Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Yuri Shipov ,Lagg-3

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 9:20 pm    Naslov poruke: Yuri Shipov ,Lagg-3 Citiraj ovaj komentar

Dakle opet trebam pomoć oko toćnih boja.
Radi se o LaGG-3 serija 66 pilota Yuria Shipova bijeli 43 9.IAP ChF

Profil je čist informativan (sam da vidite o kojem se avionu radi) i ne znam koliko je točan....
Dakle meni u sastavnici piše da se radi o shemi sa 3 tona sive boje (AMT 11,12...),a i večina maketa koje sam vidio izrađene su sa tom shemom iako vidim da ima dosta onih koji govore o standardnoj zeleno-crnoj shemi, pa koja je točna!
Meni je osobno logičnije da se radi o sivoj shemi pošto je postrojba djelovala oko Sevastopola i iznad mora,ali što kažu poznavatelji i naši forumski rusofili Very Happy
Dakle razdor je unjela sljedeča fotka:

na kojoj tamniji ton vuče na crno, iako dosta fotki kasnijih Yakova obojenih u sivu shemu ima slične tonove na c-b fotografiji ,tako da nemora biti crno-zelena shema.
Dakle pitanje . koju je shemu imao dotični avion "3 tona sive", "zeleno-crna-plava" ili neka treča kao sa profila gore?????
YSub

Član od: 09 Lis 2006
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

siva shema (AMT-11/-12/-7); serija 66 nije ni mogla imati crno-zelenu shemu

trake na repu Ščipovljevog aviona bijele

---------------------------------------------------

ispravak: pogriješio sam, prvi LaGG-3 ser.66 dovršeni su u proljeće 1943., prije uvođenja sive sheme, dakle bili su zeleno-crni

( no, sudeći po obliku tamnijeg polja boje, to se ne odnosi na Ščipovljev avion )

YSub: poruka promijenjena dana: Čet Velj 25, 2010 3:47 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da to kažu i u ospeovoj knjizi o ruskim asevima ,ali i tamo su trake na repu žute....
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sri Velj 24, 2010 9:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

....vjerojatno imaš ovo, ne znam...šaljem...

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
YSub

PorukaUpisano: Sri Velj 24, 2010 12:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Da to kažu i u ospeovoj knjizi o ruskim asevima ,ali i tamo su trake na repu žute....

pretpostavljam da misliš na "LaGG & Lavochkin Aces of World War II" (Osprey Aircraft of the Aces 56)

u toj knjizi imaš fotografiju LaGG-ova 9.GIAP na str.21, a u prvoj knjizi o sovj. asovima ( Soviet Aces of World War II, Aircraft of the Aces 15 ) na str.50; pogledaj, usporedi s bojom obruba zvijezde - čini mi se da bi oznake na repu bile bijele

a sto se tice AotA 56, inače nije baš bez grešaka; pogledaj samo što su napravili s profilima La-5 "40" iz esk. Valerij Čkalov i "15" Kostyleva, pa prosudi

profil LaGG-3 9.GIAP iz "sovjetske" publikacije:
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/377/1/4/7
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Sri Velj 24, 2010 6:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moram priznati da ne kužim na kaj ciljaš glede La-5 iz Ospreyeve knjiga, al slobodno reci kaj ne valja sa Kostylevim profilom jel mi je on interesantam isto.
A zanima me još jedna stvar. dakle čini mi se po fotografiji da je ovaj "prozorčić" iza kabine na kojem je natpis zapunjen ,odnosno da nema stakla i da je popunjen recimo šperpločom il nekim drugim materijalom....???
YSub

PorukaUpisano: Čet Velj 25, 2010 1:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ispravak poruke: za prozorčić vidi slike:

http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic.php?t=7674&postdays=0&postorder=asc&&start=40

------------------------------------

Što se tiče Kostyleva, avion koji je poznat iz slika je obojan u sivo.

Naime, kad je u travnju 1943. vraćen na letenje (bio je oko 2 mj. u pješadiji, u kaznenom bataljunu, jer se u veljači u Lenjingradu posvađao, a potom i potukao s "pozadinskim" pukovnikom koji je uživao u obilju dok se doslovno umiralo od gladi), Kostylev je dobio La-5 standardne crno-zelene sheme. Na tom, i na avionima pilota Al'patova i Dimitrieva, kasnije je staršij tehnik 1.zv'ena 1.esk. Makarov naslikao čeljusti sa zubima zaobljenih vrhova.

Spinner i kormilo smjera su bijeli (to su bile oznake za brzu identifikaciju na Lenjingradskom frontu).

malo skretanje s teme: žute površine i inače nisu korištene na sovjetskim avionima jer su žuti nosevi i repovi bili oznake aviona Luftwaffe i njenih saveznika

1944. je puk letio na La-5 s M-82F, a nekoliko ispravnih starijih aviona sačuvano je za rezervu. Kad je Kostylev odlazio iz puka na dužnost inspektora lovačke avijacije Baltičkog flota, od puka je "na poklon" dobio jedan od tih starijih aviona, prebojan u sivo. Siva boja je bila miješana od AMT-11 i AMT-12, cca pola-pola. Sudeći po slici, spinner i kormilo smjera u žurbi nisu prebojavali, pa je bijela boja na njima uprljana - djeluju tamniji.

Kostylev je na tom avionu napravio krug nad aerodromom, ali ga potom više nije letio. Avion je poklonjen muzeju u Lenjingradu, gdje su zube "zašiljili" ( i, sudeći po slici, dodali zvijezdu "Heroja Sovjetskog saveza" na repu ).

Obrati pažnju na fotografiju u Osprey 56: taj La-5 snimljen je vjerojatno '45. ili kasnije; gume su mu potpuno prazne, i "sjedi" na felgama.

detaljnije imaš na:
http://www.vif2ne.ru/smf/forum/archive/44/44525.htm
http://scalemodels.ru/modules/myarticles/article_storyid_138.html
http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_419_start_0.html

još jedan detalj: na slici Kostyleva pred oznakama pobjeda na avionu, u Ospreyu 56 (str.36) piše da su tad na "15" bile 32 zvijezde. Pogledaj istu sliku ovdje - vide se 43 zvijezde:
http://www.airwar.ru//history/aces/ace2ww/pilots/kostylev.html
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Čet Velj 25, 2010 6:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znaći samo dignuti poklopac u unutrašnjosti, ok ,fala Ysub!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma