Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| ZIGGY
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 378 | | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 8:20 am Naslov poruke: Pitanje u vezi kopiranja dijelova? |
|
|
Evo nabavio sam Resin,RTV mold i rubber to rubber mold release(sredstvo koje sprijecava da se dva kalupa medjusobom slijepe) i pise da taj mold release nije za resin,pretpostvaljam da nagriza resin i sl te da nije za upotrebu ako hocemo da kopiramo neki dio koji je vec od resina.
E sad mene zanima sta koristiti da nebi doslo do lijepljenja izmedju djela koji hocu da kopiram i kalupa i naravno kasnije resinske kopije i kalupa?Takodje me zanima sta koristi da sprijecim da se dva dijela kalupa slijepe ako kopiram neki dio koji je vec od resina?  _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 11:11 am Naslov poruke: |
|
|
netrebas koristiti nista.....
RTV se ne ljepi za nista, kao ni nista za njega.... eventualno, ako radis dvodjelni kalup, namazi kalup na mjestima gdje ce se dodirivati povrsine, da ti se ne sljepe polovice kalupa. Original dio koji kopiras ne moras nicime mazati bez obzira dali je plastika ili resin.... smo mazes polovicu kalupa (gdje nema dijela) da ti se polovice ne spoje..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 1:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | netrebas koristiti nista.....
RTV se ne ljepi za nista, kao ni nista za njega.... eventualno, ako radis dvodjelni kalup, namazi kalup na mjestima gdje ce se dodirivati povrsine, da ti se ne sljepe polovice kalupa. Original dio koji kopiras ne moras nicime mazati bez obzira dali je plastika ili resin.... smo mazes polovicu kalupa (gdje nema dijela) da ti se polovice ne spoje..... |
Pa zar kalupi nisu uglavnom dvodjelni?A druga stvar,pa zasto prave onda taj release ako je nepotreban?  _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 1:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| ZIGGY Napisao/la: |
Pa zar kalupi nisu uglavnom dvodjelni?A druga stvar,pa zasto prave onda taj release ako je nepotreban?  |
Za one koji nasjednu trgovačkim trikovima
Nemam iskustva stim, jednostavno nisam odolio. Sorry |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | ZIGGY Napisao/la: |
Pa zar kalupi nisu uglavnom dvodjelni?A druga stvar,pa zasto prave onda taj release ako je nepotreban?  |
Za one koji nasjednu trgovačkim trikovima
Nemam iskustva stim, jednostavno nisam odolio. Sorry | Ne treba poistovjećivati metalne kalupe i tzv. RTV silikonske. Postoje na tržištu tekućine koje služe za izoliranje originala kad se sa njega skida odljev u silikonskoj gumi. Postoji zubarski tzv. Separating fluid koji sam koristio u svom poslu kad sam skidao odljeve sa dijelova kamene arhitekture i vrlo je efikasan. Poslije kad se radi odljev od npr. gipsa ili u resinu (uretan, poliuretan..) nije potrebno izolirati jer se te mase ne lijepe za silikon. I napomena-kalupi od silikonske gume mogu biti i jednodjelni za dosta komplicirane forme, baš zato jer su elastični, pa se iz njih mogu izvaditi i odljevci sa tzv. negativnim formama koje bi inače zapele kod običnih čvrstih kalupa, a koji zato moraju biti dvodjelni ili višedjelni. Npr. kalup za avionski motor kao što je DB 605 u 1/48 može biti jednodjelni, osim što treba odvijiti npr. cijevi i sl. koje se izdižu sa površine... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 3:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ustvari, kalupi su, kad pricam o ovome home-made sistemu najcesce jednodjelni..... osim za komplicirane odljevke, onosno one sa puno negativnih kuteva, (par takvih kuteva nije strasno, kalup je elastican, pa nije problem izvrtiti i saviti da dio izadje, ali ako je puno negativnih kuteva u suprotnim smjerovima, onda radi dvodjelni kalup) sto bi onemogucavalo da se objekt "iscupa", odnosno izvadi iz kalupa, ili bi vadjenje moglo ostetiti kalup.....
U pravilu, ako ces raditi sa RTV moldom, nikakav odvajac ti ne treba izmedju objekta koji kopiras (ili lijevas) i samog kalupa. Ta masa se ne ljepi na nista, kao sto se nista ne ljepi na nju. Odvajac ti treba ako si napravio pola kalupa, odnosno jednu stranu, onda moras namazati sve gumene dijelove kalupa (znaci mjesta gdje se gornja i donja strana kalupa spajaju), inace ce se prilikom ljevanja druge polovice njih dvije spojiti u jednu i onda ces morati rezati kalup da bi izvukao dio van. U nedostatku release agenta, mozes se posluziti vazelinom, kremom za ruke, djecjim puderom, bilo cime sto ce ostaviti tanak film po rubu kalupa i sprijeciti da se polovice ne sljepe. Ovdje budi oprezan, prvo isprobaj na maloj kolicini, da slucajno to sto izaberes kao odvajac ne reagira sa samom smjesom za kalupe.
Takodje, dobro pazi da sve porozne dijelove (plastika, resin i slicno nisu porozni) dobro zastitis necime (filler, vosak i slicno) jer ce ti upiti masu za kalupe, onda ces imati problem to odvojiti. Drveni ramovi i okviri su odlican primjer gdje moras dobro paziti...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 3:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| O ovme sam se naslušao na sastanku, zanimljiva tema! samo naprijed dečki! upijamm kao spužva! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 4:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| mariok Napisao/la: | | O ovme sam se naslušao na sastanku, zanimljiva tema! samo naprijed dečki! upijamm kao spužva! |
Odlicno,tema se fino siri nadam se a ce biti jos komentara.evo ovako,zasto sam se odlucio da se pocnem petljati kopiranjem,cisto iz razloga jer hocu da napravim recimo figuru kakvu sam ja zamislio a ne ono sto postoji vec na trzistu i sto je 100 puta vec vidjeno,imam dosta figura u 1/35 i imam ideju da iskopiram recimo sve delove tijela u vise primjeraka i onda sta mi god padne na pamet,bilo koja poza ja mogu da je napravim onako kako zamislim.Takodje sam nabavio dosta verlinden figura i zasto da ih samo iskoristim za jednu dioramu kad mogu da kopiram u nedogled i scratch-buildujem po mom ukusu a i dalje imam originalne :wink:evo jos za primjer,imam maketu aviona na kojoj nedostaje elisa,tako da cu taj problem resiti sto cu iskopirati tu elisu koju vec imam
Evo i da pokazem sta je to sto sam kupio
33$
37$
9,5$
 _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 4:16 pm Naslov poruke: |
|
|
O, pa ti si se već sasvim dobro opremio. Samo, nemoj ovako javno objavljivati kako ćeš kopirati nečije figure, jer je to kršenje copyright-a. Teorijski, tebi treba ta tehnologija kako bi sam izradio master za npr. figuru i zatim napravio kalup za lijevanje. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 4:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | O, pa ti si se već sasvim dobro opremio. Samo, nemoj ovako javno objavljivati kako ćeš kopirati nečije figure, jer je to kršenje copyright-a. Teorijski, tebi treba ta tehnologija kako bi sam izradio master za npr. figuru i zatim napravio kalup za lijevanje. |
Ma da, nemislim ja kopirati niciju figuru u originalu,nego recimo iskopiram razne dijelove tijela i opreme od razlicitih proizvodjaca i kombinujem napravim figuru u pozi koja meni odgovara .A uostalom kad se ofarba ko zna jel original ili kopija .
nego kad smo vec kod figura,da li se figura koja je verovatno komplikovanog oblika zbog tih uglova,moze kopirati u jednodjelnom kalupu ili je ipak bolja varijanta dvodjelni kalup?Jer po meni jednodjelni kalup je za jednostavne oblike a figure su ipak malo komplikovane. _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Pro 15, 2008 5:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ti ne kopiras nicije radove...... sve ovo je samo u obrazovne svrhe i ucenje novih stvari......
Pogledaj kako su ljevane te rezinske figure koje imas, to ce ti dati nabolji odgovor na pitanje - kakav kalup..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZIGGY
|
Upisano: Uto Pro 16, 2008 11:11 am Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | Ti ne kopiras nicije radove...... sve ovo je samo u obrazovne svrhe i ucenje novih stvari......
Pogledaj kako su ljevane te rezinske figure koje imas, to ce ti dati nabolji odgovor na pitanje - kakav kalup..... |
Pa figure su naravno u djelovima,noge,ruke,trup,glava ,oprema i oruzje to se sve moze uraditi u jednodjelnom kalupu,al mislio` sam recimo na gotovu figuru, figuru koju sam vec napravio, npr. pilot helikoptera u 1/35 u sjedecem polozaju, mislim da je to komplikovano za jednodjelni kalup? _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Pro 16, 2008 12:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| ZIGGY Napisao/la: | | Reaper Napisao/la: | Ti ne kopiras nicije radove...... sve ovo je samo u obrazovne svrhe i ucenje novih stvari......
Pogledaj kako su ljevane te rezinske figure koje imas, to ce ti dati nabolji odgovor na pitanje - kakav kalup..... |
Pa figure su naravno u djelovima,noge,ruke,trup,glava ,oprema i oruzje to se sve moze uraditi u jednodjelnom kalupu,al mislio` sam recimo na gotovu figuru, figuru koju sam vec napravio, npr. pilot helikoptera u 1/35 u sjedecem polozaju, mislim da je to komplikovano za jednodjelni kalup? | Jako, jako, komplicirano, čak i za višedjelni kalup. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 16, 2008 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam malo eksperimentirao sa izradom kalupa i ljevanjem, doduše ne sa resinom, već sa metalom za ljevanje figurica. Moje iskustvo je da je jedna od najvažnijih stvari kod izrade kalupa dobro osmisliti odzračne kanale, naime kad ljevaš masu za ljevanje u kalup ona istiskuje zrak iz kalupa i ako zrak nema kuda otići, ostaju mjehurići, a rezultat je rupičasti odljevak.
Igor_A.: poruka promijenjena dana: Uto Pro 16, 2008 12:51 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Pro 16, 2008 12:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Igor_A. Napisao/la: | | Ja sam malo eksperimentirao sa izradom kalupa i ljevanjem, doduše ne sa resinom, već sa metalom za ljevanje figurica. Moje iskustvo je da je jedna od najvažnijih stvari kod izrade kalupa dobro osmisliti odzračne kanale, naime kad ljevaš masu za ljevanje u kalup ona istiskuje zrak iz kalupa i ako zrak nema kuda otići, ostaju mjehurići, a rezultat je rupičasti odljevak. Inače figurice se gotovo u pravilu ljevaju u dijelovima. |
ista stvar sa lijevanjem čelika, vjerujem da se isti fenomeni javljaju i pri lijevanju resina! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|