Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 4:56 pm Naslov poruke: Metal |
|
|
Kad metal poplavi a kad pocrveni od velike temperature  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jak
 | | Član od: 23 Ožu 2010 | | Poruke: 112 | | Mjesto: Tetovo, Makedonija |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 5:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Boja i temperatura boja je standardizovana po IS. Idealno crno telo kad se zagreva zraci razlicite boje u zavisnosti od temperature. Crno telo pocinje da zraci prvo crvenu, a ako se dalje zagreva oranz, zolto-belu i plavo-belu svetlost. Crvenu svetlost pocinje zraciti od 1500 kelvina, a plavo-belu na 6000 i vise. Sve varira i od pritisak, ali generalno to je to. jedan kelvin je -273 K.
Mozes primetiti kad se metali zavaruju (vare) svetlo je plavkaso i jako. Suprotno sveca daje skoro crveno svetlo. Sve to zavisi od temperature na kojoj telo pocinje da zraci svetlost.
Ja sam fotograf i kamerman, pa sve mi je ovo poznato posto tako merimo i podesavamo balans belog. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
Upisano: Pet Ožu 26, 2010 5:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| jak Napisao/la: | Boja i temperatura boja je standardizovana po IS. Idealno crno telo kad se zagreva zraci razlicite boje u zavisnosti od temperature. Crno telo pocinje da zraci prvo crvenu, a ako se dalje zagreva oranz, zolto-belu i plavo-belu svetlost. Crvenu svetlost pocinje zraciti od 1500 kelvina, a plavo-belu na 6000 i vise. Sve varira i od pritisak, ali generalno to je to. jedan kelvin je -273 K.
Mozes primetiti kad se metali zavaruju (vare) svetlo je plavkaso i jako. Suprotno sveca daje skoro crveno svetlo. Sve to zavisi od temperature na kojoj telo pocinje da zraci svetlost.
Ja sam fotograf i kamerman, pa sve mi je ovo poznato posto tako merimo i podesavamo balans belog. |
mene ne zanima to nego kod aviona na nekim jet ispusima ima crvenih a na nekim plavi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|