Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 8:31 pm Naslov poruke: F-4F ICE Phantom II 1/72 Revell |
|
|
O avionu:
ICE (Improved Combat Efficiency) predstavlja posljednju modernizaciju njemačkih Phantoma F-4F. Ova verzija aviona F-4 izvorno je predstavljala pojednostavljenu E verziju, a njemačko vazduhoplovstvo nabavilo ih je 70-tih godina. Bili su namjenjeni kao prelazno rješenje za ulogu lovca-bombardera i interdiktora, prije uvođenja u upotrebu aviona Tornado. Prvi program modernizacije, "Peace Rhine", urađen je početkom osamdesetih godina. Desetak godina kasnije u vazduhoplovstvu Njemačke javila se potreba za lovcem-presretačem koji će služiti za takve zadatke sve do uvođenja EF Typhoon-a početkom 21. vijeka. Evaluiran je Tornado F.3 ali je na kraju ipak odlučeno da se prednost da modernizaciji Phantoma koja će omogućiti ovim avionima ispunjavanje presretačke uloge. ICE programom Fantomi su dobili nove radare i radome, novi kompjuter te navigacioni sistem kao i mogućnost nošenja raketa AMRAAM. Prefarbani su u novu air superiority šemu "Norm 90J", koja se, rekao bih, i nije baš pokazala jer se avioni, iz nekog razloga, jako prljaju (curi ulje, šta li...) pa su svijetle boje kamuflaže potpuno zamazane - njemački piloti inače svoje Fantome zovu Eisenschwein, što će reći - čelični krmak , baš zbog te osobine da se strašno uprlja, što sam se potrudio da prikažem na maketi. Do danas su F-4F ICE većinom zamjenjeni Tajfunima, ali jedna jedinica, JG 71 Richthofen, još uvijek leti na legendarnim Fantomima. Među njima je i ovaj koji sam radio, 38+57, koji je ranije letio u JG 74 Moelders, što je i prikazano na maketi
O maketi:
Vjerujem da je maketa dobro poznata. Koliko znam, ovo je jedan od najboljih Fantoma u 1/72. Postoje dve opcije za bojenje i onzačavanje: specijalna šema iz 1999. godine i ova koju sam radio (za koju u sastavnici postoji velika greška). Privukla me minimalistička kamuflaža s oštrim prelazima, veoma zahvalna za rad kistom. Panelizacija i nivo detalja su impresivni. Uklapanje je skoro savršeno, jedini veći problem je uklapanje poklopaca kabine. Drugi problem su stensili - svjetliji su za nekoliko nijansi nego što bi trebali da budu, pa se jedva vide... Inače, većina dekala je iz kutije, osim oznaka, brojeva i amblema jedinice - njih sam "posudio" od Eurofightera jer su bolje odštampani i tačniji. Boje su Revell, Model Master i Humbrol. Semi-gloss finiš je mješavima Revellovih mat i gloss lakova. Wash s tušem, prljanje mekom grafitnom olovkom. Korištena literatura: Airdoc Luftwaffe Phantoms part 2 i gomila fotografija i crteža s neta. Sve u svemu, prilično sam zadovoljan rezultatom a vi udarite s komentarima
Još slika na: http://s611.photobucket.com/albums/tt192/Sneni/Scale%20Models/F-4F%20ICE%20Phantom%201-72%20Revell/ _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 8:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | | Član od: 29 Sij 2009 | | Poruke: 951 | | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 8:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| stvarno odlično |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 9:14 pm Naslov poruke: |
|
|
super!!!¸Ova shema predpostavljam nije u kutiji? Koja shema je dana u kutiji? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala . Ova šema jeste data u kutiji, pored one crveno-crne special šeme. Problem je što je netačna tj. u sastavnici piše da treba i donje površine ofarbati isto kao gornje, dok u stvarnosti na donjim površinama postoji svijetlo siva boja (koja se na slikama baš i ne vidi puno). Evo kako treba:
http://www.jpsmodell.de/dc/draw/n90j_f4f.jpg _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 9:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Thanx.. nisam bio 100%. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 10:06 pm Naslov poruke: |
|
|
maketa je odlicno ispala....... za moj ukus samo dvije primjedbe....
prva je na ostre prijelaze boja, misljenja sam da s obzirom na mjerilo prijelazi moraju biti meksi, a druga je na ovaj weathering..... osim mjestimicnog prljanja, sva "prljavstina" na maketi ti je otisla u panele, gdje nema panela, boja ti je jednolicna i djevicanski cista...... posebno na krilima....za razliku od donje strane, koja je odlicno odradjena...moze biti da je to samo na slikama tako, odnosno da se ne vidi da je i gornja strana jednako prljana....
no sve u svemu, sjedi 5.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=-
Reaper: poruka promijenjena dana: Pon Kol 03, 2009 10:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 10:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Huh, this one I like
Može proć i kao četrdesetosmica bez problema.
Pozdrav ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzer Papa
 | | Član od: 10 Tra 2009 | | Poruke: 122 | |
|
Upisano: Pon Kol 03, 2009 11:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jako lijepo ali po meni su pomalo pretjerano naglasene linije panelizacije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 12:21 am Naslov poruke: |
|
|
Odličan rad. Dao si mi motiva da i ja svoga završim.
Što se tiće wetheringa, mišljenja sam da bi trebao biti tek za nijansu svjetliji, ali možda je to dvodimenzijalna varka. Fotografije često prevare.
Još jednom, svaka čast! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 6:22 am Naslov poruke: |
|
|
Ne bih se složio da je wash prenaglašen i pretaman, te tice su znale bit prljave, pa se stoga paneli jako dobro vide:
Jedino što Reaper kaže, ako je wash ovako jak, onda je možda malo prljavštine trebala dobit i boja okolo a ne samo paneli... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 12:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi, hvala vam svima puno na komentarima.
Primjedba definitivno stoji vezano za prljanje, radi se o tome da sam prljao prvo donju stranu i učinilo mi se da sam jako pretjerao, a onda sam skontao kako se taj grafit ne skida baš lako... pa sam onda odlučio da prljanje gornje strane uradim malo "diskretnije", a moglo je još malo jače da bude...
Što se tiče oštrih prelaza, budući da radim kistom, moguće je odraditi mekši prelaz ali on uvijek kad se uradi kistom izgleda nekako "imprersionistički" i neuredno pa sam odlučio da to preskočim. _________________ To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Uto Kol 04, 2009 2:45 pm Naslov poruke: |
|
|
kako rekoh, maketa je vrhunski odradjena, siguran sam da uzivo izgleda barem duplo bolje..... prljanje je stvar osobnog ukusa, tako da..... moj komentar ti je vise u stilu onoga "vidis, mozda bi se to moglo i ovako napraviti...", nego kritika na tvoj rad i zavrsni rezultat, jer ponavljam, maketa ti je odlicno ispala..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| User
 | | Član od: 25 Ožu 2009 | | Poruke: 128 | |
|
Upisano: Sri Kol 05, 2009 2:19 pm Naslov poruke: |
|
|
ajme odlican je  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Čet Kol 06, 2009 2:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Rijetko komentiram bilo što...a naročito zrakoplove...i to još zapadne...i još mlađe od pedestreće...no, ovo moram. Stvar ukusa, no za mene jedan od "najljepših" (ma pogledajte samo taj neodoljivi profil...tu njušku...i liniju kabine), "najžešćih" (a sad pogledajte mrcinu sprijeda..naročito natovarenog) i najlegendarnijih krilatih sotoninih skotova koji su ikada proizvođeni zapadno od Labe. Jedini istinski MiG killer...i jedini kojeg su istovremeno MiG-ovi ikada zaista prašili da se sve pušilo. U ovoj konfiguraciji presretača...i to još u rukama jedinih istinskih ekspertena zapadno od Labe (ne računajući Izraelce)...zapadnih Švaba...mi je još "ljepši", još "žešći" i još legendarniji. Ti dečki s tim mrcinama u rukama mogu s ponosom nositi naziv Luftwaffe (bez političkih konotacija) nastavljajući tradiciju svega što je Luftwaffe (u pozitivnom smislu) ikada predstavljala.
A sad isključujem emocije...i kažem da je maketa, bez obzira na pogreške (shema, boje) izvrsna...naročito obzirom da je bojana običnim "dlakavim" kistom...jer morate priznati da ne zaostaje za onima bojanima aerografom. Osobno koristim te obične "dlakave" kistove...i vjerujte mi da znam što pričam. Ono što je običnim kistovima najteže postići je izostanak vidljivih tragova poteza...a na ovoj maketi ja ne vidim ni jedan takav trag...ni na boji ni na laku. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|