Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| CCCP Administrator
 | | Član od: 14 Ožu 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Jul 09, 2009 6:05 pm Naslov poruke: Tamya Putty |
|
|
Dakle, relativno sam nov u svijetu kitanja , i svaki put kada kitam to bude živi užas. Ovaj kit se brzo suši, pa mi za svako kitanje treba novi kist. Zbog toga sam odustao od kistova i prešao na čačkalice, ali i dalje za svaku stvar trošim velike količine kita. Gledao sam po forumu neke radove rađene takvim kitom, i kitanje izgleda skroz drukčije nego kod mene, pa sam mogao doći samo do jednog zaključka: Nešta krivo radim! Dakle, želio bi vas pitati kako vi radite kitanje, razrjeđujete li kit, ako da čime i kako, kako ga i čime nanosite na maketu, kako ga brusite i kako ponovno urezujete izgubljene detalje da to liči na nešto?
Unaprijed hvala! _________________ MK David Schwarz
ZMMS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2453 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Jul 09, 2009 6:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Tamiya Putty iz tube se ne razrjeđuje s ničim već se takav nanosi na maketu. Koristim taj kit i nanosim ga vrhom običnog odvijača i iako se taj kit na opip brzo suši, uvijek ga ostavljam da se suši do drugog dana jer ako počneš nedugo nakon nanošenja šmirglati, zna se dogoditi da je na površini suh, a iznutra još ne pa je gumast i onda kao takav se ne da šmirglati.
Za urezivanje koristi scriber i kada urezuješ preko kita, tu liniju panela vuci polako po više puta sve dok se ne izdubi dovoljno jer taj Tamiya Putty zna pucati kada se scriba po njemu. Za vodilicu pri scribanju koristi u par slojeva naljepljenu maskirnu traku ili oštricu skalpela ili komade stirena, razne metalne šablone itd. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5160 | |
|
Upisano: Čet Jul 09, 2009 6:39 pm Naslov poruke: |
|
|
koristim tamiya basic putty i impa kit. nanosim ih telefonskom karticom (prethodno izrezanom na dimenziju da otprilike 5*20 mm) koja mi sluzi kao lopatica.
i nikad ne smirglam prije 48 sati _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shmeegy
 | | Član od: 09 Kol 2007 | | Poruke: 1768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 1:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo nemoj kitat prstima ko Andrej.  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 3139 | | Mjesto: Zagreb-Lučko |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 1:43 pm Naslov poruke: |
|
|
To: TIGER:
A ti Šmirgl-boy ošmirglaj već onu folcigu i nezafrkavaj ljude okolo
. _________________
Visit my page:"MT-Style" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Markus Wolf
 | | Član od: 26 Svi 2007 | | Poruke: 59 | | Mjesto: Downtown |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 10:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovako...ja koristim Revell Plasto...za koj ce ovdje a i sire svi popljuvati, ali meni je sasvim dobar, mislim da je isti koncept kao kod T. Puttya samo mi se ci ni da je tamya puno bolji..iako nikad nisam koristio.
Kad sam popceo s njime imao sam istih problema, ali s vremenom sam sve manje nanosio i to s cackalicom kojoj bi ukoso odrezao vrh ili s starim vrhom od sarafcigera (odvijača) kod vecih stvari.
Sve do ovog tjedna kada sam isprobao jedan ekperiment koj mi je ostao u sjecanju od prije, s jednog od onih japanskih serija o maketama. Di je tip koristio tamya kit na koj je dodao dvije-tri kapi necega...te to koristio kao epoxy putty iliti Milliput..znaci kit za modeliranje. Pa sam na ovome forumu cuo kako neki koriste aceton za odstranjivanje viska kita kod nekih preciznih i zeznutih djelova na maketi.
Pa sam ja evo bas jucer nesto samogradio i trebao sam malu kolicinu kita pa probao sljedece:
- u malu limenu posudicu od onih malih svijeca kapnuo veliku kap
obicnog acetona za skidanje laka na noktima...onog najobicnijeg
koj se moze naci u dm-u ..npr.
- s cakalicom sam izvadio iz tube Revel Plasta kit ~ pola nokta
te lagano zamjesio, kit se uopce nije lijepio za posudicu pa sam ostavio
sekundu dvije, da upije.
Nakon toga je bio vrlo elastican cak sam mogao rolati lopticu prstima, razdvajat i sastavljat....rolati "zmiju" na komad papira..itd
Stavio sam na dio koj sam trebao pokitat...i jos se dao firmirat, dobro sam ga s prstima "utabao" tako da je ima sto manje za kasnije brusenje.
I evo sad stoji,mislim ga mozda nesto kasnije pobrusit, stvrduo se nakon nekih 5-10 min... Sve izgleda kao inace samo je urednije nanesen i daleko tanje
Uglavnom mislim da bi ovu metodu mogao primjeniti i kod Tamyjinog kita
samo naravno prije probaj i OBAVEZNO pazi nemoj zaljevat slucajno s acetonom maketu ni kit jer aceton nagriza plastiku.
Evo 23:59...pobrusio taj dio, super zadovaljan, daleko manje posla oko brusenja i nekako se bolje primio, vjerovatno zbog acetona za koj NAGLASAVAM da je bio u vrlo malom omjeru prema količini upotrebljenog kita.... inace cak se mogao i strugat nozicem bez da bi se kidao tj. pucao na nepridvidenim djelovima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1388 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Pon Jul 13, 2009 11:50 am Naslov poruke: |
|
|
Ok... Ovo sa Plastom i acetonom MORAM probati  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Pon Jul 13, 2009 3:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolega Diablo sa makete.si je za kitanje tankih linija predlozio ovaj postupak:
| Diablo Napisao/la: | | ...Tanke špranje pa je najlažje kitat tako, da iz ostankov smrečice raztegneš ustrezno debelo nitko in jo položiš v režo, potem pa samo tekoče lepilo kaneš zraven... |
Dakle:
Sprue od makete zagrijes nad plamenom, kad malo "natekne" razvuces u nit, tu nit odrezes, polozis u panel, koji zelis zakitati i dodas koju kap tekuceg ljepila. Jos nesto za probati  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Jul 14, 2009 12:08 am Naslov poruke: |
|
|
Za kitanje koristim isključivo Revell Plasto, zadovoljava sve moje potrebe a ima ga za kupit svugdje (meni osobito važno jer ne koristim kreditne kartice i kupovinu preko interneta).
U radu se suši brzo, al ništa brže od ostalih kitova, brusim ga najranije 12 sati nakon nanošenja, koji put i 24 sata, razrjeđujem ga po potrebi nitrorazrjeđivačem a nanosim raznim alatima, ovisi što kitam.
Najdraži alat za kitanje mi je sam-svoj-majstor lopatica napravljena od metalne vodilice iz automobilskog brisača. Duga otprilike 15 cm, pri dnu blago savijena i stanjena na brusilici na debljinu da se lagano savija prilikom nanošenja kita.
Idealan alat da kitanje manjih površina a za veće površine koristim slikarske lopatice. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Uto Jul 14, 2009 7:15 am Naslov poruke: |
|
|
Plasto + nitro? Kako ti plastika reagira na to?
Sto se tice alata za nanosenje kita: Vecinom je to neka manja plocica polistirena, koje leze u kutiji od sladoleda na mom radnom stolu. Radi se o ostacima od scratchbuildanja i komadici, koji lice na smece, nakon nekoliko mjeseci znaju biti jako korisni...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Jul 14, 2009 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: | Plasto + nitro? Kako ti plastika reagira na to?
|
Bolje nego na Aceton!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Uto Jul 14, 2009 9:27 am Naslov poruke: |
|
|
Kuzim... Hvala za odgovor  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Jul 14, 2009 10:27 am Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: | Kuzim... Hvala za odgovor  |
Radi se o vrlo malim količinama nitra koji praktično ishlapi prije nego plastika i stigne reagirat.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
|
Upisano: Uto Jul 14, 2009 1:43 pm Naslov poruke: |
|
|
To sam i mislio Znam, da je polistiren inace alergican na nitro... Valja probati  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|