Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bismarck 1:350 Revell i U-Boot Typ VII D u 1:144

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
VooDoo

Član od: 27 Lis 2005
Mjesto: Zagreb / Ravnice
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 4:25 pm    Naslov poruke: Bismarck 1:350 Revell i U-Boot Typ VII D u 1:144 Citiraj ovaj komentar

Eto uskoro krece Bismarck u izgradnju pa me zanimaju neke stvari oko shema bojanja

ajmo rec da će se raditi sa revell-ovim akrilnim bojama pa me sad zanima koje boje idu

Ajmo osnovno – za dno imam crvenu nijansu, siva ide dolje gray RAL 7001 i gore ( iznad palube ) light gray RAL 7035 koliko je meni poznato ( s tim da su ovo oznake za solid silk mat boje po revell-u dali te koristim pa farbam sa mat bezbojnim lakom poslje ili ?? ) – ispravite me ako sam u krivu.
Za palubu revell predlaže ochre brown Ral 1011 a imam i Gunze-ovu ( ja mislim da je H027 Tan gloss – piše primer wood nešto na njoj ) pa ne znam koja bi bila bolja ili koju vi predlažete !??

i još jedno pitanje pošto je dosta dijelova u light gray ne znam dali bi ih rađe pofarbao odmah dok su na grani prije skidanja pa poslje samo onda ispravljam s kistom ( ima i ograda i dosta dijelova iznad palube 80% dijelova i čini mi se nekak lakše da ih odmah pofarbam pa ljepim ), ili da ih prvo skinem pa poljepim pa onda tek farbam !??

mislim si da si uzmem još prije nego kaj počnem raditi Bismarck-a jednu podmornicu da se malo još priučim na njoj - Revell - 05009 U-Boot Typ VII D

CLICK

e pa sad zanimalo bi me koje boje idu kod nje dolje do vodene granice a koje gore – jel ista fora kao sa svim brodovima njemačkim u WWII ili je kod podmornica malo ipak drugačije - koje točno boje bi išle

Hvala na odgovorima
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Essex
Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 5:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po ne znam više koji put... Ovo ću sad sebi spremit tako da ubuduće samo copy/paste Very Happy

BISMARCK - standardna Kriegsmarine dvobojna RAL 7001/7000 shema:

Podvodni dio trupa - Schiffsbodenfarbe III Rot 5 (RAL 8013)
Vodna linija - Schiffsbodenfarbe III Grau 1 (RAL 7016)
Trup - Dunkelgrau 51 (RAL 7000)
Nadgrađe - Hellgrau 50 (RAL 7001);
Krovovi topovski kula, tamni dijelovi na provi i krmi (baltička shema) i ostale horizontalne površine (operacija Rheinübung) - Dunkelgrau 2 (RAL 7024)
Drvene palube - tikovina
Metalne palube - Dunkelgrau 1 (Trittfeste Außendecksfarbe 59 - RAL 7016; ista boja kao III Grau samo bez antivegetacijskog premaza)
Kapa dimnjaka - Aluminium Bronze (RAL 9006)

Typ VII C

Podvodni dio trupa - Schiffsbodenfarbe III Grau 1 (RAL 7016)
Nadvodni dio trupa - Hellgrau 50 (RAL 7001), Dunkelgrau 51 (RAL 7000), Schlickgrau 58 -> ovisi o podmornici, vremenskom periodu... Za domaću zadaću prouči podmornicu koju misliš radit. Ako si odabrao neku u maskirki to može dodatno zakomplicirat stvari (Dunkelgrau 52 i 53, Blaugrau 58/1, Blauschwarz 58/2...)

Paluba je bila drvena, ali je bojana crnom zaštitnom bojom (Teerfirnis Tf 99)
Natrag na vrh
VooDoo

PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 7:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex Napisao/la:

Typ VII C

Podvodni dio trupa - Schiffsbodenfarbe III Grau 1 (RAL 7016)
Nadvodni dio trupa - Hellgrau 50 (RAL 7001), Dunkelgrau 51 (RAL 7000), Schlickgrau 58 -> ovisi o podmornici, vremenskom periodu... Za domaću zadaću prouči podmornicu koju misliš radit. Ako si odabrao neku u maskirki to može dodatno zakomplicirat stvari (Dunkelgrau 52 i 53, Blaugrau 58/1, Blauschwarz 58/2...)

Paluba je bila drvena, ali je bojana crnom zaštitnom bojom (Teerfirnis Tf 99)

ja bi radio najrađe U217 9. U-Flottille, Brest, 1943 ali to je neka srebrno/granitno siva kombinacija ponuđena - ta mi se čini zanimljiva ali najvjerojatnije ce biti jednostavnija 7001/7000 jer mi ovo srebrna čudno izgleda
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 7:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prvo i osnovno - zaboravi na farbanje dijelova na spruu.....odgovorno tvrdim da svi koji ti to savjetuju nisu u pravu
svaki dio skini, pobrusi ostatke sprua, crte od spojeva kalupa (seams),pin markove ispupcene obrusi uvucene zakitaj, uglavnom pripremi svaki dio za farbanje
sitnije dijelove kod farbanja naijepi na kuglicu patafixa nataknutu na cackalicu
kak je essex napisal, nemoj slucajno podvodni dio podmornice obojit u crveno..... Smile
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2009 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

VooDoo Napisao/la:
ja bi radio najrađe U-217 9. U-Flottille, Brest, 1943 ali to je neka srebrno/granitno siva kombinacija ponuđena - ta mi se čini zanimljiva ali najvjerojatnije ce biti jednostavnija 7001/7000 jer mi ovo srebrna čudno izgleda

Sad sam skužio da se tvoje pitanje odnosilo na D a ne na C inačicu... Uglavnom, mislio sam da nađeš barem nekakvu sliku podmornice koju misliš radit jer bez toga se u većini slučajeva sve svodi na teoriju. Ili pričekaj da ti se Mihael javi, on je u zadnje vrime cili u tim Minenlegerima Very Happy
Natrag na vrh
VooDoo

PorukaUpisano: Sri Sij 07, 2009 9:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex Napisao/la:
VooDoo Napisao/la:
ja bi radio najrađe U-217 9. U-Flottille, Brest, 1943 ali to je neka srebrno/granitno siva kombinacija ponuđena - ta mi se čini zanimljiva ali najvjerojatnije ce biti jednostavnija 7001/7000 jer mi ovo srebrna čudno izgleda

Sad sam skužio da se tvoje pitanje odnosilo na D a ne na C inačicu... Uglavnom, mislio sam da nađeš barem nekakvu sliku podmornice koju misliš radit jer bez toga se u većini slučajeva sve svodi na teoriju. Ili pričekaj da ti se Mihael javi, on je u zadnje vrime cili u tim Minenlegerima Very Happy

je je D je inačica - mislim da sam odlučio raditi ću U-214 našao sam i nešto slika na netu, još ću malo preguglat ali nekak sam najbliži toj šemi -- uglavnom nadgrađe je u 2 boje ostalo je standardno.

Inače D sam uzeo zbog novog Revelovog kalupa u ovu verziju ( 5009 ) - maketa je stvarno preodlična je skupa ( 144kn ) ali je savršeno izlivena, nema ostataka plastike, savršeno detaljirana i trebala bi se lagano sklapat - adaptacija stana a tako i moj radni kutak su u završnoj fazi tak da uskoro krečem u projekte: U-boot 1:144, Bismarck 1:350, S-100 1:72
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 12, 2009 4:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče Type VIID baš me zanima gdje si našao iskoristive fotografije U-214? Maketa je zaista dobra, ali ne i savršena. Počeo sam je raditi i ima dosta kitanja. Moj plan je raditi U-218 za koju sam jedva pronašao validne fotografije iz ranije faze upotrebe-zahvaljujući velikodušnoj pomoći člana Alaske. Revellove šeme bojenja zaboravi-kakva srebrna boja na podmornicama??? Essex je lijepo obrazložio osnove bojenja, a koliko sam istražio svih 6 jedinica tipa D je u brodogradilištu obojano odozgo dunkelgrau 51, a odozdo je, naravno, Schiffsboden farbe. Nakon ulaska u upotrebu se te boje mijenjaju na nekim podmornicama, a U-218 nakon sveobuhvatnog preuređenja dobija dvobojnu kamuflažu...Problem leži u tome što su podmornice tipa D bile malo fotografirane. Osim dvije, ostale nisu preživjele ni godinu dana, a taj tip podmornice je smatran tajnom zbog mogućnosti polaganja mina, pa nije bilo uobičajenih propagandnih fotografiranja kao npr. kad su u pitanju Type VIIC...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
VooDoo

PorukaUpisano: Uto Sij 13, 2009 8:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

je sad kad sam je počeo raditi vidim da i nije baš tak kak sam si mislio - dosta brušenja, svaki dio ima ostatak ( onu crtu po sredini ) i biti ce vjerojatno dosta kitanja jer dijelovi baš ne nalježu najbolje bez obzira koliko ih dobro pobrusio i pripremio prije ljepljenja - ali nema veze

nego jedno pitanje - kako vi ljepite velike površine tipa konkretno dvije polutke podmornice, zanimalo bi me pošto sa imao dosta poteškoča kod ljepljenja - odnosno prvo sam imao ideju učvrstiti dvije polutke sa gumicama pa onda polako ljepiti sa tamyinim thin ljepilom i onda kad mi to baš nije nekaj dobro išlo onda sam sam jednostavno namazao jednu polutku sa revellovom iglom i pokušavao pridržavati da se sve ravnomjerno zaljepi - tak da mi to baš nije nekaj prošlo - kak to vi radite ??

VooDoo: poruka promijenjena dana: Uto Sij 13, 2009 10:13 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Sij 13, 2009 10:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

VooDoo Napisao/la:

nego jedno pitanje - kako vi ljepite velike površine tipa konkretno dvije polutke podmornice, zanimalo bi me pošto sa imao dosta poteškoča kod ljepljenja - odnosno prvo sam imao ideju učvrstiti dvije polutke sa gumicama pa onda polako ljepiti sa tamyinim thin ljepilom i onda kad mi to baš nije nekaj dobro išlo onda sam sam jednostavno namazao jednu polutku sa revellovom iglom i pokušavao pridržavati da se sve ravnomjerno zaljepi - tak da mi to baš nije nekaj prošlo - kak to vi radite ??

Ja tako velike spojeve lijepim sa Revell Contacta u tubi.
Treba bit oprezan i ne nanosit ljepilo direktno iz tube nego ga prvo istisnit na neku podlogu pa nanosit čačkalicom.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma