Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Sub Stu 15, 2008 2:45 pm Naslov poruke: 1/350 YUKIKAZE: Tamiya vs. Hasegawa - face to face |
|
|
Evo ja sam pogledao prve in-box slike Tamiyinog Yukikazea. Kako su neki od vas tražili od Skukija usporedbu maketa ovih proizvođača, ja ću samo ukratko iznijeti svoja zapažanja utemeljena na ovome što se trenutno na ovaj način da vidit. Nadam se da se Marko neće ljutit. Tamiyinu maketu nemam, ali imam Hasinu u radu tako da sam dobro upoznat sa svim njenim vrlinama i manama. Dakle:
- obje makete su 1/350 i obje prikazuju razarač u njegovoj finalnoj konfiguraciji iz 1945. kada je pratio YAMATA u njegovoj samoubilačkoj Ten-Go operaciji. Znači, za prikazati 1/350 YUKIKAZEA (ili nekog drugog iz klase Kagero) u early-war fitu (s trećom topovskom kulom, bez Type 13 radara i "nabildanog" malokalibarskog PZ topništva, itd. itd.) preostaje nam još uvik Hasina 1940 maketa
- Tamiyina maketa ima opciju full-hull/waterline; Hasegawina samo full-hull. S obje makete se dobije display stand i nosači, ali Tamiya daje i vijke za te nosače, Hasegawa ne
- trup se sastoji od dviju polovica i identičan je na obje makete, s demagnetizirajućim kabelom i brodskim oknima. Kako je spomenuto, Tamiya daje zasebno podvodni dio trupa, s montiranim ljuljnim kobilicama i gondolama pogonskih osovina. Hasegawa te dijelove daje zasebno i bilo je potrebno nešto kita prilikom njihovog upasavanja. Ukoliko se odluči za w/l inačicu, zanemariti posljednje dvi opaske
- obje makete imaju spruove zapakirane u plastične vrećice
- obje makete na identičan način daju palubu iz tri dijela: kao pramčanu sekciju, glavnu palubu i krmenu sekciju
- u pogledu dekala, Hasini su bogatiji i bolji. Doduše Tamiya daje ime broda na krmi u hiragani (Hase to nema), ali je isto tako napravila veliku glupost davši ime broda na bokovima u katakani jer su ta imena uklonjena sa svih carskih razarača prve linije zaključno s krajem ´42/početkom ´43. Još će veća glupost biti stavit to na maketu
- obje makete imaju prozirne dijelove: staklo reflektora i prozore zapovjednog mosta. Staklo reflektora je iskoristivo, prozore ne preporučam zbog "efekta pepeljare"
- obje makete imaju metalne dijelove. Dok Hasegawa daje samo sidreni lanac, s Tamiyom se uz njega dobiju i metalne pogonske osovine
- Tamiya daje PE set, Hasegawa ne. Koliko god taj PE set bio osnovan i jednostavan, ipak daje jetkanu antenu radiogoniometra i Type 13 radar što je triba pozdraviti
- obje makete imaju pogrešne platforme Type 96 topova (ispred mosta i oko krmenog dimnjaka), sa štitovima umisto 2-bar ogradicama
- obje makete daju trocijevni Type 96 top na platformi ispred mosta. Pogrešno, tu je bio dvocijevni top. Nijedan japanski razarač nije imao trocijevne Type 96 topove tako visoko na pramcu (stabilitet), to je bila privilegija samo težih jedinica
- struktura mosta se na Tamiyinom sastoji od 3 dijela (upasavanje, lijepljenje, kitanje?), Hasin je svakako bolji jer je iz komada
- torpedni lanseri i 127 mm kule su također usitnjene na 3 dijela, Hase sve to daje iz komada
- raspored jednocijevnih Type 96 topova duž palube je pogrešan na obje makete, mada je Tamiyin u svojoj "pogrešnosti" točniji (koji paradoks... )
- sastavnice su pregledne kod obje makete. Obje daju kratku povijest razvoja klase Kagero i ratni put YUKIKAZEA. Što se tiče bojanja, Tamiya daje brojeve za svoje boje, Hase za Gunze
- unutarnji dio Tamiyine kutije skrojen je po mjeri tako da služi za transport dovršene makete na izložbe, natjecanja... Jako lipo
I što reći na kraju? Obje makete su jako dobre i detaljne i izbor ovisi isključivo o osobnim afinitetima prema nekom proizvođaču. I jedna i druga imaju svoje prednosti i nedostatke. Tamiya daje mali PE set, w/l opciju, vijke za nosače, metalne pogonske osovine, kutiju za transport gotove makete; Hasegawa ima bolje dekale i bolje riješene topovske kule, torpedne lansere i strukturu mosta. Po meni Tamiya bi bila bolji izbor za OOB od Hasegawe, ali i neki nedostaci na Hasegawi nisu ništa što prosječan maketar ne bi mogao doraditi ili popraviti.
Ja ipak (zasada! ) neću ulaziti u investiranje u ovu maketu, imam Hase i razlike su zanemarive, a osim toga Lion Roar set za Hasinu maketu daje neslućene mogućnosti superdetaljiranja (mada je u nekim stvarima zaista overkill jer je perverzno mijenjati jetkovinom neke plastične detalje koji su zaista odlični). Ako nekad opet poželim sebi složit još jedan late-war Kagero (hmmm, HAMAKAZE...), vjerojatno ću se odlučit za Tamiyu.
P.S. Kažem hmmm, jer mi je palo na pamet da se sad može radit skoro kompletna Yamatova pratnja:
Tamiya 1/350 Yamato
Hasegawa 1/350 Yukikaze
Hasegawa 1/350 Isokaze
Trumpeter 1/350 Suzutsuki
Tamiya 1/350 Yukikaze
Imam sve makete osim zadnje, a Tamiyin Yukikaze se može radit kao Hamakaze!
Kvragu!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Sub Stu 15, 2008 3:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma sta bi se ljutio, hvala na usporedbi.
ako netko ima hase i misli mijenjati za tamiyu mozda ne bi bilo smisla, onako opcenito i objektivno ( ja znam da bi ja mijenjo, al to je subjektivno).
Medjutim, onaj tko nema niti jednu a misli slagati taj brod, za njega dvojbe nema. Tu dolazi u obzir samo tamiya, po mome.
Jednostavno, onaj tko je radio I-400 zna o cemu pricam. Pocevsi od same plastike, detalja, izvedbe, cistoce a da ne govorim fita i svega ostalog, tamiya tu nema premca.
Ja cu korisiti lion roar na tamiyu i stavit cu ga odmah u rad kad dodje, a staviti cu da upotpunim ovu usporedbu slike jedne makete uz drugu, ond dijelova. _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Sub Stu 15, 2008 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala dečki poučno mi je ovo čitati, ne poznajem klase brodova o kojima govorite, tako da je svaki tekst na hrv dobra i poučan! Hvala!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 16, 2008 12:09 am Naslov poruke: |
|
|
| mskukan Napisao/la: | | a staviti cu da upotpunim ovu usporedbu slike jedne makete uz drugu, onda dijelova. |
Svakako učini to.
I Akagija kad dođe!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Sri Stu 26, 2008 8:18 pm Naslov poruke: |
|
|
pozdrav,
evo stigla maketa. nisam slikao niti nista, jednostavno kasno dodjem doma pa mi se nist neda.
Nego htio bih vas zamoliti ako imate mozda kakve linkove na knjige o Yukikaze.
Drazene, i ostali, koja je bolja Morska monografija ili Morski profil?
hvala svima unaprijed _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 26, 2008 10:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Profile Morskie #24 - Yukikaze je dobra referenca. Doduše poput ostalih PM izdanja mora je se koristit s oprezom (nešto stvari unutra je netočno), ali je jedna od boljih iz serije. Ja sam svoju nabavio s WEM-a, 12.50 funti
http://www.whiteensignmodels.com/acatalog/Online_Catalogue_Profile_Morskie_156.html
Najbolja je svakako Gakken #19 o klasi Kagero. Kao i većina Gakkena je OOP, ali poneki primjerak se zna s vrimena na vrime ukazat na ebayu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Sri Stu 26, 2008 10:13 pm Naslov poruke: |
|
|
da, bas sam ju i ja gledao na wemu. tnx _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|