Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 4:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat:
"oni su me uvjeravali kako ovi i dalje posjeduju mašineriju za proizvodnju zrakoplova čak da su ponudili i RH i BIH obnovu proizvodnje G4 Super Galeba...."
Ovo je netocno. Tocno prije agresije na BIH, 1992. pripadnici "JNA" su razmontirali i odnijeli sve iz Sokola, ukljucujuci i strojeve. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5423 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 5:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam kažem ono kaj su oni meni rekli. I ja sam bi skeptičan glede proizvodnje čak sam ih pital da sam čul da su srbi sve odnjeli ,ali su me oni uvjeravalu da je dobar dio strojeva ostao i uz malu pomoć oni bi pokrenuli proizvodnju. Zbilja nisam imal razloga ne vjerovati im ,ljudi su se pristojno predstavili ,kažem pokazali ni skice za bespilotnu letjelicu ,prićali na kojim su projektima radili u Sokou ,poslje sam i vidil njh na fotkama s prezentacije tog simulatora za MiG tak da ne dvojim u njihiv identitet...  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 22, 2006 3:22 am Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | Marin Napisao/la: | | Ja bi samo rekao da je u Zadru u jednoj od 4 vojarne, odmah nakon rata (1992 g.) bio jedan Republic F-84 G Thunderjet i da smo ga mi obilazili i skidali suvenire (donijeli smo pilu za željezo i otpilili palicu), ja sam uzeo neki stini suvenir, više se i ne sjećam što. Nije problem u nama koji smo uzeli par suvenira pa čak ni u onima koji su ga totalno dokrajčili več u onima koji nisu poduzeli ama baš ništa da to spriječe. Tužno ali istinito. |
Jok, nije bio problem u vama  |
Pa naravno da nije problem u balavcima od 13, 14, pa čak i 19, 20 godina, jer se u tim godinama nitko nije formirao kao osoba i nije u potpunosti odgovoran za svoje postupke. Ljudi rade ono što im se dozvoljava. Znam da sam sada malo zafilozofirao i da ovo zvući Američki (uvijek je neko drugi kriv) ali ovo govorim iz prakse a ne teoretski. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krkan
| | Član od: 21 Velj 2006 | | Poruke: 165 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Ned Ožu 05, 2006 9:45 am Naslov poruke: |
|
|
U svakom slucaju ove olupine bi na neki nacin trebalo sacuvati. Koliko neki od tih aviona uopce vrijedi na trzistu? Da li bi se od prodaje nekih mogla financirati restauracija ostalih? sto je s Muzejom Vazduhoplovstva u Beogradu? Da li bi sa sukcesijom mogli dobiti neke od tih eksponata? Da li uopce postoji volje i mogucnosti da se kod nas napravi nekakvi muzej kako ne bi recimo kod Karlovca oni eksponati dalje bili unistavani?
Od samog kukanja i fotografiranja zalosnog stanja nema nista. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5423 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 05, 2006 9:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je ćini mi se vrlo zanimljiva tema. Ali kao i za većinu dobrih stvari u ovoj zemlji nema interesa kako odgovornih tako i širokih masa (većina mojih frendova i poznanika će na ove fotke recimo reći da je to hrpa željeza koju treba maknuti na Jakuševac ).Osobno sam dao prijedlog kam s tim ostacima ,recimo sve skupiti na Udbinski aerodrom koji se ne koristi skloniti ih na zatvoreno , skupiti ekipu strućnjaka i nas entuzijasta te vikendom malo po malo kopati i restaurirati sve u skladu sa mogućnostima (pa bi recimo od par aviona sklepali jedan koji bi pošteno izgledal). Što se tiće suksesije nad avionima u muzeju u Surćinu mislim da šanse da nešto iz tog muzeja pređe granicu su NULA pa mi nemremo vratiti stvar koje su odnesene za vrijeme Domovinskog rate ,a kamo li nešto što je bilo iz 2sv. rata. A ekipi iz muzeja sigurno na sramotu ide kaj imaju svjetski raritet (Fiat G50) koji ćući u deponiju ,a na njega sugurno polažemo prava ,sam normalmo kojeg glavonju kod nas boli k.... za to  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krkan
| | Član od: 21 Velj 2006 | | Poruke: 165 | |
|
Upisano: Ned Ožu 05, 2006 11:29 pm Naslov poruke: |
|
|
kad smo kod G50 vodi se vec duze prica na ABG-u, pa oga zanima nek se logira  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Ožu 05, 2006 11:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Ovo je ćini mi se vrlo zanimljiva tema. Ali kao i za većinu dobrih stvari u ovoj zemlji nema interesa kako odgovornih tako i širokih masa (većina mojih frendova i poznanika će na ove fotke recimo reći da je to hrpa željeza koju treba maknuti na Jakuševac ).Osobno sam dao prijedlog kam s tim ostacima ,recimo sve skupiti na Udbinski aerodrom koji se ne koristi skloniti ih na zatvoreno , skupiti ekipu strućnjaka i nas entuzijasta te vikendom malo po malo kopati i restaurirati sve u skladu sa mogućnostima (pa bi recimo od par aviona sklepali jedan koji bi pošteno izgledal). Što se tiće suksesije nad avionima u muzeju u Surćinu mislim da šanse da nešto iz tog muzeja pređe granicu su NULA pa mi nemremo vratiti stvar koje su odnesene za vrijeme Domovinskog rate ,a kamo li nešto što je bilo iz 2sv. rata. A ekipi iz muzeja sigurno na sramotu ide kaj imaju svjetski raritet (Fiat G50) koji ćući u deponiju ,a na njega sugurno polažemo prava ,sam normalmo kojeg glavonju kod nas boli k.... za to  |
To imaš pravo samo nisu ni Srbi glupi znaju oni to ali nemaju love ko ni mi
Za G-50 su im talijani nudili Tornada i još nešto ali su ih ipak odbili, a isto tako imaju i FW-190 pa čuči u deponiju.
Zato je mene FIZIR u TM jako razveselio i najave ostalih koji su pred završetkom. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Pon Ožu 06, 2006 2:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Znaci znanja imamo. Imamo i resursa ako se ne varam u Velikoj Gorici. Imamo i hrpe aviona koji su nebrigom postali opasni otpad. Kad bi se sve to uspjelo ujediniti i napraviti rekonstrukcije opasnog otpada projekat bi se vjerujem financirao sam po sebi. Zanima me koliko jedan Sabre ili F84 vrijedi? Sto se tice sukcesije trebali bi svi biti aktivniji i postaviti pitanje oko toga. Isto tako morao bi se staviti moratorij na prodaju i aviona i brodova i helikoptera koji su sada u VJ do okoncanja sukcesije. Moglo bi se dogoditi da nesto i dobijemo ali je to vec prodano grcima ili Libiji a novaca nema. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pet Tra 21, 2006 7:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| bosanac Napisao/la: | | Znaci znanja imamo. Imamo i resursa ako se ne varam u Velikoj Gorici. Imamo i hrpe aviona koji su nebrigom postali opasni otpad. Kad bi se sve to uspjelo ujediniti i napraviti rekonstrukcije opasnog otpada projekat bi se vjerujem financirao sam po sebi. Zanima me koliko jedan Sabre ili F84 vrijedi? Sto se tice sukcesije trebali bi svi biti aktivniji i postaviti pitanje oko toga. Isto tako morao bi se staviti moratorij na prodaju i aviona i brodova i helikoptera koji su sada u VJ do okoncanja sukcesije. Moglo bi se dogoditi da nesto i dobijemo ali je to vec prodano grcima ili Libiji a novaca nema. |
Priča oko sukcesije je čini mi se završena; muzejski i arhivski fondovi ostaju tu gde su zatečeni 1991 ako se ne varam (osim ako nije za konkretne pojedine slučajeve ugovoreno drugačije).
Dakle, najbolje po sve - a naročito nas ljubitelje - je da se dostupnost što više poboljša, t.j. da odlazak i poseta muzeju ili arhivu postane što lakša i normalnija (i češća) pojava, bez obzira u kojoj se državi nalazi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|