Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Sij 29, 2009 7:47 pm Naslov poruke: Ting-Yuen i Chen-Yuen |
|
|
A sad pogledajte kako Kinezi rade maketu broda u 1:1
http://www.beiyang.org/dingyuan/bd.htm _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 30, 2009 10:19 am Naslov poruke: |
|
|
Zanimljivo. To su kopije nekih njihovih oklopnjača sa početka 20 st.? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 30, 2009 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa kad su dovršeni početkom 1880-tih njih dvojica su bili najmoderniji brodovi svoga vremena, bolji od bilo kojeg broda britanske i njemačke mornarice! Građeni su u Njemačkoj, po uzoru na klasu Sachsen, koja je opet bila inspirirana slavnim INFLEXIBLEOM. Nosili su čak i dvije torpiljarke! TING YUEN je bio zastavni brod admirala Tinga u bitki kod rijeke Yalu 1894. za vrijeme kinesko-japanskog rata. Brod je ubio vlastitog admirala na tragikomičan način kad je na samom početku bitke opalio svojim 305 mm topovima izravno preko prove; tlak opaljenja srušio je zapovjedni most zajedno s admiralom i njegovim stožerom! Imao sam jednom priliku na oglasima Modelwarshipsa za male novce nabaviti njegovu 1/350 resinsku maketu, ali dok sam se ja smislio čovik je proda  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Pet Sij 30, 2009 8:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljivo je kako Kinezi cijene tradiciju i cak grade iznova brod, koji u jedinoj ozbiljnoj pomorskoj bitci s protivnikom cak nije ni pobijedio! Bitka na rijeci Jalu u kinesko-japanskom ratu je de facto prva pomorska bitka dvije flote oklopnjaca poslije Viskog boja, a ujedno oznacava pocetak podizanja Japana na polozaj pomorske velesile. Nas poznati Prikril je to pojednostavljeno opisao tako, da su japanski brodovi bili preslabi da uniste kineske, a kineski prespori i lose vodjeni, te nisu mogli pobijediti japanske. Japanci poslije grade jace brodove, koji su se istakli u Zutom moru i kod Cusime protiv ruske flote, a Kinezi polako padaju sve nize. Ipak su i dalje nastavljali narucivati njemacku vojnu opremu, jer sami brodovi nisu bili ni toliko losi, iako su gradjeni malo cudno i jos se nije znalo kakvo ce biti djelovanje kad brod gadja teskim topom preko vlastite palube.
Nacrti klase TING YUEN (pojednostavljeni) se mogu naci u nekim knjigama s kraja pretproslog stoljeca, a bitka kod rijeke Yalu (Jalu) je dosta dobro i cesto opisana u stranoj i domacoj (starijoj) literaturi. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 30, 2009 8:58 pm Naslov poruke: |
|
|
O da, znalo se
Kad su Nijemci izveli 1883. TING YUENA na pokusne vožnje i topničke vježbe ispravno su primijetili kako se Kruppovim 305 mm topovima smije pucati samo preko bokova, u suprotnom bi njihov tlak opaljenja pomeo sve na palubi. Pucati teškim topovima preko palube oduvijek je na bojnim brodovima bio riskantan pohvat |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 7:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da ću se onesvijestiti...
Ovaj već ima moje ime na sebi!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sponge
 | | Član od: 16 Lis 2009 | | Poruke: 316 | |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 8:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajoj kak je ruzannn...
Lijep pozdrav.
Sponge |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 9:01 am Naslov poruke: |
|
|
| sponge Napisao/la: | Ajoj kak je ruzannn...
Lijep pozdrav.
Sponge |
..a je ti komentar !? (Si tacuisses philosophus mansisses) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 9:14 am Naslov poruke: |
|
|
| Essex Napisao/la: | Ovaj već ima moje ime na sebi!  |
Eto. Ne treba žaliti nad prolivenim mlijekom i propuštenim opskurnim resinima... Kad-tad se netko protegne i napravi classic-plastic (bolno naučena lekcija kroz prošlost).
Ovako nešto bi i mene moglo navesti na izlet u 1/350... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sponge
 | | Član od: 16 Lis 2009 | | Poruke: 316 | |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | (Si tacuisses philosophus mansisses) |
Nebi, nebi.
Samo sam izrazio svoje mišljenje, koje mi nitko nemoze uskratiti, i javno ga izrekao.
Lijep pozdrav.
Sponge |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 12:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| sponge Napisao/la: | | von Stuck Napisao/la: | | (Si tacuisses philosophus mansisses) |
Nebi, nebi.
Samo sam izrazio svoje mišljenje, koje mi nitko nemoze uskratiti, i javno ga izrekao.
Lijep pozdrav.
Sponge |
Onda da ti kažem drugačije: komentar ti je besmislen (jer je pojam ljepote ili ružnoće relativan i subjektivan ) te nimalo ne pridonosi temi u kojoj je postan , i kao takvog si ga mogao slobodno zadržati za sebe. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 5:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| sponge Napisao/la: | Ajoj kak je ruzannn...
Lijep pozdrav.
Sponge |
Pa dobro, ali ja ipak tako ne gledam na njega. Znam da nismo svi isti, ali što je subjekt egzotičniji i opskurniji meni je draži. Zato pozdravljam ovakve makete koje doprinose biološkoj raznolikosti, najmanje što nam je trebalo bio je još jedan BISMARCK ili TIRPITZ od još jednog proizvođača... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kamaz
| | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 548 | |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 6:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kad smo već kod Bismarcka, uvik san se pita zašto ljudi danas s ovin tehnologijama neizrade npr. Bismarcka ili neku od podmornica (tip. XVII) i nešto tako pa onda da ima ˝radni˝ izlet/pansion di si ka mornar na ton brodu, plačaš toliko i toliko za boravak a dobiješ više-manje isti doživljaj ka i na pravome. Naravno, puca se na neke mete, bacaju bombe boja ili sl. Da bude ono pravi osjećaj a opet siguran?! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 3:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad netko izgubi dva rata i onda ga 70 godina tuku po glavi nek se srami zasto ih je poceo, ne pada mu na pamet graditi spomenik tehnologiji koja nije pomogla pobijediti... Puse se i na hladno. Ali sve to bas ne spada u topic... _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 4:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Izgradnja replike Bismarcka bi bila besmisleno enormno skup projekt, a izazvao bi buđenje kojekakvih duhova prošlosti i pravu buru u diplomatskim odnosima među zemljama nekadašnjim neprijateljima u 2.sv.ratu... Zamisli reklamu: krstarite sa Kriegsmarine-uživajte u zvuku otvaranja vatre iz glavnih kupola (uključeno osiguranje od pucanja bubnjića)-specijalna ponuda: pucajte sami iz PA topova!-za penzionere 20%popusta i municija gratis...
Je da je OT, ali nisam mogao izdržati.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|