Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kako je to u stvarnosti
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 11:21 am    Naslov poruke: Kako je to u stvarnosti Citiraj ovaj komentar

Zdravo!

Kako i večina ovdje i ja se smatram nekakvim znalcem za vojnu tehniku i podošta sam i vidio do sada u živo ali...
U subotu sam bio u Mariboru na zrakoplovnom mitingu (jad od jada) na kome je bila prisutna i Slovenska vojska sa svojom mašinerijom. Čim su se mališani malo prorijedili, uspeo sam se na M-84 i sa svojih 1,89cm tjelesne visine spustio se na topnikovo sjedište.
ODVRATNO Exclamation

Još, da mi je neko zatvorio oba poklopca i počela bi klaustrofobija. A kako je tek u vožnji ili čak u bitci? Kako da se ne polomiš, izubijaš i oćoraviš kada sve štrči oko tebe a placa nema da ruku ispružiš?

Ljepo je praviti makete i smišljati narodne poslovice Twisted Evil

Josip
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 11:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Upravo tako. Confused Kao djelatna vojna osoba u više sam navrata davao počasti ili podršku na aeromitinzima u Puli. Jedna stvar koja mi je bila vrlo interesantna je visina pilota. Dok bi gledao u daljinu učinilo mi se da su niski zbog daljine. Međutim oni su (većina) zaista niski rastom. Naravno zamolio sam kolegu tehničara da sjednem u MIG-21 (u što bih drugo). Koljena su mi bila kod obraza jer je moja visina 1,87. Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
T34
Gost
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 11:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam kako su mi dali tenkove sa svojih 184 cm visine...
Nažalost iz mnogo razloga od kojih mnogi nisu do mene nisam nikad ni primirisao pravom vozilu.
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 12:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ko vam je kriv. Very Happy Ja sam dosta nizak (1.70), pogotovo za Dalmaciju di ima puno visoke ekipe ali zato pašem u oklop ko metak. U JNA su brzo uvidili moje komparativne prednosti pa sam vozio oklop uzduž i poprijeko Juge.

Inače, jednom sam negdje pročitao da se za pilote F-14 traži ekipa ne viša od 1.74. E di bi mi bio kraj da sam u Americi. Very Happy

Inače, stvar skučenog prostora je , kao i većina stvari u životu, stvar navike. Vrlo brzo profunkcioniraš unutar tenka bez problema.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 2:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče skučenosti prostora u vojnoj tehnici, to je čest slučaj, jer se ne može ugurati sva oprema i konstrukcijska rješenja, a da bude i gomila prostora. Što se tiče komparativnih prednosti (kako je rekao P-51), bilo je u povijesti ratovanja rjeđe i obrnutih primjera, kad su se niži piloti "gubili" u kokpitu npr. SE.5a ili P-47...Imao sam prilike sjesti u nekoliko aviona i helikoptera i mogu reći da je MiG-21 jedan od skučenijih.
Ipak, mislim da u tenkovima nema nikad previše mjesta. Ti si, Josipe, eto, utvrdio da posao tenkiste nije za tebe. Wink Zato ne može baš svatko biti pilot ili tenkista...Još je M-84 i luksuzan i prostran u usporedbi sa nekim tenkovima iz 2.sv.rata. Zamisli samo sjediti u talijanskoj Tanketi. Kad pogledaš u nju nije ti jasno kako unutra stane jedan čovjek, a kamo li dva, koliko ih je bilo u posadi..još kad se talijanski herojski tenkisti najedu vojničkog graha i krenu u bitku, pa kad im se dogodi što i većini heroja kad počne pucnjava.. Laughing

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Josip

PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljivo je to, da sam vojni rok služio kao topnik u BOV-3 i kako sam se unutar tog transportera osječao dosta ugodno na svim pozicijama ali to je više stvar navike i jednostavnijeg interiora.

Josip
101Airborne

Član od: 18 Svi 2007
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 2:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ni meni nekako nije bilo jasno kako su visoki ljudi uspjeli završiti u tenku. Moj rođak je visok 190cm i stavili su ga u tenk.
Zapovijednik 27. oklopne bojne 1. Gardijske brigade Tigrovi. Doduše to je bilo davno pa možda i nije više 27 bojna............ Confused

You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life.
Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 3:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja znam dosta ljudi koji su sluzili ko tenkisti u JNA...to su odreda svi ljudi niski rastom....ono, 170 maksimalno...stari mi je rekao da su na vojacenju bas jako gledali na visinu za tenkiste..ak si bio nizak, ne gine ti tenk Very Happy
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 5:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rusi su za pilote uviijek odabirali ljude manjeg rasta, jer su smatrali da manji ljudi imaju brže reflekse, stoga su i kabine ruskih zrakkoplova¸bitno manje (Juri Gagarin je recimo bio dosta mali, nisam siguran da je bio viši od 170 i nešto sitno). To se odnosi na stare tipove, dok su novi kao MiG-29, a pogotovo Su-27 dosta prostraniji. Oni su i veličinom bitno veći od prijašnjih generacija, što im to omogučava.

amerikanci su s druge strane uvijek radili malo prostranije kabine i pilote su uzimali i više. Procjena brzine refleksa se radila individualno, jer sama visina nije pravilo za brzinu refleksa.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Josip

PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moj pokojni susjed Mile Pavlin (poznati NOB pisac) bio se na kraju rata prijavio za pilotsko školovanje u SSSR-u, kamo je i stigao odmah poslje kapitulacije Njemačke. Na žalost, nije postao pilot lovca več bombardera Pe-2.
Uglavnom, bio je prilično nizak.

Josip
kuki

Član od: 27 Svi 2008
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 5:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao i piloti, tako i tenkisti moraju zavoljeti svoje "ljubimce" jer bez toga nema majstora. Josip je bio u četvorci tijekom izložbe, šteta što nisu pokazali punjenje školske granate jer bi mu to bilo još strašnije. Sva mašinerija što ju je vidio u sredini tenka služi da za 2 do 8 sekundi napuni dvodijelni metak u barutnu komoru topa.
U stranim zemljama pored toga da uđete u određeno vozilo vojska se pobrine da nešto i pokaže kako funcionira.
Postoji stara priča da rusi prvo naprave tenk a onda biraju vojnike dok na zapadu prave tenk oko vojnika.
Josip

PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 5:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U stvari 3-ojica u M-84. Da, pozamašna mašinerija u sredini kupole je bio automatski punjač topa, za kog Amerikanci vele, da zna često zagrabiti rukav i ruku kojeg člana posade Confused
U susjednom šatoru bili su izloženi 3 školski plavi projektili za 125mm gladkocijevni top.

Inače, jednom sam doživio demonstraciju terenske vožnje na klupi unutar BVP-a i to je bio jedan jedini put, da sam kao odrasla osoba molio boga, da izađem živ iz mašine a kada sam se spasio bilo mi je muka a i glava me boljela.

Josip
Hans von Konig
Gost
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 6:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam sluzio topom 130mm prostora ko u prici, a jednom sam na Jarunu sjeo na mjesto zapovjednika u T 55 i uopce mi nije palo napamet da se spustim do mjesta ciljaca jer bi se zaglavio,dok mjesto vozaca je sasvim prostrano.
Kolko sam primjetio najgora pozicija u tenku je ciljac jer u slucaju pogotka i zapaljenja tenka on mora pricekat prvo da izadje zapovjenik i to mu je odmah 50% manje sanse za prezivljavanje,a da ne govorim da zapovjednik bude ranjen i to je tako od nastanka tenkova pa do danas.
Natrag na vrh
Sir Oliver

Član od: 20 Lis 2006
Mjesto: Slav.Brod
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 6:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
U stvari 3-ojica u M-84. Da, pozamašna mašinerija u sredini kupole je bio automatski punjač topa, za kog Amerikanci vele, da zna često zagrabiti rukav i ruku kojeg člana posade Confused
U susjednom šatoru bili su izloženi 3 školski plavi projektili za 125mm gladkocijevni top.

Inače, jednom sam doživio demonstraciju terenske vožnje na klupi unutar BVP-a i to je bio jedan jedini put, da sam kao odrasla osoba molio boga, da izađem živ iz mašine a kada sam se spasio bilo mi je muka a i glava me boljela.

Josip

Ako su gurali ruku tamo gdje ne treba ,a za vrijeme automatskog punjenja topa nema potrebe niti vremena da se petlja sa rukama gdje im nije mjesto.
Uostalom postoje i zaštitne ograde koje bi trebale biti takođe postavljene na svoja mjesta a tada već treba imati peh pa da se desi nešto kao gore napisano.

Inače kada AP počne da radi nastane živo klepetanje počev od transportera do svih ostalih sklopova koji sudjeluju u procesu punjenja i stvarno izgleda pomalo zastrašujuće pogotovo za nekoga tko nije vidio nešta slično

Slažem se da sve skupa djeluje jako klaustrofobično ,pogotovo kada se zatvore oba poklopca Confused
Natrag na vrh
Dario

Član od: 15 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 6:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam sa svojih 190cm sjedio u T-72 i T-55 i uopće mi nije bio neki problem... Tenkist s kojim sam pričao bio je niži, cca 180, al zato nekih 120kg... Wink U šali sam ga pitao kako on toliki ulazi i izlazi kroz otvore, pogotovo ako mora brzo? Kaže, sve je stvar tehnike i navike... Smile

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma