Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Messerschmitt Bf 109
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Lis 17, 2009 5:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

samo mala ispravka, izraelci su dobili Avie 99 i 199, ne messerschmite, avie su posljeratni meseri sastavljani u ceskoj, u bivsim meserovim tvornicama, ali su se u dosta detalja razlikovali od originala, netko tko zna vise ce napisat...
Natrag na vrh
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sub Lis 17, 2009 5:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
samo mala ispravka, izraelci su dobili Avie 99 i 199, ne messerschmite, avie su posljeratni meseri sastavljani u ceskoj, u bivsim meserovim tvornicama, ali su se u dosta detalja razlikovali od originala, netko tko zna vise ce napisat...

...po milion detalja, a najvazniji je motor Jumo 211 umjesto Daimler Benza...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Darth Maul

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Pretetinec
PorukaUpisano: Sub Lis 17, 2009 6:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

Samo 199 i to rane, s kabinom na stranu (tzv. Erla-Haube) no ima ih s oba oblika hladnjaka ulja, odn. s hladnjakom i s intercoolerom.

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lis 19, 2009 9:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
U pitanju su Avia S-99 i S-199 (jednosjedi) i CS-199 (dvosjed). Izraelci su kupili manji broj jednosjedih Avia S-199 i dosta uspješno ih koristili u borbama. Avie su posljeratni razvoj Bf109G i dosta se razlikuju od ratnih Bf109. Naime, u okupiranoj Čehoslovačkoj su se tijekom rata u tvornici Avia sklapali Bf109 kasnijih varijanti-najviše G-14 i G-10. Kad je Čehoslovačka oslobođena u tvornici je ostao veliki broj Bf109 u raznim fazama proizvodnje, pa su Česi odlučili nastaviti proizvodnju kako bi opremili svoje zrakoplovstvo sa "domaćim" zrakoplovima. Najveći je problem bio što nisu imali motora DB605, jer su oni proizvođeni drugdje i dopremani u tvornicu, a skladište sa motorima je progutao požar ubrzo nakon što je proizvedena manja serija Bf109G-10/Avia S-99. Česi su imali prozvodnju motora Jumo 211, pa su odlučili spojiti taj motor sa trupom i nastaviti proizvodnju. Još su napravili i novi propeler i kapotaž motora koji su odgovarali za montažu Jumo 211.. Jumo 211 i nije bio najbolji motor u spoju sa Bf109, a bio je inače namjenjen za bombardere He 111. Motor je bio teži i manje snage, tako da su letne osobine zaostajale za originalnim Bf109. Osobito je bio tvrd na komandama i pravio probleme kod slijetanja, pa su ga piloti odmah zamrzili i u šaljivoj igri riječi prozvali Mezek (mazga). U Aviji su dodatno modificirali i poklopac kabine na kasnijim serijama. Bio je dodatno "napuhan" u usporedbi sa originalnom Erla haube, što je popravilo vidljivost iz kokpita, i otvarao se na klizačima prema natrag, a ne na desnu stranu kao original. To je bilo veliko poboljšanje za sigurnost pilota, jer su se još njemački piloti za vrijeme rata žalili da se kod iskakanja iz pogođenog aviona Erla haube vrlo teško otvara. Ovi su avioni korišteni tijekom 50-tih god., a dvosjeda vježbovna varijanta CS-199 i duže. Izraelski piloti nisu voljeli Avie S-199 iz istih razloga kao i čehoslovački, ali su im bili vrijedni svi avioni koje su mogli kupiti i poslati u borbu.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Uto Lis 20, 2009 11:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Huh, nisam skužio da je tema otvorena, inaće bih se javio prije.
Kako sam obećao počet ću sa nedostacima koje treba popraviti na Hasegawinoj maketu Bf-109 G10 u 1/32.

Ako krenemo od kokpita najveći nedostatak (i najuočljiviji) je nišanska sprava. F i G serija zrakoplova bi prema informacijama iskopanih na internetu trebala imati REVI 16B

dok je u kutiji dan REVI 12D (koji je bio korišten na ranijim verzijama)

Budući da je 16B prilično "kockastog" oblika, jedino meni poznato riješenje je skrečanje istog, nije komplicirano, ali je malo sitno Wink
Ovo su slike maketa nišanskih sprava, ali ako nekome treba "real thing" za referencu, imam i tih par slika doduše u nešto lošijoj kvaliteti.

Zanimljiva stvar kod 16B je ta da se mogao "zavrnuti" za 90 stupnjeva kako bi manje smetao pri ulasku i izlasku iz zrakoplova, kao i kod letenja.
Pilot je jednostavnim pritiskom na gumb i zavrtanjem mogao "zaključati" nišansku spravu čak i u letu (ponovno informacija sa interneta, pa ako su lagali mene i ja lažem vas Wink)

Nastavak sljedi kad uhvatim vremena...

Pozdrav !
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 8:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

planiram napraviti jednog messera ali nemam airbrush a oni su svi piturani "cudno" ako me razumjete sto zelim reci pa ako bi mi samo malo mogli pomoc i dat savjet koji je messer bf 109 najjednostavniji za pituravanje. unaprjed hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može malo opširnije o problematici Hasegawinih E verzija - što ne štima?
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 8:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:
planiram napraviti jednog messera ali nemam airbrush a oni su svi piturani "cudno" ako me razumjete sto zelim reci pa ako bi mi samo malo mogli pomoc i dat savjet koji je messer bf 109 najjednostavniji za pituravanje. unaprjed hvala

Imas svicarske i jugo-mesere E-verzije, dvije boje... a uvijek se mozes ugledati na mestra Aranzu i njegovog Jak 3 - napravi tvornicki, prije farbanja, u boji aluminija Wink
Natrag na vrh
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Sri Lis 21, 2009 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:

U 1/32 problemi koje sam dosad uočio (i poćeo ispravljat) su jako loši (nepostojeći detalji u kokpitu, neispravan oblik poklopaca topova pod krilima, nepostojeći detalji u šahtovima točkova, a šahtovi su usput tri puta plići nego bi trebali biti. Točkovi su katastrofa (grubi i netočni i ne znam kako ću riješiti taj problem). Nos još nisam detaljno pregledao.

Iako vjerujem da je tvoje pitanje bilo vezano za 1/48...

Pozdrav !
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 8:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:
Možeš raditi rane E-1 ili E-3 sa splinter kamuflažom dvije zelene RLM70/71 odozgo i svijetloplava RLM65 odozdo, baš kao ovi sa fotografija koje sam postao na početku teme. Postoje i jednobojni G-14AS i G-6AS cijeli u sivoj RLM 76. Kao što je rekao Dr.Vlado, tu su i Švicarci i Bf109E-3 Kraljevine Jugoslavije cijeli u zelenoj boji odozgo, ali ne treba zaboraviti ni Rumunjske E-3,4,7 i nekoliko E Hrvatske zrakoplovne legije koji su isto bili odozgo u jednoj zelenoj boji (RLM71). Dakle, opcija na pretek za bojanje kistom. Wink

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 8:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
Ovdje sam nabrojio najkrupnije greške za 1/48...U to nabroji i dekale koji su u nekim pakiranjima, posebno starijim, predebeli, netočni i požutjeli...
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=13960

Natrag na vrh
josipww2

PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

grunfe puno ti hvala na ovim imformacijama ali ako bi mi mogao poblize objasnit kako su bili pituraniovi ovi jednostavni od legije(odozdo,odozgo,sa strane) i ako ti nije tesko to malo okrijepit slikama da vidim koje dekale trebam zalijepit,a ako ti je to tesko trazit onda mi mozes nesto vise rec o njemackim "jednostavnim" messerima.cijenim tvoj trud i unaprjed hvala
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pokušaj pogledati stare teme na hrvatskoj povijesti 41-45. Ima dosta fotografija i ponešto profila HZL Messera. Nekoliko ih je bilo obojano kombinacijom zelena RLM71 gore, svijetloplava RLM65 odozdo i sa žutim taktičkim oznakama-najvjerojatnije RLM04. Oznake su uobičajene njemačke uz krilatu šahovnicu i broj. Ono što je problem su dekali za HZL kojih nema na tržištu ili ih se vrlo teško nabavlja. Probaj pronaći štogod literature. Ima je za nabaviti dosta o temi Bf109, a i u digitalnom obliku... Ako navedeš koju maketu imaš i u kojem mjerilu, onda mogu biti malo konkretniji sa preporukama.

Natrag na vrh
josipww2

PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 2:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne grumfe ja planiram kupiti za koji dan maketu messerschmitta kad dodjem do para,pa kad je kupim mogu li ti to reci na pm pa da mi ti malo to detaljnije opises (boje,dorade,dekale) no o tome kad je kupim Wink
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lis 22, 2009 2:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:
ne grumfe ja planiram kupiti za koji dan maketu messerschmitta kad dodjem do para,pa kad je kupim mogu li ti to reci na pm pa da mi ti malo to detaljnije opises (boje,dorade,dekale) no o tome kad je kupim Wink
Onda pazi što ćeš kupit, jer ima varijanti Bf109 koje su rijetko ili nikako jednobojne ili sa oštrim prelazima kamuflaže. Mogu ti preporučit u 1/72 Tamiyu ili kopiju iste makete od ICM-a gdje ćeš katkad naići na problem loše odlivenog poklopca kabine..ICM varira u kvaliteti, a Tamiya je uvijek vrhunska. Izbjegavaj u širokom luku Bf109F i G od Italeria-totalna katastrofa... Revell Bf109G-10 nije baš najbolja maketa, ali se uz neke dorade i ispravke može dobiti pristojna maketa-osobito za početnike. Dosta je dobar Bf109G-5/6 i G-14 koji radi Academy. To je uglavnom to što se kod nas može naći u 1/72. 1/48 je druga priča. Kod nas se mogu nabaviti (možda su neke varijante nestale sa polica a da to neznam pa me nemojte hvatat za riječ) od Hasegawe varijante E-3,E-4/7,F-2, G-2, G-5/6, G-14, K-4. Sve te makete imaju grešaka, ali se uz dorade mogu napraviti dobre makete. Bolja opcija za Emile je Tamiya i to osobito za E-4/E-4Trop. Ponegdje se može naći stari Bf109G-10 od Revella. Maketa ima svojih mana, ali nije loša za početnike i uz veće dorade može izgledati gotovo prihvatljivo. Academy maketa Messera postoji u varijanti G-6 i G-14,a i rade najranije B/C/D varijante ali te makete imaju većih konturnih mana koje su teško ispravljive-za početnike sasvim solidne makete...ICM radi F-2 i F-4 trop, ali su te makete prilično razočaranje obzirom da su kalupi nedavno napravljeni. U mjerilu 1/32 se može naći od Hasegawe Bf109E-4 koji je stari kramp i od pojave nove Eduardove makete je totalno deklasiran. Dakle Eduard radi E-1 i E-4, ali su kod E-4 promašili formu poklopca kabine, a i kotači su prejednostavni. Obećali su da će kod sljedećih izdanja Emila popraviti greške-usrdno se nadam... Bf109G-6, G-10, G-14, K-4 radi Hasegawa, a isti K-4 prepakirava Revell. Lijepe velike makete na kojima treba dosta posla kako bi se postigao nivo detalja i točnosti koji se traži u ovom mjerilu. 1/32 je nezgodno mjerilo-sve se vidi i sve treba napraviti inače izgleda sirovo i nedorađeno. Moje je osobno mišljenje da se najviše isplati kupiti 1/48 ili 1/72 Emile od Tamiye, 1/48 Frica, Gustava i Karla od Hasegawe, a 1/32 Emila od Eduarda, a ostale varijante 1/32 od Hasegawe. Postoje i makete od drugih proizvođača, ali ih kod nas nema na tržištu. Za šeme bojanja koje nemaju mottling i sl. treba dobro pogledati. Tu se ubrajaju osim prije navedenih i dio E i F iz Afrike...

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 2/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma