Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| BrunoHP
| | Član od: 13 Ožu 2010 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 2:20 pm Naslov poruke: Ocean Star |
|
|
Pozdrav, evo broda kojeg sam poceo radit sto sam vam govorio i dao sam mu ime "Ocean Star". Od kartona je i oblozio sam ga sa bocnih strana 1 slojem selotejpa, a dolje 2 sloja selotejpa u slucaju da se odlijepi tijekom plovidbe. Na zadnji dio planiram staviti elektro motor koji ce okretati propeler i nekako napraviti kormilo da moze skretati. Stavit cu jos nesta tesko na prednji dio kako bi odrzavalo tezinu da se ne digne prednji dio.
Evo par slika:
 _________________ http://www.imagesforme.com/upload/f643d9a6.bmp
BrunoHP: poruka promijenjena dana: Sub Tra 17, 2010 10:24 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BrunoHP
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kamaz
| | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 548 | |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa imaj na pameti da ti u njiga dolaze motor i baterije, a one skupa čine masu koju moraš točno postavit u trup da ti se nebi naginja na niti jednu stranu (livo/desno/napraid/nazad).
Šta se tiće livo-desnog naginjanja, to rješavaš tako da teret postaviš duž centralne osi plovila. A naprid-nazad možeš jedino tako da sve staviš u vodu i vidiš kako se ponaša.
Ipak, imaj jednu stvar na pameti: svi brodovi plutaju zbog istisnine, a to je količona vode koju plovilo istisne oko sebe i ovisno o količini koju istisne i mase plovila, plovilo neće potonuti. Da ne kokodačem evo ti jednostavna formula; 10cmx10cmx10cm kutija istiskuje litru, a kako je voda specifične gustoče, za taj volumen može se 1kg tereta stavit u to.
Prevedeno na hrvatski; uzmi kutiju 10x10x10cm i u nju sipaj pjesak, kako polagano sipaš ona će polako uranjati u vodu, dok nedođe do 1kg pjeska u kutiji i tada če kutija skroz uronit u vodu i nestat.
Dakle, izračunaj volumen svog brodića i dobit češ njegovu max. nosivost, poslje izmeri koliko je motor sa baterijama težak i usporedi s nosivošču brodića i dobit češ kroz brojeve da li brodić uopče pluta s tom masom.
I da ponovim 1000cm kubičnih (10x10x10cm)=1kg mase nosivosti (ali maksimalne, tada brod tone) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
dobro je,samo ti preporucujem da stavis vise slojeva selotejpa (vodoravno-okomito),samo da te pitam,zasto nisi koristio duck tape puno je bolji i pouzdaniji od selotejpa _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 3:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| josipww2 Napisao/la: | | dobro je,samo ti preporucujem da stavis vise slojeva selotejpa (vodoravno-okomito),samo da te pitam,zasto nisi koristio duck tape puno je bolji i pouzdaniji od selotejpa |
nije ti duck tape nego e duct tape |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomy100
 | | Član od: 07 Sij 2010 | | Poruke: 73 | |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
kolko ja znam ......pise se i govori duck tape.........jako je cvrsto .......ako je ko gledao ikad emisiju na discoveryiu .....napravili su malu jedrilicu od duck tapea i zeljeznog kostura........ _________________ početnik na kvadrat |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 3:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| killa Napisao/la: | | josipww2 Napisao/la: | | dobro je,samo ti preporucujem da stavis vise slojeva selotejpa (vodoravno-okomito),samo da te pitam,zasto nisi koristio duck tape puno je bolji i pouzdaniji od selotejpa |
nije ti duck tape nego e duct tape |
killa sve su ti rekli marco polo i tomy100 koji misle na identicnu stvar kao i ja,na mythbusterse i njihov brod,thx momci  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 4:34 pm Naslov poruke: |
|
|
ti radi kak hoces, al ja tu vidim nekoliko problema.....
mozda i bolje bilo investirat 50 kuna i uzet dve tri ploce balza furnira...lako se reze, lako ljepi, kad lakiras vjecan je...ovo s kartonom mi se nikako ne dopada, bojim se da ce otic mast u propast cim ga stavis u vodu...
nemozes ni postic neku simetricnost trupa...
onda, obzirom da je karton, bit ce ti malo teze napravit zadihtanu osovinu motora, da ti ne ide voda...
pa dalje, dno je ravno, pa ti je stabilnost u pitanju cim ga stavis u nesto vece od kade, kaj ima valove.....
mozda da uzmes stiropor, pa oblikujes trup...on se fino ljepi drvofihom, i ne mora s ga ni bojit, samo fino izbrusis...
svu srecu ti zelim, pratit cu ovo.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomy100
 | | Član od: 07 Sij 2010 | | Poruke: 73 | |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 5:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marco Polo HR Napisao/la: | To su bili Mythbustersi Carevi i pol Piše se i čita duck tape.A Mythbustersi su čak i plovili u tom čudu.  |
tako je..........ti bih mogao cijeli brod osigurati od propustanja sa max 2 sloja ducktapea........... _________________ početnik na kvadrat |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | | Član od: 29 Sij 2009 | | Poruke: 951 | | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
ja se slažem sa kolegom Sliderom, mislim da bi ti se moglo sve raspast kad ostane malo duže u vodi......ja na tvom mjestu bi napravio ovako: napravio bi oblik trupa od stiropora, sve obložio sa aluminijskom folijom, te ponovo sve obložio sa staklenim matom...kad se osuši sve lipo pokitaš i pobrusiš i imaš čvrstu, vodonepropusnu oplatu...nakon toga izvadiš van stiropor , staviš motor i nešto teško da se ne prevrne.....troškovi su minimalni, 120ak kn mat, 50 ak kuna kit, stiropor i folija zanemarivo.....
ps. zove se i duck i duct tape....u ww2 američka vojska ju je koristila za zatvaranje kasa sa municijom pa su je vojnici prozvali duck po nepropusnom perju patke, nakon ww2 skužili su da je mogu koristiti i za spajanje cijevi za ventilaciju pa su je nazvali duct  _________________
http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BrunoHP
|
Upisano: Sub Tra 17, 2010 10:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, sada cu brod popuniti stiroporom na mjestima gdje nece bit baterija, dakle stiropor ce biti u sredini, a pored njega ce zice prolaziti za elektro motor. _________________ http://www.imagesforme.com/upload/f643d9a6.bmp |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|