Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Lip 17, 2008 11:06 pm Naslov poruke: Neuspjele operacije HV-a; operacija UNA 1995. |
|
|
Pošto su se u originalnoj temi razbuktali duhovi pa je tema zaključana, ajmo probati ovdje nastaviti raspravu na ovu temu.
Operacija je danas malo poznata i možda se može i reći pomalo zataškana.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Una
Dakle očito je da je operacija smišljena na brzinu, bez pomne pripreme i plana i da su za nju znali samo određeni krugovi u HV. Sudjelovale su pojedine postrojbe 1. GBR (područje Dvora) i 2. GBR (područje Kostajnice i Dubice?).
Očito se smatralo da su Srbi na izmaku snaga i da ih samo treba otpuhati tj. da će jednostavno pobjeći kad ih se napadne i s malim snagama te je shodno tome napad otpočeo nepripremljeno i s nedovoljnim snagama.
Međutim naišli su na ogorčen otpor i operacija je prekinuta već idući dan te se pretvorila se u skupo "ispipavanje" protivnika jer je HV imala velike gubitke. Naime, ne samo da se Srbi nisu povukli nego su u borbu bacili sve što su imali. Tako je npr. u Bos. Dubici u borbu ubačena i jedinica pitomaca policijskih škola iz Banja Luke. Dan danas Srbi u Pounju 18. rujna slave kao veliki dan pobjede.
Neuspjehu je pridonijelo više faktora.
Kao prvo krivo su izabrani pravci napada; pošto je Una brza i plitka rijeka nije moguće postavi pontonske mostove za prijelaz tehnike.Stoga se išlo na zauzimanje postojećih (iako porušenih) mostova i postavljanje pomoćnih prijelaza za tehniku preko njih. Malo je nezgodno što su ti mostovi u naseljima
pa su i glavni pravci napada išli u naseljenim mjestima (Dubica, Kostajnica, Dvor-Bos. Novi).
A iz više primjera znamo kako to izgleda u gradskim borbama.
Zahvaljujući iznenađenju prvi val je uspio prijeći i zauzeti mostobran i zauzeti uži centar Dubice i Kostajnice. No ubrzo su se Srbi konsolidirali i pružili otpor. HV nije mogla puno pomoći postrojbama koje su već prešle, djelomično zbog nedostataka desantnih sredstava, djelomično zbog artiljerijske vatre, a priča se i da su neke postrojbe odbile ući u akciju na takav način.
Pomoćni pravci napada su bili zanemareni. Npr. susjed mi je pričao da su oni prešli Unu između Dubice i Kostajnice potpuno neometano, tamo se malo zadržali, ali nisu znali što dalje pa su se vratili nazad.
Također, plan je predviđao i pomoć 5. Korpusa armije BiH iz pravca Krupe i Otoke, ali oni nisu niti krenuli u akciju.
Sve u svemu, nije preostalo ništa drugo nego da se povuku.
Nadopunite ako netko zna još detalja ili ispravit ako sam nešto krivo napisao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 9:42 am Naslov poruke: |
|
|
Za sad neću obrisati ili zaključati ovu temu u startu, ali upozoravam sve koji pokušaju politizirati i pisati postove u suprotnosti sa pravilima OMF-a, da će biti odmah sankcionirani bez pardona! _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1717 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 9:45 am Naslov poruke: |
|
|
Prvo bih apelirao da se razni provokatori i ljudi koji nemaju ništa pametno za napisati ne javljaju jer mi je bezveze trošiti vrijeme na pisanje postova (a za ovakav post mi treba bar 45 minuta) koji će poslije biti zaključani i obrisani. Ako se oni već ne mogu kontrolirati nadam se da će moderatori svoje akcije usmjeriti na te pojedince, a ne na topic.
„Una“ jest smišljena na brzinu, pa čak bi rekao i improvizirana, ali ipak nije isplanirana i provedena toliko loše kao „Vihor“ jer je HV iz 1991 i HV iz 1995 dvije različite vojske.
Forsiranjem Une i spajanjem s 5. Korpusom ABIH, uz ofenzivu na području Mrkonjić grada HV, HVO i ABIH bi dovele Banja Luku u mat poziciju (ne ulazim u to što je pad Banja Luke bio nerealna opcija zbog političkih razloga).
Na području planirane operacije su bile postrojbe VRS objektivno lošije kvalitete (Laka Dubička brigada), 16. i 43. brigada (mislim da su se ove dvije uključile tek kasnije), najbolje postrojbe VRS (1 i 2. krajiški korpus) su se nalazili u istočnoj Bosni, i ako uključimo faktor iznenađenja koji je i realiziran, operacija nije zamišljena loše. Problem je što očito nije razrađena u dovoljnoj mjeri, tj. nije bilo detaljnog plana što nakon zauzimanja mostobrana.
Po planu dijelovi 1. i 2. gardijske brigade, domobrani 17. pukovnije (nisam siguran da li je 116. brigada bila uključena ili ne) trebali su uz potporu topništva i 57. brigade forsirati Unu i potisnuti VRS s desne obale Une kako više ne bi ugrožavali Kostojanicu, Dubicu i ostala hrv. mjesta uz Unu. Dakle, službeno je plan bio samo to, ne i daljnji prodor i spajanje s ABIH iako bi se vjerojatno da je operacija uspjela išlo i na to.
Planiran je desant na 4 mjesta, a realiziran na 3.
1. GBR je prešla Unu kod sela Matijevci. Čamci su bili u rukavcu vodotoka koji se tu ulijeva u Unu, a za prelaska rijeke dočekala ih je žestoka vatra srpskog topništva i pješaštva iz dobro utvrđenih položaja na rubnim dijelovima Bosanskog Novog. Bilo je gubitaka jer je gusta minobacačka paljba pogađala čamce, ali prijelaz je uspio i na drugoj se strani našla jedna
od postrojbi "Tigrova". Zadaća im je bila osiguranje mostobrana i priprema terena za prelazak ostatka snaga.
Na sličan način Unu je prešla i 2. GBR („Crne mambe“). Krenuli su uzvodno od mosta koji je
povezivao dvije Dubice, prešli su rijeku bez gubitaka, a domobrani 17.
pukovnije Sunja bez gubitaka su se našli na desnoj obali rijeke tek nekoliko
kilometara uzvodno od Bosanske Dubice. Pripadnici svake od tih postrojbi
organizirano su krenuli naprijed unatoč snajperistima i pješačkoj vatri koja ih
je dočekivala na svakom koraku. Ove jedinice su napredovale doslovno metar po metar.
U Hrvatskoj Kostajnici izvidničko-diverzantska postrojba je uz potporu 57.
brigade pokušala prijeći rijeku. Jedan dio vojnika se uputio preko mosta, ali
srpski snajperisti s druge strane bili su precizni. Bilo ih je malo, ali su
uspjeli vojnike HV-a zaustaviti i nanijeti im gubitke. Tek navečer je
izvučen dio ranjenika, a tijekom noći Srbi su minirali dio mosta, potpuno ga
onesposobivši za prijelaz. Drugi dio postrojbe nastojao je prijeći Unu uzvodno,
ali ta je akcija vise služila razvlačenju srpskih snaga nego sto je bila
ozbiljnija akcija prijelaza Une.
Zadaću prve etape akcije, postrojbe 1. 2. Gbr te domobrana uspješno
su obavile potkraj prvog dana. 1. gbr je ušla u dio Bosanskog Novog,
2. GBR u Bosansku Dubicu, a domobrani su čvrsto držali mostobran. Međutim,
tada je sve stalo. Više nije bilo inicijative, ali ni značajnije potpore. Vidjelo se da manjka snaga za veću akciju, pa se stekao dojam da je netko zakazao. Potpora 5. korpusa Armije BiH, koji je trebao krenuti s područja Bosanske Krupe i Otoke, potpuno je izostala, točnije rečeno korpus se nije niti pokrenuo s mjesta gdje je bio. Hrvatske postrojbe koje su prešle Unu ostale su na cjedilu, pa nije preostalo ništa drugo nego povratak na lijevu obalu, pri
čemu su se ponovno našli pod žestokom paljbom Srba koji su iskoristili predah za konsolidiranje. I 1. i 2. gbr osim poginulih, i mali su i određen broj nestalih (vode se kao takvi do danas)
HV je izgubio 60-80 ljudi, Laka Dubička brigada 32 vojnika, za ostale srpske postrojbe ne znam, te 12 civila (srpskih).
75% ovog teksta je preuzeto od Željka Grgunovića (MORH). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 1:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemam šta ni dopuniti ni komentarisati jer bi to značilo samo pametovati na prazno.
Hvala na postu, koji je vrlo poučan. Nadam se, da če biti još koji, da mi malo digne maglu sa tih zbivanja, koje sam kao adolescent pratio samo kroz filter TV-a.
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je ogledni primjer kako bi trebali izgledati postovi u ovoj i sličnim temama.
Mislim također da je ovdje nužno istaknuti još jednom ovaj dio iz pravila OMF-a:
Trivijaliziranje i politikantstvo vezano za Domovinski rat i vrijeđanje članova sudionika rata se kažnjava izbacivanjem sa foruma.
Ljudi, slijepo se držite toga, bilo da mislite sudjelovat s istočne ili zapadne "tribine". Član koji je jučer u ovoj temi vojno-redarstvenu akciju "Oluja" nazvao etničkim čišćenjem zbog toga je izbačen s foruma. U tom smjeru i s takvim posljedicama će ići ubuduće sve akcije protiv prekršitelja navedenog pravila, a teme se neće zaključavati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzer VIII Mouse
 | | Član od: 27 Ožu 2008 | | Poruke: 28 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 5:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo imam jedno pitanje, sta znaci skracenica GBR? _________________ HELL WAS FULL SO I COME BACK |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 5:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Gardijska brigada? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Panzer VIII Mouse
 | | Član od: 27 Ožu 2008 | | Poruke: 28 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 5:26 pm Naslov poruke: |
|
|
A dobro. Znao sam da je neka brigada, sad znam i ostatak. _________________ HELL WAS FULL SO I COME BACK |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 5:28 pm Naslov poruke: |
|
|
ma dajte bre ljudi ko sad hoce da prica o nacionalizmu i politiku ovo je maketarski forum i najbolje bi bilo da se svi drzimo do toga jer zato je i forum namenjen.mene ne zanima ko je sta i sta je bio u proslost i koje nacionalsti je jer to je glupo i prosto i vulgarno.mene zanima samo maketarenje i teme povezane sa maketarstvo.ovde sam clan iako sam srbin jer mislim da mogu puno toga da naucim od vas koji ste ipak stariji i iskusniji od mene i hocu da imam kontakte sa maketare na sve strane balkana i sveta.izvinjavam se ako poruka je ot ili ako sam neko uvredio ili iznervirao  _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Sri Lip 18, 2008 9:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zbog akcije Una smijenjen je general Vrbanac. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 19, 2008 9:50 am Naslov poruke: |
|
|
...malo sam pročistio temu od većine off topic komentara zato da se zadržimo na temi, a nastavak komunikacije van teme, molim, tko baš hoće-na PM. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Čet Lip 19, 2008 10:30 am Naslov poruke: |
|
|
| bosanac Napisao/la: | | Zbog akcije Una smijenjen je general Vrbanac. |
Zbog operacije Una...i one njegove famozne izjave o "jednokratnoj upotrebi"...je umalo razoružan, ulisičen i zatvoren...uz neke zločeste komentare da ima sreće što u Hrvatskoj više nema smrtne kazne...pa čak ni u ratnim uvjetima.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|