Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 1:36 pm Naslov poruke: Bf 109G ZNDH "crni 6"-identifikacija? |
|
|
Dakle, ovu, prvu, fotografiju sam danas prvi puta vidio (skinuo sa Axis foruma) i stavljam je ovdje kao početak rasprave... Vrlo je očito da se radi o pilotima 2 ZJ poredanim ispred Bf 109G 10 ili G 14AS, ali pilot koji je označen sa crvenom strelicom je ista osoba kao i na fotografiji već objavljenoj na ovom forumu (fotografija ispod). Gotovo je sigurno da se iza leđa pilota vidi vrh od broja 6. Pilot ima istu bijelu maramu oko vrata kao i na prvoj slici. Sve me to navelo na pomisao kako je u pitanju serija fotografija, gdje su se piloti slikali svi ispred Messera, a zatim i naš pilot sa bijelom maramom oko vrata. Malo je nategnut zaključak, ali, zar se ne bi moglo raditi i o istom avionu? Prva fotografija očito nije čitava, jer je krajnja lijeva osoba odrezana... Da li bi znalci mogli pokušati prepoznati nekog od pilota?
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 2:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro si to uočio i zaključio. Na fotkama je isti zrakoplovac 2. lovačkog jata, a lako moguće da je riječ o istom zrakoplovu. Ali to nije G-10. Crni broj zrakoplova, djelomično vidljiv, je ili 6 ili 16 ili 26. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 3:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni neki detalji isto više sugeriraju G-14AS...Ima li šanse detektirati koga od zrakoplovaca? Možda bi se po tome moglo datirati fotografiju? Ako se zna npr. da neki od ljudi na slici nije bio u jedinici u nekom periodu ili je tek došao i sl... Jedan od njih, peti s lijeva koji stoji, jako liči na pilota koji se slikao i ispred legionarskog MC.202...
Okvirno datiranje fotografije bi čak moglo pomoći u sužavanju izbora brojeva, ako je ranija od npr, veljače 1945, jer onda vjerojatno nije u pitanju visoki broj 26...?? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1045 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 3:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Prema onome što ja vidim, to bi mogao biti broj 2 ,jer se kod rukava vidi još neka mrlja, a uostalom iza pilota stane još jedan broj, 1 ili 2? _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Broj je 6, bez dvojbe. Imam tu fotku malo veću pa se vidi kod ramena 'završetak' broja i 'trbuh' šestice. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 7:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad malo bolje pogledam fotografije, možda se i prema njima već može suziti dataciju. Naime, stablo koje se vidi na drugoj fotografiji je golo bez lišća, a svi piloti omaju blatnjave čizme i cipele. To znači da je u pitanju ili jesen 1944 ili proljeće 1945. Predpostavljam da nije zima, jer bi sve bilo pokriveno snijegom, a drvo još nije prolistalo-ili je sa njega otpalo lišće? Da je jesen, ipak bi bilo još lišća po granama, a piloti izgledaju obučeni proljetno. Možda je malo hrabro, ali prema svemu bi fotografija mogla biti snimljena u ožujku do početka travnja 1945. Da je veljača, još bi bio snijeg, a da je kraj travnja ili svibanj, drvo bi već prolistalo. Prema tome, broj može biti 6,16, a možda čak i 26..! Da je u pitanju kasna jesen 1944, najvjerojatnije bi bio u pitanju br.6, jer, tada još nije bilo dovoljno aviona za tako visoke brojeve, ali onda možda ne bi bilo ni zvonimiraca. Prema traci na lijevom rukavu "našeg" nepoznatog pilota bi se moglo zaključiti da je pripadao legionarima sa istočnog fronta? _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 7:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Grunfe super fotka, i nova misterija koju treba riješiti.
Sviđaju mi se ove tvoje teze oko svega na fotki jako si to detaljno i fino razradio.
Baš mi ovi zrakoplovci ZNDH idu na živce zar su se na svakoj fotki morali tako stati ko manekeni ispred broja, mora da ni sami nisu svijesni kolike su nam muke s time zadali, a da toga nisu niti bili svijesni mogli su se samo za pola metra pomakli u ljevo ili desno.....  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 8:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Kad malo bolje pogledam fotografije, možda se i prema njima već može suziti dataciju. Naime, stablo koje se vidi na drugoj fotografiji je golo bez lišća, a svi piloti omaju blatnjave čizme i cipele. To znači da je u pitanju ili jesen 1944 ili proljeće 1945. Predpostavljam da nije zima, jer bi sve bilo pokriveno snijegom, a drvo još nije prolistalo-ili je sa njega otpalo lišće? Da je jesen, ipak bi bilo još lišća po granama, a piloti izgledaju obučeni proljetno. Možda je malo hrabro, ali prema svemu bi fotografija mogla biti snimljena u ožujku do početka travnja 1945. Da je veljača, još bi bio snijeg, a da je kraj travnja ili svibanj, drvo bi već prolistalo. Prema tome, broj može biti 6,16, a možda čak i 26..! Da je u pitanju kasna jesen 1944, najvjerojatnije bi bio u pitanju br.6, jer, tada još nije bilo dovoljno aviona za tako visoke brojeve, ali onda možda ne bi bilo ni zvonimiraca. Prema traci na lijevom rukavu "našeg" nepoznatog pilota bi se moglo zaključiti da je pripadao legionarima sa istočnog fronta? |
Pa ovo je prava detektivska priča! Nemojte mi zamjeriti, ali moram se malo našaliti, naime ove silne pretpostavke, iako sasvim korektne, podsjetiše me na stihove
"da je snijeg, već bi okopnio,
da su labudovi, već bi odletjeli"
Inače vjerujem da ste na dobrom tragu, ja nažalost sa svojim (ne)znanjem ne mogu biti od pomoći, ali upće ne sumnjam da ćete riješiti zagonetku, samo naprijed, nek se gospodin Poaro posrami!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| werewolf
 | | Član od: 21 Velj 2008 | | Poruke: 692 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 1:46 am Naslov poruke: |
|
|
Hmm, da se prikljucim.
Trebalo bi obraditi porijeklo svih pilota i izdvojiti one iz jaskanskoga kraja, sudeci po slici doticni pilot je dosta manji rastom a to me navodi na zakljucak da mu je falilo joda u hrani, posto je jod deficitaran u jaskanskom podrucju a tada se nije znalo za hormone stitnjace i uptrebu jodirane soli brijem da treba probati igrati na tu kartu  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
 | | Član od: 21 Sij 2007 | | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 7:52 am Naslov poruke: |
|
|
| Neznam zašto ali meni boja na zvonimirovom križu izgleda posve nova još se sjaji |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
| werewolf Napisao/la: | Hmm, da se prikljucim.
Trebalo bi obraditi porijeklo svih pilota i izdvojiti one iz jaskanskoga kraja, sudeci po slici doticni pilot je dosta manji rastom a to me navodi na zakljucak da mu je falilo joda u hrani, posto je jod deficitaran u jaskanskom podrucju a tada se nije znalo za hormone stitnjace i uptrebu jodirane soli brijem da treba probati igrati na tu kartu  | Vrlo duhovito. Ha Ha... Ostavit ću ovaj tvoj spam samo zato da svi vide kako su ovakvi postovi besmisleni...
Treba shvatiti da fotografije ZNDH Bf 109 gotovo i ne postoje, a ponajmanje one iskoristive za nas maketare. Poanta je u tome da se pokuša identificirati još koji avion osim "crnog 4" i "crnog 10". Za "crni 17" se djelomično zna kako je izgledao, a ovaj bi avion bio "crni 6"?? tek četvrti za kojeg bi se moglo bar djelomično odrediti kako je izgledao. Za one koji se bave maketarstvom vezanim za hrvatsku povijest, a posebno za "mračno" razdoblje NDH, ovakve teme su zanimljive. Poanta u detektivskom otkrivanju identiteta zrakoplovca na slici i okolnosti fotografije je ta da možda negdje postoji njegova letačka knjižica i upisani letovi u ožujku 1945 na npr. Bf 109 G-14AS br. 16, 6... Možda se i pronađe sam pilot ili netko od njegove rodbine koji ima ostatak fotografija...  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | Grunfe super fotka, i nova misterija koju treba riješiti.
Sviđaju mi se ove tvoje teze oko svega na fotki jako si to detaljno i fino razradio.
Baš mi ovi zrakoplovci ZNDH idu na živce zar su se na svakoj fotki morali tako stati ko manekeni ispred broja, mora da ni sami nisu svijesni kolike su nam muke s time zadali, a da toga nisu niti bili svijesni mogli su se samo za pola metra pomakli u ljevo ili desno.....  | Zanimljivo je to sa fotografijama iz ZNDH na kojima se ljudi poslažu tako da se ne vide oznake i brojevi ili se slikaju ispred aviona sprijeda, tako da se opet ništa ne vidi...Što je zanimljivo, to su uglavnom fotografije lovačkih aviona iz završnog perioda rata. Za to mogu biti dva razloga. prvi je cenzura-dozvola za fotografiranje samo ukoliko se ne vidi taktički broj aviona. Niti na službenim fotografijama iz časopisa Hrvatska krila se ne vidi ni jedan taktički broj na lovačkom zrakoplovu Bf 109..! Drugi je razlog možda to što dobar dio pilota krajem rata nije više volio ustaški režim, pa su namjerno izbjegavali fotografiranje ispred tih simbola? _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 11:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Minesweeper Napisao/la: | | Neznam zašto ali meni boja na zvonimirovom križu izgleda posve nova još se sjaji | Dobro si uočio. Očito je zvonimirac friško obojan. Kad se sjetim onog izguljenog i mat sa "crnog 4", onda je možda u pitanju avion koji je nedavno došao u eskadrilu... Da je u pitanju br.6 koji je došao u prvoj turi Messera, vjerojatno bi već bio prilično propao... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 1:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Vidio sam fotografije koje je dotični zrakoplovac sačuvao i na žalost, na njima nema ništa bolje od gore prikazanog...nema broja na zrakoplovu. I siguran sam da se nije slučajno naslonio baš na broj prilikom fotografiranja... _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 2:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa kako se zove čovjek, i jel ima letačku knjižicu?  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|