Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HS 126
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 9:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osnovna razlika izmedju A-1 i B-1 je motor.A-1 je pokretao BMW 132d,a B-1,BMW 323.

Druga razlika su prednje noge koje su kod nekih B-1 dobile još nekoliko modifikacija(povišene su),te tako plus nešto jači motor dobivaju "kuku" za vuču jedrilica.Na B-1 takodjer se postavlja nova radio stanica VHF FuG17.

Dio Preludovog ptanja sa shemama neznam,no moje mišljenje je da nema veze sa verzijama ovoga tipa aviona,već je to individualni radionički odabir.Na drugim vrstama aviona takodjer se susreću nekoliko raznih Splintera.
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 9:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
Nece puno pomoci, ali evo moje fotke jedinog ( za sad poznatog) prezivjelog primjerka Hs 126.
Inace slikano u Berlinskom tehnickom muzeju.
Kasnije budem postao jos fotkica.

Mario ti stvarno znaš iznenaditi sa fotkama,svaka čast!
....i nemoj se štediti sa postanjem fotki Wink
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 10:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, prema AJ-u to bi bilo to... S time što bih dodao da i različite elise slijede različite motore, pa tako A-1 ima Hamilton drvenu trokraku elisu, koja se donekle i oblikom razlikuje od metalne koja je stavljana na B-1 (ne sjećam se kako se zove). Čini mi se da je i spiner malo promijenjen, a svakako bi noviji motor trebao slijediti i donekle različit kapotaž (prsten motora), a također i sistem ispušnih cijevi.
Naime, pročitao sam u jednoj opširnijoj recenziji Airfixovog Hs-126 (a koja uzgred komparativno obrađuje i Italeri), da premda Airfix daje shemu za A-1 i B-1 inačicu, u maketi se daje samo jedna vrsta kapotaža, što je po autoru pogrešno, odn. isti tvrdi da taj kapotaž odgovara u stvari samo za A-1 inačicu, a navodno je isti slučaj i s Italerijem. Ne znam kako stoji stvar sa spomenutim razlikama u nogama stajnog trapa, premda je tu po meni teško (u 1/72) uočiti neku značajniju razliku. Uzgred, ovdje valja paziti na kut razmaka nogu dok avion stoji na zemlji (slično kako i kod "rode", premda ne u tolikoj mjeri). Usput autor recenzije je izuzetno nahvalio airfixovu maketu, čak je zaključio da je to nešto najbolje što je airfix napravio u 1/72. Obzirom na ono što sam od airfixa dosad vidio, mogao bih se složiti.
Nastavno onom što je na početku topica naveo Dragonlance o nedostacima te makete po nekoj drugoj recenziji, ne bih se složio s tvrdnjom da je mitraljez strijelca loš, dapače - kao i lafeta mitraljeza, to je odlično urađeno, možda se primjedba odnosi na fiksni mitraljez u trupu ispred kabine - to jest lošiji dio makete. Isto se tako ne bih složio s lošom unutrašnjošću kabine, što se vidi iz ranije priloženih fofografija - naravno nije to u razini Airesa, ali predstavlja dobru osnovu za nadopunjavanje. Uostalom, nisam ni poslikao sve detalje koji se daju za unutrašnjost. Budem uskoro. I što je najvažnije, sve to djeluje kao da je doista konzultiran "manual". Upravo stoga me i dalje "svrbi" što im bi da su fulali krilo... (ako je AJ publikacija točna, a u svakom pogledu je odlična i detaljna /prava maketarska!/ ko što Tiger navodi, a vidi se i iz dijela postanog priloga).
Ovo sve uz napomenu da je maketa napravljena prije 29 godina (?!?), a za zainteresirane, možda je se može naći na E-bayu i kod Hannatsa. Zaista toplo preporučam.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 11:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pored A-1 i B-1, postoje i malo poznate oznake za izvozne varijante: K-1 (Španjolska), K-2 (Grčka) i K-3 (Estonija).
Italeri je u prvobitnim kutijama davao oznake za grčku i španjolsku verziju.
Airfixov Hs 126 je svakako jedan od njihovih boljih proizvoda, a starost kalupa s tim nema veze. Mnogi modelari na svijetu priznaju da su njihovi Spitfire Mk.I/V i Hurricane Mk.I i dalje najtočniji unatoč puno modernijim modelima od konkurencije. Po tehnološkoj razini u samom je vrhu njihov B-26 Marauder, a ima i puno drugih vrlo kvalitetnih Airfixovih modela (MiG-29, Su-27, Do 17E/F), dok postoji i cijeli niz drugih proizvoda, koji su po kvaliteti odmah drugi na tržištu (Lancaster, Mosquito, Boomerang is l.)
Zanimljivost je i Airfixov Fi 156 Storch koji je puno točniji od Hellerovog (i Academyjevog), no u detaljima je znatno siromašniji i grublji.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 11:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tigre, iz kojeg su ti izvora ove slike HS 126? Jako su dobre. Inace, cini mi se da su snimljene na mostarskom areodromu Jasenice, ono u pozadini bi trebala biti planina Velez.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 1:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
Tigre, iz kojeg su ti izvora ove slike HS 126? Jako su dobre. Inace, cini mi se da su snimljene na mostarskom areodromu Jasenice, ono u pozadini bi trebala biti planina Velez.

Flugzeug-Archiv Band 9
Natrag na vrh
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 4:35 pm    Naslov poruke: Mali OT Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:
Znam za slučaj poljskih publikacija o Me 110 u kojima su nacrti rađeni na bazi Fujimijevog modela!!!

Netočno. Fujimijev 1/48 Bf 110 C/D ne paše na AJ-Press-ove crteže ali paše ko saliven na crteže iz FAOW-a.
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 9:32 pm    Naslov poruke: Re: Mali OT Citiraj ovaj komentar

dragonlance Napisao/la:
Hobby M Napisao/la:
Znam za slučaj poljskih publikacija o Me 110 u kojima su nacrti rađeni na bazi Fujimijevog modela!!!

Netočno. Fujimijev 1/48 Bf 110 C/D ne paše na AJ-Press-ove crteže ali paše ko saliven na crteže iz FAOW-a.

Ja govorim o Wyd. Militarya nacrtima i 110-ki u 1/72, a informaciju sam dobio iz prve ruke od Poljaka. Dakle, ubuduće bez zalijetanja molim Laughing
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 10:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

"Tko se ne zalijeće, taj niti ne leti", ha-ha... /op.p. citat iz neke knjige/
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 1:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neki dan sam bio na kavi kod kolege iz MKSP, ZLenca i nisam odolio a da ne pofotkam neke od njegovih radova. Jedan od meni najdražih iz njegove kolekcije jest i ovaj davno složeni Hs-126 (vidi se po "zapečenoj" prašini na krilima).

Ovdje smo dosta ocrnili Italerijev Hs-126, ali kad se složi i ovako efektno oboji ... svaka kritika dimenzijske netočnosti pada u drugi plan. (op.p. kako li će tek dooobro ispasti moj Airfix - koji je još ljepša maketa... u kutiji, doduše ... Very Happy )

Nadalje je posebno interesantno iskorištena pozitivna panelizacija, na način da se autor makete makete odlučio za ovu kamuflažu, a izvornu je zagasito-tamnozelenu boju plastike u podlozi jednostavno na nekim dijelovima "ostrugao", te po meni polučio odličan efekt "obrabljene" zimske kamuflaže... (op.p. to i ja namjeravam učiniti sa svojim starim Italerijevim He-111, koji je isto od takve tamno-tamnozelene plastike - neovisno o tome što se pojavila vjerojatno much fancy Hasegawa...)

Dovitljivo je eliminirana i (već spomenuta u ovom topicu) nekorektnost kabine uz pomoć ovih pokrivala. Mislim da je riječ o bojom ili lakom tretiranim komadićima papirnate maramice (vjerujem da će "tenkofili" bolje znati o tim tehnikama i trikovima...).
Također mi se sviđa kako je odabrana i pogođena satenirana (polumat) površina cijelog zrakoplova, a posebne pohvale i za "skrečirani" uređaj za vuču jedrilica (kojeg ima i "okupatorski" Henschel na fotki koju je postirao Tiger...).

Nadam se da će vaše pohvale i upiti potaknuti autora i da se javi kojim postom, a ne da samo čita forum ... Wink

Uživajte!

Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 2:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pih Han kad neda popust ne priznajem postane makete bez pravoga autora, da sam moderator ovdje i ove bi obrisao Belji se
ZZZZZZZZz jjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaavvvvvvvvviiiiiiiiiiiiii ssssseeeeeeeeee
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 9:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Takooo jeee! Kolega Lenac ima prekrasnih radova koje sam imao priliku vidjet, a skriva ih od očiju forumske javnosti... Hs je zaista dobar. Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma