Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| davorac
| | Član od: 31 Lis 2009 | | Poruke: 14 | |
|
Upisano: Pon Stu 09, 2009 7:35 pm Naslov poruke: Akrile ili enamel? |
|
|
Uskoro pčinjem svoju prvu maketu, pa me zanima koje boje da koristim akril ili enamel,koji primer,završni lak i to! ?
hvala!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 09, 2009 7:50 pm Naslov poruke: Re: Akrile ili enamel? |
|
|
| davorac Napisao/la: | Uskoro pčinjem svoju prvu maketu, pa me zanima koje boje da koristim akril ili enamel,koji primer,završni lak i to! ?
hvala!  |
U "Traži" upiši pojam "bojanje" i kreni čitati dobivene rezultate...Toliko toga je već napisano na tu temu da se ljudima vjerovatno neda više ponavljati isto. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | | Član od: 29 Sij 2009 | | Poruke: 951 | | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Pon Stu 09, 2009 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
akril ....ali to sve ovisi od maketara do maketara...kupi jednu akrilku i jednu enamelku, probaj, pa za ubuduće ćeš znat koje ti više pašu....tako ćeš dobiti najbolji odgovor na tvoje pitanje
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Pon Stu 09, 2009 8:31 pm Naslov poruke: |
|
|
lepo kazu kolege sve zavisi od maketara do maketara.ja vise volim enamel boje.jednostavno sam tako navikao da radim drugi obrnuto i to je to.uzmi i jedne i druge i jednostavno pokusaj  _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pon Stu 09, 2009 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja koristim uglavnom enamelke za makete i stvarno su mi super. Ali, bas sam danas narucio akrilne boje jer mi se cine puno pogodnije za bojanje figura u 1/72 mjerilu, jer neke stvari ne mogu izvesti sa enamelkama...
Bolje pitaj kojeg proizvodjaca boje, ili bolje ne pitaj jer ce svatko reci svoju pricu. Svatko ima razlicitih iskustava sa bojama i bojanjem. Evo ja bi ti preporucio da krenes sa Revell enamelkama, ja sam tako krenuo i sasvim sam bio zadovoljan. Vjerujem da ce se sad dosta ljudi javiti i proturjecit mi, ali kao sto sam rekao, sve ovisi o vlastitom iskustvu. I bez obzira ako netko kaze da su Humbrol ili MM boje bolje i on je isto u pravu. Najbolje probaj sam pa ces vidjeti sto ti vise odgovara |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kamaz
| | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 548 | |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 2:10 am Naslov poruke: |
|
|
Enamel (=uljene, ak se nevaram)
Akrilne (=vodene)
Osobno sam od početka koristio uljene i to bez ikakvog problema, dok nisam počeo koristiti AB. Tek tada sam shvatio da je to moguće kancerogeno (pare razređivača), jer se stvori fina izmaglica koja se apsorbira u plučima ako se nenosi dovoljna zaštita (no i koža to upije). Onda sam ˝otkrio˝ vodene (ove od Revella) i skroz sam zadovoljan; mogu satima pituravat bez nervoze hoće li mi nestat razređivača ili pak hoći li s opet omamit parama istog, sve se briše i nestaje u trenu pod mlazom tople vode.
Narvno, pitanje je hoće li kroz xy godina uljene i dalje stajati na maketi, a plohe vodenih se odlipit ostaje otvoreno, ali kako makete radim da bi ih radio (guštam izrađivati novo i rješavati probleme oko same izrade), onda me najiskrenije nije ni briga za to hoće li ili ne otpasti.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 10:01 am Naslov poruke: |
|
|
To je relativna stvar i kako kome odgovara. Ja radim sa čim uhvatim. Na maketama su mi pola akrilne a pola enamel boje. Ionako na kraju sve lakiram i matiram pa je svejedno. Razlka je jedino u pigmnetu. Akrilne boje imaju nešto finiji pigment (kažu) a jednako fin imaju i neke enamel boje kao što je firma Humbrol. Ukoliko neke segmente želiš tonirati, posvjetljivati, potamnjivati , nijansirati u bilo kojem obliku tu enamelima nema premca, ubjedljivo su bolje jer se ne suše na ustima dizne a možeš koristiti vrlo mali tlak. Za veče površine akrilne su jako dobre. Kažem, stvar navike, potrebe..... _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Horton
| | Član od: 06 Pro 2009 | | Poruke: 45 | |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 7:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja koristim MM enamelke, Gunze, MM i Valleyo akrilke (i Alclad, ali to ne spada tu)...sa svima se fino da raditi.
Enamel je lakše nanositi kistom, ali ja većinu radim AB, pa mi je svejedno. A i to je relativno; MM akril ide fino kistom, Gunze isto, Revell akrili nikako. Odlučuje nijansa koju trebam.
Ako ima ista nijansa obje vrste, uzmem akril. Sušenje na vrhu izbjegnem kapljicom retardera u boju.
Obično na maketi koristim i jedne i druge. I smrde i jedne i druge. U namjeri da stišam kritike ženskog dijela kako im smrdi boja i razrjeđivač, krenuo sam s akrilima. Pa došla žena s posla i pita ''kakav je to smrad u kući?'', pa JBG. Zato sad ja radim cirkus na lak za nokte, kojekakve pomade, kanu i slično. A kad ode na frizuru, spavam na kauču u drugoj sobi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|