Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Iz Rusije s ljubavlju
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Markus

Član od: 18 Kol 2008
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sri Kol 27, 2008 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex Napisao/la:
Poky Napisao/la:
Jedno pitanje dal ovi betonski "tronošci" na kojima stoji fotogrf imaju kakvu namjenu ,il?

Služe da se valovi razbijaju o njih, a ne da tuku drito i rade rupe na đigi (lukobranu). Mi koristimo kamene gromade, barem kamena ima po Dalmaciji, jeftinije je Very Happy

E na to sam mislio. Negdje sam vidio i one što imaju oblik zvijezde. Nešto slično ježevima (mislim na "tank traps")
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Čet Kol 28, 2008 9:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Isprike kolegama mornarima i ostalim zainteresiranima (i sam sam među njima kad su Slave u pitanju...i ti njihovi impresivni protubrodski raketni plotuni za koje su sposobne) što ću malo zagaditi temu...no, čini li mi se ili je to na one dvije fotke kolone automobila ni manje ni više nego GAZ-ova 69-ka...i to u jako dobrom stanju? Wink

A sad nešto vezano za temu. Načuh nešto da Rusi spremaju nasljednika za Slave. Naime, Slave su zaista moćni borbeni strojevi...i kao samostalne borbene jedinice i kao dio postrojbe tipa udarne grupe. Ne samo da izgledaju moćno već su zaista vrlo gadan nedajbože protivnik...no, ti lanseri blješte na radaru k'o Betlehem. E sad...pitanje se odnosi na napredak u tehnologiji smanjenja radarskog odraza. Dokle su Rusi stigli i misle li uskoro učiniti nešto više po tom pitanju osim spremanja glavnog raketnog naoružanja u bunare pod palubom?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Essex
Gost
PorukaUpisano: Čet Kol 28, 2008 3:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bivše sovjetske, a sada većinom ruske, raketne krstarice klase Slava (Projekt 1164 Atlant) zanimljive su zato šta je riječ o brodovima koji su građeni kao svojevrsna pričuvna klasa brodova na klasični pogon, u slučaju da ne uspije program razvoja i gradnje bojnih krstaša klase Kirov s nuklearnim pogonom i s mnogim do tada još neprimjenjivanim tehničkim rješenjima. Kad se ti brodovi (Slava i Kirov) usporede vidi se da je riječ o sličnim ratnim plovilima, koncipiranim da mogu primit što veći broj raketa brod-brod, te snažnim PZO naoružanjem (zasnovanim na raketnom sustavu "Rif", S-300MPU). Ako se promatra vanjski izgled krstarice klase Slava vidi se da su zamišljene znatno konvencionalnije jer nemaju, kao kod Kirova, vertikalne lansere protubrodskih raketa, već su im te rakete smištene u polegnutim lanserima sa obje strane nadgrađa.
Slave su rezultat drastične promjene koja se tijekom 70-tih dogodila u sovjetskoj mornarici. Prema tadašnjoj političkoj odluci u potpunosti se mijenja uloga sovjetske RM u strategiji SSSR-a, pa njezina površinska komponenta dobiva ofanzivnu ulogu te se započinje s razvojem velikih ofanzivnih raketama naoružanih brodova, rezultat kojih su bili i Kirov, Slava, Sovremenny, Udaloy, Kuznjecov... Glavnim konstruktorom Projekta 1164 tada je imenovan V. Mutihin, idejni dizajn stvoren je 1973., a već godinu posli bili su dovršeni i detaljni nacrti prve Slave. Prva (i istoimena) jedinica ove klase porinuta je u srpnju 1979., a u sastav Crnomorske flote ulazi 1982. Njeno pravo ime tada još nije bilo poznato pa joj NATO-ov odjel za identifikaciju daje oznaku BLACKCOM-1 (BLACKsea COMbattant), a nakon toga identificirana je kao klasa Krasina, sve dok za vrime pokusne vožnje nije snimljena satelitima iz blizine i otkriveno njezino pravo ime. Za SLAVOM uslijedila su još tri, pa 1986. u sastav Sjevernomorske flote ulazi MARŠAL USTINOV, a 1989. ČERVONA UKRAINA ulazi u sastav Tihooceanske flote (iz rasporeda ovih krstarica očito je da je njihova namjena bila da budu potpora bojnim krstašima klase Kirov).
Sve 4 su građene u u škveru 61 Kommunara SY 445 u Lenjingradu, a posljednja, UKRAINA (ex VILNA UKRAINA, ex ADMIRAL FLOTA LOBOV) dovršena je 2002. za Ukrajinu kao admiralski brod.

Meni su općenito dragi ruski/sovjetski ratni brodovi, imaju taj "don´t mess with me" look. Ti brodovi neće ostat nikad zapamćeni po nekom revolucionarnom dizajnu ni po lipom izgledu, ali su sagrađeni kako bi služili svrsi i to uspješno čine
Natrag na vrh
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Čet Kol 28, 2008 3:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
no, čini li mi se ili je to na one dvije fotke kolone automobila ni manje ni više nego GAZ-ova 69-ka...i to u jako dobrom stanju? Wink
Shocked

stvarno...dobro si ovo uočio Very Happy Shocked
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Čet Kol 28, 2008 9:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema više MOSKVE, ali ostajemo i dalje u Sevastopolju.
Ovo je ANGARA, koliko je meni poznato posljednji preživjeli brod njemačke Kriegsmarine, bivša Hitlerova jahta i sovjetski ratni plijen iz II. svj. rata. Porinuta je 1938. kao HELA, u službu je primljena 1940. kao zapovjedni brod (Flottentender) njemačkih podmorničkih snaga. Tijekom II. svj. rata ugostila je mnogobrojne dužnosnike Trećeg Reicha (Hitler, Göring, Goebels, Himmler, Dönitz...).
Brod je preživio rat bez težih oštećenja, a nakon kapitulacije Njemačke krajem 1945. dodijeljen je SSSR-u. U proljeće 1946. ime joj je promijenjeno u ANGARA. Do 1949. je na Baltiku, kada je premještena u sastav Crnomorske flote kao luksuzna jahta za VIP osobe (u ovu svrhu 1956. uklonjeno joj je svo naoružanje, a 1982. u jednom specijaliziranom grčkom škveru kompletna paluba joj je presvučena plemenitom tikovinom). Iz službe je povučena 1996., neko vrime je ležala na mrtvom vezu a danas je ponuđena na prodaju (1,5 mil. USD).
Popis osoba koje su boravile na njoj je zbilja impresivan: od sovjetskih političkih i vojnih funkcionera (Staljin, Hruščov, Vorošilov, Mikojan, Žukov, Gorškov, Kuznjecov...) do raznih državnika (Tito, Nehru, Indira Ghandi, Enver Hodga...) pa čak i astronauta (Gagarin, Tereškova...)
Posljednji svjetski trend upravo je kupnja i restauriranje ovakvih povijesnih brodova i njihovo pretvaranje u luksuzne jahte jer postoji klijentela koja je spremna bogato platit da bude dio povijesti koji svaki takav brod ima. Onassisova legendarna mega jahta CHRISTINA O najbolji je primjer toga, tako da se iskreno nadam da će ANGARA/HELA naći dobrog udomitelja

.
.
.
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Pet Kol 29, 2008 8:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo nisam znao Exclamation

Američki razarači i nekoliko evropskih vojnih brodova posječuju gruzinske luke a NATO vrh najavio pojačanje svog kontingenta u Crnom moru.
To mi se nikako ne sviđa Confused Šta god ja ili bilo tko mislio o Rusima, kontra je logici zezati ih u njihovom gnjezdu.

Koji smo glupani bili kada smo vjerovali u novi svijet i kraj hladnog rata i totalitarizma Rolling Eyes

Svakako se nadam, da če rakete ostati u lanserima.

Josip
Essex
Gost
PorukaUpisano: Pet Kol 29, 2008 2:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ti onda još malo slika Very Happy

Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Pet Kol 29, 2008 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Very Happy Hvala Essex, prava ljepotica koju valja ušminkat.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma