Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Ožu 06, 2010 11:56 pm Naslov poruke: Me-109 G14 crni 5 dilema oko kamuflaže |
|
|
Pokušavam napraviti g14 crni 5 s partizanskim oznakama kojim je Helebrant preletio u Mostar.
Dilema koju nisam uspio sam riješiti:
1. Koja je kamuflaža? zeleno -smeđa 76/81/82 ili zeleno-siva 76/75/82?
2. Koji je raspored boja na kamuflaži? Sam izgled i raspored kamuflažnih šara mi je poznat i to je standardno po njemačkoj shemi, ali po webu vidim netko farba kamuflažu počevši od npr. vrha lijevog krila smeđe boje, a netko vrh tog krila zeleno. Što je točno? Kako je uistinu izgledala kamuflaža?
3. koje je boje traka oko trupa kojom je prebojan njemački žuti prsten?
4. koje je boje dio trupa iza "zvonimirca"? 65 ili 76? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Ned Ožu 07, 2010 12:19 am Naslov poruke: |
|
|
Malo previše upitnika a fotki ni za lijek, a nekoliko profila.
Uglavnom pogledaj malo postove o crnom 4 ili 10 (najveći broj poznatih fotki je upravo o te dvije 109.-ke) i vidjet ćeč da se ni o njima nezna "bog zna što" i da kod njih postoji još dosta nepoznanica a ti pitaš o nečemu za što nema fotki.
Uzmi si neku od izašlih knjiga i napravi prema tamošnjim smjernicama. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
|
Upisano: Ned Ožu 07, 2010 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, malo toga je poznato, ali barem na pitanje 2 bi trebalo biti poznat odgovor...
Kamuflaža je bila njemačka standardna, no našao sam par maketa po webu na kojima su izmijenjeni položaji smeđe i zelene (sive i zelene).
Valjda bi se barem 100% trebalo znati gdje je išla koja boja?
Ja imam Hassegawinu maketu koja nema tu kamuflažu u sastavnici, pa zato pitam. Kad sam krenuo istraživati, našao sam svašta...
Zato sam pitao, primjera radi, da li ta (kasna njemačka kamuflaža) počinje sa smeđom (sivom) ili zelenom od vrha lijevog krila? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Ned Ožu 07, 2010 12:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa ti napravi kak misliš da treba, a mi ćemo ti poslije reći da nije trebalo tak, neg baš drukčije
A što se tiče konkretnog pitanja, uglavnom na njemačkim kamuflažama iz kasnijeg perioda vrh lijevog krila počinje sa tamnijom bojom, bilo zelenom ili sivom. _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 08, 2010 1:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Postoji samo jedna fotografija jednog od dva Messera prebjegla Partizanima i to sprijeda.(ne zna se koji je od ova dva zapravo na slici). Dakle, sve je nagađanje. Nije ni sasvim 100% poznato koja je varijanta u pitanju. Valjda je G-10? Kamuflaža može biti RLM 75/83/76 ili po mom mišljenju manje vjerojatna 81/82(83)/76. Isto tako, na profilima se pojavljuje četverocifrena registracija što je po mom skromnom mišljenju isto malo vjerojatno. Ako se ne vidi ni na jednoj jedinoj fotografiji ništa osim jednocifrenog broja, onda su i "crni 5" i "crni 3" najvjerojatnije po oznakama ličili na "crni 4". Obzirom da tu ozbiljno nedostaju podaci, svaka interpretacija je stvar maketara...Nema nigdje na slikama vidljivo i kako su izgledale partizanske zvijezde-na jedinoj postojećoj se ispod krila vide netaknuti Zvonimirci. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Pon Ožu 08, 2010 4:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf je posve u pravu. Tu sam fotku igrom slučaja baš ja iskopao iz Muzeja revolucije u Mostaru 1981. godine i to je za sada jedina poznata fotka jednog od dva Messera koji su prebjegli i bili uključeni u partizansku Mostarsku eskadrilu. Na fotki koju imam se jasno vidi da su zvonimirci netaknuti tako da je partizansko prebojavanje i dalje nepoznanica. Profili sa crvenim zvijezdama koje smo tada radili bili su "What If" kategorije, iako su se kasnije za njih svi uhvatili kao pijan plota. Od kamuflaže vidi se samo da je bila dvobojna i valovita na napadnim rubovima krila. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
|
Upisano: Pon Ožu 08, 2010 5:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Jeste sigurni da su zvonimirci ostali odozdola?
Meni liči na zvijezdu ucrtanu (naopako) unutar granica zvonimirca.
A, možda je i fotka friška nakon samog preleta pa su gore još stare oznake...
Čisto sumnjam da bi partizani ostavili išta što liči na stare oznake, tim više što su tuda još harali saveznički avioni.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Pon Ožu 08, 2010 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Siguran 100%. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Ožu 09, 2010 12:46 am Naslov poruke: |
|
|
| domagoj Napisao/la: | Jeste sigurni da su zvonimirci ostali odozdola?
Meni liči na zvijezdu ucrtanu (naopako) unutar granica zvonimirca.
A, možda je i fotka friška nakon samog preleta pa su gore još stare oznake...
Čisto sumnjam da bi partizani ostavili išta što liči na stare oznake, tim više što su tuda još harali saveznički avioni.. |
To što misliš da su naopake zvijezde je upravo rezultat onoga što je g. Frka objasnio u prvom postu. Fotka je izašla u 2 ili 3 knjige (neznam točno) i u barem jednoj od njih se lijepo vide zvonimirci pa ako ne vjeruješ onome koji ju je i iskopao i objavio pogledaj u knjizi.
A i slažem se s Grunfom da je malo vjerovatno postojanje 4-cifrenog broja s obzirom da se takav način označavanja ne vidi ni na jednoj od objavljenih fotografija bilo da se radi o "4", "10" ili nekom neindentificiranom, pa zašto bi "5" bio iznimka. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Ožu 09, 2010 11:17 am Naslov poruke: |
|
|
Problem je i u tome što je teško reći koje su točno varijante u pitanju. G-14, G-14AS ili G-10? Nije poznato uopće i da li je na slici "3" ili "5". Kad se malo prisjetim, zapravo su sve slike lovačkih aviona koje su iz ZNDH završili u Partizanima ( Bf 109, Fiat G.50 Bis, MS.406 ) snimljene odmah nakon preleta ili zarobljavanja i avioni su još sa šahovnicama ili zvonimircima i to snimljeni iz takvih kuteva da se oznake ne vide ili jako loše sa Partizanima koji zadovoljno poziraju kod svoje nove akvizicije. Zanimljivo je da ne nedostaje dosta dobrih fotografija bombardera ili kojekakvih manjih aviona sa partizanskim oznakama. Gotovo uvijek je to bijeli disk sa crvenom zvijezdom ili sama crvena zvijezda prebojana preko bivše oznake, a na repu je to velika trobojnica sa petokrakom. Uglavnom su sve te oznake bojane nabrzinu kistom, prostoručno bez šablone, pa su pomalo "grbave". Sve su rekonstrukcije bojanja i označavanja partizanskih Bf 109 nagađanje. Možda postoje informacije od ljudi koji su vidjeli te avione, ako su još živi ili ako ih je netko intervjuirao? Inače, da još malo zakompliciram, kamuflaža na G-14 može biti i RLM 74/75/76 jer su u početku produkcije te varijante još vrijedila stara pravila o kamuflaži, a kad je novo pravilo stupilo na snagu, još su avioni u tvornicama bojani sa starim bojama "do isteka zaliha". "Crni 10" je vrlo vjerojatno bio tako bojan... Vjerojatno je razlog nepostojanja fotografija i kratko vrijeme upotrebe u uvjetima intenzivnih borbi pa nije bilo vremena za fotografiranje. Ipak ne treba podcijeniti važnost koju su Partizani s pravom pridavali propagandi, jer je trebalo borcima i narodu pokazati "mi imamo avione i piloti koji su shvatili i prihvatili ideje NOB-a masovno prelaze na pravu stranu"... Katkad je važnije bilo pokazati narodu tenk ili avion, nego ga izgubiti u borbi. Zato postoji nada da te fotografije ipak postoje negdje, samo su poslije rata zakopane u nekoj arhivi kao nepoćudne jer su na slikama gotovo sigurno i bivši ZNDH piloti koji su vrlo brzo pali u nemilost nakon što njihovo letačko umjeće više nije bilo potrebno. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
|
Upisano: Uto Ožu 09, 2010 4:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Baš tako, to sam i ja pomislio; da je slikano odmah nakon preleta.
Jer nema logike da se ostave zvonimirci ozdola, a kut slikanja je takav da se ne može potvrditi ostatak oznaka.
A niš, bit će to jedna "proizvoljna" maketa... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Ožu 10, 2010 11:09 am Naslov poruke: |
|
|
| domagoj Napisao/la: | Baš tako, to sam i ja pomislio; da je slikano odmah nakon preleta.
Jer nema logike da se ostave zvonimirci ozdola, a kut slikanja je takav da se ne može potvrditi ostatak oznaka.
A niš, bit će to jedna "proizvoljna" maketa... | Nije to ni tako loše-nitko ti ne može reći da si pogrješio.. Na tvom mjestu bi radio "crni 5" po referencama za "crni 4". Oba aviona pripadaju istoj "turi" i obzirom da su brojevi u sljedu jedan za drugim postoji logika da su i slično bojani. Kao maketu bi koristio G-10 varijantu. Na rep bi obojao veliku trobojnicu, a ostale oznake su ili "debele" zvijezde na bijelom disku ili su možda zvonimirci zabojani nekom domaćom zelenom, a zvijezde bez bijelog diska-ili su bijeli diskovi na trupu i ispod krila, a na krilima samo zvijezde. Postoji varijanta i da su odozdo cijele bijele kockaste površine preko zvonimiraca...Uf, nije lako uz toliko predpostavki. Ono za što bi se kladio je da su prebojavanja ovih oznaka dosta "lazurna" pa se mjestimično mogu nazirati ZNDH oznake i da su nepravilne, nanesene rukom. Svakako bi bilo dobro pogledati sve postojeće fotografije ostalih aviona Mostarske eskadrile, pa po principu analogije kreirati oznake. Ne moraš prihvatit moje sugestije, ali ja bi ispod krila stavio bijele kocke sa zvijezdama, na trup bijele krugove sa zvijezdama, a na krila samo zvijezde. To je dosta česta viđena kombinacija na npr. Ju 87,Do 17, pa bi to moglo biti točno. Broj 5 bi ostavio, jer se može vidjeti na drugim fotografijama da se Partizani nisu zamarali sa prebojavanjem brojeva. Sa druge strane, možda bi bilo dobro prebojati taktičke žute oznake, jer su djelovale demaskirajuće i sa udaljenosti sugerirale pripadnost ZNDH ili Luftwaffe, pa su mogle privući prijateljsku protuavionsku vatru. Kao boju za prebojavanje bi koristio ekvivalent maslinasto zelene kakva je korištena u NDH, jer je najvjerojatnije bila najveća šansa za zarobljavanje nekakve zalihe te boje. Nije isključena i neka RLM zelena nijansa, posebno RLM 71...Tu je sve ostalo ujetnička sloboda jer nema referenci. Na kraju mogu reći da si i mene sad jako zainteresirao za tu temu i da bi mogao napraviti jednu maketu sa takvim what -if partizanskim oznakama. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
|
Upisano: Sri Ožu 10, 2010 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Nažalost ja imam G-14, ali po nekim referencama crni 5 je i bio G-14.
Malo sam gledao materijale i zamislio sljedeće:
Zvonimirci na krilima (i odozdola i odozgora) će biti prefarbani bijelom kockom, veličine bivšeg zvonimirca i na to idu zvijezde;
Na trupu ću zvonimirac prefarbat talijanskom zelenom (verde oliva scuro)i na to stavit bijeli krug sa zvijezdom;
taktički broj 5 ostaje (bez onog manjeg ser. broja).
Ostat će žuti nos i donji vrhovi krila jer mi tako ljepše izgleda:-)
Na repu trobojnica.
A sad još pitanja:
U temi o crnom 4 spominju se i na novoj fotki vide ostatci križeva na gornjoj strani krila. Kako su križevi bili bijeli, očito su u NDH prefarbani.
Malo mi je čudno što su prefarbani baš strogo po linijama njem. križa, jer se tako i križ djelomično vidi.
E sad, da li mogu pretpostaviti da je križ prefarban isto tom telijanskom zelenom? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Sri Ožu 10, 2010 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Koje reference? Profili?
S obzirom da su se prebjezi dogodili 15tak dana prije kraja rata sumnjam da su dobili oznake kakve spominješ.
Što se tiće fotki crnog "4" i križeva na njima to će biti upitnik vjerovatno zauvijek, pa što god odlučiš uvjek će netko biti za i protiv. Ja osobno mislim da su obojani istom bojom kao i žuta traka na trupu a sad koja je to bila boja je također jedan  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
|
Upisano: Pet Svi 21, 2010 10:52 am Naslov poruke: |
|
|
| domagoj Napisao/la: | Nažalost ja imam G-14, ali po nekim referencama crni 5 je i bio G-14.
Malo sam gledao materijale i zamislio sljedeće:
Zvonimirci na krilima (i odozdola i odozgora) će biti prefarbani bijelom kockom, veličine bivšeg zvonimirca i na to idu zvijezde;
Na trupu ću zvonimirac prefarbat talijanskom zelenom (verde oliva scuro)i na to stavit bijeli krug sa zvijezdom;
taktički broj 5 ostaje (bez onog manjeg ser. broja).
Ostat će žuti nos i donji vrhovi krila jer mi tako ljepše izgleda:-)
Na repu trobojnica.
A sad još pitanja:
U temi o crnom 4 spominju se i na novoj fotki vide ostatci križeva na gornjoj strani krila. Kako su križevi bili bijeli, očito su u NDH prefarbani.
Malo mi je čudno što su prefarbani baš strogo po linijama njem. križa, jer se tako i križ djelomično vidi.
E sad, da li mogu pretpostaviti da je križ prefarban isto tom telijanskom zelenom? |
Evo, zamišljeno ostvareno...nastavak pratite ovdje:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=175099#175099 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|