Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Shenandoah - cutter iz građanskog rata
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Velj 20, 2009 10:53 am    Naslov poruke: Shenandoah - cutter iz građanskog rata Citiraj ovaj komentar

Evo ovo je moj uradak, Shenandoah, cutter kojeg su za vrijeme am. građanskog rata koristile konfederacijske snage za probijanje blokade južnih luka. Zbog namjene imao je za ono doba moderan i brz trup - elegantne linije, ogromno jedrilje i minimalnu posadu. Jedrili su uglavnom noću te su često bili bojani u crno, čak i jedra (nažalost slika nema)
E sad par riječi o modelu.
Ovaj je rađen u 1:100, usput na zadnjoj slici je model u izradi uz dva modela u "normalnijem" mjerilu (America u 1:200 i Fly Fish u 1:200)
Nacrte sam dobio uz originalni model 1:50 kojega sam napravio i proslijedio, inaće me zabavlja raditi što manje modele, tako je i ovaj nastao i u 1:200, nažalost nemam slika a poklonio sam ga, kao i ovoga.
Original nacrte sam umanjio, rebra za 200tice radim od više slojeva kartona za fascikle, prolaze kroz fotokopirni aparat, lako se lijepe i režu. Za ovaj model i ostale veće jednostavno zalijepim nacrt rebara na vrlo tanku šperploču (0,4 mm ili 0,25mm) i režem škarama.
Trup oblažem duplom oplatom kao po nacrtima.
Za jedra na 200ticama koristim papir kojim su upakirane košulje, samo gledam da nema logoa i ostalih oznaka, još ako je smeđkasti pola posla je gotovo, drvofixom lijepim rubni konac i linije krata.
Brod nije bojan, samo modelarski mat lak (bilo akrilni bilo uljni - tendencija uljnog da tonira u žuto ne smeta), volim boju drva pa samo nastojim varirati drvo koje koristim . Samo sitnija oprema (konopci, sidra, lanci, bačve, koloturnici...) je kupljena ostalo je sve kućna radinost.
Sigurno će pravi modelari imati zamjerki jer puno stvari nije precizno, van mjerila ali mene zabavlja izrada baš malih MODELA koji ti stanu na dlan i koji ti dozvoljavaju da se na trenutak opustiš i "otploviš"...
Nažalost slike su stare, skanirane pa nisu najbolje.
Leo

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Velj 20, 2009 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se sviđa. Very Happy Koliko je jedrenjak dugačak? Djeluje mi zaista minijaturno.
Vidim da si velikom slovima naglasio termin "model". Taj se termin prije dosta koristio, ali mislim da je ipak primjerenije reći "maketa". Sve te umanjene replike, bez obzira jesu li brodovi, avioni, tenkovi, auti itd.,su statične, dok bi "model" bilo prikladnije reći za funkcionalne umanjene replike, kao npr.RC. Osim toga, asocijacija kod riječi "model"je na manekenke ili model nekog odjevnog predmeta...Terminologija našeg hobby-a je ionako priličan problem, jer se uglavnom sastoji iz iskvarenih engleskih izraza...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Velj 20, 2009 12:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Very Happy
Dakle u 1:100 cijela maketa je dužine 35 cm a visine 30 cm, sam trup je dug 20 cm. Ona dva "balvana" na koje je oslonjen su glave dva stupića za ogradu jedrenjaka, kupljeni. Za usporedbu Fly Fish, u pozadini, mj. 1:200 je 15cm visine i 18 cm dužine
Za terminologiju, problem je u tome da sam živio dugo vani pa mi treba vremena...... Embarassed
Leo
Natrag na vrh
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Velj 21, 2009 12:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sviđa mi se kako si to napravia, pogotovo šta nije lakiran nego matiran jer tako bi i trebalo biti.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 21, 2009 2:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stvarno lijep rad, posebno me se dojmila tehnologija izrade!

Mala opaska kolegi Grunfu za rijec "model", misljenja sam da kolega Leo namjerno istice tu rijec bas zato sto ovaj brodic uvelike skoro i je umanjena funkcionalna replika. Wink

PorukaUpisano: Sub Velj 21, 2009 9:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma ne treba stvarati polemike, terminologija mi je katastrofa jer sam bio vani puno godina, a tamo je maketa = model.
Velka slova su mi bila namjera da naglasim kako mi sesviđa prikazivanje u minijaturi.
Ukratko
avioni 1:144
oklop 1:72
moderni brodovi 1:700
a drvene makete 1:200 i 1:100 za manje brodove.
(znam, znam " a da promijenim dilera?!?!

a tehnika se za male volumene pokazala jednostavnom i brzom, aparat za kopiranje i škare, kod Fly Fisha je čak i prva oplata od kartonskh traka + cianoakrilat (samo pazite kod tih količina stvarno dimi !!!, glavu sa strane) i u kratkom roku imaš čvrstu i laganu ljusku.
Naravno da mi je bilo drago vidjeti da čak neke firme rade takve makete a mene su svojedobno prijatelji zezali "brod od papira"!

evo još par mojih radova
Flying Fish (1:200) (evo ovo je ono što ja zovem MAKETOM ili MODELOM, žao mije ali se ne može ukloniti prašina tu su i godine)

America (1:200) (na stolu u salonu je zaboravljena karta, trokut i šestar)

Bracera (1:100) i ovo je još u izradi, razmišljam izvesti ga sa otvorenim bokaportima i teretom u štivi - imam neke male bačve, )

Cool Leo
Natrag na vrh
Ivica

Član od: 14 Sij 2009
PorukaUpisano: Pon Velj 23, 2009 9:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prva liga, nego imašli još koji brod na lageru ili si sve poklonija. Ili barem sliku ??
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Pon Velj 23, 2009 8:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eh Very Happy
Naime imam samo ove u izradi, osim Flying Fisha koji je prva ljubav, prvi brod rađen po nacrtima.
Moj problem da se jako zabavljam dok ih radim tako da uz ove prikazane (America, bracera) imam u izradi još Swift (brik, 1:72,) Revenue cutter Ranger i još par drugih Embarassed .
Jednom kad su gotovi idu rodbini :
(cutter no name, jedan moj eksperiment), America (1:66), Shenandoah (1:50), Shenandoah (1:100, na slici), Shenandoah (1:200, jedan od najboljih,žao mi je da nemam slika), Flying Fish (1:100)

evo ovo su slike cuttera, Ovo je baš prvijenac, u stvari ne baš jer ima jedna moderna jedrilica, isto iz glave. Rađen je prema nekim zamislima, danas kad ga gledam (ovo su slike u izradi, nedostaju okovi kormila, sidra...) ima prilično naivnih rješenja

vidim masu grešaka i nelogičnosti, spojnice između oplate palube su svijetlije od same palube (nemojte me proglasiti ludim ali spojnice su tanke letvice postavljene vertikalno i zatim obrušene na razinu tamnih letvica !!!!), krivo i nepravilno vođenje bočne oplate....... ali brod je nastao na zahtjev, nakon što su vidjeli modernu jedrilicu "..ajde napravi nama nešto.." nisam imao nacrta, internet tada nisam ni znao što je... trup je veličine A4 Cool , to je bilo jednostavno za crtanje i kopiranje. Jedna zanimljivost, imam jedan nenormalni način rada, ne uspijevam raditi oplatu sa kobilicom tako da prvo obložim trup broda sa oplatom, raspilim po sredini i onda ubacim kobilicu Embarassed (ovdje sam da si olakšam posao ubacio komadiće tanke balze između dvije polovice - lakše odvajanje)
Leo
Natrag na vrh
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Lip 22, 2009 10:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prelijepo! Shocked Nisam ni pomislio da u tim brodićima ima i papira kao građevinskog materijala! A kad su tako mali, zašto ne bi bilo? Ustvari, to je logičan izbor. Baš mi se dopadaju!!
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Pon Lip 22, 2009 1:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jako su ti lijepi brodovi, samo tako nastavi
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Sub Pro 19, 2009 5:41 pm    Naslov poruke: Shenandoah - nove slike Citiraj ovaj komentar

Evo uspio sam nedavno poslikati brod s digitalcem; malo se bolje vide detalji i rad "sjekirom" no što je tu je Leo
Natrag na vrh
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Sub Pro 19, 2009 6:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prekrasno..... Klanjanje

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 19, 2009 8:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

brod necu komentirat jer je krasan, ali jesi li razmisljao o posadi ???
ja sam nabavio danas male ljude 1:200, prekrasni su...200 kom, 35 ojra s postarinom....cisto me vuce da napravim neki mali jedrenjak u voznji morem ali s posadom.....
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sub Pro 19, 2009 8:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve više rijetkih drvenih maketa - (mislim na odabir modela za izradu makete). Ovaj je prekrasan. Poprilično sam se zadržao na svakom dijelu a posebno na pramcu. Nemam riječi. Jako realno.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Sub Pro 19, 2009 8:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne bi se složio sa tvojom smokrtićnosti :model je zbilja jako dobro i lipo npravjen Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma