Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 11:25 pm Naslov poruke: Kamikaze vs. USS Missouri |
|
|
Molim pomoć od uvaženih i (koliko vidim) jako stručnih zrakoplovaca na OMF-u pri identifikaciji ovoga crazy motherfu...kera koji se strmopizdija na Mighty Moa
Evo sistematiziram malo svoj brodski arhiv i u mapi USS Missouri imam nekoliko fotografija koje zahtijevaju pojašnjenje. Fotke su ko zna kad skinute i nemaju nikakvog objašnjenja šta predstavljaju. Proučavajući ih (i operativnu karijeru Missourija) zaključija san da je mjesto radnje Okinawa, i to kad se roj kamikaza sručija na američku invazionu flotu; vrijeme 11. travnja 1945. E sad mene zanima koji je ovo japanski avion? Moje znanje o avionima je jako oskudno (jednostavno, ne zanimaju me - znam nešto i mogu pripoznat isključivo one koji su ukrcani na nosače) stoga prepuštam konačan sud stručnjacima iz avio-modelarstva. Mišljenje će bit uzeto ka apsolutno - neću dokazivat suprotno, jer mi se ne da googlat po netu tražeći objašnjenje jedne fotke (lini Dalmatinac!)
USS Missouri at work. Uuuu, šta je nebo išarano oblačićima baražne vatre flakova... Jednoga je vjerojatno skinija, vidi se pljusak di je pa
To je taj seronja. Al brate fotograf je još luđi - tribalo je imat muda ovo snimit...
Aj ća...
Evo krilo i stajni trap - možda pomogne
Evo top/strojnica di je završila
Pucajte!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 11:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Taj avion je Zero, čini mi se da je A6M5. Vide se one žute trake na krilima što bi značilo da je farban u onu zeleno sivu šemu. To bi rekao onak na prvi pogled. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 12:05 am Naslov poruke: |
|
|
| Zero 100% |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 12:25 am Naslov poruke: |
|
|
Meni izgleda kao A6M5 Zero, i mislim da pod trupom ima bombu. _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 12:37 am Naslov poruke: |
|
|
Ej momci fala!
Kad ste mi tako vridni jel može još dvi
Ova mi je datirana iz kolovoza 1942., ovaj zapovjedni otok je od USS Enterprisea, dakle tijekom bitke kod Istočnih Solomonskih otoka. Koji je Japanac šta pada u plamenu?
Nosač je Hornet, vidi se da je napušten (nema aviona na plaubi i uopće nema žive duše) i da je nagnut na desni bok pa zaključujem da je bitka kod otočja Santa Cruz 26.10.1942. i da je ovo japanska slika Horneta neposredno prije nego je potopljen. Isto pitanje: koji je Japanac u bilom krugu? Torpedni Nakajima? (po ovom pljusku - možda je izbacija torpedo da potopi Horneta?) Brka me to jer je Hornet potopljen torpedima s dva japanska razarača nakon šta su ga Amerikanci zbog teških oštećenja napustili  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 12:41 am Naslov poruke: |
|
|
Uf... nemam oko sokolovo da prepoznam ove male japance, sorry.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 12:49 am Naslov poruke: |
|
|
Ma nema veze care, bez ikakvih obaveza - ako znate znate, ako ne nema veze, neka stoji  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 9:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovu sliku s Hornetom sam već vidio, prilično sam siguran da je to Nakajima B5N Kate. I tamo gdje sam ju našao piše da je to ispaljivanje torpeda, mislim da je to točno jer oblik vodenog stupa odgovara padanju torpeda u more. Ne mora biti da ga je baš ovaj torpedo potopio.
Ali fantastično je kako je fotograf uspio fotografirati brod baš u trenutku lansiranja torpeda.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Sri Ožu 15, 2006 10:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Essex, evo jos i ovo
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ožu 16, 2006 11:18 am Naslov poruke: |
|
|
| Na prvoj slici je avion praktično neodredljiv, ali bi mogao biti Nakajima B5N Kate jer se ne vidi stajni trap. Na drugoj slici (u krugu) je Nakajima B5N Kate, a na trećoj Vjerojatno Mitsubishi Ann, ali nisam siguran. Još ću pogledati po literaturi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ožu 16, 2006 10:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala lipa Mario, odlična slika i baš će mi lipo sist u moju mapu Kamikaze kontra US brodova! Brod je vjerojatno teška krstarica klase Baltimore (ima kockastu krmu), identifikacija je gotovo nemoguća ali pogledat ću u arhivi koje su sve US krstarice pogođene kamikazama tijekom bitke kod Leyte pa ćemo je pronać  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 12:57 am Naslov poruke: |
|
|
Ovako, brod na slici je američka laka krstarica USS Columbia CL-56 klase Cleveland. I ovo se nije dogodilo tijekom bitke u zaljevu Leyte u listopadu 1944., nego 6. siječnja 1945. u zaljevu Lingayen (sjeverni dio otoka Luzon - Filipini) tijekom topničke potpore iskrcavanjima koju je ova krstarica pružala. Napadnuta je od strane dvi kamikaze; jedan ju je zamalo promašija, dok ju je drugi (nosija je bombu - na slici) pogodija u livi bok, u visini stražnjeg para topovskih kuli 155 mm, probija je i proša kroz dvi palube i onda eksplodira s teškim posljedicama. Poginulo je 13, a ranjeno 44 članova posade, krmene topovske kule su uništene a brod se zapalija. Komore sa streljivom su poplavljene (kako bi se spriječila eksplozija streljiva), požar je pogašen te je Columbia ipak nastavila tući japanske položaje pramčanim kulama. Međutim, samo tri dana posli ponovo je pogođena kamikazom (24 poginula, 97 ranjenih, uništeno 6 ciljničkih sprava i 127 mm PZ topovskih kula) te se prilično slupana jedva dovukla na provizorni popravak u bazu u zaljev San Pedro, Leyte.
Eto toliko od mene, Grunfe ti analiziraj ovo letalo

Essex: poruka promijenjena dana: Pet Ožu 17, 2006 1:09 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 1:06 am Naslov poruke: |
|
|
Na prvoj je Zero a za drugu nemam pojma
Btw. Što je bilo sa fotografom koji je usliko tog zeroa  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 1:21 am Naslov poruke: |
|
|
| Zove se Pete Burt, skoro je poginija (ovo je slikano u 17.30 toga dana) al je za kasniju požrtvovnost i hrabrost pri spašavanju broda i unesrećenih odlikovan Grimiznim srcem (Purple Heart). Inače cila posada je za sudjelovanje u ovoj operaciji dobila Navy Unit Commendation |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 11:10 am Naslov poruke: |
|
|
Moram reći da su ove slike fantastične, pa čak su bolje i od mnogih slika u boji, pogotovo prve 3  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|