Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Antonio
 | | Član od: 24 Sij 2006 | | Poruke: 550 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 12:45 pm Naslov poruke: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
Bilo je priče o jednoj trgovini u Zagrebu na laništu koja mješa boje po RAL i FS-u
Ali je mnogo toga ostalo nedorečeno.
Htio bih napisati svoje iskustvo što se tiče HUMBROL i LIFECOLOR boje.
Odnio sam jednu bočicu H321 Light brown i dvije bočice Lifecolor UA081 FS30257 Sand yellow i UA202 RAL 7027 Sandgrau.Ovo su sve akrilne boje.
Samo da napomen da nebi bilo zabune to nisu skroz akrilne boje,koje se mješaju u toj trgovini. Isto tako nije ni TAMIYA čista akrilna boja ali se za razrjeđivanje koristi voda.
Nisma baš bio previše optimističan u početku kako će to sve ispast zamješano i kako će ta boja regirati na model.Najviše me je bilo strah nagrizanja podloge.
Boja je zamješana s najfinijom pigmentacijom i da dodaje se neka vrsta nitra ali ne toliko da boja bude agresivna.Boja je napravljena tako se odmah može upotrebljavat s airbrushom uz obavezan dodatak kap, dvije hardera.Prije toga obavezno radi ipak neke sigurnosti treba ići prvo PRIMER.Probao sam boju najeti i bez primera i nije bilo problema.
Šta reći odlična alternativa u ovo vrijeme skupim maketarskim bojama. Iz boja koja sam odnio ipak se radi o bojama s nekom određenom nijansom.I sve je ispalo više nego odlično. Za cijenu od 30 i nešto kuna za jedan deci Vs. 22ml više nego povoljno.
Isto razmišljam odnjet TAMIYA gray primer u spreju i ako uspije pokušati napravit par doza spreja.
Pozdrav
Antonio: poruka promijenjena dana: Čet Sij 07, 2010 2:20 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 2:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Može ime te trgovine, adresa, itd...? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzer Papa
 | | Član od: 10 Tra 2009 | | Poruke: 122 | |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 6:11 pm Naslov poruke: Re: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
| Antonio Napisao/la: | | Isto razmišljam odnjet TAMIYA gray primer u spreju i ako uspije pokušati napravit par doza spreja. |
Kako misliš napuniti sprej kanticu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
 | | Član od: 05 Pro 2007 | | Poruke: 1981 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 6:12 pm Naslov poruke: Re: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
| Panzer Papa Napisao/la: | | Antonio Napisao/la: | | Isto razmišljam odnjet TAMIYA gray primer u spreju i ako uspije pokušati napravit par doza spreja. |
Pa napunit ce mu u doticnoj trgovini _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 6:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Ali čemu koristiti boje/primere u spreju ako se posjeduje airbrush?
Zar nije jednostavnije i lakše sprejati airbrusom umjesto mućkati kanticu spreja i strahovati hoće li mlaz malo pobjeći pa zapuniti par panela.
I da, kako se zove taj dućan i koja je njegova točna lokacija? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzer Papa
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 7:52 pm Naslov poruke: Re: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
| Shinobi Napisao/la: | | Panzer Papa Napisao/la: | | Antonio Napisao/la: | | Isto razmišljam odnjet TAMIYA gray primer u spreju i ako uspije pokušati napravit par doza spreja. |
Pa napunit ce mu u doticnoj trgovini |
Tamo pune sprejeve? Zvuči zanimljivo ali sumnjam da si u pravu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
 | | Član od: 05 Pro 2007 | | Poruke: 1981 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 8:05 pm Naslov poruke: Re: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
| Panzer Papa Napisao/la: | | Tamo pune sprejeve? Zvuči zanimljivo ali sumnjam da si u pravu. |
Ne bi bilo nista cudno, u Rijeci ima trgovina koje to rade. _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 8:06 pm Naslov poruke: Re: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
| Panzer Papa Napisao/la: | | Tamo pune sprejeve? Zvuči zanimljivo ali sumnjam da si u pravu. |
Zasto mislis da je problem napuniti sprej.....? Cijela procedura je jako jednostavna, traje par minuta, i stvarno nije nikakav problem bilo koji oblik boje, primera ili bilo cega prebaciti u sprej dozu....
Svojevremeno se kod nas mogao kupiti i "set" za punjenje sprejeva. Nebih o detaljima jer se ne sjecam svega, znam da nije bio skup, sastoji se od jednog "ljevka" koji ide na praznu sprej dozu, i kucista u koje stavis to sve skupa. Kuciste ima rucicu kojom jednostavno pumpas sve dok boja iz ljevka ne predje u sprej. Naravno ovo nije tocan opis principa rada, vec onako ugrubo... ali, apsolutno nije problem. Takodjer, kod nas je bilo za kupiti i praznih doza, znaci unutra je kuglica i "zrak" (znam da to nije zrak ali ajde....) i to za nekih 20-25kn od 400ml...... unutra stane otprilike (koliko se sjecam), 150 ili 200ml boje.....
Ako nekoga zanima detaljnije mogu otici do trgovine i provjeriti imaju li jos toga i koliko kosta.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
E dalje..... (iz nekog razloga nemogu sve staviti u jedan post, dali je do foruma ili do IE-a)....
Netko je jednom prilikom pisao o COLART INT. MULTI ACRYLIC bojama, nekih 60ml za par kuna. Dali to bijase Timmy, ili netko..... neznam zasto, on mi je ostao u sjecanju, isprike ako je netko drugi pisao o tome.... Uglavnom, ostalo je na tome da ce autor to malo isprobati i javiti rezultate, no vise se nije pisalo o toj temi.... Dali se jos netko toga sjeca, nisam uspio pronaci original temu...
Igrom slucaja sam naletio na te boje, i uzeo sam jednu, hitno mi je trebala akrilna crna, a nista drugo nisam nasao u hobby shopu. I isprobao sam je, boja se ponasa fenomenalno, kistom se nanosi bolje od ijedne maketarske boje, s aribrushem se sprica jos bolje. Uzeo sam jos par generickih nijansi, i boje su stvarno odlicne, svakako preporuka....
Takodjer, kao jako dobre za nanasanje kistom su se pokazale i EBERHARD akrili, isto 60ml pakiranje, no nesto su skuplje. Prednost je sto imaju i metalne nijanse, isprobao sam srebrenu (jako jako slicna revellovoj 91 eisen), fin pigment, jednostavno se i airbrushem nanosi. Mana je susenje, cca 2 sata im je potrebno, razrijedjivanje naravno vodom..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzer Papa
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 8:22 pm Naslov poruke: Re: Alternativa popularnim proizvođačima maketarskih boja! |
|
|
| Reaper Napisao/la: | | Zasto mislis da je problem napuniti sprej.....? |
Tko kaže da mislim da je problem napuniti sprej? Pitao sam da li sigurno tamo pune. Ako je ona trgovina na koju mislim, prije nisu punili. Bude Antonio javio pa ćemo saznati, a bilo bi dobro da pune. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazzo
 | | Član od: 13 Sij 2006 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 8:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| bojanje je previše važan dio procesa izrade makete da bi se upuštao u takve eksperimente sa bojama, a i potrošim jako malo boje kod izrade makete (nekoliko ml po svakoj boji u ukupnoj protuvrijrdnosti oko 10-20 KN ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antonio
 | | Član od: 24 Sij 2006 | | Poruke: 550 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Istina da je boja važna u našem hobiju.
Zasada ova boja se ponaša odlično.Ja kod novih stvari duže vrijeme experimentiram i testiram dok ne budem 100% siguran.Moram još vidjet sa raznim nijansama boja, dali će uspjet ¨pogodit¨.Ove je uspio i vrlo su identične.
...kad potrošim orginal bočicu bilo od Tamiye ili humbrola i sličnih odnesem mu praznu bočicu i neka mješa.Tehnologija postoji i ako se pokaže biti će odlična dugoročna zamjena.
Vidjet ću kako će se stvari odvijat...
p.s. pune u sprejeve. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 08, 2010 6:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja odnio praznu kanticu xtracolor russian mi-24 light stone i napravio mi istu.
Dobro je otići na piće dok miješa da ga ne dekoncentriraš.U naselju Lanište kod arene Zagreb-Max Mayer trgovina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Pet Sij 08, 2010 7:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Šta čovjeku zapravo treba da smješa boju? Prazna kantica bilo kojeg proizvođača na kojoj piše ime boje, interna šifra boje, RAL, boja poklopca, ostaci boje na dnu....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 08, 2010 7:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Uzorak boje,dakle poklopac od kantice ako odgovara pravoj boji ili Fs listić ili neka površina na kojoj boja već ranije nanešena.Dakle nešto obojano u tu boju ako nemaš FS ili RAL katalog za pokazati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|