Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

7. SS Prinz Eugen
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pon Sij 26, 2009 9:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da te slike jesu linkane sa Wilipedije tj. Bundesarhiva. Jedino što tamo ne pišu točni detalji za slike (bar za večinu). Zanima me jel su ti detalji dostuoni u Bundes Arhivu ili ti imaš drugi izvor slika i informacija. Nadam se da ovo ne zadire u nekakve tajne autorske. Zanima me zbog nekih drugiih slika u tom arhivu.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Uto Sij 27, 2009 12:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Do nekih od fotografija moze doci i preko e baya. Njemacki vojni fotografi su pri nekoj postrojbi bili vise vremena te su svoje filmove razvijali i izradivali fotografije u svojim? vojnim ili mozda privatnim fotografskim radnjama te ih dijelili ili prodavali? njemačkim časnicima i vojnicima.
Imam nekoliko fotografija iz ove serije kupljenih na e bayu koje na poledini imaju imena - najvjerojatnije onih osoba koje su narucile da im se izradi fotografija.

Do fotografija se moze doci preko kataloga koji je dosta uopcen i jako neprecizan. Npr. grupa/kutija fotografija sa Bozenovcima je bila neoznacena, serija iz 09/43 Split je bila u grupi/ kutiji sa opisom rukzug Albanien 1944.

Matrijal je raspoređen u tri cjeline. 1. Heer, 2. Kriegsmarine i 3. SS
1. Heer je najnezgodnija - u opisu cijele kutije/grupe je uglavnom samo geografski pojam npr. Italien, balkan, russland.
Uglavnom da bi saznao sto se u pojedimoj grupi/kutiji nalazi moras platiti i naruciti fotokopije negativa pa što ti sreca odredi.

2. i 3. grupa su daleko bolje obradene. No i sti se nas tice siromasnije. U Kriegsmarine nema skoro nista. U SS samo 7. SS

Signature fotki koje sam koristio uglavnom sam dobio od prijatelja te sam pucao na sigurno. Od daljnjeg kupovanja fotokopija negativa sam odustao iz financijskih razloga posto gradim maketu u omjeru 1:1 obiteljske kuce te sam sve troskove izvan gradnje privremeno obustavio.

S obzirom da gradim maketu u omjeru 1:1 obiteljske kuće nisam u mogucnosti da investiram u radoznalost i narucim fotokopije negativa.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Uto Sij 27, 2009 11:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo tog bunkera danas...na cesti Rijeka-Trst
a fotograf ss bozena se zvao Josef Trainotti ako se ne varam...

jedno pitanje...gdje se može nabaviti ili pogledati film koji je snimljen u rujnu 1943 kada su njemci vodili borbe za Sušak a snimao ga je
Hermann Gerke

Na filmu se vide ulične borbe na Sušaku...
Natrag na vrh
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Uto Sij 27, 2009 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo bunkera...

Natrag na vrh
YSub

Član od: 09 Lis 2006
PorukaUpisano: Čet Ožu 26, 2009 6:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u ovoj knjižici ima par slika letjelica koje je koristila 7.SS:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=12279
Natrag na vrh
milan

Član od: 22 Svi 2008
Mjesto: Svicarska
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 6:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Knjiga o 7.SS od Otta Kumma, u pdf-u, sa jednog drugog foruma:
http://www.farposst.ru/2009/07/15/__Vorw__228_rts_Prinz_Eugen____Geschichte_der_7__SS_Freiwilligen_Gebirgs_Division___Prinz_Eugen__.html
Natrag na vrh
st999

Član od: 19 Stu 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Tra 02, 2010 8:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
streljko Napisao/la:
Citat:
Pročitao sam vrlo zanimljiv tekst, ali nitko ne spominje da li su uz SS vojsku u operacijama oko Splita sudjelovali i pripadnici Dinarske divizije popa Đuića?

Pripadnici Dinarske divizije u to vrijeme još nisu sklopili sporazume s Njemcima, pa su se povlačili pred njima i sukobili s partizanima koji su im blokirali put(ostatak 3. Dalmatinske brigade se borio s četnicima, pa je na sektor Sinj-Split upućen samo 3.bataljon 3.Dalmatinske brigade, koji je sam dočekao Njemce kod Dicma), to je možda kod partizana stvorilo dojam da ovi djeluju zajednički.

To sam pitao, jer sam čuo od (sad već pokojnog) oca jednog mog prijatelja vrlo zanimljiva svjedočanstva. Nakon pokolja u selu Gata četnici popa Đuića su prošli kroz selo Mravince blizu Solina. Pokojni barba Ante je tada bio mali dječak i gledao je kroz procjep u škurama četnike koji su prolazili kroz selo. Vidio im je krv po rukama, a kad je jedan četnik htio provaliti u susjednu kuću, pojavio se njemački časnik odjeven u maskirnu odjeću i otjerao četnika udarajući ga nogom u stražnjicu i povikom -forverz!. Četnik ga je psovao, ali je odustao od namjere i krenuo dalje. Još se sijećao i strašnog događaja kad su Nijemci ispred seoske crkve objesili partizanske simpatizere i nisu dopuštali danima obiteljima da ih skinu i pokopaju. Po njegovim riječima, jako se i iznenadio kad je čuo da njemački vojnici govore hrvatski-vjerojatno su to bili folksdojčeri iz sastava SS Prinz Eugen.

Njemci, četnici, partizani??? nedavno je u Slobodnu dalmaciju izaša članak o događajima oko Splita.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/97211/Default.aspx

Jedno od mogučih objašnjenja

http://kdtrilj.hr/images//pokolj%20ispod%20kme%9Anice%20u%20o%9Eujku%201944.%20godine.pdf
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Tra 06, 2010 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo svjedočanstvo iz prvog članka se sasvim poklapa sa svjedočanstvima što sam čuo od pojedinih ljudi koji su preživjeli te strašne događaje ili iz druge ruke, od ljudi koji su pričali sa preživjelima. U više slučajeva se spominju "šarene uniforme", poznavanje jezika, ali i koljači sa dugom kosom i bradom, a što ne bi bilo po pravilima regularne njemačke vojske. Drugi članak jako dobro opisuje stanje i događaje koji bacaju nešto drugačije svjetlo na situaciju u Dalmatinskom zaleđu nakon pada Italije. Treba napomenuti da sam čuo od jednog nekadašnjeg lokalnog Partizana koji je tada tamo bio da su on i njegovi drugovi doslovce bježali pred Njemcima i da su čak bacali sa sebe dijelove opreme koju su nedugo prije zarobili od Talijana da mogu brže trčati. Pričao je kako je žalio za odličnim talijanskim dvogledom kojeg je tom prilikom u noćnoj paničnoj bježaniji bacio u kamenjar...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
domagoj

Član od: 26 Lip 2006
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Lip 07, 2010 4:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="r.i.s.t.a."]
AleksandarMorozov Napisao/la:
Neke od ovih nisam vidio. Rista čovječe...gdje ih nabavi? Wink

Ma, skupilo se, što iz raznih knjiga, što sa interneta.

Evo još dva Hočkisa.

Ova fotografija je kudikamo poznata, a ja sam je skenirao iz knjige Janusz Piekalkiewicz, Krieg auf dem Balkan 1940-1945.

Jel netko zna reći što je to iza motornog dijela, iznad one skije?
Na nekim slikama se vidi sasvim pravokutna kutija, kao dodatni sanduk za alat.
Ali na ovoj i još nekim nije sasvim pravokutno, nego ima zaobljene rubove dužih stranica.
Može li to biti dodatni spremnik za gorivo? Meni oblikom najviše liči na baš to..
Natrag na vrh
domagoj

Član od: 26 Lip 2006
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Pon Lip 07, 2010 4:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, na prvoj fotki se vidi da je oblik zaobljen, a na drugoj je skroz pravokutan...

Natrag na vrh
Mr. Wrong

Član od: 26 Ruj 2009
Mjesto: Gračani Tralfamadore
PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 3:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je obična kutija za alat ili bilo što. Istina jest da je ona dio njemačkoga umbaua (uz uklanjanje zapovjednikove kupolice i ugradnje radija s dvometarskom antenom kao najvažnijim preinakama). "Skije" su francunske i služe prelaženju prepreka poput rova. Preinačeni se tenk naziva Panzerkampfwagenom 38 H (f):

Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sub Lip 12, 2010 8:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hotckinsi prinz Eugen divizije su imali reflektor iznad topa, a ovo na jednoj slici liči na kutiju za alat, a na drugoj više na rezervoar, zbog oblika.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Uto Jul 27, 2010 8:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Večeras ovo nađe: http://www.youtube.com/watch?v=ah_rNiJSfeQ&feature=related Nisam moga nać temu kojoj bi ovo više odgovaralo, pa...
Natrag na vrh
YSub

Član od: 09 Lis 2006
PorukaUpisano: Ned Stu 13, 2011 11:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

članak o oklopu SS Prinz Eugen:

http://www.farposst.ru/2011/11/13/Steel_Masters_107__2011_09_10_.html
Natrag na vrh
DarkoB

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2012 5:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novi topic, pitat ću ovdje.

Zanima me kakve su motorne jedrenjake koristili Nijemci, a ujedno i 7.SS za prijevoz po Jadranu?
Jesu li to bili lokalno građeni brodovi, zaplijenjeni ili nešto treće.
I ako netko ima savjet za neku knjigu vezano na tematiku Kriegsmarine i Wehrmachta na i oko Jadrana.
Zahvaljujem !!!

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 5/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma