Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

ne znam koji naslov

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Faramir

Član od: 28 Kol 2007
Mjesto: Novi Zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 10:26 am    Naslov poruke: ne znam koji naslov Citiraj ovaj komentar

OK, imam enamel boje, sutra idem po kistove u Trakošćansku. Radi se o podmornici U-boot type XXI. No što više čitam postove sve manje znam. Dobit ću popizditis Cekic u glavu
1. Koliko sam skužio nije samo ofarbati maketu, treba još poslije farbanja nešto učiniti nekakav "wash"?? - Što je to??
2. Isto tako terpentin??
3. Još jedna stvar vidim ima raznih kistova - sintetičkih ali i od prirodnih vlakana (dlaka vjeverice i sl.) Koje uzeti i s čim ću ih poslije prati?? Nitro, ali koji opet ih ima više vrsta ako sam dobro upućen.
4. Da li kist umakati u bočice s bojom ili boju iz bočice pretočiti u neku drugu posudu pa tamo umakati???
Kako razrijediti, dobio sam neki razrjeđivač MM, u kojem omjeru i također da li nasuti u bočicu s bojom ili toi izmješati u drugoj posudi??

Evo riskiram da me zgazite kao neznalicu, ali nikad se nisam time bavio a ovo je moja prva maketa, pa želim svesti pogreške na najmanju moguću mjeru. Hvala Glavom u zid
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 1:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
sutra idem po kistove u Trakošćansku

Bojim se da tamo nečeš ništa naći.... Idi u Vukovarsku u Chipoteku ili u LoM..

Za ostalo sve ti stoji ovdje samo malo pročitaj postove, upotrijebi tražilicu, uzmi si vremena Very Happy

Ako koristiš enamel boje, kistove onda čistiš sa razrjđivačem, a akrilne sa vodom. Preporuka je da uz kistove imaš i AB. Rađe uštedi za njega, odrekni se par maketa i nabavi brush, maketa bu bilo uvijek.

Što se tiče bojanja,MM boje ne trebaš dodatno rjediti, bitno da ih dobro promješaš. Naravno razrjeđivač nikad ali nikad ne sipaš u originalnu bočicu sa bojom.

Uživaj!
Natrag na vrh
Faramir

PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e hvala našao sam preko tražilice o kistovima.
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 3:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="Tasma"]
Citat:
Što se tiče bojanja,MM boje ne trebaš dodatno rjediti, bitno da ih dobro promješaš.

Pogrešno.Model Master boje se i kod upotrebe kista trebaju razrijediti.Omjer razrijeđivanja ti nitko na žaliost ne može dati , to ćeš morati probati i odrediti sam.Svakako se ne razrijeđuju toliko kao kada radiš sa AB ali ipak su preguste za direktno nanošenje. A ovisi i o boji.
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 3:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Terpentin ti je tekučina sa kojom se razrijeđuju SLIKARSKE uljane boje i njime se čisti kist od njih, to ti netrena jel ove naše uljane/enaml boje nisu na istoj bazi. Terpentin bu ti trebal sam ak buš radil wash slikarskim uljanim bojama.
Wash je jedna od tehnika "postarivanja" makete, ukratko: kad ubojiš maketu preporučljivo je udubine i panele ,odnosno one djelove makete koje su i u stvarnosti udubljene pa će biti tamne zbog sjene zatamniti. To se najčešče radi washem on može biti na bazi slikarskih uljanih boja ,tuša ili maketarskih boja ,ali tu je važno da ako si prelakirao maketu akrilnim lakom za wash koristiš enaml boju i obrnuto. Princip je uvjek isti: boju ,tuš ili uljanu boju jako, jako razrijediš (tuš i akrilnu boju vodom ,a uljane boje njihovim razrijeđivačem) i tu razrijeđenu boju kistom nosiš na panele i udubine kad se lagano posuši višak obrišeš krpicom ,ako je ispalo loše ponovi postupak dok nisi zadovoljan. To je to uglavnom.
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 3:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Wash je u stvari tehnika isticanja detalja na maketi, makar sekundarno može biti upotrebljena i kao sredstvo "weatheringa" tj postarivanja makete odnosno prikaza djelovanja vremenskih prilika i okoline na maketu kakav bi bio u stvarnosti.
Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 6:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

von Stuck:
Citat:
Pogrešno.Model Master boje se i kod upotrebe kista trebaju razrijediti.

To je točno, moja greška, ali ponekad se mogu nanositi neke boje direkno iz bočice, a opet mislim da svatko može vidjet kad je boja pregusta Wink
Natrag na vrh
Faramir

PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Wash je jedna od tehnika "postarivanja" makete, ukratko: kad ubojiš maketu preporučljivo je udubine i panele ,odnosno one djelove makete koje su i u stvarnosti udubljene pa će biti tamne zbog sjene zatamniti. To se najčešče radi washem on može biti na bazi slikarskih uljanih boja ,tuša ili maketarskih boja ,ali tu je važno da ako si prelakirao maketu akrilnim lakom za wash koristiš enaml boju i obrnuto. Princip je uvjek isti: boju ,tuš ili uljanu boju jako, jako razrijediš (tuš i akrilnu boju vodom ,a uljane boje njihovim razrijeđivačem) i tu razrijeđenu boju kistom nosiš na panele i udubine kad se lagano posuši višak obrišeš krpicom ,ako je ispalo loše ponovi postupak dok nisi zadovoljan. To je to uglavnom.

Da li sam dobro shvatio:
1. ofarbam enamelkama
2. Udubine onda farbam jako razrjeđenim (s vodom) akrilom koji kad se posuši bit će tamnije boje????
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Kol 20, 2008 6:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stvarno je pohvalno kad netko pokazuje toliko zelje, volje i entuzijazma da nauci nesto, isproba sve tehnike, napravi vrhunsku maketu.......itd, itd....

Ali....da krenes ispocetka? Znas ono, skini dio sa okvira, obradi ga, ofabaj, zaljepi pa idemo na slijedeci..... Najgore je trpati od svega po malo, a posebice ako netko nezna ni osnove. To ti je prva maketa, budi sretan i zadovoljan sto ces je uopce raditi i uz malo srece i zavrsiti, pa kad nakupis iskustva u nekim osnovnim stvarima, puno lakse ces savladati nove tehnike i stvari.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Faramir

PorukaUpisano: Čet Kol 21, 2008 1:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imaš pravo, ja ko da lansiram raketu na mars. Idem ja napravit kako znam i umijem pa ću postat fotke kako je ispalo.

Aj sorry što ugnjavih, nema me dok ne završim maketu.
Hvala u svakom slučaju. Bjezidalje
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma