Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sub Sij 03, 2009 11:33 pm Naslov poruke: He-111 H-6 & Ju87 D1 |
|
|
evo gledao sam ovog mog jadnog heinkela i kazem steta ovako dobre makete i da je ovako losa,radio sam ga prije 2 godine kistom,imam ostatke decala i decali mi nisu problem,radim drugaciju shemu iz sastavnice (za koju imam decale) -onaj sa zimskom shemom tocnije wintewashom...
ALI postoje veliki problemi kako da rastavim dijelove a da mi ne pucaju,kako da sredim dolje slike,hoce li ako skinem boju muscolom i sa prozirnim djelovima doci do njegova zamucenja?
tek sad vidim kolika sam stetocina bija bidnim maketama
eto vidim i sam da je maketa totalni krs ačli nadam se da cu je uspijeti sredit... 
st65uka: poruka promijenjena dana: Čet Tra 02, 2009 8:29 pm; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PELE
 | | Član od: 10 Kol 2008 | | Poruke: 287 | | Mjesto: Pancevo, Srbija |
|
Upisano: Sub Sij 03, 2009 11:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajde, samo polako! Bice to odlicna maketa nakon restauracije!
Pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Sij 04, 2009 10:48 am Naslov poruke: |
|
|
Živio...
...prilično teško ide rasklapanje za restauraciju. Imam jedno iskustvo pa mogu dati par savjeta. Kada sam ja restaurirao poslušao sam Dragana i maketu stavio u duboko /frižider/. Sutradan se većina manjih djelova lagano skidala. Ono što ne ide lagano morati ćeš slomiti no gledaj da ti pukne u samom korijenu spoja kako ne bi izgubio veći dio. Kada sve poskidaš što ide, maketu prešpricaj u muskolo, najlon i ostavi do sutra. Ukoliko na nekim mjestima treba ponoviti-ponovi. Nakon toga maketu stavi u plastičnu posudu sa mlakom vodom, stari grubi pinel ili stara četkica za zube i polako skidaj boju.
Muscolo ne nagriza prozirne dijelove. Slobodno možeš po canopy-u.
Sve dalje manje više znaš. Kitanje, šmirglanje, primer pa opet kitanje itd. Što se tiče trapa koji je polomljen prilikom skidanja ja radim na slijedeći način. Izravnam površine gdje je spoj puknut, ubušim 0.3 - 0.5...ovisno o debljini u osovinu, te na to mjesto ubacim komad tvrde žice tog ili sličnog promjera da viri vani onoliko koliko je prihvatljivo da drži. Istu lijepim sa super ljepilom. Drugu rupu napravim u sredini starog spoja i trap stavljam zadnji, kad je sve ostalo gotovo. Antene, strojnice i sl. što je puklo prilikom demontaže, možeš lijepo improvizirati od sprua. Možda neće izprve ispasti dobro ali može se uraditi.
Radi polako i uspjeti će. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Sij 04, 2009 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Lakša metoda je odstranjivač laka za nokte, pa lagano skidati vanjsku boju bez rastavljanja makete. Zatim kitanje, brušenje, bojanje i sve što već ide, s time da tada unutrašnjost ostaje onakva kakva jest!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Ned Sij 04, 2009 3:58 pm Naslov poruke: |
|
|
pa da...;ali ja sam ga vec rastavio (mogu se pohvalit) samo sam ga sa skalpelom rastavio,tek sam se dok sam ga rastavljao sjetio da sam u to vrijeme stavljao ljepila premalo za spojeve tako da je islo brzo i lako,i kazem gotovo sam ga kompletno rastavio,sada je u muscolu,ali vec vidim da ce mi najveci problem bit ova prozirna plastika,neznam kako da je malo sredim i da ne zamutim one koji su prezivjeli...
evo kojega radim: Heinkel he 111 Personal aircraft of Oberstleutant Kuhlmey,Commander of ''Gefechtsverband Kuhlmey'',part of Schlachtgeschwader 2, 20th June 1944, Immola, Finnland.
a evo shema sa neta,samo me zanima ova RLM 04 sa donje strane krila nije u sastavnici,onda hocu bojati nju ili ne?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1298 | |
|
Upisano: Ned Sij 04, 2009 6:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Meni nekad uspije sa prozirne plastike skinuti farbu, prljavštinu i masnoću sa običnim benzinom za čišćenje. Al uvijek prvo treba isprobati na nekom nebitnom komadu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 2:03 am Naslov poruke: |
|
|
Probaj tw prozirne dijelove ako njih možeš skinut izbrusit sa finijn bruson i ispolirat. A ako ti je sa unutarnje strane zamagljeni i to nemoš skinut onda možeš samo plakat. Još jedna opcija ti je da Revellu pošalješ mejl da i napišeš da ti je dio bio skršen u kutiji i da ti pošalju novoga. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 11:26 am Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | | Probaj tw prozirne dijelove ako njih možeš skinut izbrusit sa finijn bruson i ispolirat. A ako ti je sa unutarnje strane zamagljeni i to nemoš skinut onda možeš samo plakat. Još jedna opcija ti je da Revellu pošalješ mejl da i napišeš da ti je dio bio skršen u kutiji i da ti pošalju novoga. |
onda placem...
pa da mislio sam poslati mejl i sada cu,samo vec sam im prije tako slao pa mi nisu poslali... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 9:26 pm Naslov poruke: |
|
|
evo,nastavak,maketa je izasla iz muscola i vecina boje je skinuta,a ostatak je uglavnom po krilima i trupu ostalo jer je boja toliko gusta da se ne vide paneli ispod,znaci sljkedi jos jedna runda muscola...
uz to poceo sam sredjivati cockpit i zapeo sam,jer neznam tocno kako izgleda pa bi bilo pozeljno ako ima kosliku cockpita ovog heinkela da mi je posalje,bio bi zahvalan...
a posli druge runde muscola ide veliko smirglanje,kitanje,i nabavka boja...
btwposlao sam mail revellu,samo me zanima oni koji imaju iskustva sa slanjem,jeli dobiu ikoji mail kao obavijest da ce doc ili ne,i kada posalju mail jel vas obavjesti da je polan ili ne,jer mene nije... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Čet Sij 08, 2009 10:21 pm Naslov poruke: |
|
|
evo nastavak rada,sredio sam prvo sjedalo a sutra cu drugo,nije nista posebno jer se nece nit toliko vidit,znam da pojasevi po polozaju i izradi nisu tocni ali to mi nije toliko bitno...
probao sam napraviti ova dna trokutasta ali jednostavno nije islo,radio sam ih obicnom tankom zicom i pincetom savijao...
evo slika:
kritike,savjeti za iduci put i komentari su pozeljni i dobrodosli!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 09, 2009 12:16 am Naslov poruke: |
|
|
ove trokutice- super tanka pinceta, i duzi komad zice - trokut radis rukom oko vrhova picete i to na sredini zice, i kad svines, odrezi krajeve
trosis vise zice al je lakse
ne znam dal sam uspio objasnit, ak nisam reci |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pet Sij 09, 2009 1:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| slider Napisao/la: | ove trokutice- super tanka pinceta, i duzi komad zice - trokut radis rukom oko vrhova picete i to na sredini zice, i kad svines, odrezi krajeve
trosis vise zice al je lakse
ne znam dal sam uspio objasnit, ak nisam reci |
da,shvatio sam ali problem mi je sad sta nemam pincetu sa malim vrhom...
BTW: nastavak,obojane su potrebne povrsine sa RLM 02...
e sada trebam nabaviti kit i jos par sitnica kako bi nastavio kitanje i brusenje vecih dijelova... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Ned Sij 11, 2009 9:05 pm Naslov poruke: |
|
|
evo vi ne komentirate a ja radim dalje,evo ovako ce otprilike kokpit izgledat,nista posebno...
radio sam malo chippinga i washa,ono,samo da ne ispadne monotomno...
a ionako se nece cili vidit,a ovo je slozeno na suho,onako kako ce otprilike uzgledat jer moram nabavit kit za spojit trup jer mi ga je nestalo...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pon Sij 12, 2009 11:48 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | evo vi ne komentirate a ja radim dalje,evo ovako ce otprilike kokpit izgledat,nista posebno... |
...pratimo mi...
Vidi se da si profi pristupio restauraciji. Lijepo si pripremio djelove i složio ih. Na zadnjim slikama izgleda kao novo iz kutije. Kabina fino izgleda no nikad se nemoj držati onog "...to se ne vidi ili to nitko neće gledati..". Slobodno detaljiraj bez obzira. Tako stječeš iskustvo za buduću maketu kojoj će canopy biti otvoren.  _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Sij 12, 2009 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| A što si napisao u mailu Revellu, zašto ti treba novo staklo? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|