Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Da li bi produljili Academyjevog Flankera za 16 mm? |
| Da - nastojim napraviti što točniju maketu |
|
38% |
[ 20 ] |
| Ne - to je mala greška od 3.5 % |
|
61% |
[ 32 ] |
|
| Ukupno glasova : 52 |
|
| Autor |
Poruka |
| supergru
 | | Član od: 09 Lis 2009 | | Poruke: 151 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 5:58 pm Naslov poruke: Academy Su-27S 1/48 (ex GB Flankeri) |
|
|
10.4.2011. Prebačen u Projekte u radu
11.2.2010. Dodao anketu i uvod originalnom postu
Uz sve greške Academyjev Flanker je najbolji u 1/48. Jedna od tih grešaka je duljina trupa koja je kraća za 16 mm. Da imate sve resurse na raspolaganju: alat, nacrti, stiren, maketa, puno vremena i volje za rad, ... Bili ste to učinili? Da ili ne?
Link na ARC forumu sa istom anketom:
http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=203149
Originalni post
Evo dosad vidim da su sve 1:72, ... Pa nije valjda ljudi da ste se splašili manjih mjerila. Ajde, ajde, treba mi malo podrške!!! Ja sam dosad u životu napravio samo jedan Su-34 u 1:72, i vidio poziv za ovaj GB. Pa reko zašto da ne? Ionako planiram prvo napravit jedan "obični" Su-27 pa onda recimo jedan Russian Knights Su-35.
Ali molim lijepo, u 1:48!
Pa pošto sam se naoružao proteklih godina sa svime i svačime po pitanju Flankera u 1:48 ... A vidim da se baš u posljednje vrijeme slabo ovdje rade Flankeri u 1:48... Evo ga ...
Dakle, šta imamo:
Academy 2131 Sukhoi Su-27 Flanker-B
Aires 4262 Su-27 Flanker B cockpit set
Aires 4264 Su-27 Flanker B exhaust nozzles
Quickboost 48125 Su-27 Flanker B Pitot tubes
Quickboost 48129 Su-27 Flanker B Antennas
Eduard 48507 Su-27 Flanker B exterior
Begemot 48-009 Su-27 Flanker family full stencil
Begemot 48-005 Su-27 Flanker family 2
Liksin zamjenski nos (2 komada)
Nova Gordonova knjiga
Možda još nabavim koji Begemot, zavisno u kojem će smjeru to sve ić'. U planu je jedan splinter... Da li Ukrajinski, Eritrejski (ili Etiopski, ne sjećam se 'ko je kupio one zelenskaste splintere iz Ukrajine), ...
U svakom slučaju, mislim ga pošteno izmesarit: razrezat trup, pomaknut krila, etc... sve kako treba da dobijem onih 16 mm ili koliko već treba u duljinu... Već sam ispao iz štosa za Flankere ...
Pozz...
P.S.
A310 ima prioritet do Varaždina. To ne znači da će Flanker stajat' dotad!
supergru: poruka promijenjena dana: Ned Tra 10, 2011 1:08 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 6:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Gledam sa guštom svaki korak
P.S.
Ako netko ima ovu knjigu za prodat ili linkove za internet neka me svakako kontaktira  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pierre
 | | Član od: 12 Stu 2008 | | Poruke: 338 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 8:02 pm Naslov poruke: |
|
|
thnx
Evo da kolegi više ne začetavamo temu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdravljam tvoj pothvat! Ovo bi mogao biti jedan dobar group build! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Luftwaffe
 | | Član od: 19 Lip 2008 | | Poruke: 873 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdravljam ideju!!!
Samo jedno pitanje izvinjavam se sto idem u off topic, nisam mogao da nadjem gde su pravila GB-a pa ako neko moze, nek mi kaze, imam 3 Flankera + 1 u radu, tako da sam jako zainteresovan  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 9:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlican izbor.....
Luft> evo ovo je otprilike dogovoreno:
"Nema pritisaka nema zurbe, jedina obaveza autora je da se pobrine da maketa bude gotova do iduce CK, znaci ima godinu dana, u tome roku moze napraviti barem jednu maketu. Druga obaveza je da se pobrine da maketa bude toga dana tamo, s njim ili bez njega, maketa mora biti na natjecanju.....
Posto je toliko fleksibilno, ajmo ovako:
1. rok je od 19.09.2009. do 19.09.2010. godine
2. sve makete flanker obitelji, sva mjerila, sve oznake
3. sve dozvoljeno......
4.standardna shema - GB Flankeri (ili vec koje ime bude "sluzbeno") - ime makete, ime autora, svaki svoj topic u ovom dijelu, i udri..... " _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Luftwaffe
 | | Član od: 19 Lip 2008 | | Poruke: 873 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 9:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, racunajte i da ja ucestvujem, sad cu da slikam maketu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| x wing
| | Član od: 08 Stu 2009 | | Poruke: 813 | | Mjesto: Makarska |
|
Upisano: Pon Stu 16, 2009 1:57 am Naslov poruke: |
|
|
Ima li mista,Academy 1:48 sa skoro svim dodacima,dvojim šta da ubacim Ne-Omega ili Aires cockpit,pričeka bi još malo,osječam wheel bay da bi moga uskoro na tržište,iako ga nije problem dogradit al ovo me veseli,brže ide,oznaka imam dovoljno,to bi mi bio treći,prvi je uništen,drugi je UB,ali prednji dio canopy kvrc ,to mi je nadraži avion a ovo je šansa da stisnem projekt bez lutanja po drugim ... uf kako me F-15 gleda smrknuto,ja sam za |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| supergru
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 7:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Nakon malo duže paze da ne mislite da se ne dela, mali update ... A310 dolazi u fazu da bogzna što i ne mogu radit bez bojanja a vani se izmjenjuju novi snijeg i nove minus temperature. Iako mi je balkon zatvoren, malo ću pričekat toplije dane. Mislim, bit će još tu 2-3 posta za A310, jedan već ovaj tjedan, ali uglavnom to je to.
Da se vratimo na Flankera ...
Plan je napraviti Ukrajinskog "Plavi 56" jednosjed, sa sada već starim splinterom, kakav je bio na CIAF-u 2004, ak se ne varam.
Kaže "starim" jer su Ukrajinci počeli bojat Flankere sa normalnim šarama u međuvremenu (npr. "plavi 38")
Tako da sam nabavio nove Linden Hillove dekale
... točno tog hoću napravit ... E sad prije nego što pomislite da sam prolupo jer ne znam razliku između 1/32 i 1/48 ... mala degresija: plan je bio skenirat decale na 1200 dpi, ponovo ih izvuć u Illustratoru ili nečem i isprintat u 1/48 na decal listove ...
Velim, to je bio plan, jer se Linden Hill ipak smilovao pa kreću i sa drugim mjerilima: za 1/72 je broj artikla 72020, a za 1/48 je 48020. Oba imaju status "TBA", pa s obzirom da ispočetka uopće nije ništa pisalo za ta druga mjerila, pretpostavljam da će dekali izać u neko skorije vrijeme.
Evo link pa si pogleđte sami :
http://www.lindenhillimports.com/lindenhilldecals.htm
Plan iz mojeg prvog posta je i izmesarit Academyja da se dobije tih 16 mm u duljinu.
Dakle, trebaju mi nacrti u 1/48. Skinuo sam sa airwar.ru nacrte za jednosjed skenirane iz "Aviacija i vreme" ili tako nešto iz 2003.g. i izvukao ih ponovo, liniju po liniju u Illustratoru ...
Ovdje su pogledi odozdo i odozgo zajedno jedan preko drugog, uštimani i poravnani
i isprintao ih u 1/48 na tri A4 papira ..
Izvukao sam još i neke pomoćne linije da se lakše uzimaju mjere ...
Odgovor na pitanje koje se nameće samo po sebi glasi: DA i NE
DA - voljan sam nacrte podijeliti sa vama bez naknade, kad usuglasim SVE poglede međusobno (bokocrt je sada nakritičniji, a njega tek radim). Uglavnom za mjesec-dva.
Ona narodna kaže: " Ne gledaj poklonjenom konju u zube" pa bih i vas zamolio da kad se jednom dočepate tih nacrta, da mi ne spamate PM sa porukama tipa "ovo ti niš ne valja, bla, bla bla ...". Imate uvijek opciju da napravite po svome, jel tak?!
NE - nacrti nisu još gotovi, ovo je sve štih proba, pa vam ih ne mogu dati "sad i odmah".
Plan je napraviti u 1/72 i 1/48 u PDF-u. Ne i u 1/32 jer mislim da bi bilo malo prezahtjevno za to mjerilo pazit na sve detalje, ali uvijek imate opciju da sami skalirate na vlastitu odgovornost.
Osim toga, isprintao sam i zasebno pogled odozdo (T1 tlocrt) ...
i odozgo (T tlocrt za nas strojare) ...
Drugo pitanje koje se nameće ... Kako to sve izgleda u usporedbi sa Academyjevom maketom ?
Odgovor slijedi u idućem postu za koju minutu ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlična tema! jedva čekam usporedbu sa nacrtima!
Da greška Academija je u dužini, tj Su-27 je bez pitot cijevi dug 21,93 (koliko me pamet služi) a Academy je uzeo tu dužinu sa pitot cijevi, i tu nastaje kuršlus.... kako gdje i koliko je zdepano to neznam!
Da taj plavi 38 sa rasporedom boja podsjeća na Migove 29 iz baze Belbek sa krime, nije mi baš nešto!
Jel imaš sve one dobre walkraounde iz Mirgoroda? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| supergru
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Daklem ... Academy je "rastavio" trup na gornju i donju polovicu, a pošto je teško za očekivati da ću trup rezati zajedno - razmatram posebno leđa, a posebno trbuh ...
Slika prva - leđa
Ove debele crte predstavljaju linije po kojima ću kasnije rezati trup ... Ako bih pedantno gledao panel po panel, ova mreža bi bila puno gušća, ali s obzirom da ne želim puno vremena gubiti na mesarenje i s obzirom na to da su vrlo fini detalji posvuda (č. šmirglanje, kitanje, šmirglanje,...), onda sam bio spreman napraviti neke kompromise ...
Konvencija za brojeve na slikama koje slijede:
Broj predstavlja broj milimetara koji fale na tom panelu. Gledano slijeva u desno, ako se broj x nalazi ispred panela - to znači, reži ovdje i dodaj x milimetara ispred panela
Vrijedi i obratno, ako je broj x iza panela onda treba dodati x milimetara iza panela.
Uglavnom motore nisam dirao (jedan od kompromisa), to ćete vidjet i sa trbušne strane ...
Krećem sa žalcem ... Broj lansera mamaca je dobar ali je loš raspored ili su prekratki ... Ne znam jel su ti lanseri "pokriveni" se nekim plehima ?! ja ih dosad nisam našao.
Trup ispred motora ...
Krilo ... Na vrhu 0 mm, u korijenu +3 mm! Vjerojatno će trebat i pretkrilca produljit. Kraj krila ... zapravo izlazna ivica korijena krila... bih ostavio tamo gdje je, ali bih krilo produljivao prema naprijed. Krila moram tako i tako odrezat prvo da bi si napravio pristup trupu. A šta mi drugo preostaje kad je Academy izlio krila zajedno sa trupom ...
Zračna kočnica i dio kokpita... Izlazna grba od kabine je prekratka ...
Sa zamjenskim nosom sam dobio +2 mm naprijed ...
Ako to sve zbrojite, onda dobijete 14 mm, a rekli smo 16 mm. E ta dva šta fale su posljedica tupog a ne šiljastog završetka repnog žalca i nosa ...
Slika druga - trbušna strana ...
Ovdje ima dosta komplikacija zbog usisnika i kotača, ali to ću još provjeriti ...
Žalac ...
Motori su velim OK, pa prelazim dalje na usisnike i spremnik glavnih kotača ... Tu mislim isto dodat malo detalja ...
Prostor prednjeg kotača ... Tu je i Academy pretjerao sa pojednostavljenjima, mislim da jedan akumulator neće škodit ...
Za ostale detalje se već pobrinuo Academy ili su već "pokriveni" aftermarketom iz prvog posta ...
I opet na nosu +2
Evo kako to izgleda sve skupa u profilu ...
Pila je na putu iz Japana ... Očekujem je do petka ili u ponedeljak ...
To je Tamiya Thin Blade Craft Saw .. Sad koliko je tanka, ne znam ali po izgledu bi se dalo zaključit da se da dobro držati u ruci i pilit bez nekih posebnih ravnala, vodilica i slično. Duljina oštrice je 160 mm a visina 40 mm + dobije se i rezervna oštrica ... A bit će još Flankera na mom stolu ...
A onda slijedi nešto što se nameće samo po sebi ... Masakr (običnom) pilom ...
Stoga bih molio one sa slabim želudcem, a pogotovo maloljetnike da preskoče mojih idućih par postova ...
Kad ovo stavim na ARC, Ken Duffey će mene izmesarit sa motornom pilom... Bah ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Sretno s ovim, ali mislim da če ti trebati malo više od zadanog roka (čitaj koja godina). Znam iz osobnog iskustva da ovov s ispravljanjem svih mana na maketi traje duuugo. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| supergru
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| mariok Napisao/la: | | Da greška Academija je u dužini, tj Su-27 je bez pitot cijevi dug 21,93 (koliko me pamet služi) a Academy je uzeo tu dužinu sa pitot cijevi, i tu nastaje kuršlus.... |
Eh, to ti je to ...
| mariok Napisao/la: | Da taj plavi 38 sa rasporedom boja podsjeća na Migove 29 iz baze Belbek sa krime, nije mi baš nešto!
Jel imaš sve one dobre walkraounde iz Mirgoroda? |
Nisu ni meni baš nekaj ... Splinteri i oni novi slovački MiG-29AS digitalis ... To su moji fetiši ... Ovaj Su-27, pa oni Su-35 prve generacije, pa Viggen, pa NSAWC Horneti, pa di im je kraj ....
Imam iz Mirgoroda dosta fotki (oko 100) + slike "08" od nekog Mađara (preko 300) full walkaround. Znam da je "08" iz ranije serijske proizvodnje pa se razlikuje u nekim detaljima, ali uglavnom bi to trebalo poslužiti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Može jedno glupo?
Jel' tih 16 mm vrijedno tolike muke??
Ili (s obzirom da su nama maketarima to ipak slatke muke) je li tih 16 mm vrijedno rizika da maketa na kraju završi u smeću ili kao izvor rezervnih dijelova, ili da na kraju ne budeš zadovoljan onim što će ispast?
Iskreno, koliko će ljudi na ovom planetu (ne računajući tebe i još par fanatika) uopće znat tj. primjetit da je maketa 16 mm kraća od onoga što bi trebalo bit?
Koliko maketa drugih zrakoplova postoji na tržištu a da su i kraće ili duže (u mjerilu) od te makete, pa to ne znamo, nije nas briga ili jednostavno nije vrijedno truda.
Mislim, znam da je cilj napravit što točniju maketu ali ipak...
Ja imam Flankera u 48-ici koji je daleko netočniji od tog (Trumpeter MHM), Flanker mi je jedna od ljepših let lampi, ali ipak... potudit ću se da ispadne što bolji, ali neću baš vodit računa o milimetrima.
Želim ti puno sreće i nadam se da ću imat priliku vidjet tu maketu uživo!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|