Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Boja na M3 Stuart-u 1. tenkovske brigade NOVJ 1944-45?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Remy

Član od: 29 Ruj 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 17, 2008 2:50 pm    Naslov poruke: Boja na M3 Stuart-u 1. tenkovske brigade NOVJ 1944-45? Citiraj ovaj komentar

Da li netko zna, koja bi boja bila prikladna za tenk M3 Stuart-u 1. tenkovske brigade NOVJ u razdoblju 1944-45 (Tršćanska operacija)?

U nedoumici sam između "Olive Drab", "Field Green" ili čak "Sand Armor"?

Gledao sam fotografije partizanskih tenkova, li one su crno-bijele, te se ne razaznaje, kojom su bojom bili prebojani. Čak sam na jednoj fotografiji vidio partizansko oklopno vozilo obojano u šarenom uzorku na uzoru na njemačka oklopna vozila u razdoblju 1944-45.

Svaki konstruktivan prijedlog je dobrodošao.
T34
Gost
PorukaUpisano: Pon Stu 17, 2008 4:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Joj...
Slušao sam često o smeđoj, ili kako ti kažeš čak i pustinjskoj boji tih Stuarta...
Ja osobno smatram da je navedeno besmislica - riječ je o smeđkastoj prašini i zemlji koja se nataložila na vozilima s vremenom.
Stuarti vezije A3 koje su isporučeni navedenoj jedinici proizvedeni su u Sjedinjenim Državama gdje su se sva vozila bojala u Olive Drab a ovde bi se radilo o uzorku istoimene boje iz 1943. godine.
Britanci obično nisu prebojavali ta vozila - ista nisu korištena koliko je meni poznato sa transportnih brodova stigli su ravno u trenažne kampove u Sjevernoj Africi.
Dakle, radi se o Oliive Drab izvorno američkog porijekla a Britanci imaju svoju verziju te boje koju u točnoj nijansi možeš naći u WEM-a.
LC ima 4 nijanse (plus dvije već "faded") te MM 1 nijansu ( plus jedna Faded) Olive Drab boje...
Ukoliko misliš drugačije moj ti je savjet krenuti od Olive Drab prema Field Drab ( maslinasto smeđa) nijansi...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Stu 17, 2008 4:43 pm    Naslov poruke: Re: Boja na M3 Stuart-u 1. tenkovske brigade NOVJ 1944-45? Citiraj ovaj komentar

Remy Napisao/la:
Čak sam na jednoj fotografiji vidio partizansko oklopno vozilo obojano u šarenom uzorku na uzoru na njemačka oklopna vozila u razdoblju 1944-45.

Svaki konstruktivan prijedlog je dobrodošao.
Što se tiče Stuarta, T-34 je to lijepo elaborirao, a što se tiče kamuflaže tu su u pitanju ili izvorna engleska kamuflaža na vozilima AEC koja je nanošena u površinama crne boje ili lokalno obojana kamuflaža. Npr. na partizanskoj modifikaciji Stuarta-Stuart Flak je uočljiva kamuflaža aplicirana nakon preuređenja tenka. Koja je boja aplicirana na originalnu teško je reći. Najvjerojatnije prva prikladna iz skladišta-iz ratnog plijena ili savezničke pomoći. Inače, Englezi su tzv. Stuart Honey varijantu bojali u svoje kamuflažne boje. Doduše, mislim da ni jedan Honey nikad nije stigao do Partizana.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Pon Stu 17, 2008 9:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da malo pojasnimo.
Vozila na kojima je izvođena obuka u Africi su tamo i ostala. U Italiji su dobijena nova.

U rujnu 1944. dobiveni su tenkovi M3A3 te je u brigadi bilo novih i rabljenih M3A3. Na nekima su jasno vidljive britanske registracije T........

Popunom je početkom 1945. u brigadu došlo i nekoliko M3A1 (Honey). Pogotovo je na njima bilo puno britanskih oznaka i natpisa.
Prvi tragovi maskiranja šarama vidljivi su već na vozilima u Šibeniku no onaj iz Trsta je već napredniji dizajn.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
T34
Gost
PorukaUpisano: Pon Stu 17, 2008 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, često se na svim vozilima koja su od strane Saveznika isporučena bilo kome vide još originalni registracijski brojevi.
Britansko "T" sinonim je za tenkove (ne znam dali i oklop u cjelini) od "vehicle, tracked" što je kod Amerikanaca "W".
Ako ništa drugo, dokaz da nisu prebojavani...uglavnom Very Happy
Natrag na vrh
Remy

PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 9:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se s konstatacijom o zaprašenosti vozila, koje onemogućava jasno razaznanje boja, međutim jedina prava dilema je između Olive Drab i Field Green. Slažem se s kolegom da su M3 Stuart vozila zbog ratnih neprilika poslije prijevoza direktno s brodova slani u pustinju u borbu protiv Rommelova korpusa, stoga prirodno sam pomislio Olive Drab!? Međutim, poslije su Britanci vozila dali NOVJ, a svima je poznat britanski običaj da pokupe sve s bojišta u poluizgorenom stanju, preprave i prebojaju u poljskim ("field") radionicama. Dodatno mi je u glavi ostala maketa M3 Scoutcar NOVJ koji ima neku pješčanu boju!?!
Moja temeljna pretpostavka da su M3 Stuart tenkovi bili u "Olive Drab" boji, te zaprašeni tijekom upotrebe po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH (ratni put 1.tenkovske brigade).

Vezano uz tzv. "M3 Stuart Flak", to bi bilo prikladnije nazvati M3 Stuart PAK jer je na vozilu tenka stavljen njemački protuoklopni top PAK 40
(Poznata partizanska "Panter" priča). Smile
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Remy Napisao/la:
Slažem se s konstatacijom o zaprašenosti vozila, koje onemogućava jasno razaznanje boja, međutim jedina prava dilema je između Olive Drab i Field Green. Slažem se s kolegom da su M3 Stuart vozila zbog ratnih neprilika poslije prijevoza direktno s brodova slani u pustinju u borbu protiv Rommelova korpusa, stoga prirodno sam pomislio Olive Drab!? Međutim, poslije su Britanci vozila dali NOVJ, a svima je poznat britanski običaj da pokupe sve s bojišta u poluizgorenom stanju, preprave i prebojaju u poljskim ("field") radionicama. Dodatno mi je u glavi ostala maketa M3 Scoutcar NOVJ koji ima neku pješčanu boju!?!
Moja temeljna pretpostavka da su M3 Stuart tenkovi bili u "Olive Drab" boji, te zaprašeni tijekom upotrebe po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH (ratni put 1.tenkovske brigade).

Vezano uz tzv. "M3 Stuart Flak", to bi bilo prikladnije nazvati M3 Stuart PAK jer je na vozilu tenka stavljen njemački protuoklopni top PAK 40
(Poznata partizanska "Panter" priča). Smile
Postojala je modifikacija sa četverocjevnim flakom i sa PAK 40/75mm, dakle Stuart Flak i Stuart PAK, a priča o uništenju Panthera je u stvari događaj kad je Partizanski AEC uništio Stug... U knjizi Dinka Predoevića o savezničkom oklopu na tlu Hrvatske ima veliki broj fotografija svih varijanti Stuarta. Na ovogodišnjim maketarskim natjecanjima se mogla vidjeti odlična maketa Stuart Flak 1/72 koju je napravio član ovog foruma Zdravko. On se odlučio za kamuflažu u zelenoj boji.

Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 12:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ti primjer modificiranog AFVovog Stuarta M3A3 od Steve Zaloge....M3A3 with Pak 40 (Yugoslav).
http://www.missing-lynx.com/gallery/allied/szm3a3pak40.htm

Tu češ najbolje vidit koju boju koristit za svoj M3A3.... Po meni, to ti je Olive drab.
Natrag na vrh
Remy

PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se s kolegom Grunfom, vezano za uništenje samovoznog topa STUG III, 1945 na Kordunu od strane tenkovskog voda NOVJ sastavljenog od dva AEC vozila i jednog vozila Stuart PAK 40. Navodno prema izvješću, STUG III je uništen u zasjedi direktnim pogotkom na gotovo "point blanc" razdaljini od strane AEC vozila vjerojatno naoružanog sa topom šestfuntašem. Međutim, sumnjam da se na vozila Stuart mogla izvesti učinkovita konverzija s FLAKom tj. PZ 88 mm topom, čiji bi povratni trzaj mogao i prevrnuti tijela vozila Stuart. Znam svugdje se navodi Stuart Flak, čak se navodi 4 navodno konvertirana Stuart Flak-a. Međutim ne sjećam se da sam igdje vidio fotku navodne konverzije, a čak sam vidio sliku parkiranog Stuart PAK-a ispod kojeg je pisalo Stuart Flak. Ne bi bio prvi slučaj da se top PAK 40 pomiješa s FLAK-om, to je bio čest slučaj u Francuskoj, Belgiji itd. 1944-45. gdje su angloameričke pješačke postrojbe namjerno ili nenamjerno proglašavali 9/10 uočenih topova FLAK-ovima.
Ali, vratimo se temi, pogledat ću preporučenu knjigu i fotografije vezane uz Stuart Flak.
srdačan pozdrav, Smile
YSub

Član od: 09 Lis 2006
PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 3:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Znam svugdje se navodi Stuart Flak, čak se navodi 4 navodno konvertirana Stuart Flak-a. Međutim ne sjećam se da sam igdje vidio fotku navodne konverzije,

pogledaj prvu Dinkovu knjigu ....

a imaš i u Militaria Croatica
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 4:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YSub Napisao/la:
Citat:
Znam svugdje se navodi Stuart Flak, čak se navodi 4 navodno konvertirana Stuart Flak-a. Međutim ne sjećam se da sam igdje vidio fotku navodne konverzije,

pogledaj prvu Dinkovu knjigu ....

a imaš i u Militaria Croatica
Radi se o lakom PZ četverocjevnom 30mm, a ne o Flak 88.

Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 4:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:

...a gdje si sad ti otišao, Flak 38 ili Erika je 2cm.
Četverocijevne 103/38 ili ti Jaboschreck nisu vidjele Jugu.
Natrag na vrh
Remy

PorukaUpisano: Uto Stu 18, 2008 4:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Grunf je u pravu, ne radi se o 88 mm FLAK-u nego o višecijevnom PZ topu. Da potvrdim koleginu tezu navodim izvor sa neta članak je naziva "Field modifications and conversions to Allied vehicles. " sa web site-a www.ww2f.com:

"Once Yugoslavia fell to the Germans, partisan units were formed. Using captured equipment, they formed the 1st Tank Brigade in July 1944. 75 American M3A1 - A3 Stuart light tanks were supplied by the British.

The Yugoslav 1st tank brigade was organized near Bari, on the Adriatic coast, and equipped with the M3A3 and a handful of the older M3A1 version of the Stuart family. A total of 56 tanks and 9 AEC armored cars were delivered by the Allies to the town of Dubrovnik, and supported the Yugoslav 4th Army. In November 1944, the unit captured the town of Sibenik, and found a variety of German equipment, still in working order. This included, a German 7.5 cm Pak 40 anti tank gun, some Renault UE carriers and some 2 cm quadruple flak guns. A brigade mechanic named Vlajko suggested that they use the captured weapons to upgrade the Stuarts. The upgrades simply removed the turrets and added supports for the guns as well as some armor to protect the crew. The tank destroyer version with the Pak 40 lasted throughout the campaign and were encountered by New Zealand troops in the contested city of Trieste at the end of the war.

Daniella Carlsson adds this information about the conversions:

"About the M3A3 with an Pak50 75mm gun, Bow MG was removed, ammo storage was ~25 rounds, side armor around gun was made from destroyed SdKfz-251. Total of 5 were converted and 3 were still operational in 1949. Other interesting conversions of 1st Tank Brigade included:
- M3A3 with quad 20mm Flak-38V (four converted)- M3A1 with 81mm mortar (two converted)
- M3A3 with 150mm sIG33 (one, destroyed in first action)".

toliko od mene,
pozdrav, Smile
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Stu 19, 2008 11:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:
Grunf Napisao/la:

...a gdje si sad ti otišao, Flak 38 ili Erika je 2cm.
Četverocijevne 103/38 ili ti Jaboschreck nisu vidjele Jugu.
Brži prst na tipkovnici od mozga.. Embarassed

Natrag na vrh
Remy

PorukaUpisano: Sri Stu 19, 2008 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Radi se o četverocijevnom FLAK 38V, izvor predstavlja knjiga Dinka Predoevića, Oklopna vozila i oklopne postrojbe u drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj-I. dio, slike 30. i 31., navodno na str. 19. Slike nisam vidio, vidio ih je kolega. Tako ako lažu mene, ja lažem Vas. Very Happy

molim neka netko potvrdi ili opovrge? Confused
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma