Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Diadora
| | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 36 | | Mjesto: ZD |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 9:25 pm Naslov poruke: Lak za drvene makete-pitanje |
|
|
koji preporučate mat lak za drvene makete brodova (bezbojni)
a da se može pronaći u velikim centrima (Pevec,Baumax i slični)
da kažem, gledao sam ponudu po centrima, ali na svima što sam vidio na policima kako mi se čini na pakiranju nigdje ne piše dal je sjajni ili mat, pa kako ih prepoznati.
i drugo, jel moguće letvicu premazati običnim lakom u boji za drvo u npr. boji oraha i onda preko njega dati sloj mat laka- mislim, hoće li se primiti i reagirati.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2537 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 7:36 am Naslov poruke: |
|
|
Pa osim ako maketa nije u velikom mjerilu bolje bi bilo koristiti maketarske boje i lakove http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=12352&highlight, eventualno pogledaj u većim trgovinama (bau ili merk) ako imaju one male kantice boja i lakova za drvo, namještaj to je malo finiji lak.
Negdje bi trebalo pisati obrada, problem je što se večina "normalnih" lakova radi u sjajnoj ili satin izvedbi. Najčešće češ naći na paleti ispisan tip . Pogledaj i među spray bojama ponekad u paleti imaju prozirni mat lak.
Lak ispod laka može ići, sve ovisi o otapalima, ako nisi siguran probaš na jednom otpadnom komadu..
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
 | | Član od: 21 Sij 2007 | | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 10:10 am Naslov poruke: |
|
|
ja to radim tako da drvo nakon što fino pobrusim lakiram sjajnim pa čistom krpicom prebrišem lak i ostane mi semigloss efekt  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| žbrmbo
 | | Član od: 29 Lip 2009 | | Poruke: 81 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 10:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja idem u mješaonicu auto lakova. Prednost je da ga tamo mogu kupiti u malim količinama - od 1 dcl na više ... izaberem dali hoću sjaj ili mat ,a može mi ga i dodatno razrijediti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Kol 05, 2009 1:11 pm Naslov poruke: |
|
|
sve su to komplikacije.....
jednostavnije- odes u jedan od bilo kojih centara i kupis nitro lak bezbojni
imas sjajni, imas mat ( bez brige, pise gore na poklopcu )
s nitrom mozes bez svake brige preko raznih lazura za drvo u boji, samo ih pusti da se dobro osuse jer se malo duze suse
ja tu tehniku koristim na stalcima za brodove koje radim ( a ti su svi obojeni , ali maketarskim bojama)
fino izbrusim drvene stalke, nanesem tresnja lazuru i ostavim do drugi dan
nakon toga lupim tri sloja sjajnog bezbojnog nitro laka i to je to |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Diadora
|
Upisano: Čet Kol 06, 2009 6:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 06, 2009 9:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Diadora Napisao/la: | | hvala! |
jorvelkom  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Diadora
|
Upisano: Pet Kol 07, 2009 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
što kažete na akrilni mat lak u spreju? i poprilično jeftin pa sam odmah uzeo za isprobavanje.
jel bolje kod drvenih maketa raditi s sprej-raspršivačem ili s kistom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 07, 2009 9:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Diadora Napisao/la: | što kažete na akrilni mat lak u spreju? i poprilično jeftin pa sam odmah uzeo za isprobavanje.
jel bolje kod drvenih maketa raditi s sprej-raspršivačem ili s kistom. |
ne znas dok ne isprobas
pozitivna strana - u spreju je
negativna strana - u spreju je ( ovo moram objasnit - naime, iz mog iskustva, ti lakovi se jaaaaako dugo suse - zaboravi bilo kaj radit dalje taj dan kad si spricao
pa kad moras stavit jedno tri sloja- tri dana
ono kaj mene najvise smeta je to da nemas nikakvu kontrolu nad prskanjem- jaaaako lako je preprskat previse, pa dobijes suze, tj curenje boje...ak neces to mrljat onda moras cekat dva dana da se ta gomila boje dobro osusi da bi ju mogo brusit......a ak se ne osusi dobro, onda imas rupu na maketi jer smirglom pokupis svu nestvrdnutu boju na tom mjestu, ukljucujuci i one slojeve koje si prije spricao, a koji su ispod omeksali...
to ti je moje iskustvo s tim akrilnim sprejevima, tko zna, mozda ce tebi ic dobro, probaj pa vidi......
ja ostajem kod airbrusha, ili ako hocu lakirat bezbojnim drvo - plosnati kist, malo skuplji, ne onaj iz pevca za 5 kuna, koji ti velikodusno ostavlja dlake po maketi
tri cetri sloja rjedjeg nitrolaka s brusenjem izmedju nanosa vodobrusnim, i ja sretan.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BVion
| | Član od: 09 Ruj 2015 | | Poruke: 3 | |
|
Upisano: Čet Ruj 10, 2015 11:00 am Naslov poruke: |
|
|
| Kupio sam lak za drvo u spreju, pa me zanima kolko slojeva da pospricam? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jura_vg
 | | Član od: 05 Velj 2015 | | Poruke: 302 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Ruj 10, 2015 11:14 am Naslov poruke: |
|
|
Pošpricaj lagano, kad se dobro osuši lagano pobrusi i ponavljaj to sve dok ne budeš zadovoljan finišom (naravno, nakon zadnje ruke nemoj brusiti ) _________________ U RADU: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix
ZADNJE SLOŽENO: Red Arrows Hawk 1/48 Airfix |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|