Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| VooDoo
 | | Član od: 27 Lis 2005 | | Poruke: 319 | | Mjesto: Zagreb / Ravnice |
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 4:47 pm Naslov poruke: pitanje u vezi pripreme površine za dekal i vezano uz acryl |
|
|
evo par pitanja, necu puno daviti obečajem
pitanje prvo:
dakle radim revllovog ah-64 u 1:48 i pofarbao sam kokpit i sad na red dolaze dekali ( ima dekale za komande i zaslone na tabli i lcd-ima itd. )
– moje pitanje je sljedeće: kako „naljepiti“ dekal na neravnu površinu, npr u kokpitu na lijevo i desno od pilota su komande, potenciometri, prekidaci itd i to reljefno napravljeni ( kao na naljepnici ali relejfno na plastici napravljeno - nije samo ravna površina ), kak to prpremiti da se dekal fino primi ako se uopce može primiti na tako neravnu relefnu površinu ?? sa decal solution od MM-a ?? i dali treba farbati sa gloss bezbojnim lakom ako se koristi decal solution ili ne treba ( zbog silveringa ) ?? dali se gloss lak mora razrijediti ako da sa cim ??
pitanje drugo:
pošto koristim revellove acryl boje s kojima sam inace jako zadovojan ( čišćenje poslje je djecja igra jer sve ide vodom dolje, da ne pričam kak je jednostavno ab očistit dovljno ga je vodom oprat ) – ali imaju jedan onak ajmo rec problem a to je : bez obzira kaj su acryl, užašno su guste pa dok ih stavljam u ab gotovo kao da stavljam neku smjesu za kitanje a ne boju pa se trebaju dosta razjređivati i onda to zna biti veselje i tak ---- uglavnom moje pitanje je dali se boji može kaj desiti ako je razrjedim sa destiliranom vodom – dali ce otic pigment ili ce se skorit ili kaj ja znam nakon tj. dana ili se to može napraviti ??
eto to je to
Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 5:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Za prvo ne bih znao jer nemam posla sa kompleksnijim površinama.
Naći će se netko uvjeren sam...
Drugo; bez problema sa destiliranom vodom, provjereno, i kao što si već shvatio poprilično razrijedi.
Zlatno pravilo kao i uvijek sa svim bojama; razrijedi sa strane samo koliko ti treba a ne u originalnoj ambalaži. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 6:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| T34 Napisao/la: | Za prvo ne bih znao jer nemam posla sa kompleksnijim površinama.
Naći će se netko uvjeren sam...
Drugo; bez problema sa destiliranom vodom, provjereno, i kao što si već shvatio poprilično razrijedi.
Zlatno pravilo kao i uvijek sa svim bojama; razrijedi sa strane samo koliko ti treba a ne u originalnoj ambalaži. |
mislim da si me krivo skužio - mislio sam razrjediti i tako ostaviti, znači ne samo za potrebe špricanja za tekuci dan - nego razrjediti pa ostaviti ak ce mi trebati za npr mj.dana opet da ne moram razrjeđivati nego da vec bude razrjeđeno pa onda kad mi treba za šricanje onda razrjedim još malo po potrebi sa alkoholom -- pitanje jel bi se kaj boji desilo nakon kojih mjesec,2,3 ak bi ostala tak razređena zatvorena u bočici |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="T34"] | Citat: | Za prvo ne bih znao jer nemam posla sa kompleksnijim površinama.
Naći će se netko uvjeren sam... |
Uglavnom ovako: ...ili koristiš naljke, što znači da površinu koja je izdignuta trebaš izravnati,pa onda ništa od izdignutih prekidača i slično, ili ostaviš izdignuća i bojaš cijeli panel u odgovarajuću boju (vidi reference) a poslije se zabavljaš drybrush-em i korištenjem "kista" sa jednom dlakom da prekidač,polugu ili nešto drugo obojaš u boju prema referentnoj fotografiji.Ako su naljke za MFD-e same za sebe, nema problema, naljepiš ih na pripadajuća mjesta, a ako nisu , izrežeš ih i najlepiš.Uglavnom se klonim naljepnica osim ako je poklopac kabine vrlo mali i uzak iako je kabina zatvorena.U principu naljepnice za panele u kabini nisu predviđene da idu na neravne površine.
| Citat: | Drugo; bez problema sa destiliranom vodom, provjereno, i kao što si već shvatio poprilično razrijedi.
Kod Revell akrilnih vodenih boja dobro je dodati "malo" čistog alkohola u destiliranu vodu jer pridonosi boljem prijanjanju na površinu.Ne pretjeruj jer će ti se boja sušiti u zraku prije nego dodirne plastiku, a rezultat ti se neće svidjeti. (Probati prvo na nekom otpadnom komadu plastike) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 6:22 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="VooDoo"] | T34 Napisao/la: |
mislim da si me krivo skužio - mislio sam razrjediti i tako ostaviti, znači ne samo za potrebe špricanja za tekuci dan - nego razrjediti pa ostaviti ak ce mi trebati za npr mj.dana opet da ne moram razrjeđivati nego da vec bude razrjeđeno pa onda kad mi treba za šricanje onda razrjedim još malo po potrebi sa alkoholom -- pitanje jel bi se kaj boji desilo nakon kojih mjesec,2,3 ak bi ostala tak razređena zatvorena u bočici |
Shvatio te je dobro i odgovorio ti: ne razrjeđuj nikada cijelu količinu boje, već samo toliko koliko ti trenutačno treba/ili stane u posudu AB-a |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 6:35 pm Naslov poruke: |
|
|
A sto tocno ne valja u tome da ljepis decal na neravnu povrsinu? Mislim, cemu osmirglati sve detalje u cockpitu (ako ih ima), pa onda ljepiti decal, kad jednako uspjesno mozes naljepiti decal preko njih, dobiti detaljiran izgled, a ipak zadrzati neku trodimenzionalnost, sto nije slucaj ako sve osmirglas pa ljepis decal....?
Strpljenje, dobra decal tekucina, i stvar savrseno funkcionira.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 6:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | A sto tocno ne valja u tome da ljepis decal na neravnu povrsinu? Mislim, cemu osmirglati sve detalje u cockpitu (ako ih ima), pa onda ljepiti decal, kad jednako uspjesno mozes naljepiti decal preko njih, dobiti detaljiran izgled, a ipak zadrzati neku trodimenzionalnost, sto nije slucaj ako sve osmirglas pa ljepis decal....?
Strpljenje, dobra decal tekucina, i stvar savrseno funkcionira.... |
neznam, zato i pitam -- znaci netreba ošmirglati ( dobro tak sam i ja mislio ) a s kojom decal tekučinom ide dobro, koju imaš/imate za preporučiti da je kupim - hvala
e da i dali treba stavljati gloss bezbojni lak bez obzira na decal solution tekucinu ili ne treba ?? ako treba dali ga mogu nanjeti kistom ili moram ab i dali se gloss bezojni lak razrjeđuje ( imam revellov acryl u bočici ) i s čim se razređuje ako se razređuje i u kojem omjeru hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 7:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | A sto tocno ne valja u tome da ljepis decal na neravnu povrsinu? Mislim, cemu osmirglati sve detalje u cockpitu (ako ih ima), pa onda ljepiti decal, kad jednako uspjesno mozes naljepiti decal preko njih, dobiti detaljiran izgled, a ipak zadrzati neku trodimenzionalnost, sto nije slucaj ako sve osmirglas pa ljepis decal....?
Strpljenje, dobra decal tekucina, i stvar savrseno funkcionira.... |
Sve bi to vrijedilo kada bi se "izbočenja" poklapala sa uzorcima na naljepnici.To ipak većinom nije slučaj.Da li si osobno probao tu mješavinu : reljefni panel/naljka? Jesi ? I ja, ali rezultat nikada nije bio nešto na što bi bio ponosan bez obzira na seting tekućine i strpljenje.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Hm, posto ja uglavnom a)ne nabavljam resine i aftermarkete, b) nemam ponekad toliko zivaca farbati bas svaku tockicu.... cesto koristim decale za cockpit.... Ok, nije nesto s cime se covjek treba hvaliti, ali eto...
Kod mene je shema jednostavna..... Decal+ravna ploha=zatvorena kabina.... decal+detaljirana ploha=otvorena kabina....
Ako se decal ne poklapa sa reljefom na dijelu, a nece se vidjeti bas toliko taj dio - ljepi i ne sekiraj se oko 1 ili 2 mm odstupanja.....ako ce se vidjeti - farbaj.... Iako, skoro sve makete koje su meni dosle u ruke u zadnje vrijeme imaju dobre detalje u cockpitu, a decali naljezu savrseno na sve izbocine/udubine, uz obilatu pomoc gunze tekucina, ponekad i alkohola.....
Ulgavnom, ofarbaj, prelakiraj glossom, ljepi decal, namaci tekucinom, lakiraj ponovo pa ces vidjeti kako si zadovoljan...... U 1/72 je takvo rjesenje prihvatljivo, za 1/48 neznam, mozda i nije..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
2 Reaper: a na koje Gunze tekucine misliš točno - odnosno kaj ti koristiš ??
Mr. Mark setter ??
Mr. Mark softer ??
ili koje točno ??
i opet mi niko nije rekao s čim se rijedi gloss lak?? ili se ne rijedi ?? i dali se može najnjeti kistom ili moram ab koristiti ?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
i jedan i drugi..... mozda nepotrebno, mozes opaliti odmah sa softerom, ali ja stavim obadva, da se jednako trose hehe....
Rijedis sa vodom, ili voda+alkohol, ili original razrijedjivac.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| VooDoo
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 8:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: |
Rijedis sa vodom, ili voda+alkohol, ili original razrijedjivac.... |
znaci ista stvar kao boje ?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Pro 08, 2008 9:00 pm Naslov poruke: |
|
|
pa da....isto je......
ali nemoj da ja budem kriv, prvo provjeri dali decal odgovara detaljima na dijelu.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|