakav je ono znak "neman" na nosu 3504 ,dal je to neki službeni znak ili nekaj naslikano sam na tom primjerku, ima ko kakvu teoriju?
Poky

PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 2:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kaj je ljudi niko ne zna ili sam bil nejasan?
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 11:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na prva dva pitanja si već sam odgovorio, a onaj znak na 3504 vjerojatno nije službeni...Što je mogao značiti ne zna se. Možda kolega Jeras zna nešto više??
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 11:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na žalost, ne znam. Odaberi jednu fotku i napravi taj zrakoplov. To je jedino rješenje.
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 15, 2006 1:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo jedna anegdota (nadam se da je istinita, odn. da ćemo je jednog dana moći i fotkom potvrditi);
Naime neki zrakoplovni entuzijasti iz Beograda su mi pričali da se na trupu ispod kabine FIAT-a br. 3505 koji je u depou VM na Surčinu nazire nekakav krug - prema pričama to bi trebao biti ostatak odn. okvir crteža u kojem je bila prikazana neka "rogata neman" kako na koplje ili sablju ili nešto slično nabija Staljina, Čerčila, Ruzvelta i Čangkajšeka. Navodno je 3505 s tim crtežom (pilotirao Andrija Arapović ako netko ne zna) preletio iz ZNDH na Vis gdje su zrakoplov preuzeli partizani (kasnije letio u postrojbi Eskadrila za vezu VŠNOVJ). Navodno je taj avion postao jako popularan među Britancima, od kojih je u to vrijeme vrvjelo na Visu, zbog tog egzotičnog im i zanimljivog crteža, te su se ispred istog učestalo uslikavali... Kad je za to načuo Tito, a obzirom mu se to politički (zbog osoba koje prikazuje crtež) nije nimalo dopalo, naredio je da se taj crtež odmah ukloni, te je isti izbrisan, prebojen, što li već...
Nadajmo se samo da je neka fotka od tih fotki sačuvana - ako je to istina i da ćemo je jednog dana imati prilike negdje vidjeti. To je jedan od razloga što čekam (uz to da netko konačno izbaci valjanu 48-icu) sa sastavljanjem tog prekrasnog mi aviona.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 15, 2006 9:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
To je jedan od razloga što čekam (uz to da netko konačno izbaci valjanu 48-icu) sa sastavljanjem tog prekrasnog mi aviona.

Ti kao da pronalazis razloge zasto da neku maketu NE pocnes raditi Laughing Pretpostavljam da nije "samo pitanje dana" kada ce fotka tog crteza isplivati. prije bih rekao da su sanse vrlo vrlo vrlo male i da se ne isplati cekati. Pogotovo zato sto je Fiat jedan od najdefiniranijih NDH zrakoplova (jednostavna shema i oznake, nema problema sa bojama, postoje fotke u boji...)
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Ožu 17, 2006 1:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Btw., jel netko vidio ili ima kakvu informaciju o 1/48 "Flying Machines" FIAT-u? Vidio sam kutiju lani u Mađarskoj al je bio bezobrazno skup... A i nisam bio siguran da to nije možda prepakiravanje "Sectera" kojeg je svojevremeno prepakiravala i "Hasegawa" - ta maketa navodno i nije bogzna kaj...
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Pon Tra 24, 2006 9:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam novo pitanje glede NDH fiata: Češki AML nudi dekale za NDH 3505 u crvenoj boji ,imam fotku dotićnog iz skladišta muzeja u Surćinu ,al slabe rezolucije pa nemrem dokućiti dal je to toćno il ne dal je ntko vidio taj avion uživo pa dal mi može pomoći i dal je to dakle toćna boja.
PS ima netko za prodati dotićnu maketu od AMLa?
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Tra 24, 2006 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Btw., jel netko vidio ili ima kakvu informaciju o 1/48 "Flying Machines" FIAT-u? Vidio sam kutiju lani u Mađarskoj al je bio bezobrazno skup... A i nisam bio siguran da to nije možda prepakiravanje "Sectera" kojeg je svojevremeno prepakiravala i "Hasegawa" - ta maketa navodno i nije bogzna kaj...

Flying Machines je nova i jako lijepa maketa. Bilo ju je za kupiti i ove godine u Mosonu. mislim da se čak dobivaju i NDH dekali ali nisam siguran. Inače posjeduje je naš zajednički prijatelj opjevan u pjesmi "Ustani Bane..." Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 25, 2006 10:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Imam novo pitanje glede NDH fiata: Češki AML nudi dekale za NDH 3505 u crvenoj boji ,imam fotku dotićnog iz skladišta muzeja u Surćinu ,al slabe rezolucije pa nemrem dokućiti dal je to toćno il ne dal je ntko vidio taj avion uživo pa dal mi može pomoći i dal je to dakle toćna boja.

Vidio sam avion uživo-boja broja 3505 je žuta.
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Uto Tra 25, 2006 3:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala ti! Very Happy dal su na svima NDH Fiatima brojevi bili žuti il je bilo i bjelih?
prelude

PorukaUpisano: Uto Tra 25, 2006 3:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Poky Napisao/la:

Vidio sam avion uživo-boja broja 3505 je žuta.

Ja bih ipak bio oprezan s tom žutom bojom - postoje naravno različite nijanse žute, a ova iz muzeja mi baš i ne djeluje "limun" žuto... prije nekakva ciglasto/hrđavo žuta, odn. ne znam u kojoj je mjeri jasno uočljiva oksidacija utjecala na formiranje "onog" što se vidi u depou muzeja... Btw., nedavno je u Srbiji izašao CD s pričom o dotičnom FIAT-u i naravno fotkama iz muzeja, pa bi to trebalo vidjeti, odn. bilo bi interesanto vidjeti na koji su način autori rekonstruirali boje tog broja (ne zaboraviti na jasno uočljivo "sjenčenje" tog 3505), a obzirom je već bilo dosta polemika o tome.

Inače, u Mosonu sam si i ja priuštio tog FIAT-a od Flying Machines u 1/48 i na prvi mi pogled izgleda odlično, ali ga još nisam stigao "istrančirati"...
Natrag na vrh
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Uto Tra 25, 2006 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Inače, u Mosonu sam si i ja priuštio tog FIAT-a od Flying Machines u 1/48 i na prvi mi pogled izgleda odlično, ali ga još nisam stigao "istrančirati"...

30EUR (meni previše) ili si se cjenkao?
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Uto Tra 25, 2006 7:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bilo bi dobro kda bi netko usporedio tu i Secterovu maketu pa da vidimo koja je bolja. Imam Secterovu i cini mi se da pati od predebelih izlaznih rubova krila sto me uzasno iritira jer se tesko ispravlja - obicno zavrsava sa ponovnim urezivanjem panela na 70% krila. Osim toga ima vrlo rudimentaran motor sto znaci da treba raditi nov, kao i js dosta drugih sitnica.
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 25, 2006 8:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam imao Secter maketu i vidio sam ovaj najnoviji G.50. Prema sjećanju na Sectera, i rezin ispravke koji su napravljeni za tu maketu, ovaj nova plastika je puno bolji izbor.

markojeras: poruka promijenjena dana: Uto Tra 25, 2006 10:24 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma