Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F-4 Phantom 1/72 Update 1

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Ostojic

Član od: 05 Velj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 3:07 pm    Naslov poruke: F-4 Phantom 1/72 Update 1 Citiraj ovaj komentar

Avion jos nije gotov zato i je u projektima potrebno jos za napravit je: wash, nekoliko detalja po njemu, oni dole spremnici (ofarbat do kraja), mat lak i ponovno bojanje poklopca kabine.... otprilike Rolling Eyes Pa recite sta mislite kakvo je do sad i koji su vam savjeti za dalje....

http://bux.to/?r=osta1986

Ostojic: poruka promijenjena dana: Sub Tra 25, 2009 3:39 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Luftwaffe

Član od: 19 Lip 2008
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo na kanopiju je neprecizno obojeno, tako da je bolje da skines boju i onda ti lepo da uradis.
Inace je sasvim dobar Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Ostojic

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 3:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

moj se dio unistio a ovaj sam dobio postom pa cu skinut i stavit novi sloj boje

Natrag na vrh
Bornjifiko

Član od: 03 Velj 2008
Mjesto: Zagreb. Novi Zagreb.
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 6:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eh, sad, ne želim cjepidlačiti i kritizirati previše, no s obzirom da te zanima naše mišljenje...

Mislim da nisi savladao tehniku bojanja kistom.
Po cijeloj ti se maketi vide tragovi kista, osobito na nosu i podrepnoj zaštiti od ispuha. Također, boju nanosiš u predebelom sloju, imam osjećaj da je nisi dovoljno razrijedio.
Okvir caopy-ja ili prijelaze boja nemoj bojati prostoručno ako nemaš dovoljno mirnu, sigurnu i izvježbanu ruku, radije pokušaj maskirati. Maskiranje vrijedi i za općenito bojanje maketa.
Također, pripremna obrada dijelova bi mogla biti osjetno bolja, naprimjer nepravilnost na usisniku je dosta primjetna.
Mislim da bi bilo bolje da se ''potkuješ'' malo s tim nekim osnovnim tehnikama prije nego pomisliš na wash i neke naprednije tehnike finiširanja makete.
Vježba, vježba i vježba. Eto.

Nadam se da se nećeš uvrijediti ili naljutiti, to je samo moje mišljenje...
Ipak je najbitnije da se zabavljaš i uživaš u hobiju...
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Potpisujem sve gore napisano i dodajem: strpljenje Wink

Boju nanosi u tankom sloju dobro rarijeđenu i ne sekiraj se ako ne pokrije savršeno od prve, sačekaj da se dobro osuši i ponovi postupak, rezultat će biti puno bolji nego ovako debelo nanešena nedovoljno razrijeđena boja.

Poslušaj savjete i bit će sve bolje i bolje...

Pozdrav !
Natrag na vrh
Ostojic

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 7:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma stvar je u tom sto idem po dva -tri sloja jako razrjedene boje ali se te crte nevide uzivo

Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve si cuo..... sitnica koja ti eventualno moze olaksati zivot je pametan izbor shema i maketa koje ces raditi dok se malo ne uvjestis..... znaci neke jednobojne makete, tamnijih boja, eventualno kakva maskirna shema - tu nemozes puno fulati, zvuci teze, ali ustvari je puno lakse nego raditi svjetlo sivi/bijeli zrakoplov obicnim kistom......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Bornjifiko

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 10:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ostojic Napisao/la:
ma stvar je u tom sto idem po dva -tri sloja jako razrjedene boje ali se te crte nevide uzivo

MMmmrmhhrhmmmr mrmlj mrmlj.
Pa sad, baš da se ne vide uživo... vješto oko uživo vidi bolje nego što misliš... Wink

Još jedan ekstra savjet: pripremi dijelove za bojanje!
Kad maketu otpakiraš, prvo lijepo sve spruove ''provozaš'' u mlakoj vodi ''podebljanoj'' sa sredstvom za ručno pranje posuđa. Ispereš i pustiš da se posuši.
Također, kada složiš osnovnu konstrukciju, ponovo opereš maketu, osobito ako imaš ''masniju'' kožu, pa kad se lijepo posuši tek onda kreneš bojati. To osobito vrijedi ako koristiš akrilne boje, jer one slabije ''grizu'' površinu plastike nego enamelke.

Kolega Reaper te je lijepo savjetovao o izboru ''početničkih'' maketa.

A najbitnije je da ove savjete koje ti dajemo prihvatiš i pokušaš tako.
Naime, i kod onog F-111 kojeg si postao tu na forumu vide se iste greške kao i na ovoj maketi - tako da čovjek može zaključiti da se i nisi baš potrudio prožvakati već dobivene (i slične) savjete...

Drž' se, ne odustaj, vježbaj...
Ostojic

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 10:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na komentarim i drago mi je da vam se svida kolko tolko...

Trudim se sto vise mogu, razredujem boju dosta jako i idem u 3 sloja...

kad bude napravljen do kraja pokazat cu vam rezultate!!

Natrag na vrh
Bornjifiko

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 10:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ostojic Napisao/la:
Hvala svima na komentarim i drago mi je da vam se svida kolko tolko...
kad bude napravljen do kraja pokazat cu vam rezultate!!

Ne brini, s nestrpljenjem ih iščekujemo. Very Happy
Bornjifiko

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 11:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da te pitam, imaš li kakvo iskustvo u bojanju sa sprejem?

Naime, s obzirom da radiš s kistovima, ne bi bilo loše kada bi mogao prije bojanja maketu prekriti primarnim slojem, odnosno primerom. Imaš za kupiti primera za plastiku u spreju, ne treba biti čak ni neki mainstream brend, ja sam osobno isprobao ''Happy Color'' primer za plastiku i rezultati bojanja sa kistom su uvelike bolji. Jedini ''problem'' je u tome što je primer proziran Shocked što znači da moraš imati dobro iskustvo u radu sa bojama u spreju - a najviše se to odnosi na kontrolu pritiska na pipac i mirne, kvalitetne pokrete rukom dok špricaš. Bit je da ga naneseš u finom, tankom i jednoličnom sloju.
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 11:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

naravno, ponesto ovisi i o kistu koji upotrebljavas..... ako je on nekvalitetan, potezi ce se vidjeti, bez obzira na sve...... barem se kod mene vide, sve dok nisam dobio posten kist......

no, idi polako...za pocetak, zadovolji se time da maketa bude dobro sastavljena, osmirglana, pokitana, a onda tek razmisljaj kako unaprijediti bojanje......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Ostojic

PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 6:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nisam nikad radio s sprejem jer sam ipak pocetnik pa onak....

ma kod ove sam se makete dosta potrudio PRVI put sam kitao i meni je po izgledu dobro ispalo..

znaci kod ove makete je samo problem bojanje??

maketa ce brzo biti postavljena jer sam ju jucer zavrsavao!!! samo jos par stvarcica...
i jos samo pitanje onatoc tome da mi wash nije bas uspjeo kada i kako da stavim MAT lak

Natrag na vrh
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 8:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sto dalje ides sve si bolji, uglanom boju jos malo razrjedi i nikuda ne zuri, idi polako i promisli prije no bilo sto napravis, i koristi trake i za canopy pa ce ispast bolje...
inace meni se svidja Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Ostojic

PorukaUpisano: Sub Tra 25, 2009 3:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo malo UPdate radilo se malo na njemu poklopac i stavio tankove i pogledajte slike

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma