Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Izrada cirkulara ???
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
turky-ri

Član od: 08 Lip 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2010 9:29 pm    Naslov poruke: Izrada cirkulara ??? Citiraj ovaj komentar

Vjerujem da večina kolega modelara ima male stolne cirkulare (kupovne a i one domaće izrade). Zanima me koji je elektromotor najidealniji za tu zadaću ? Naime vjerujem da je el. motor od veš-mašine prevelik a onaj od štapnog miksera preslab ! Kakva su vaša iskustva a i mišljenja??? Confused
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2010 9:57 pm    Naslov poruke: CIRKULAR Citiraj ovaj komentar

Motor od miksera bilo kojeg je preslab,što se tiće motora od vešmašine on je ko stvoren za maketarenje,mini cirkular brusilica, glodalica.Sve je dosta jednostavno,svi "alati" se montiraju direktno na osovinu motora ,potrebno je na dužoj strani osovine urezati navoj M-10 i nabaviti odgovarajuči vijak,prije toga treba skinuti remenicu (kod starijih modela).Ako ti se ovo svidi ili nekom drugom detaljnije može na PM ili nastavak no forumu. Rolling Eyes
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2010 11:05 pm    Naslov poruke: Re: Izrada cirkulara ??? Citiraj ovaj komentar

turky-ri Napisao/la:
Vjerujem da večina kolega modelara ima male stolne cirkulare (kupovne a i one domaće izrade).

Zašto to vjeruješ??
Ja eto nemam, a ne poznajem ni jednog kolegu koji to ima.
U stvari, ta sprava je u plastičnom maketarstvu potpuno bespotrebna i nekorisna.

Možda kolegama koji izrađuju drvene makete, ali ja sam se i tim vidom maketarstva godinama uspješno bavio bez potrebe za cirkularom!
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2010 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slažem se, meni isto nikad nije trebao....

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
turky-ri

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2010 11:23 pm    Naslov poruke: Re: Izrada cirkulara ??? Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:

U stvari, ta sprava je u plastičnom maketarstvu potpuno bespotrebna i nekorisna.

Možda kolegama koji izrađuju drvene makete, ali ja sam se i tim vidom maketarstva godinama uspješno bavio bez potrebe za cirkularom!

Zaboravio sam napomenuti da si bavim iskljućivo drvenim jedrenjacima-brodovima i do sad sam i sam sve radio bez cirkulara. Znam da bi mi bila potrebnija oscilaciska pila odnosno bilo bi idealno oboje ali....... Sad
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 1:00 am    Naslov poruke: Re: Izrada cirkulara ??? Citiraj ovaj komentar

turky-ri Napisao/la:

Zaboravio sam napomenuti da si bavim iskljućivo drvenim jedrenjacima-brodovima i do sad sam i sam sve radio bez cirkulara. Znam da bi mi bila potrebnija oscilaciska pila odnosno bilo bi idealno oboje ali....... Sad

Pa da, pošto je kod nas dosta teško nabavit već izrezane letvice i ostali materijal, jednom maketaru koji se bavi takvim vidom maketarstva bi takve sprave sigurno bile korisne. Premda, moje osobno mišljenje je da pored današnje jeftine kineske tehnike samogradnja nije isplativa. Niti ćeš proć jeftinije, a ni bolja kvaliteta ručno izrađenog stroja nije zagarantirana. Jedino ako u samoj izradi uređaja ne nalaziš nekakav gušt, onda je to druga priča.
Taurus

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 7:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gušt je odbačenoj stvari vratiti upotrebnu vrijednost,motor vešmašine se lako može pretvorit u koristan stroj samo malo mašte i zasući rukave,što se tiče kvalitete izrade to ovisi o trudu i uloženim sredstvima.Pila malih zuba se može lako montirat na osovinu motora vešmašine potrebno je u središtu osovine urezati navoj nabaviti odgovarajuči vijak i prirubnice koje drže pilu.Nedostatak stroja je da još moraš napravit malo postolje za piljenje koje se može skidat a prednost da na mjesto pile staviš drvenu ili plastičnu ploču okruglu naravno sa zaljepljenim brusnim papirom pa možeš brusiti ispiljene letvice,rebra i ostalo.Vjerujem da bi ti dubro došla i tračna pila???
Ovakvu pilu trebaju i plastičari ako sami rade postolja za diorame. Idea
Boris G.

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 11:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taurus Napisao/la:
Gušt je odbačenoj stvari vratiti upotrebnu vrijednost,motor vešmašine se lako može pretvorit u koristan stroj samo malo mašte i zasući rukave,što se tiče kvalitete izrade to ovisi o trudu i uloženim sredstvima.Pila malih zuba se može lako montirat na osovinu motora vešmašine potrebno je u središtu osovine urezati navoj nabaviti odgovarajuči vijak i prirubnice koje drže pilu.Nedostatak stroja je da još moraš napravit malo postolje za piljenje koje se može skidat a prednost da na mjesto pile staviš drvenu ili plastičnu ploču okruglu naravno sa zaljepljenim brusnim papirom pa možeš brusiti ispiljene letvice,rebra i ostalo.Vjerujem da bi ti dubro došla i tračna pila???
Ovakvu pilu trebaju i plastičari ako sami rade postolja za diorame. Idea

Pa to sam i mislio, ovisi o tome kakav je netko tip čovjeka.
Meni recimo uvijek treba samo alat da bih mogao napravit posao.
Ako ga mogu kupit, neću ga pravit sam.
Ako je cijena kupovnog prevelika u odnosu na samogradnju, tad ću ga napravit, ali samo u slučaju da mi ne oduzima previše vremena. U protivnom ,dat ću nekom drugom da mi to napravi.
To ti je slično kao i sa automobilima.
Netko uživa stalno starim autima udahnjivat novi život, a netko (poput mene) treba samo prevozno sredstvo. Što pouzdanije i što manje zahtjevno. Wink
turky-ri

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taurus Napisao/la:
Vjerujem da bi ti dubro došla i tračna pila???
Idea

E da je para i radnog prostora ........ Razz
Natrag na vrh
Taurus

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Turki ako imaš motor i kovinotokara u blizini ili možeš negdje gdje radiš ti ili netko od tvojih dati da ti to naprave za male pare ja ču ti poslati skicu kad je nađem.Jedino ćeš se sa strujom morat snač jer se svaki tip motora spaja drugačije.Pokušaj nači negdje priključak za bušilicu,oni nisu bili skupi.
Slažem se Borise da na neke stvari ne treba gubiti vrijeme,sve zavisi što trebaš a što imaš.Negdje sam pročitao da se u garaži može napraviti svemirski brod iste kvalitete kao"pravi"ali bi mu cijena bila veča nego kod "pravog".Ja imam nekoliko (2ili 3)motora od vešmašine ali imam i stolnu kružnu pilu Einhel pa nisam poduzimao ništa po pitanju samogradnje.
O Turkiyu neznam ništa pa ga ne mogu ni uputiti/savjetovati što da radi ali sada cirkulari za nas više nisu tako skupi.Bilo da se radi o kupovnom ili sam svoj majstor čuvajte prste. Laughing
Baraba

Član od: 15 Velj 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ožu 03, 2011 11:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi se možda upustio u homemade izradu ali me zanima ta skica ako ju imaš Smile
slider
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 08, 2011 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja mislim da je problem s motorom ves masine da se treba radit osovina s remenicom i lagerima na koji se montira pila ( napravih jedno dva komada)

to je zato jer ak radis modelarski cirkular, ako pilu stavis direktno na osovinu motora, mora bit velikog promjera
uz osovinu pile posebno, mogu se koristit manji diskovi pile....
ja sam svojedobno montirao ručni cirkular naopako, s donje strane ploče stola za piljenje...pa se moglo podesavati i po visini

sve ovisi kolko ko ima volje/para/afiniteta/znanja...
kad sam skupio neku lovu, kupil sam i tracnu pilu, i vibracionu....svaka cca 700 kuna...a u planu jednog dana je i cirkular
iako mi sluzi i ovaj prirucni..ali iskljucivo scratch makete, i u plasticnom maketarstvu samo za podloge
nekad sam sva rebra broda rezal danima rezbarskim lukom, danas 80 rebara za maketu metar dugu izrezem za 10 min na tracnoj, finisiram na vibro ...vise mi vremena uzme rezanje kopiranih rebara skarama i ljepljenje na sper :-9
Natrag na vrh
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Uto Ožu 08, 2011 3:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za manje stvari se može koristiti bušilica s motiranim listom i sve to uklopljeno u drvenu konstrukciju, Naprav sam čak jednom CAD nacrt ali je otišao s prošlim hardom.

Evo link di čovjek sam radi cirkular
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=11805&postdays=0&postorder=asc&&start=30
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2011 4:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja san radia cirkular ,ne mogu ga nać na ovon sajtu, ali ima ti ovde http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=9357&highlight=

Da bi vidia slike moraš se registrirat, ali viruj mi isplati se ima par ljudi šta rade vrhunske makete.
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2011 4:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lale Napisao/la:
Ja san radia cirkular ,ne mogu ga nać na ovon sajtu, ali ima ti ovde http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=9357&highlight=

Da bi vidia slike moraš se registrirat, ali viruj mi isplati se ima par ljudi šta rade vrhunske makete.

al reci di si nabavio ove pile malog promjera?
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma