Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Pro 18, 2006 10:41 pm Naslov poruke: P-51B Mustang - Revell 1/72 FIRST LOOK |
|
|
Napisati nesto o Mustangu, sto ce biti kratko i smisleno, je kao traziti od Freuda da u 3 recenice napravi psihoanalizu ili od Castra da odrzi govor u trajanju od 3 minute - znaci nemoguce, pa se necu baviti samim zrakoplovom......
Iako, iskreno, uopce nisam imao namjeru napisati recenziju, upravo sam gledao i proucavao maketu, pa kako nemam pametnijeg posla, a fotoaparat mi je bio pri ruci......
Pakiranje je tipicno za revell, znaci nista ekskluzivno, ali sluzi svrsi. Kutija je izuzetno malih dimenzija, kao i kod ostalih iz ove grupe, no sasvim dovolja da udomi 2,42 sprua koliko ih se nalazi unutra, zapakovani u zatvorenu vrecicu. Zasto 2,42 sprua? Jednostavno, imate 2 glavna sprua sa dijelovima, jedan prozirni koji udomljuje poklopac kabine te jos jedan uski sa lanserima i rezervoarima.....
Kit se sastoji od 49 dijelova plus 2 prozirna dijela. Inace, izveden je u tamno zelenoj plastici, s ugraviranim panelama i povrsinskim detaljima. Kako je ova maketa iz 1999, znaci pripada revellovoj "new-tooling" politici, kvalitet dijelova i detalja je odlican za ovo mjerilo. Pin-markova nema, a na malim dijelovima se moze naci flasha, no nista strasno....
Ne izgleda lose, jos da nije u ovoj odvratnoj zelenoj boji....
Cockpit je izveden sasvim solidno, detalja je dovoljno kad se uzme u obzir mjerilo a i cinjenica da se bas puno i ne vidi kad se stavi poklopac cockpita... Prilozen je i decal za instrument tablu.....
Ovdje vidimo pokusaj simuliranja drvenog poda....
Poklopac cockpita i signalno svjetlo su jedina dva prozirna dijela, i izvedeni su dosta dobro. Jesu malo deblji, no fino prozirni. Zamjerka ide sto je poklopac iz jednog dijela, a deblji je, pa se ja nebih usudio rezati da napravim otvorenu kabinu.....
Sto se sheme bojanja i decala tice, mogu reci samo: - nemastovitosti, ime ti je Revell".
Pored onih divnih NMF-ova, sa predivnim bojama na repu, zanimljivim crtezima i natpisima, revell se odlucio za ovo sto vidite... Inace, decali su za jednu USAF varijantu te jednu RAF....zanimljivo je da obadva zrakoplova imaju "ralje" na nosu, pa to barem spasava stvar...
Naravno, uopce netreba spominjati, sve koristene boje su revellove, no ono sto najvise nervira je to sto ne postoje neke reference po FS-u, RAL-u ili barem po nazivu boje, vec ste osudjeni na recept tipa BOJA A = 28% boje 17, 2% boje 88 te 70% boje 887..... no, postoji dovoljno referenci da se pronadju koje su tocno ove boje..... Decali su fino otisnuti, boje dobre, zamjerke nema, osim sto ih je relativno malo....
Vazno je napomenuti, na pocetku sastavljanja je potrebno odluciti radi li se USAF ili RAF verzija, jer se razlikuju po ispuhu motora. Naravno, revell je prilozio dijelove za obadvije varijante, cak i izgledaju odlicno......
Kako ja nisam strucnjak za ovo podrucje ili ovaj zrakoplov, neka mjerenja i usporedbe s crtezima nisam ni radio, no ovako gledano, po meni je ovo "real McCoy", izgled zrakoplova je pogodjen, iako nesto sitno premasuje idealne mjere, znaci veci i siri je mozda 1 mm..... Mozda mi se cini, jedino sto se od prve vidi da je fulano su bunkeri stajnog trapa koji su jednostavno pre plitki, ali kazem nisam strucnjak, mozda tako treba biti... Jos jedna debilnost je, iako je na kutiji nacrtan zrakoplov koji nosi i lanser raketa i dodatne rezervoare, po sastavnici moze ici ili jedno ili drugo, nikako obadvoje, pa i tu treba paziti. Sto je ispravno, neznam, no mislim da je mogao nositi obadvoje istovremeno..... Takojder,paznja im je popustila i kod sheme ljepljenja decala, gdje su prikazane RAF naljepnice na donjoj strani USAF zrakoplova i obratno, pa treba dobro gledati gdje sto pripada.
Sve u svemu, iako definitivno nije najbolji izbor za P-51 (ima i kvalitenijih maketa), sigurno nije za odbaciti. Kvalitetna plastika, odlicni detalji, upitno zanimljivi decali, cijena od 40 kuna.... definitivno odlican izbor za manje zahtjevnog maketara, ili kao vikend-build za zahtjevne da malo odmore.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 18, 2006 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Istina, maketa je jako lijepa i solidno točna. Čak se dobiju i gotovo točna krila, što kod nekih drugih proizvođača nije slučaj (uglavnom većina firmi upakirava D krilo u ranije Mustange) - do točnog B/C krila je dovoljno malo pobrusiti LEX-ove da budu još malo ravniji i to je to... Najveća zamjerka glede točnosti se odnosi na dio iza kabine i krila, gdje ima nedostatak od nekoliko milimetara u duljinu, te je malo nekako predebeo, kak i navodi Reaper. Problem je kaj je ta greška praktično nepopravljiva, jer bi trebalo previše ozbiljne kirurgije da se to uobliči kak spada.
Sve u svemu solidna maketa, i ne bi vjeroval, ali baš sam ga danas šprical sa Alcladicom...
E, da... Taj pokušaj simuliranja drvenog poda je fantastičan za farbanje, jer kad se stavi lagani, lagani wash, stvarno izgleda kao drvo...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Pro 18, 2006 11:02 pm Naslov poruke: |
|
|
nadam se da ti nece biti problem podjeliti samnom neku zanimljivu NMF shemu, jer ovako zelenog ga ne radim, ako bas nemoram......
instrument tabla je farbana, pretpostavljam? jedino ako nije aftermarket.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 18, 2006 11:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi će misliti da smo se nešto dogovarali.........
Jučer sam završio dva ta Revella (da stvarno), malo mi je kasno no sutra puknem fotke.
BTW, sve ste napisali o kitu.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 19, 2006 12:19 am Naslov poruke: |
|
|
Tabla je iz Eduard Zoom seta. Unutra dobiješ sve kaj ti treba...
Dekale za srebrnog nažalost imam samo za jedan avion. HAD-ove za Dowdovog C-a (Hossy II). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Uto Pro 19, 2006 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
nisam mislio na dijeljenje decala, no barem slika kako ce izgledati? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 19, 2006 1:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Aha...
Nema frke...
Evo:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Uto Pro 19, 2006 1:57 pm Naslov poruke: |
|
|
zahvaljujem...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ŽILE
 | | Član od: 14 Sij 2009 | | Poruke: 69 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Sij 17, 2009 1:44 am Naslov poruke: |
|
|
| 9a4tc Napisao/la: | Tabla je iz Eduard Zoom seta. Unutra dobiješ sve kaj ti treba...
Dekale za srebrnog nažalost imam samo za jedan avion. HAD-ove za Dowdovog C-a (Hossy II). |
Drago društvo novi sam član i upravo radim tu maketu, pa me zanima kad ste spomenuli decale, nigdje na netu nisam našao slike stvarnog Mustanga koji je i na kutiji, prednji dio i zubi jesam, ali rep sa onim žutim crtama ne. Pa vas molim za pomoć, jeli ona identična shema decala u stvarnosti postojala ili nije? Ako je molim za sliku. Unaprijed hvala _________________ IN HOC SIGNO VINCES |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Sub Sij 17, 2009 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Reaper,ima jedna knjiga od Squadron Signal-a : 325th FG
ako postoji fotka, vjerojatno je tu unutra. probaj naci knjigu na netu.
pogledaj i njihovu(325th FG) stranicu : www.325thfg.org _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sub Sij 17, 2009 6:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Moj zadnji post bijase 2006..... ovo je cini mi se 2009, tako da...... Mislim, hvala na knjizi, sigurno ce posluziti nekome....
Zile, to ti je ovaj avion, i decali su dobri kako ih revell daje....
 _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ŽILE
 | | Član od: 14 Sij 2009 | | Poruke: 69 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Sij 17, 2009 10:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Reaper, iman tu sliku i još njih par, čak san nešto naša na netu slika u boji od tog Mustanga, ali mi se nigdi ne vidi zadnje krilo sa onim žutim crtama, zato me to malo buni. Čak jedna slika u boji (doduše crtež) ima sve ka i na kutiji od Revella ali nema žutih crta. Nikad nisan obraća pozornost na stvarnost, nego san radia kako shema kaže, ali me to više ne zadovoljava i lipše mi izgleda kad pazin da bude malo realniji. Pogotovo kad san vidia kako vi majstori to radite.
[/img] _________________ IN HOC SIGNO VINCES |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Sij 17, 2009 11:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | Moj zadnji post bijase 2006..... ovo je cini mi se 2009, tako da......  |
Ja sam ostavio otvoreno. Sad kad je čovjek dobio odgovor spuštam roletu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|