Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bracera
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
krivukov

Član od: 22 Stu 2009
Mjesto: Zagreb, Sesvete
PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 5:21 pm    Naslov poruke: Bracera Citiraj ovaj komentar

Helou Smile
Evo, kao što sam već najavio, novi član, novi projekt u radu Smile

Od nekud moramo početi, pa počnimo od nacrta - prije XY godina (dok sam još mislio da ću nešto postići u svom maketarskom životu) sam uspio nabaviti hrpu digitaliziranih nacrta, pa sam za ovu priliku izvukao iz digitalnog naftalina tehnodidaktin nacrt bracere, u nepoznatom mjerilu. Nakon što sam ga smanjio na meni prihvatljive gabarite (trup duljine 18 cm, odokativno mjerilo 1:72 ako uzmemo da je tipična bracera duga između 12 i 15m), isprintao sam ga na par A4 stranica:

Nadalje, pomoću dobrog starog indigo papira sam to precrtao na komad sive ljepenke debljine 3mm (kobilica, zbog čvrstoće), 1.5mm (rebra, jer mi se 3mm čini predebelo) i 1mm (paluba), te krenuo rezati skalperom (što baš i nije najjednostavnije na toj debljini Smile). Konačan rezultat:

Za utore na kobilici i rebrima sam si morao malo pomoći sa rezbarskom pilicom (nju vučem još od osnovne Smile), jer sa skalperom je izuzetno teško, skoro nemoguće. Zapravo me začudilo kako ljepenka dobro podnosi tu pilicu. A posebno se ponosim ovim... kako li se već zove... ono što drži dno jarbola na mjestu Very Happy - rupa je također "izbušena" sa pilicom:

A ovako to izgleda kad se složi dry fit, tj. kad sve zajedno spojimo bez trunke ljepila Smile:

Prilično je čvrsta konstrukcija. Kad smo već tu, dodajmo i jarbol:

Eto, to je dosadašnji napredak, nadam se da vam se sviđa Smile
Sve ovo je rezultat cirka 6 sati rada i jednog izrezanog palca (oštar je taj skalper), rastegnuto kroz 2 tjedna budući da nemam baš previše vremena za ovo (znate već kako je Smile).

Slijedi ljepljenje rebara na kobilicu, za što mislim koristiti UHU univerzalno ljepilo (čitao sam na nekim stranim forumima da ljudi preporučaju)... ili bi možda UHU super glue bio bolji izbor?

Također, nisam točno siguran kako ću napraviti oplatu... da probam od jednog komada, ili da slažem "daščice"? Što se materijala tiče, ljepenka od 1mm mi se čini optimalnim izborom glede čvrstoće i savitljivosti.

Enivejz, toliko za sada, a nove slike stižu prvom prilikom Smile
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 8:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda da je prilićno dobro napravljeno , ali ipak mi se ćini da to što je dosada napravljeno bilo najbolje napraviti od šperploće i dalje klasićno .
malo više posla ali po meni daleko kvlitetnije.Možda griješim ne bi bilo prvi put.. Wink
Bilo je na forumu i par maketa od papir i ljepenke pa ko zna
krivukov

PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 8:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vulkanizer Napisao/la:
Izgleda da je prilićno dobro napravljeno , ali ipak mi se ćini da to što je dosada napravljeno bilo najbolje napraviti od šperploće i dalje klasićno .
malo više posla ali po meni daleko kvlitetnije.Možda griješim ne bi bilo prvi put.. Wink

Imaš pravo, bilo bi najbolje da je od šperploče, ali... Smile
Ljepenku sam odabrao iz više razloga:

1. Ograničen sam prostorom, tj. nemam mogućnosti raditi u posebnoj radionici, što znači da radim na kuhinjskom stolu... doslovno Smile. Sad zamisli što bi moja draga rekla da joj na kuhinjskom stolu režem šperploču Very Happy.

2. S papirom i inače imam dobra iskustva, za razliku od drva. Sa drvom sam već pokušavao, ali nisam nikad stigao dalje od rezanja kobilice i rebara. S papirom sam, s druge strane, već uspješno napravio maketu B-17 bombardera, i to još u osnovnoj školi (nažalost, nemam slike, a maketa je već odavna pokojna).

3. Ovako mi je jednostavno jeftinije, i u pogledu materijala i alata Very Happy.

Sve u svemu, definitivno se slažem s tobom, i htio bih jednog dana napravit nešto i u drvu, ali ne za sada.

Joj... a sad kad sam se sjetio te makete iz osnovne... mogao bi mi to biti idući projekt, ha?
Primam glasove za i protiv Very Happy
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 8:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvo dobrodošao
drugo super, našao čovjeka koji voli raditi s papirom, kartonom
e sad čim vide moj post stariji forumaši čupaju kosu (o neee, opet on sa svojim ljepilima i sl)
nema veze ja sam ti iz istih razloga, nedostatak prostora, materijala, vremena a i novca u početku radio kao ti od kartona, dapaće od papira, korice fascikli izrezane da ukloniš pregibe i sve kopirano na aparatu za kopiranje.
E sad ljepljenje; moj savjet ti je da posložiš sve na suho (vidi da ti je dry fit odličan) eventualno blokiraš sa par kapi cianoakrilata na kljčnim mjestima i onda drvofix ( u stvari bolje ona malo brža tipa patex express i sl).
Uglavnom ne smrde, i odlično ukrute, samo pazi da ne naneseš debeli sloj samo sa jedne strane da se ne izvitoperi.
Druga velika prednost osim čišćenja vodom i nedostatka smrada je i mogučnost brzog sušenja tankih slojeva toplinom (mamina/sestrina/ženina pegla)

Skuplja i smrdljivija a i nezdravija alternativa ti je cianoakrilat, pazi stvarno je otrov u količinama večim od kapi, prednost je da ukruti i nasupa papir/karton da kod malih dimenzija dobiješ konstrukciju koja čvrstočom ne zaostaje za drvom/plastikom

Za oblaganje ti predlažem da izrežeš tanke trake od kartona (karton kutije za čaj i sl ili opet fascikla) po mogučnosti smeđe boje i slažeš kao normalne letvice. Ovo moraš ljepiti cianoakrilatom da bi dobio kruti ljusku.

Na kraju možeš kitati, bojati, ili zašto ne obložiti letvicama - drveni brod papirnatog srca.
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 8:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

krivukov Napisao/la:
Vulkanizer Napisao/la:

Imaš pravo, bilo bi najbolje da je od šperploče, ali... Smile
Ljepenku sam odabrao iz više razloga:

1. Ograničen sam prostorom, tj. nemam mogućnosti raditi u posebnoj radionici, što znači da radim na kuhinjskom stolu... doslovno Smile. Sad zamisli što bi moja draga rekla da joj na kuhinjskom stolu režem šperploču Very Happy.

ovo je dovoljan razlog Laughing ....lipo sa ubodnom pilom režeš, pa malo zakačiš stol, pa bi te i ti i brod i pila letili van iz kuće Laughing Laughing
...lipo napravljeno...

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
krivukov

PorukaUpisano: Čet Pro 17, 2009 12:52 pm    Naslov poruke: Kratak update Citiraj ovaj komentar

Evo me napokon sa malim apdejtom Smile
Nisam niš puno radio zbog manjka vremena, ali uspio sam složiti polovicu trupa.

Izrezao sam "daščice" širine 3 mm od ljepenke debljine 1 mm, pa sam ih lijepio na rebra. Nisam baš 100% zadovoljan rezultatom, ali pošto ovo ipak radim prvi put, nije čak ni loše ispalo. Evo slika:

1. Dakle, spomenute "daščice" od 3 mm (vidi se i ljepilo koje sam koristio):

2. Prvo sam uz kobilicu zalijepio jednu veću "dasku" širine 10 mm (ne pitajte me zašto, ni sam ne znam Very Happy), i onda na nju naslagao "daščice" zalijepivši ih za početak samo na najšire rebro:

Pogled s pramca (izgleda čudovišno, znam Very Happy):

3. Nakon toga, daščicu po daščicu lijepim na ostala rebra, s tim da sam neke daščice morao na oba kraja malo suzit na mjeru (ovo je bio najkompliciraniji dio). Pogled s krme:

4. Ovako to izgleda na kraju:

5. Na pramcu sam dosta zabrljao sužavanje daščica, ali nadam se da će izgledati bolje nakon što sve malo izbrusim sa rašpicom za nokte:

Eto, sad još moram isti postupak ponoviti na drugoj strani trupa, pa onda slažem palubu.

Pozdrav!
bastard

Član od: 19 Ruj 2009
Mjesto: ZAGREB U SRCU
PorukaUpisano: Čet Pro 17, 2009 4:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pozdrav kolega!! samo naprijed
Natrag na vrh
kamaz

Član od: 13 Pro 2009
PorukaUpisano: Čet Pro 17, 2009 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Savršena ideja!
Ja iman svoj od drva (4mm šperploča) i furnira.
Postat ću sliku (iako ima dosta prašine na njoj) da dobiješ ideju ili dvi.

Samo tako naprid! Laughing
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Čet Pro 17, 2009 7:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo postaje sve interesantnije ,iskreno nisam vjrovao da će nešto ovko uspit.ugodno iznenađenje Very Happy
krivukov

PorukaUpisano: Pet Pro 18, 2009 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vulkanizer Napisao/la:
Ovo postaje sve interesantnije ,iskreno nisam vjrovao da će nešto ovko uspit.ugodno iznenađenje Very Happy

Zapravo, nisam ni ja Very Happy
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 18, 2009 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Želim ti puno sreće u projektu. Pratim sa zanimanjem.
Natrag na vrh
kamaz

Član od: 13 Pro 2009
PorukaUpisano: Pet Pro 18, 2009 1:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo moje kako san i obeča:

Znam da nije neka extra izrada no nisam se ni trudija cjepidlačit oko toga jer i same bracere nisu bile ˝kao da su štancane u Njemačkoj˝.
Ako će ti išta pomoć-super. Wink
Natrag na vrh
krivukov

PorukaUpisano: Pet Pro 18, 2009 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čuj, za moje pojmove je ova tvoja bracera divna, pogotovo zato jer je u drvu Smile
Enivejz, hvala!
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Pro 21, 2009 12:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijep pothvat. Na koncu zašto ne i papir? I dalje nas obavještavaj o napretku. Slikom i riječju. Nemam iskustva s tim materijalom, pa ću samo gledati.
Može li jedna fotka "en face", ali iz malo veće daljine kako bi se vidjelo glavno rebro?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
krivukov

PorukaUpisano: Pon Pro 21, 2009 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida, počašćen sam Smile
Evo, samo za vas, još ove tri slikice:

Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma